Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Max z szarej gliny???

Alek

Recommended Posts

Kochani;

Czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego masa do formowania pustaków Max jest szara a nie np. czerwona?

popatrzcie sobie na zdjęcia ze strony Biegonic_Osieku: http://www.biegoniceosiek.ta.pl/Files/pages/d.htm

oraz Cerpolu Kozłowice http://www.cerpol.com.pl

Wszystkie elementy na zdjęciach są kolorowe tylko masa a następnie uformowane pustaki szare. Dopiero po wypaleniu stają się czerwone.

czary jakie czy co?

Zawsze myślałem, że glina jest czerwono-brązowa.

Czyżby fachowcy od popiołów mieli rację???

Ten szary kolorek , to niestety popioły.

pyrka widziałaś kiedyś czerwoną glinę ?

Ja jakoś na budowach ciągle spotykam tylko taką z odceniami szarości i brązów.

Nie podejrzewam, żeby złośliwi "producenci" popiołów zakopywali mi wszędzie popioły na głębokości 1,00 - 1,50 m. :lol:

Nie wiem dlaczego Max jest szary,ale wiem ,ze glina moze miec kolor szary,zolty,bialy,a nawet odcien zieleni.Rzezbiarze czesto uzywaja gliny tzw ball clay,ktora wypala sie w kolorze szarym,bialym ,lub zoltym i przeznaczona jest do formowania recznego.Nie mam pojecia od czego zalezy kolor ,ale ze istnieje glina w szarym kolorze-daje za to glowe :)

pyrka widziałaś kiedyś czerwoną glinę ?

Ja jakoś na budowach ciągle spotykam tylko taką z odceniami szarości i brązów.

Nie podejrzewam, żeby złośliwi "producenci" popiołów zakopywali mi wszędzie popioły na głębokości 1,00 - 1,50 m. :lol:

Nie wiem jak Pyrka ale ja tak. Widziałem w miejscowości mojego urodzenia. Była to glina b. wysoko oceniana np. przez zdunów (tak, tak, to były stare czasy ...) Produkowano z niej klinkier w pobliskiej klinkierni.

Ponadto - nie z każdej gliny jaką masz sposobność wykopać z głębokości 1-1,5 m można zrobic pełnowartościową cegłę. Dobra glina to "skarb" dla producenta.

Nie wiem jak Pyrka ale ja tak. Widziałem w miejscowości mojego urodzenia. Była to glina b. wysoko oceniana np. przez zdunów (tak, tak, to były stare czasy ...) Produkowano z niej klinkier w pobliskiej klinkierni.

Ponadto - nie z każdej gliny jaką masz sposobność wykopać z głębokości 1-1,5 m można zrobic pełnowartościową cegłę. Dobra glina to "skarb" dla producenta.

Ja nie twiedzę, że glin w innych kolorach nie ma. Ale podejrzewanie, że kolor szary pustaków MAX na linii produkcyjnej świadczy o dodawaniu popiołów jest co najmniej na wyrost.

Wydaje mi się, żę kolor zależy od rodzaju i ilości tlenków w glinie. To one nadają ceramice specyficzny kolor jednak kolor pojawia się dopiero po działąniu wysokiej temperatury czyli po prostu po wypaleniu. To jest powód czemu glina często szra daje ceglastą cegłę.

Jeśli się mylę proszę o korektę.