Julka_G 26.11.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Witam, Mam prośbę o kilka wskazówek jeśli chodzi o budowę domu w dwóch etapach. Otóż na wiosnę zaczynam budowę domu z poddaszem użytkowym (domek 200m2, dach czterospadowy, na górze tylko okna połaciowe - co może być ważne jeśli chodzi o dalszą część moich pytań). Zamierzam na początku wykończyć tylko parter naszego domu (dlatego wybrałam taki projekt, aby parter był w 100% funkcjonalny dla nas i dzieci) a za 2-3 lata jak dzieci podrosną wykończyć także poddasze (około 70-80m2 dodatkowych, gdzie będą 2 sypialnie dla dzieci i łazienka dla nich). I po tym wstępie mogę zadać moje pytania: - czy jeśli dostałam pozwolenie na budowę na dom z poddaszem użytkowym, to mogę najpierw zrobić tylko parter i odebrać dom, a później dopiero dokończyć poddasze? - co tak czy tak powinnam zrobić na poddaszu już w pierwszym etapie, czyli w przyszłym roku? Na razie myślę o zrobieniu wszystkich "brudnych" prac (aby potem nie były problematyczne i nie brudziły całego domu), czyli wylewki, tynki, ocieplenie. - czy ocieplenie kłaść już docelowo między krokwiami/etc, czy też tylko rozłożyć wełnę na stropie/podłodze? - czy wstawiać już okna dachowe, czy poczekać z tym? - czy zostawiać dziurę w stropie i robić schody, czy też może poczekać z tym i tymczasowo zasłonić dziurę, żeby nie uciekało ciepło? - czy instalacje robić już kompletne w pierwszym etapie, czy lepiej z czymś poczekać? To chyba tyle pytań na razie . Dziękuję za rady. Pozdrawiam, Julka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkrzyszt 26.11.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 witaj wiem że najłatwiej to radzic komus ale ieśli masz poważne problemy mieszkaniowe to tak jak myślisz jest to do zrobienia bo odpowiednie przygotowanie budynku do uzytkowania i mądra argumentacja przkonają Inspektorat Nadzoru Budowlamnegoi dostaniesz pozwolenie na użytkowanie co nie do konca jest takie proste bo pewne warunki tan budynek bedzie musiał spełniac i mysle ze najlepiej popytac w nadzorze budowlanym Myśle tez ze ocieplenie ,instalacje okna w dacu to trzeba zrobic w pierwszym etapie bo jak głosi powiedzenie prowizorki trzymają sie najdłużej Moze sie mądruje ale sama tak kiedys myslałam bo mnie nie było stac na całośc a nie chcielismy z meżęm brac kredytu w rezultacie po długich dyskusjach wziełam 100000zł kredytu i konczymy całość Przmysl sobie naprawde dokładnie co lepsze dofinansowac sie kredytem i mieszkac czy rozkładac to na lata a dom ciagle nie wykoncznyPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 26.11.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 Jeżeli masz zauważyć znaczne obniżenie kosztów nie wykańczania poddasza to nie wstawiaj okien dachowych, nie tynkuj, nie rób instalacji elektrycznych ani wod-kan, CO. Wełnę rzuć na strop. Schody wylej bo to strasznie zniszczyłoby parter. Jednak pamiętaj, wykonanie tego w późnieszym terminie pociągnie drobne dodatkowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 26.11.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 I jezeli masz mozliwość to zabezpiecz sobie dodatkowe wejście (np. od garażu ) żeby później nie trzeba było nościc materiałów np. przez srodek salonu i żeby nikt ci się nie paletał po domu, bo wtedy to jest tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary 26.11.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 zrobilismy dokladnei tak,jak opisalas - wybralismy projekt umozliwiajacy wykonywanie prac etapami. mamy wykonczony caly parter - wszystko zrobione tak,jak byc powinno. na poddasze doprowadzilismy elektryke i rury wodno-kanalizacyjne (wszystko tylko doprowadzone i zaslepione/zabezpieczone), zamontowalismy 2 okna dachowe (docelowo bedzie 6), welne mamy miedzy krokwiami. schody - beda w przyszlosci drewniane, zostawilismy w stropie odpowiedni otwor i zabudowalismy go plyta gipsowo-kartonowa - w to wmontowane sa tez schody "mlynarskie" czy jak sie tam zwa - takie skladane i zamykane w suficie (300 zlotych w castoramie) - w razie potrzeby mozna zawsze na strych wejsc.na wiosne zamierzamy montowac pozostale okna i montowac plyty gipsowo-kartonowe na skosach.z odbiorem domu nie bylo zadnych problemow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikałka 26.11.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2007 oj, mnie również czeka rozbudowa-zabudowa poddasza. Az sie boje, jak czytam Wasze wskazówki. powodzenia w pracach, m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts