Kysior 26.11.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Mam pytanie dotyczące ustawień sterownika. Jeśli możecie coś podpowiedzieć, to będę wdzięczny Piec jest z podajnikiem szufladowym, przystosowany do spalania miału i ekogroszku. W tej chwili zasypywany jest ekogroszkiem. Sterownik Perfekt (sam sobie dobiera paramety pracy, ustawia się tylko wartości maksymalne i minimalne) .Mam z grzaniem jednak pewne problemy: zużywa dużo węgla (podajnik starcza ledwo na 2,5 doby a nie ma przecież jeszcze mrozów) mam wrażenie, że nie może dojść do właściwej temperatury – pracuje cały czas w granicach 39-42 stopni bardzo mocno osadza się sadza w piecu i na kominie powodując szybkie zanieczyszczenie pieca przez co dodatkowy spadek jego wydajności. bardzo dużo robi się popiołu – dodatkowo mam wrażenie, że spieka się on w większe grudki. Próbowałem różnych ustawień. Zmniejszenie minimalnej przerwy podawania skutkowało tylko znacznie większym zużyciem węgla, nie odbijało się to w istotny sposób na temperaturze. Dom jest nowy, powierzchnia do ogrzania około 300m2, piec ma moc 35 kW. Ściany zbudowane z pustaka pianowego 25cm + szczelina około 3 cm plus cegła silikatowa 12 cm plus styropian 10 cm. Dach ocieplony wełną 20 cm. Aktualne ustawienia (podaję z pamięci, ale chyba się zgadzają): Temp. zadana: 50 stopni Przerwa podawania – od 400 do 2400s Czas podawania – 100s Czas całkowania – 60s Temp. regulacji 10 st. Ilość powietrza 45% Moc kotła 100% Temp. CWU 55st Wentylator - od 20 do 80% Aktualnie priorytet CWU mam wyłączony, gdyż zaobserwowałem następujące zjawisko: gdy woda spadnie poniżej 50 st. C piec przełącza się na ładowanie bojlera. Ale na piecu jest temp. w granicach 40 stopni – więc zanim piec się nagrzeje do odpowiedniej temperatury to najpierw dodatkowo wychładza bojler – zaobserwowałem spadek temp. na bojlerze o co najmniej dodatkowe 3 stopnie – można temu jakoś zaradzić, żeby piec najpierw zagrzał się bez puszczania wody w obieg C.O. a dopiero mając właściwą temperaturę rozpoczął ładownie bojlera? Bo w efekcie ładowanie bojlera trwa na tyle długo, że w domu odczuwa się spadek temperatury. Co powinienem poprawić w ustawieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kysior 27.11.2007 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Naprawdę nikt nie ma nic takiego u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts