Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzenie odżelaziająco-zmiękczające CosmoWATER

bobi78

Recommended Posts

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ktoś może posiada urządzenie odżelaziająco-zmiękczające CosmoWATER ? Czy zdaje egzamin i czy warto zainwestować? Czy faktycznie nie osadza się kamień np. w czajniku? Mam na myśli coś takiego:

http://www.bimsplus.pl/produkty/dzial/800.html

Zapytaj za rok, bo mam zamiar coś takiego założyć.

Instalator mi to poradził - sam używa i jest zadowolony.

Oprócz zmniejszenia ilości kamienia jest widoczna oszczędność na środkach higieny. Co nie znaczy, że musisz myć się rzadziej, ale raczej, że mniej proszku wchodzi od pralki / zmywarki. 8)

Też będziemy mieć takie urządzenie. Zalety to: dłuższa żywotność i lepsza sprawność pieca gazowego (szczególnie istotne przy kondesacie) i nie tylko gazowego, mniej zużywanego proszku do prania, brak kamienia na sanitariatach itp. Jednym słowem warto.

Potwierdzone? :wink:

Potwierdzone przez tych co mają. Jest to niestety jakiś wydatek, ale przy skali całej inwestycji niewielki - ok. 2 do 3 tys. w zależności od producenta. Nie wiem jak u cieble, ale u nas woda jest fatalna.

• 6 months później...

Zamontowałam Cosmowater z Bimsa 2 miesiące temu. Po przeprowadzce przez dwa miesiące leciała zwykła woda z wodociągów - koszmarnie twarda (na papierku lakmusowym wyszło > 21dH).Urządzenie pracuje na 70% sprawności. Zmiękcza wodę do stanu ok. 3dH.

Różnica jest kolosalna, wcześniej po dwóch dniach na baterii osadzała się warstwa kamienia (takie osady),którą trzeba było podskrobywać albo traktować ostrymi preparatami, teraz po tygodniu przecieram palcem !!! i jest idealny błysk :-).

Włosy myte w twardej wodzie - zużywałam odżywkę w 2 tygodnie, teraz mam cały czas tę samą :-) od wstawienia zmiękczacza, to samo z używaniem mydła, proszku.

Kosztuje, ale warto moim zdaniem w to zainwestować, bo na sprzęt wydałam kilkakrotnie więcej (kociołek, AGD).

Też będziemy mieć takie urządzenie. Zalety to: dłuższa żywotność i lepsza sprawność pieca gazowego (szczególnie istotne przy kondesacie)(...)

:o - oooo - ciekawa teoria ...

Kondensat / i nie tylko kondensat - każdy gazowiec / pracuje w zamkniętym układzie ciśnieniowym - i to w opcji grzania c.o jak i c.w.u . Napełniony układ wodą / z dodatkami inhibitorów korozji / jest odcięty od wody użytkowej do której jest podłączony odżelaziacz/zmiękczacz. Zawór trójdrogowy w kotle w zależności od zapotrzebowania na c.w.u / priorytet / przełącza obieg ogrzanej wody do grzejników lub do zasobnika c.w.u .

Więc w jaki sposób jest realizowana dłuższa żywotność i sprawność kotła w wypadku zastosowania takiego urządzenia na instalacji c.w.u ??

• 6 months później...

U mnie działa cosmowater . Faktycznie jestem zadowolony nie osadza się kamień na czajniku ani pralce (użytkuję od roku) woda wg mnie jest miękka az powstaje wrażenie że się pieni. Niestety moja druga połówka jest jednak mniej zadowolona bo mówi że woda ta przesusza jej skórę i włosy.

Po kąpieli u rodziców w bloku stwierdziła że tam woda jest lepsza.