Alek 10.08.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Kochani;Czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego masa do formowania pustaków Max jest szara a nie np. czerwona?popatrzcie sobie na zdjęcia ze strony Biegonic_Osieku: http://www.biegoniceosiek.ta.pl/Files/pages/d.htmoraz Cerpolu Kozłowice http://www.cerpol.com.plWszystkie elementy na zdjęciach są kolorowe tylko masa a następnie uformowane pustaki szare. Dopiero po wypaleniu stają się czerwone.czary jakie czy co?Zawsze myślałem, że glina jest czerwono-brązowa.Czyżby fachowcy od popiołów mieli rację??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.08.2003 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Być może niekiedy spotyka się kolorowe glinki, jednak ceramikę budowlaną w przeważającej części wykonuje się z szarej gliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alek 11.08.2003 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Czy to znaczy, że pustak staje się czerwony dopiero w trakcie wypalania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 11.08.2003 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Ten szary kolorek , to niestety popioły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.08.2003 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Ten szary kolorek , to niestety popioły. pyrka widziałaś kiedyś czerwoną glinę ? Ja jakoś na budowach ciągle spotykam tylko taką z odceniami szarości i brązów. Nie podejrzewam, żeby złośliwi "producenci" popiołów zakopywali mi wszędzie popioły na głębokości 1,00 - 1,50 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 11.08.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Czy to znaczy, że pustak staje się czerwony dopiero w trakcie wypalania? Czerwony, brązowy a nawet czarny - zależy to od temperatury wypalania i składu gliny (glina glinie nierówna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionka 11.08.2003 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Nie wiem dlaczego Max jest szary,ale wiem ,ze glina moze miec kolor szary,zolty,bialy,a nawet odcien zieleni.Rzezbiarze czesto uzywaja gliny tzw ball clay,ktora wypala sie w kolorze szarym,bialym ,lub zoltym i przeznaczona jest do formowania recznego.Nie mam pojecia od czego zalezy kolor ,ale ze istnieje glina w szarym kolorze-daje za to glowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.08.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 pyrka widziałaś kiedyś czerwoną glinę ? Ja jakoś na budowach ciągle spotykam tylko taką z odceniami szarości i brązów. Nie podejrzewam, żeby złośliwi "producenci" popiołów zakopywali mi wszędzie popioły na głębokości 1,00 - 1,50 m. Nie wiem jak Pyrka ale ja tak. Widziałem w miejscowości mojego urodzenia. Była to glina b. wysoko oceniana np. przez zdunów (tak, tak, to były stare czasy ...) Produkowano z niej klinkier w pobliskiej klinkierni. Ponadto - nie z każdej gliny jaką masz sposobność wykopać z głębokości 1-1,5 m można zrobic pełnowartościową cegłę. Dobra glina to "skarb" dla producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.08.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Nie wiem jak Pyrka ale ja tak. Widziałem w miejscowości mojego urodzenia. Była to glina b. wysoko oceniana np. przez zdunów (tak, tak, to były stare czasy ...) Produkowano z niej klinkier w pobliskiej klinkierni. Ponadto - nie z każdej gliny jaką masz sposobność wykopać z głębokości 1-1,5 m można zrobic pełnowartościową cegłę. Dobra glina to "skarb" dla producenta. Ja nie twiedzę, że glin w innych kolorach nie ma. Ale podejrzewanie, że kolor szary pustaków MAX na linii produkcyjnej świadczy o dodawaniu popiołów jest co najmniej na wyrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 12.08.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Wydaje mi się, żę kolor zależy od rodzaju i ilości tlenków w glinie. To one nadają ceramice specyficzny kolor jednak kolor pojawia się dopiero po działąniu wysokiej temperatury czyli po prostu po wypaleniu. To jest powód czemu glina często szra daje ceglastą cegłę. Jeśli się mylę proszę o korektę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts