Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie studnia-dom, jak?

jkrzyz

Recommended Posts

Witam, parę dni temu po ciężkich przejściach dorobiłem się studni.

Znaczy, na razie jest to kawałek niebieskiej rury wystający z ziemi, z którego wydobywa się pewna ilość wody.

Powinienem wykonać teraz połączenie tej rury z domem. Domyślam, się, że muszę kupić taką samą niebieską rurę, łącznik i zakopać.

Teraz pytanie.

Na jakiej głębokości zakopać rurę w okolicach Warszawy? Architekt proponuje bezkompromisowe 1,4m. Zastanawiam się, czy nie jest to przesada, tym bardziej, że kopać będę prawdopodobnie ręcznie, a wykopu będzie dobre 30 m.

Następna rzecz to czy wystarczy rurę zasypać, czy potrzebne są jakieś dodatkowe zabiegi, typu podsypki, taśmy itp.

Ja mam na jakieś 110 cm (i mam nadzieję, że nie będzie za płytko :( )

Wykop na całej długości taki sam, na wierzch pas folii aby kopiąc można było znaleźć rurę przed jej zerwaniem :)

Możesz rozpatrzyć dwie metody zasilenia wodą domu:

studnia z cembrowiną (szczelną) a w środku hydrofor/ pompa - wtedy nie masz problemu z hałasem hydroforu w domu (a przeszkadza, uwierz mi)

lub

hydrofor w domu, wtedy musi być mocniejsza pompa (bo ciągnie wodę z dłuższej rury)

pozdrawiam

120 cm w Ziemi - 30 cm nad rura pas foli o czym wspominał poprzednik - głebinówka w studni - zbiornik (min 100L) z wył cisnieeniwoym gdzies w chałupie - Wyłacznik ciśneinieowy na zbiorniku - stycznik i po sprawie - wodociąg pełną gebą...

Pytanie czy nie trzebabędzie tej wody uzdatnić......

Sebo8877

• 3 months później...

ja bym proponował przyłącz ze studni przy tej długości przyłącza uwzględniając straty liniowe min. dn 40 - rura PE SDR 11 najlepiej wawnin TS - dobra na taki ten typ przyłącza - pamiętaj również o tym żeby zagłębić go poniżej strefy przemarzania - w zależności od regionu POLSKI od 110-160 cm oraz przejście przez ścianę fundamentową wykonać w rurze ochronnej dn 63 oraz koniecznie uszczelnić je pianką poliuertanową.

pozdrawiam

Na wiosnę mam poziom wody na działce -0.4 m, więc hydrofor będzie w garażu.

zaplanuj to tak, by w tym pomieszczeniu ZAWSZE było ciepło. W sensie zamarzania. Więc przeemyśl czy nigdy nie bedzie sytuacji, kiedy zagrozi ci zamarznięcie rur.

podepnę się pod temat z rozszeżonym zapytaniem

Będę miał studnię głębinową oraz wodę z wodociągów (duża działka więc w czasie zwraca się koszt instalacji studni głębinowej do potrzeb ogrodu posiadać wodę ze studnii).

Ale skoro już jest woda (prawie darmowa) to dlaczego jej nie wykorzystać do domu (cele użytkowe-brudne) najwięcej wody dziennie oprócz kąpieli i mycia zużywa się w toaletach, zmywanie, pranie- czy i jak można połączyć ze sobą instalacje doprowadzeniowe wody do toalet aby móc korzystać zawsze jak jest woda w studnii z niej - i tylko jako zabezpieczenie woda z instalacji wodociągowej.

Czy po prostu doprowadzić rury : wodociagową i ze studnii w to samo pomieszczenie w domu skąd będzie rozprowadzenie do łazienek i zrobić osobny obieg na toalety,zmywarkę, pralkę - gdzie będą dwa wejścia (z ręcznymi zaworami kulowymi) jest woda w studni wówczas zawór ze studnii otwarty a z wodociągów zamknięty, i na odwrót).

nie chce używać wody ze studnii do kąpieli, oraz na wode do picia bo sadzę iż cykliczne badania wody, oraz uzdatniania są droższe niż woda z wodociącu - który i tak mam w drodze przed działką

podepnę się pod temat z rozszeżonym zapytaniem

Będę miał studnię głębinową oraz wodę z wodociągów (duża działka więc w czasie zwraca się koszt instalacji studni głębinowej do potrzeb ogrodu posiadać wodę ze studnii).

Ale skoro już jest woda (prawie darmowa) to dlaczego jej nie wykorzystać do domu (cele użytkowe-brudne) najwięcej wody dziennie oprócz kąpieli i mycia zużywa się w toaletach, zmywanie, pranie- czy i jak można połączyć ze sobą instalacje doprowadzeniowe wody do toalet aby móc korzystać zawsze jak jest woda w studnii z niej - i tylko jako zabezpieczenie woda z instalacji wodociągowej.

Czy po prostu doprowadzić rury : wodociagową i ze studnii w to samo pomieszczenie w domu skąd będzie rozprowadzenie do łazienek i zrobić osobny obieg na toalety,zmywarkę, pralkę - gdzie będą dwa wejścia (z ręcznymi zaworami kulowymi) jest woda w studni wówczas zawór ze studnii otwarty a z wodociągów zamknięty, i na odwrót).

nie chce używać wody ze studnii do kąpieli, oraz na wode do picia bo sadzę iż cykliczne badania wody, oraz uzdatniania są droższe niż woda z wodociącu - który i tak mam w drodze przed działką

Czesc, dokladnie o czyms takim myslalem - nie wiem, jak to jeszcze wykonac, ale pewnie trzebaby przewidziec jakis osobny obieg wody, np. do splukiwania wodu w toaletach polaczony wlasnie w obiegiem ze studnii. Jedyne proste rozwiazanie, to dla mnie jakies zawory, ktorymi zamykasz doplyw wodociagowej, a puszczasz wode ze studnii, ale nie wiem, na ile to skutecznie moze byc - pozatym wtedy woda ze studnii wchodzi nam wszedzie, takze do kranów i prysznica....

hey! widzę że nie tylko ja tak mam zamiar zrobić - podaje rozwiązanie poniżej odnośnie wykonawstwa:

- do pomieszczenia kotłowni, garażu itp. wchodzimy z przyłączem wody ze studni i rozpoczynamy instalację hydroforem

- budujemy całkiem oddzielną instalację na tym etapie nie łączymy ją z instalacją wodociągową z wod. publicznego,

- od hydrofora rozprowadzamy przewody poziome i piony - nie zapomnijcie o złączkach do węża - na zewnątrz oraz w garażach oraz podjeżdżamy z instalacją do wc-tów -

- przed przyborami zakładamy małe trójniczki z zaworkami odcinającymi - na stałe otwarte mamy zasilanie wodą ze studni - a zamknięte z wodociągu, w przypadku wychnięcia studni lub pogorszenia się jej jakości okresowo np. po roztopach - wystarczy przekręcić zaworek,

- b. dobre rozwiązanie jeżeli mamy dużo zieleni - w ogrodzie możemy rozprowadzić instalację nawadniającą - zraszacze - super sprawa i tania

Jeżeli potrzebuje ktoś dorady w tej branży proszę pisać! pzdr

myślę, że co najmniej na wodociągu nalezałoby oprocz zaworu kulowego dać zawór zwrotny, aby w przypadku braku ciśnienia nie doszło do zalania wodociągu wodą ze studni. Bo wtedy mogłyby być problemy.

Prawne.

• 3 years później...