mapatut 26.11.2007 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Witam Mam rzuconą skrętkę do paru pokoi i instaluje teraz gniazda komputerowe. Problem mam z właściwym ustawieniem tych kolorowych żył. Do gniazdka jest dołączona instrukcja, wszystko pieknie się montuje tylko nie wiem jaki wariant wybrać bo są dwa. W poniższym linku jest to samo co na instrukcji do gniazda. Widzę, że są jakby dwa typy wtyczek: A i B, no nie wiem czy mam w gnieździe zrobić dla A czy dla B. Różnica polega na ustwieniu czterech żył: zielonej, pomarańczowej, biało-zielonej i biało-pomarańczowej. W wersji A jest dokładnie odwrotnie niż w B. Jak zrobić (na A czy B) żeby później po podłączeniu wtyczki z routera działał internet ? http://pl.wikipedia.org/wiki/EIA/TIA-568A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kwirynow 26.11.2007 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 bez roznicyjeden standard jest bardziej europejski drugi bardziej amerykanskimozna stosowac oba zamiennie -oczywiscie mozna sie spierac ze lepiej byloby stosowac bo bo to w koncu swiezsza norma:)))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 26.11.2007 06:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 bez roznicy jeden standard jest bardziej europejski drugi bardziej amerykanski mozna stosowac oba zamiennie -oczywiscie mozna sie spierac ze lepiej byloby stosowac bo bo to w koncu swiezsza norma:)))) No dobra, ale przyjdzie gościu od dostawcy internetu i wtedy mam mu powiedzieć, ze mam gniazda np. B żeby on odpowiednio pozaciskał wtyczki ? Bo chyba inaczej się zaciska wtyczkę jesli w gnieździe jest połączone "A" i inaczej dla "B" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobek 26.11.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Z tego co poamiętam b/pom pomb/ziel niebb/niebzielb/brązbrązi gniazda na B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 26.11.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 bez róznicy ale wszystkie tak samo - prądu naprawdę bez różnicy jakim kolorem kabla będzie płynął (oczywiście w ramach zamiany par - bo jakby zrobic całkiem dowolnie to na duże odległości lipa bedzie) a w pojedynczym ethernecie uczestncza wlasnie pary pomaranczowa i zielona. ethernet ma byc na parach 12, 36 czesciej spotykany jest oczywiscie ten standard B wymieniony w poscie wyżej bp,p,bz,n,bn,z,bb,b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.11.2007 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 To chyba bez znaczenia, byle w gniazdach w pokojach i we wtyczkach przy switchu było jednakowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nom 26.11.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 To A to połaczenie normalne, to B to skrosowane, ale w tej chwili większość switchy ma autonegocjacje i jak sie pomylisz to i tak bedzie dobrze. Chyba, ze chcialbys spiac tylko dwa kompy wtedy w jednym gniazdu ustawiasz A a w drugim B (tzw. połaczenie skrosowane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 26.11.2007 08:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 OK. Zatem podsumowując wszędzie w gniazdach robię wg standardu B i dla pewności poinformuję o tym gościa jak przyjdzie zakładać internet. Dzięki wszystkim za szybki odzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.11.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 nieprawda! standard A i B to nie jest że jeden jest krosowany a drugi nie. Obojętnie wg którego zrobisz będzie dobrze - ważne jest aby zrobić tak żeby na obu końcach tej skrętki był taki sam standard. czyli w gniazdkach robisz wg standardu np. A to z drugiej strony (patch panel) robisz też A.Jak B to z obu stron B. Jeżeli nie dajesz patch panela tylko kable zarabiasz wtyczkami to też wg tego standardu co w gniazdku. Patchkordy przyłączeniowe już nieważne jakie będą. a dostawcy internetu nie będzie interesować jaki masz standard w gniazdkach. On wetknie patchkord w dziurę i ma mieć "linka" (połaczenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 26.11.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Dla dostawcy internetu nie będzie żadnej różnicy, czy zastosujesz standard A czy B, ważne żeby na obu końcach kabla był ten sam układ. Możesz nawet na jednym kablu mieć układ A a na drugim B i też będzie dobrze chodzić. Ale wtedy łatwo o pomyłkę więc lepiej trzymać się jednego układu. Dotyczy to sytuacji kiedy komputery i łącze zewnętrzne są podpięte do switcha, a jak rozumiem tak to właśnie będzie u Ciebie. Jedynie w przypadku kiedy kabel ma łączyć bezpośrednio dwa komputery stosuje się tzw. kabel skrossowany, czyli taki który na jednym końcu ma wtyczkę w układzie A a na drugim B. Nie doczytałem postu nom. Absolutnie nie można kabla skrossowanego podpinać do switcha. Autonegocjacja tutaj nic nie pomoże, dotyczy parametrów transmisji, ale nie wyboru żył w kablu. A kabel skrossowany, jak już było napisane, to taki który ma dwie różne wtyczki, czyli A i B. Zarówno kabel z dwoma wtyczkami A jak i dwoma B jest kablem normalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 26.11.2007 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Dla dostawcy internetu nie będzie żadnej różnicy, czy zastosujesz standard A czy B, ważne żeby na obu końcach kabla był ten sam układ. Możesz nawet na jednym kablu mieć układ A a na drugim B i też będzie dobrze chodzić. Ale wtedy łatwo o pomyłkę więc lepiej trzymać się jednego układu. Dotyczy to sytuacji kiedy komputery i łącze zewnętrzne są podpięte do switcha, a jak rozumiem tak to właśnie będzie u Ciebie. Jedynie w przypadku kiedy kabel ma łączyć bezpośrednio dwa komputery stosuje się tzw. kabel skrossowany, czyli taki który na jednym końcu ma wtyczkę w układzie A a na drugim B. Nie doczytałem postu nom. Absolutnie nie można kabla skrossowanego podpinać do switcha. Autonegocjacja tutaj nic nie pomoże, dotyczy parametrów transmisji, ale nie wyboru żył w kablu. A kabel skrossowany, jak już było napisane, to taki który ma dwie różne wtyczki, czyli A i B. Zarówno kabel z dwoma wtyczkami A jak i dwoma B jest kablem normalnym. Czyli jeszcze raz. Mam skrętkę doprowadzoną do trzech pokoi na górze i salonu na dole, czyli będą 4 gniazda. Wszystkie te 4 odcinki skrętki schodzą się na strychu i tam włączone będą do jakiegoś routera. Router kablem do anteny bo jestem skazany na radiówkę. Czyli jeżeli w gniazdach robię wg. B to wtyczkę od tego kabla wchodzącą do routera też wg B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 26.11.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Czyli jeżeli w gniazdach robię wg. B to wtyczkę od tego kabla wchodzącą do routera też wg B. Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 26.11.2007 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Czyli jeżeli w gniazdach robię wg. B to wtyczkę od tego kabla wchodzącą do routera też wg B. Niekoniecznie. Jeśli chodzi Ci o kabel od anteny to on będzie przygotowany przez instalatora i ma działać. Nieważne czy będzie w standardzie A czy B. Gość od anteny ma zrobić tak żeby było dobrze. A czy w swojej sieci będziesz miał kable połączone według standardu A czy B to NIE MA ZNACZENIA, oczywiście pod warunkiem że oba końce każdego kabla będą miały ten sam standard. Jak u mnie gość zakładał łącze to nawet nie wiem jak zagniótł wtyczkę. Moich wtyczek nie oglądał, po prostu wciągnął kabel, zarobił wtyczkę i działa. Z ciekawości po południu sprawdzę jaki mam standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapatut 26.11.2007 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Czyli jeżeli w gniazdach robię wg. B to wtyczkę od tego kabla wchodzącą do routera też wg B. Niekoniecznie. Jeśli chodzi Ci o kabel od anteny to on będzie przygotowany przez instalatora i ma działać. Nieważne czy będzie w standardzie A czy B. Gość od anteny ma zrobić tak żeby było dobrze. A czy w swojej sieci będziesz miał kable połączone według standardu A czy B to NIE MA ZNACZENIA, oczywiście pod warunkiem że oba końce każdego kabla będą miały ten sam standard. Jak u mnie gość zakładał łącze to nawet nie wiem jak zagniótł wtyczkę. Moich wtyczek nie oglądał, po prostu wciągnął kabel, zarobił wtyczkę i działa. Z ciekawości po południu sprawdzę jaki mam standard. OK. Rozumiem, a kabelek od gniazda już do komputera też bez znaczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 26.11.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Bez znaczenia, z tym że też oczywiście obie wtyczki takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 27.11.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 TO MA ZNACZENIE !!!!!! Kolego ustaw wszystko na B I oczywiście wszystkie kable idą bezpośrednio do routere. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 27.11.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 skrol dlaczego według Ciebie to ma znaczenie? Istotne jest żeby oda końce kabla miały ten sam standard, A lub B. Dla własnej wygody lepiej jest trzymać sie jednego standardu, ale nie ma żadnych przeszkód żeby np jeden kabel w sieci był A-A a drugi B-B. Jedyna różnica będzie w kolorze kabelka którym sygnał popłynie do komputera i od komputera. Ale na samą pracę sieci to nie ma żadnego wpływu.Sprawdziłem u siebie, wszystkie wtyczki mam zarobione wg typu B, również kabel od dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.11.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 kolego skrol opowiadasz bzdury - wiem bo robie w tym ładnych parę lat. kabel A-A lub B-B - jest to kabel prosty i nie jest istotne który się stosujekabel A-B jest kablem skrosowanym stosowanym w szczególnym przypadku (przy nowym switchu który potrafi sam przekrosować linię też będzie działać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.11.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Czyli jeżeli w gniazdach robię wg. B to wtyczkę od tego kabla wchodzącą do routera też wg B. Niekoniecznie. myślę że ta wypowiedź PvvelB najwięcej namieszała. jeżeli w gniazdku B to KONIECZNIE wtyczka do routera też B (tak będzie zgodnie ze sztuką) - choć być może wtyk zarobiony jako A zadziała (jak urządzenie samo potrafi spowrotem przekrosować sobie linię) ale tak zarobiona linia to błąd. a nie byłoby tego całego zamieszania jakby kabel idący od gniazdka po drugiej stronie był zarobiony na patchpanelu (jak Bozia przykazała) a nie wtyczką. Bo tak każdy ma na myśli co innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 27.11.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 pierwek, jeśli dobrze zrozumiałem to pytanie dotyczyło nie kabla ruter-gniazdko do kompa, tylko kabla od anteny. Zresztą chyba dosyć wyraźnie napisałem to w dalszej części. A o tym że kable ruter - komputer muszą mieć takie sam zakończenia powtórzyłem chyba ze dwa razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts