Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Większość forumowiczów instaluje zmiękczacze w domkach przed kotłami, a ja mam zamiar zainstalować takie urządzenie w mieszkaniu blokowym, miejsca skromnie, rodzina 2+2, 7-8 m3 zużycia zimnej wody, głowica najlepiej Clack Pallas i złoże Lewatit S1567.

Co polecacie do bloku, czy ma to sens i czy można zamienić złoże z gorszego na monosferyczne czy raczej rodzaj złoża przypisany jest do danego modelu zmiękczacza.

Sam mam w bloku zmiękczacz ale tylko na zimnej wodzie. Pytanie czy masz jeden wspólny pion na kuchnie i łazienkę? I jaka jest twardość wody?

Co do konkretnych modeli to niektóre mają określone parametry (w tym złoże), a w innych można je wymienić. Można też złożyć zmiękczacz na konkretne potrzeby wybierając sobie komponenty.

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za odpowiedź. Szukam właśnie czegoś małego tak by szło to schować w mieszkaniu. Użytkowane będzie na 3 osoby.

Uważam, że Cosmowater Standard w zupełności wystarczy na Twoje zapotrzebowanie. Nie ma sensu osobno montować zbiornika na sól i butli ze złożem. Takie rozwiązanie stosuje się do większych domów i większego zapotrzebowania na wodę.

Uważam, że Cosmowater Standard w zupełności wystarczy na Twoje zapotrzebowanie.

Masz prawo tak uważać, ale czy możesz to jakoś uzasadnić?

Nie ma sensu osobno montować zbiornika na sól i butli ze złożem. Takie rozwiązanie stosuje się do większych domów i większego zapotrzebowania na wodę.

Jak już pisałem takie rozwiązanie stosuje się w każdych warunkach. Nie ma żadnych przeciwwskazań żeby zamontować dwuelementowy zmiękczacz, choćby najmniejszy. A takie rozwiązanie ma też swoje plusy bo w zbiornikach na sól jest zazwyczaj ruszt do podtrzymywania soli, czego nie znajdziesz w modelach kompaktowych.

Witam w Nowym Roku i życzę wszystkiego najlepszego, a przede wszystkim trafnych decyzji. Moja decyzja na ten rok to:

https://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-25-cl-lewatit-s-p-1107.html

Sam mam w bloku zmiękczacz ale tylko na zimnej wodzie. Pytanie czy masz jeden wspólny pion na kuchnie i łazienkę? I jaka jest twardość wody?

Co do konkretnych modeli to niektóre mają określone parametry (w tym złoże), a w innych można je wymienić. Można też złożyć zmiękczacz na konkretne potrzeby wybierając sobie komponenty.

Witam.

Mam wspólny pion, twardość jeszcze ustalę i bardzo mnie interesuje możliwość własnej konfiguracji. Czy mogę sam dobrać komponenty i sam złożyć, czy lepiej zlecić fachowcom. Nadmienię iż sam jestem fachowcem w swojej dziedzinie(meble) i nie raz klientom montowałem zawory, zlewy, baterie i syfony, a do nich AGD.

Szukam i szukam i mam takie pytanie lepiej większe czy mniejsze złoże do 7-8 m3 zużycia zimnej wody, bo znalazłem takie modele:

Clack 30 WS1CL

CLACK FLAMINGO C10

Proszę o poradę i możliwy wykaz różnic.

Szukam i szukam i mam takie pytanie lepiej większe czy mniejsze złoże do 7-8 m3 zużycia zimnej wody, bo znalazłem takie modele:

Clack 30 WS1CL

CLACK FLAMINGO C10

Proszę o poradę i możliwy wykaz różnic.

Jakiekolwiek dobieranie zacznij od sprawdzenia twardości wody.

Witam.

Mam wspólny pion, twardość jeszcze ustalę i bardzo mnie interesuje możliwość własnej konfiguracji. Czy mogę sam dobrać komponenty i sam złożyć, czy lepiej zlecić fachowcom. Nadmienię iż sam jestem fachowcem w swojej dziedzinie(meble) i nie raz klientom montowałem zawory, zlewy, baterie i syfony, a do nich AGD.

To nie jest jakaś wielka filozofia, ale robiąc to pierwszy raz możesz mieć trochę problemów... a zmiękczacz raczej będziesz potrzebował tylko jeden więc lepiej go kupić złożonego... ale komponenty możesz dobrać przy zamówieniu.

• 1 year później...
Mam możliwość kupienia zmiękczacza do wody cosmowater home 22 8 letni, który został odlaczony od sieci jakieś 2 lata temu i stał na sucho. Czy coś z tego zloza coś jeszcze będzie czy jest do wymiany? Gdzie można kupić takie złożę i czy wymiana jest prosta??
Mam możliwość kupienia zmiękczacza do wody cosmowater home 22 8 letni, który został odlaczony od sieci jakieś 2 lata temu i stał na sucho. Czy coś z tego zloza coś jeszcze będzie czy jest do wymiany? Gdzie można kupić takie złożę i czy wymiana jest prosta??

Wszystko da się wymienić, tylko czy warto... Po takim czasie nie wiadomo w jakim stanie jest głowica, uszczelki, itp.

Inna kwestia to rozmiar zmiękczacza - czy to w ogóle odpowiedni rozmiar? Jaką masz twardość i zużycie wody?

Twardość wody 330, 4 osobowa rodzina

Mogłoby być więcej tego złoża, ale jak nie ma większego zbiornika to się więcej nie wsypie.

A może inaczej co ty byś polecił qbek17 do takiej wody?? Musi byc kompaktowe, czyli w jednej obudowie złoże plus zbiornik na sól. Czy cosmowater home 22 to dobry wybór? I mam jeszcze jedno pytanie: jaka jest różnica między cosmowater home 22, a TRINNITY HOME 22?? Z góry dziękuję za odpowiedzi
jaka jest różnica między cosmowater home 22, a TRINNITY HOME 22??

Różnica jest w nazwie... to praktycznie te same urządzenia tylko "marka" jest dla innej hurtowni.

Ja bym szukał czegoś z 25-30 litrami złoża monosferycznego i głowicą Clack.

• 8 months później...

Muszę wymienić złoże w Cosmowater Plus, czy ktoś z Was wie jakiego powinienem użyć, monosferycznego czy zwykłego? Woda ze studni.

Jakiego producenta polecacie?

PZDR

Muszę wymienić złoże w Cosmowater Plus, czy ktoś z Was wie jakiego powinienem użyć, monosferycznego czy zwykłego? Woda ze studni.

Jakiego producenta polecacie?

Jeśli to wersja "plus" to jest tam złoże wielofunkcyjne, a takie raczej nie występuje w wersji monosferycznej (jest to mieszanka różnych złóż, więc z założenia ziarna są różnych rozmiarów).

Z takich złóż masz do wyboru praktycznie dwa: Ecomix i AquaMulti.

Jeśli to wersja "plus" to jest tam złoże wielofunkcyjne, a takie raczej nie występuje w wersji monosferycznej (jest to mieszanka różnych złóż, więc z założenia ziarna są różnych rozmiarów).

Z takich złóż masz do wyboru praktycznie dwa: Ecomix i AquaMulti.

Dzięki za info.

Uzdatniacz stał nieużywany przez dłuższy okres - 4 lata. Czy jest sens wymiany? Można go jakoś sprawdzić, czy jest sprawny przed wymianą złoża?

Uzdatniacz stał nieużywany przez dłuższy okres - 4 lata. Czy jest sens wymiany? Można go jakoś sprawdzić, czy jest sprawny przed wymianą złoża?

Trzeba go włączyć, zrobić regenerację i zobaczyć jaką ma wydajność (czyli testować wodę po nim - najlepiej nie tylko twardość, ale też przynajmniej żelazo)

Trzeba go włączyć, zrobić regenerację i zobaczyć jaką ma wydajność (czyli testować wodę po nim - najlepiej nie tylko twardość, ale też przynajmniej żelazo)

Niestety ale złoże mam już usunięte z butli. Chodzi mi o to czy można jakoś sprawdzić głowicę i inne elementy przed pojęciem decyzji o zakupie nowego złoża. Jak wiadomo jest to koszt jakieś 700-1000 zł czyli jakaś 1/4 -1/3 całej stacji i zastanawiam się czy będzie wszystko działać po uzupełnieniu złoża.

Czy ten cosmowater plus ma dobrą jakościowo głowicę i inne komponenty?

Niestety ale złoże mam już usunięte z butli. Chodzi mi o to czy można jakoś sprawdzić głowicę i inne elementy przed pojęciem decyzji o zakupie nowego złoża. Jak wiadomo jest to koszt jakieś 700-1000 zł czyli jakaś 1/4 -1/3 całej stacji i zastanawiam się czy będzie wszystko działać po uzupełnieniu złoża.

Czy ten cosmowater plus ma dobrą jakościowo głowicę i inne komponenty?

Trzeba by zapytać jakiegoś speca od tej konkretnej głowicy czy da się to stwierdzić "z zewnątrz".