Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gniazdo RJ45 - kolory żył

mapatut

Recommended Posts

Witam

Mam rzuconą skrętkę do paru pokoi i instaluje teraz gniazda komputerowe. Problem mam z właściwym ustawieniem tych kolorowych żył. Do gniazdka jest dołączona instrukcja, wszystko pieknie się montuje tylko nie wiem jaki wariant wybrać bo są dwa.

W poniższym linku jest to samo co na instrukcji do gniazda. Widzę, że są jakby dwa typy wtyczek: A i B, no nie wiem czy mam w gnieździe zrobić dla A czy dla B. Różnica polega na ustwieniu czterech żył: zielonej, pomarańczowej, biało-zielonej i biało-pomarańczowej. W wersji A jest dokładnie odwrotnie niż w B. Jak zrobić (na A czy B) żeby później po podłączeniu wtyczki z routera działał internet ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/EIA/TIA-568A

bez roznicy

jeden standard jest bardziej europejski drugi bardziej amerykanski

mozna stosowac oba zamiennie -oczywiscie mozna sie spierac ze lepiej byloby stosowac bo bo to w koncu swiezsza norma:))))

No dobra, ale przyjdzie gościu od dostawcy internetu i wtedy mam mu powiedzieć, ze mam gniazda np. B żeby on odpowiednio pozaciskał wtyczki ?

Bo chyba inaczej się zaciska wtyczkę jesli w gnieździe jest połączone "A" i inaczej dla "B" :-?

bez róznicy ale wszystkie tak samo - prądu naprawdę bez różnicy jakim kolorem kabla będzie płynął (oczywiście w ramach zamiany par - bo jakby zrobic całkiem dowolnie to na duże odległości lipa bedzie) a w pojedynczym ethernecie uczestncza wlasnie pary pomaranczowa i zielona. ethernet ma byc na parach 12, 36 czesciej spotykany jest oczywiscie ten standard B wymieniony w poscie wyżej bp,p,bz,n,bn,z,bb,b

nieprawda! standard A i B to nie jest że jeden jest krosowany a drugi nie. Obojętnie wg którego zrobisz będzie dobrze - ważne jest aby zrobić tak żeby na obu końcach tej skrętki był taki sam standard.

czyli

w gniazdkach robisz wg standardu np. A to z drugiej strony (patch panel) robisz też A.

Jak B to z obu stron B. Jeżeli nie dajesz patch panela tylko kable zarabiasz wtyczkami to też wg tego standardu co w gniazdku.

Patchkordy przyłączeniowe już nieważne jakie będą.

a dostawcy internetu nie będzie interesować jaki masz standard w gniazdkach. On wetknie patchkord w dziurę i ma mieć "linka" (połaczenie).

Dla dostawcy internetu nie będzie żadnej różnicy, czy zastosujesz standard A czy B, ważne żeby na obu końcach kabla był ten sam układ. Możesz nawet na jednym kablu mieć układ A a na drugim B i też będzie dobrze chodzić. Ale wtedy łatwo o pomyłkę :) więc lepiej trzymać się jednego układu. Dotyczy to sytuacji kiedy komputery i łącze zewnętrzne są podpięte do switcha, a jak rozumiem tak to właśnie będzie u Ciebie.

Jedynie w przypadku kiedy kabel ma łączyć bezpośrednio dwa komputery stosuje się tzw. kabel skrossowany, czyli taki który na jednym końcu ma wtyczkę w układzie A a na drugim B.

Nie doczytałem postu nom. Absolutnie nie można kabla skrossowanego podpinać do switcha. Autonegocjacja tutaj nic nie pomoże, dotyczy parametrów transmisji, ale nie wyboru żył w kablu. A kabel skrossowany, jak już było napisane, to taki który ma dwie różne wtyczki, czyli A i B. Zarówno kabel z dwoma wtyczkami A jak i dwoma B jest kablem normalnym.

Dla dostawcy internetu nie będzie żadnej różnicy, czy zastosujesz standard A czy B, ważne żeby na obu końcach kabla był ten sam układ. Możesz nawet na jednym kablu mieć układ A a na drugim B i też będzie dobrze chodzić. Ale wtedy łatwo o pomyłkę :) więc lepiej trzymać się jednego układu. Dotyczy to sytuacji kiedy komputery i łącze zewnętrzne są podpięte do switcha, a jak rozumiem tak to właśnie będzie u Ciebie.

Jedynie w przypadku kiedy kabel ma łączyć bezpośrednio dwa komputery stosuje się tzw. kabel skrossowany, czyli taki który na jednym końcu ma wtyczkę w układzie A a na drugim B.

Nie doczytałem postu nom. Absolutnie nie można kabla skrossowanego podpinać do switcha. Autonegocjacja tutaj nic nie pomoże, dotyczy parametrów transmisji, ale nie wyboru żył w kablu. A kabel skrossowany, jak już było napisane, to taki który ma dwie różne wtyczki, czyli A i B. Zarówno kabel z dwoma wtyczkami A jak i dwoma B jest kablem normalnym.

Czyli jeszcze raz. Mam skrętkę doprowadzoną do trzech pokoi na górze i salonu na dole, czyli będą 4 gniazda. Wszystkie te 4 odcinki skrętki schodzą się na strychu i tam włączone będą do jakiegoś routera. Router kablem do anteny bo jestem skazany na radiówkę.

Czyli jeżeli w gniazdach robię wg. B to wtyczkę od tego kabla wchodzącą do routera też wg B.

Czyli jeżeli w gniazdach robię wg. B to wtyczkę od tego kabla wchodzącą do routera też wg B.

Niekoniecznie. Jeśli chodzi Ci o kabel od anteny to on będzie przygotowany przez instalatora i ma działać. Nieważne czy będzie w standardzie A czy B. Gość od anteny ma zrobić tak żeby było dobrze. A czy w swojej sieci będziesz miał kable połączone według standardu A czy B to NIE MA ZNACZENIA, oczywiście pod warunkiem że oba końce każdego kabla będą miały ten sam standard.

Jak u mnie gość zakładał łącze to nawet nie wiem jak zagniótł wtyczkę. Moich wtyczek nie oglądał, po prostu wciągnął kabel, zarobił wtyczkę i działa. Z ciekawości po południu sprawdzę jaki mam standard.

Niekoniecznie. Jeśli chodzi Ci o kabel od anteny to on będzie przygotowany przez instalatora i ma działać. Nieważne czy będzie w standardzie A czy B. Gość od anteny ma zrobić tak żeby było dobrze. A czy w swojej sieci będziesz miał kable połączone według standardu A czy B to NIE MA ZNACZENIA, oczywiście pod warunkiem że oba końce każdego kabla będą miały ten sam standard.

Jak u mnie gość zakładał łącze to nawet nie wiem jak zagniótł wtyczkę. Moich wtyczek nie oglądał, po prostu wciągnął kabel, zarobił wtyczkę i działa. Z ciekawości po południu sprawdzę jaki mam standard.

OK. Rozumiem, a kabelek od gniazda już do komputera też bez znaczenia ?

skrol dlaczego według Ciebie to ma znaczenie? Istotne jest żeby oda końce kabla miały ten sam standard, A lub B. Dla własnej wygody lepiej jest trzymać sie jednego standardu, ale nie ma żadnych przeszkód żeby np jeden kabel w sieci był A-A a drugi B-B. Jedyna różnica będzie w kolorze kabelka którym sygnał popłynie do komputera i od komputera. Ale na samą pracę sieci to nie ma żadnego wpływu.

Sprawdziłem u siebie, wszystkie wtyczki mam zarobione wg typu B, również kabel od dostawcy.

kolego skrol opowiadasz bzdury - wiem bo robie w tym ładnych parę lat.

kabel A-A lub B-B - jest to kabel prosty i nie jest istotne który się stosuje

kabel A-B jest kablem skrosowanym stosowanym w szczególnym przypadku (przy nowym switchu który potrafi sam przekrosować linię też będzie działać)

Niekoniecznie.

myślę że ta wypowiedź PvvelB najwięcej namieszała.

jeżeli w gniazdku B to KONIECZNIE wtyczka do routera też B (tak będzie zgodnie ze sztuką) -

choć być może wtyk zarobiony jako A zadziała (jak urządzenie samo potrafi spowrotem przekrosować sobie linię) ale tak zarobiona linia to błąd.

a nie byłoby tego całego zamieszania jakby kabel idący od gniazdka po drugiej stronie był zarobiony na patchpanelu (jak Bozia przykazała) a nie wtyczką. Bo tak każdy ma na myśli co innego...