metis_ps 26.11.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Witam!!! Jestem na etapie zakończonego wieńca pod murłatę. W moim projekcie drewnianej więźby dachowej znajduje sie stalowa konstrukcja wsporcza, której chciałbym uniknąć. Projektant, który wykonywal mój projekt powiedział, że jak bedzie dobry cieśla to można sie "pokusić" o wykonanie całości w drewnie. Dach mam kopertowy,kryty dachówką ceramiczną i zależy mi na tym, żeby nie było słupów na poddaszu użytkowym. Sformułowanie projektanta w stylu, że można sie "pokusić" wydaj mi sie niepoważne. Zastanawiam sie jaki byłby koszt gdybym zlecił komuś sprwawdzenie projktu więźby z ewentulaną modyfikacja i wskazówkami wykonawczymi co trzeba zrobić aby móc sie pokusić o wykonanie całej więźby w drewnie.Może ktoś z Was dysponuje przybliżoną informacją o taki koszcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgyus 27.11.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 co do ceny to najprawdopodobniej nie da sie jednoznacznie odpowiedziecze to koszt 1000 czy 2000 ,musisz zaniesc do jakiego konstruktora i on wtedy wyceni Ci prace.co do slupow to chyba ich nie unikniesz .specem nie jestem ale troszke konstrukcji dachowych widzialem (tez mam dach kopertowy nad domem)i kazdy taki dach musi miec podparcie ,nie moze calokowicie lezec na scianach .ale jesli chcesz bardzo uniknac slupow to musisz tak zaprojektowac sobie sciany dzialowe na poddaszu by slupy wyszly wlasnie w scianach a to juz dosc duza przebudowa projektu.moim skromnym zdaniem powiniens sobie odposcic i zostac przy stalowej konstrukcji ,jest napewno bardziej sztywna niz drzewo a jesli chcesz miec dachowke to napewno sztywnosc jest jak najbardziej wskazana.co do ciesli to rzeczywiscie jesli bedzie dobry to sam sobie narysuje i wykona bez problemu.u mnie dwie krokwie koszowe sobie przerabial i to bez z bedengo projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malaga 29.11.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2007 Witam!!! Jestem na etapie zakończonego wieńca pod murłatę. W moim projekcie drewnianej więźby dachowej znajduje sie stalowa konstrukcja wsporcza, której chciałbym uniknąć. Projektant, który wykonywal mój projekt powiedział, że jak bedzie dobry cieśla to można sie "pokusić" o wykonanie całości w drewnie. Dach mam kopertowy,kryty dachówką ceramiczną i zależy mi na tym, żeby nie było słupów na poddaszu użytkowym. Sformułowanie projektanta w stylu, że można sie "pokusić" wydaj mi sie niepoważne. Zastanawiam sie jaki byłby koszt gdybym zlecił komuś sprwawdzenie projktu więźby z ewentulaną modyfikacja i wskazówkami wykonawczymi co trzeba zrobić aby móc sie pokusić o wykonanie całej więźby w drewnie. Może ktoś z Was dysponuje przybliżoną informacją o taki koszcie? pokaż ten dach, jakie są rozpiętości i przekroje krokwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts