Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile zarabiamy - netto?

Ile zarabiamy? (wszystkie dochody - na rękę)  

569 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile zarabiamy? (wszystkie dochody - na rękę)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 99
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widać, że większość forumowiczów czai się przed wyznaniem swoich dochodów - tak to jest - ludzie nie lubią rozmawiać o swoich dochodach , ale jak z ankiety widać prawie połowa która wzięła udział w niej zadeklarowała zarobki poniżej 5 tys. zł. Nawiasem mówiąc kiedyś była taka ankieta i 70% budujących wykazało dochody poniżej 3000 zł ( 2 lata temu)

No tak, niedoczytałem instrukcji i zaznaczyłem tylko swoje zarobki. Razem z lepszą połową będzie 2 x tyle, czyli jedno oczko wyżej. Ale to zbyt mało by budować. Można tylko remontować rozkładając koszty na lata. Kredytu "wapniakom" żaden bank nie da.

tez nie doczytalem ankiety, i podalem tylko swoje zarobki.... jezeli uwzglednie zarobki zony to bedziemy mieścić się w 'normie' ankiety, tyle, ze jestesmy mozna powiedziec w luksusowej sytuacji, gdyz na czas budowy mieszkamy w domu rodzicow, i praktycznie miesieczne utrzymanie kosztuje nas przyslowiowe "grosze" :lol:

jak sytuacja sie utrzyma.... 8) to w 2004 roku stan zadaszony otwarty, potem 2 lata przerwy na oszczedzanie i w zaleznosci jak nam sie pooszczedza dobierzemy kredycik (mam nadzieje, ze banki nie beda robic problemu - mamy po 26 lat :lol: ) do takiej kwoty, aby na poczatku 2007 roku rozpoczac wykończenie i na jesien 2007 roku mieszkac juz w wykonczonym swoim domku.....taki jest nasz optymistyczny plan... 8)

jesli ktos ma podobny plan, lub przetrwał 2 letnią przerwę w budowie domu prosze o instrukcję jak mozna ewentualnie zabezpieczyc sie przed polska rzeczywistoscia (czyt. amatorami cudzej wlasności) oraz jak taki stan surowy zadaszony znosi okres zimy

pozdrawiam

• 4 weeks później...

No cóż, również podziele się rzeczywistością.

Wygląda to tak:

Mieszkam u teściów- komfortowa sytuacja :) -naprawdę.

Z pensji żony (nauczycielka 1200,-) dajemy na życie i opłaty. Budowa - pochłonęła oszczędności i na bieżąco moją pensję (1100,-).

Rozpoczeliśmy budowę pod koniec 2001 r. - kupilismy działkę 800m2 i trochę cegły, żeby rozpocząć ulgę (starą) budowlną.

W kwietniu 2002 rozpoczeliśmy roboty fundamentowe i murarskie. My tzn ja, dwóch szwagrów, mój tata, teść i dziadek. Roboty zakończyliśmy w październiku stan- piwnica, garaż i trochę ścian zewnętrznych.

W maju 2003 kontynuowaliśmy murarkę -parter i piętro(poddasze), więźba dachowa, pełne deskowanie i papa. Na tym mieliśmy zakończyć w tym roku roboty ale zostało trochę pieniędzy. Kupilismy okna pcv, i stwierdziliśmy że zamiast blachodachówke kłaśc na wiosnę jak planowaliśmy położymy ja jeszcze w tym roku (rząd odgraża sie że wprowadzi 22%vat na mat.bud.w 2004 r.)i tak zrobiliśmy. W przyszłym m-cu przychodzi dekarz. Mam nadzieję że pogoda dopisze. Na ten rok to wszystko na co nas stać. W przyszłym roku będziemy wykańczać nasz wymarzony domek -na ile starczy tyle się zrobi.

- dom 154m2

- cegła pełna palona

- blachodachówka Rautaruuki

- rynny Marley

- okna pcv

- przyłącze elektryczne, wodne

pochłoneło to wszystko -ok. 85 tys.

Pozdrawiam wszystkich budujących.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
O kurczę..aż wstyd się przyznać.W mojej drugiej rodzinie,którą mam od czerwca (żona+teściowa oraz w drodze "maluszek") dochód "na rękę" wynosi 850 zeta.(Ja=1000+Teściowa=700)Posiadamy dom w "spadku" o powierzchni ok 100-110m2 z czego część mieszkalna zajmuje 85m2.Ostatnio ociepliliśmy część mieszkalną wraz ze stropem (na raty).No i wszystko bierzemy na raty bo te gów... banki za każdym razem mówią że "brak zdolności kredytowych"A jak byłem bliski otrzymania kredytu to tylko 30tyś i na 30 lat!Moja pensja wynosi ostatnio 1500 brutto (jestem pracownikiem firmy telekompromitacyjnej :-( ).Na początku zarabiałem na rękę 1500 (2tyś,brutto)ale..hmm,co firma to firma.