19501719500414 10.02.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 to jest kwestia ustawienia stopnia zmiękczania, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 12.02.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 U mnie działa cosmowater . Faktycznie jestem zadowolony nie osadza się kamień na czajniku ani pralce (użytkuję od roku) woda wg mnie jest miękka az powstaje wrażenie że się pieni. Niestety moja druga połówka jest jednak mniej zadowolona bo mówi że woda ta przesusza jej skórę i włosy. Po kąpieli u rodziców w bloku stwierdziła że tam woda jest lepsza. cooler 1979 a jak wygląda kwestia spadku ciśnienia po założeniu cosmowater? jak dużo jest ścieków z m3? gdzie to usuwasz? do kanalizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 15.02.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Ciśnienie jest w porządku , hydraulik podkręcił pompę przy uruchomieniu instalacji i po 5 sekundach ciśnienie jest takie jak sobie ustawię w baterii. Nie wiem jaka jest różnica w ilości scieków bo cosmowater mam od początku, 11 m3 szamba starcza mi na 3 miesiące (dwie osoby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 15.02.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Ciśnienie jest w porządku , hydraulik podkręcił pompę przy uruchomieniu instalacji i po 5 sekundach ciśnienie jest takie jak sobie ustawię w baterii. Nie wiem jaka jest różnica w ilości scieków bo cosmowater mam od początku, 11 m3 szamba starcza mi na 3 miesiące (dwie osoby) ale dowaliles porownanie owszem urzadzenie podnosi komfort kontaktu z woda. ale te bajki z proszkami, grzalkami to juz przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 15.02.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 FlashBack - masz to urządzenie czy tylko tak sobie gadasz ? Potwierdzam to co pisałam na początku wątku - zużywam zdecydowanie mniej wszelkiej chemii - np. mam wielką kabinę szklaną - jak się uprę to mogę jej nie myć nawet dwa tygodnie (przy codziennej kąpieli i ściąganiu wody po gumową ściągaczką), baterie podczas cotygodniowego sprzątania myję bez użycia ostrej chemii - jeden psik Froscha do kabin prysznicowych i przejechane ręcznikiem kuchenny = błysk. Proszku używam ok. 1/3 porcji proszku lub innego płynu wstosunku do ilości zalecanej. Nie odkamieniałam czajnika od momentu wstawienia zmiękczacza i jest czysty- wcześniej po dwóch dniach był już widoczy osad i mętna woda. Jeszcze jedno - w instrukcji zmywarki doczytałam, że ilość wody na cykl podawana przez producenta jest przy założeniu miękkiej wody - taki chwyt marketingowy , kazdy poziom wyżej to jeden min. 1 litr więcej (tzn ustawione na 1 = zużycie producenta, 5= dodatkowe 5 l wody). Mam dodatkowo POŚ biologiczny i działa super - fakt że jest lekkie zasolenie zniwelowane zostało zmniejszeniem konieczności używania chemii, bez żadnego problemu radzą sobie lekkie środki ekologiczne, których używa się i tak znacząco mniej. Koszt urządzenia wraz z montażem i osprzętem (filtr mechaniczny przed zmiękczaczem, rurki) - ok. 3 tys. zł w zeszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMajaD 07.05.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 właśnie nasz instalator usilnie namwia nas na ten zmiękczacz, szukam opinii, słyszałam również taką, że ktoś po zamontowaniu tego używa mniej szamponu do włosów, bo bardziej się pieni. Czytając opinie powyżej wydaje się, że to prawda. Nam zaproponowano cenę 3880 za CosmoWater Exclusive. Ciekawa jestem dlaczego akurat ten najdroższy, w czym np. ten Home jest gorszy od Ex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 07.05.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 FlashBack Mam dodatkowo POŚ biologiczny i działa super - fakt że jest lekkie zasolenie zniwelowane zostało zmniejszeniem konieczności używania chemii, bez żadnego problemu radzą sobie lekkie środki ekologiczne, których używa się i tak znacząco mniej. quote] odpadowa wodę wywalasz prosto do POŚ? Jakie to są ilości wody? tzn. na 1m3 wody zmiękczonej ile masz ścieków? Pytam bo sam mam POŚ i myślałem że muszę wkopać w ziemie dodatkowy odsączalnik na ścieki ze zmiękczacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewadora 07.05.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2009 Witam w temacie. Czy ktoś z was używa zmiękczacza firmy Bewamat?Ja mam w projekcie Bewamat 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
J316vision 10.05.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2009 Właśnie jestem na etapie doboru stacji uzdatniania wody do domku jednorodzinnego, szwagier polecił mi cosmoWater więc watek jest dla mnie na czasie. Czy faktycznie jest tak duża różnica w urządzeniu home od exclusive jak w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 11.05.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 podajcie jakiś link do tego zmiękczacza, bo te powyżej już nie działa, nie otwiera sie, a temat tez mnie intersuje,bo baterie bo 1dniu użytkowania, kabina i ściany po 2-3 kąpielach wyglądają jakby były nie myte od wielu dni........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobi78 11.05.2009 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 podajcie jakiś link do tego zmiękczacza, bo te powyżej już nie działa, nie otwiera sie, a temat tez mnie intersuje, bo baterie bo 1dniu użytkowania, kabina i ściany po 2-3 kąpielach wyglądają jakby były nie myte od wielu dni........ A to tak prosto znaleść http://www.bimsplus.com.pl/strony_p/92/91/30/Zmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMajaD 12.05.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 http://forum.muratordom.pl/uzdatnianie-wody-doradze-w-sprawie-doboru-urzadzen,t138718.htm ja wczoraj przerobiłam cały ten wątek, duuuużo ciekawych rzeczy się dowiedziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartar 07.07.2009 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 witam! mam pytanie do użytkowników cosmowater. ile nalezy wsypac np soli w tabletkach po skonczeniu sie jej i ile wody powinno sie znajdowac w zbiorniku ? czy jest jakas minimalna ilosc?w tej chwili wsypałam 25 kg soli, a wody jest okolo 30 cm.ma ktos moze dostep do instrukcji w formie elektronicznej? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMISKO 19.09.2009 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 witampotwierdzam dzialanie i skutecznosc zmiekczacza wody cosmowateruzywam go ponad 2 lata (rodzina 2+2) zuzywamy 10 m3 wody miesieczniedo regeneracji urzadzenie potrzebuje okolo worek (25 kg) soli na 3 miesiacewszystkie opisane "cudowne" wlasciwosci to prawda:1. Mniejsze zuzycie chemii domowej2. Zmywarka wogole nie potrzebuje soli (ustawia sie ja w opcji -woda miekka) i ma szybszy czas zmywania bo sama nie musi zmiekczac wody3. calkowity brak kamienia na szybach kabiny prysznicowej, baterii, czajnika, żelazka itd4. podszas mycia okien, rozchlapania wody na plytki w kuchni nie pozostaja plamki i kropki!!!!5. woda podczas mycia wydaje sie "bardziej puszysta" - trudniej zmyc mydlo, wystarczy kropla plynu do kapieli i mamy mase piany6. Podczas prania nie musimy sypac kalgonitu do pralki7. Wszystkie grzalki w boilerze (elektryczna i wymiennik wodny) sa w stanie idealnym. z cala stanowczoscia polecam i zachecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 19.09.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 witam potwierdzam dzialanie i skutecznosc zmiekczacza wody cosmowater uzywam go ponad 2 lata (rodzina 2+2) Witam A jakiej wersji używasz? Standard, Home, Exclusive? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMISKO 19.09.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 szczerze mowiac to nie wiem jaki to model w zasadzie to nigdy sie nie interesowalem tak naprawde to po montarzu mozna o tym urzadzeniu zapomniec - o sorrki raz na pol roku wsypuje 2 wory soli jak braknie pradu to samo sie zalancza, regeneracja jest ustawiona miedzy 2 a 4 w nocy wiec nikomu to nie przeszkadza - acha - w tym czasie (regeneracji) mamy wode zbajpasowana na urzadzeniu wiec bedzie leciec ale twarda aktualnie jestem w pracy na nocnej zmianie to nie podam co pisze dokladnie na glowicy sterujacej - pamietam ze jest niebieska , ma dwa guziki obok wyswietlacza i trzeci do wymuszenia regeneracji "natychmiast" nigdy ich nie uzywam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 20.09.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Jest to zapewne CosmoWAATER homeDla porównania CosmoWATER exclusive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMISKO 20.09.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 zgadza sie - to jest wersja home - identyczna jak na rysunku powyzej aaaaa dodam jeszcze co jest wazne - ze montuje sie to po liczniku wody oczywiscie pamietajac ze wczesniej musi byc zrobione odejscie wody do podlewania ogrodka (roslinkom potrzebne sa te zwiazki ktore nam nie koniecznie pasuja) i dopiero potem montuje sie filtr czastek stalych i ewentualnie reduktor cisnienia - u mnie jest 8 -9 bar a zmiekczacz pracuje do 8 bar wiec u mnie redukcja cisnienia wody jest do 4-5 bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zojka 20.09.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2009 Czy woda ta nie jest szkodliwa, na pewno jeśli nie ma wapnia to również zabierany jest magnez. Ale co z potasem ?Jeśli ktoś wie niech napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driuszG 10.12.2009 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 No właśnie, wszyscy tylko o rzeczach materialnych, a co z naszym zdrowiem. Pytam bardzo poważnie, czy taka wypłukana z pierwiastków, itp. woda nie będzie przypadkiem szkodliwa w zastosowaniach spożywczych (np. picie, gotowanie, itp. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts