qbek17 05.01.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 (edytowane) Mam pytanie techniczne, czy zdarza się Wam, że zbiornik z solą jest bez wody? Zbiornik soli może być suchy (bez wody) w czasie między regeneracjami. To zależy od ustawień głowicy sterującej. Niektóre mają taką opcję, a inne nie. Ważne, aby przed regeneracją woda się w zbiorniku pojawiła i rozpuściła sól (potrzeba na to minimum 2-4 godzin). Edytowane 6 Stycznia 2014 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
didanboolu 05.01.2014 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 qbek17 dziękuje bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teresa59 12.01.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Ja jestem bardzo zadowolona z Cosmowater . Używam już 4 lata . Ma bardzo dobry wpływ na skórę i włosy . Poza tym nie muszę sypać soli do zmywarki i efekt jest lepszy niż z solą dp zmywarek . Ost atnio mam mały remont i musiałam odłączyć zmiękczacz - od razy jest odczuwalne wysuszenie skóry i włosów . Co do zużywanoa rur .... w górach przecież jest miękkka woda i jakoś rury od tego nie pękają . Poza tym - nie dajmy się zwariować - jeśli woda nie uszkadza naszej skóry , to po ilu latach " zeżre " miedzianą rurę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.01.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Tylko skóra to organizm żywy, potrafi się regenerować... a miedziana rura raczej tej zdolności nie posiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 23.04.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Witam i odgrzewam temat może ktoś odpowie Jaki wpływ ma urządzenie na działanie przydomowej oczyszczalni ścieków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 23.04.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Witam i odgrzewam temat może ktoś odpowie Jaki wpływ ma urządzenie na działanie przydomowej oczyszczalni ścieków To zalezy jakie urzadzenie. Niekorzystny wplyw ma odzelaziacz regenerowany nadmanganianem potasu, zmiekczacz regenerowany sola tez wplywa niekorzystnie na flore bakteryjna ale w duzo mnieszym stopniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMIJULKA 31.12.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Witam panowie i panie jakie powinny być ustawienia pokrętła ( zaworu na rozdzielaczu z tyłu). Jakie są ustawienia pokrętła maksymalnie wkręconego jaka powinna być twardość wody na wyjściu a jaka powinna być twardość przy całkowicie wykręconym. Zawór na rozdzielaczu z tyłu maksymalnie skręcony w prawo czyli wkręcony jak powinna być twardość wody maksymalnie miękka czy twarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sawaaa 18.08.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Odświeżę nieco temat bo mam pytanie. Posiadam CosmoWater Home 22Ile litrów wody jest pobierane i wypuszczone na regeneracje/płukanie?Czy woda po regeneracji nadaje się do podlewania trawnika/ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.08.2015 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Zazwyczaj na regenerację schodzi ok 150 litrów wody, chociaż to zależy od indywidualnych ustawień. Do podlewania roślin ta woda się nie nadaje bo zawiera dużo chlorków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krebs1976 30.12.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witajcie.Mam problem ze swoim urządzeniem.Mam Cosmowater Home 22. Od dłuższego czasu sól zamiast być w "drażetkach" robi się zbitą skorupą. Obecnie mam na dnie zbitą skorupę pod wodą. Robię regenerację dość często z nadzieją, że coś się zmieni, ale nie wygląda na to. Nie wiem co mam robić. Twardość wody muszę mieć wysoką ponieważ od momentu jak się zaczęło, to czajnik jest zakamieniony.Jest ktoś, kto jest w stanie mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2016 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Jeśli sól się nie rozpuszcza a woda jest twarda to coś jest nie tak z regeneracją - albo w ogóle się nie wykonuje, albo nie zasysa/nalewa nowej wody. Sprawdzałeś czy w czasie regeneracji woda ze zbiornika jest zasysana, a potem nalewana? Możesz też zamieszać i rozbić tą bryłę soli - może to tylko problem z rozpuszczeniem tej bryły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krebs1976 30.12.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witaj.Dzięki za odpowiedź.Wczesniej była zasysana ponieważ w trakcie regeneracji pojawiała się, a potem znika. Teraz stoi po regeneracji. Zakładam, że coś się zatkało. Rozbijam to od kilku miesięcy, Jest coraz mniej ale bardzo powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Witaj. Dzięki za odpowiedź. Wczesniej była zasysana ponieważ w trakcie regeneracji pojawiała się, a potem znika. Teraz stoi po regeneracji. Zakładam, że coś się zatkało. Rozbijam to od kilku miesięcy, Jest coraz mniej ale bardzo powoli. W niektórych modelach napełnianie zbiornika soli odbywa się przed regeneracją. Czasami czas na rozpuszczenie soli jest zbyt krótki. Jeśli teraz woda nie znika po regeneracji to ewidentnie coś się zatkało. Prawdopodobnie inżektor. To kwestia przeczyszczenia lub wymiany. Powinien to zrobić serwisant w czasie przeglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krebs1976 30.12.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Ok. Dzięki za podpowiedź. Tak zrobię.PozdrawiamRadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 27.02.2018 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2018 WitamJaki fitr wstepny macie załozony przed urzadzeniem? Czy reduktor jest obowiazkowy? U mnie ciśneinie nie jest za duze a wręcz spada w nocy najczesciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.02.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Filtr wstępny jest zalecany ale nie obowiązkowy. Wystarczy najprostszy. Reduktor nie jest obowiązkowy o ile ciśnienia są w normie (większość głowic pracuje w zakresie 2-8 bar). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 28.02.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Dzięki. Mam wstępny filtr...i go zostawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.03.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 I słusznie... tylko patrząc na barwę wkładu na tym zdjęciu (może to tylko zdjęcie przekłamuje?) to należałoby go już wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 01.03.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Witam Jaki fitr wstepny macie załozony przed urzadzeniem? Czy reduktor jest obowiazkowy? U mnie ciśneinie nie jest za duze a wręcz spada w nocy najczesciej. Filtr wstępny powinien być zamontowany przed urządzeniem. Może być np wkład sznurkowy o dokładności 25 mikronów. Reduktor ciśnienia nie jest konieczny tak jak napisano w powyższych postach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 03.03.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2018 Filtr oczywiście wymieniony. Urządzenie założone. Mam problem z pomiarem twardości. Kolega dal mi środek ale coś złe się zabarwia. Postaram się coś dobrać. Wiem od sąsiada Ze nasza woda ma około 19st twardości. Narazie zawór odkręciłem na 1 1/2 obrotu. Będę obserwował kabinę prysznica. Ale na efekt muszę poczekać bo mam 300l baniaka do solarow. CZy wykonać jeszcze jedna dodatkowa regenerację na początek czy ta jedna wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts