Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzenie odżelaziająco-zmiękczające CosmoWATER

bobi78

Recommended Posts

Mam pytanie techniczne, czy zdarza się Wam, że zbiornik z solą jest bez wody?

Zbiornik soli może być suchy (bez wody) w czasie między regeneracjami. To zależy od ustawień głowicy sterującej. Niektóre mają taką opcję, a inne nie.

Ważne, aby przed regeneracją woda się w zbiorniku pojawiła i rozpuściła sól (potrzeba na to minimum 2-4 godzin).

Edytowane przez qbek17

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jestem bardzo zadowolona z Cosmowater . Używam już 4 lata . Ma bardzo dobry wpływ na skórę i włosy . Poza tym nie muszę sypać soli do zmywarki i efekt jest lepszy niż z solą dp zmywarek . Ost atnio mam mały remont i musiałam odłączyć zmiękczacz - od razy jest odczuwalne wysuszenie skóry i włosów . Co do zużywanoa rur .... w górach przecież jest miękkka woda i jakoś rury od tego nie pękają . Poza tym - nie dajmy się zwariować - jeśli woda nie uszkadza naszej skóry , to po ilu latach " zeżre " miedzianą rurę ? :)

• 3 months później...
Witam i odgrzewam temat może ktoś odpowie

Jaki wpływ ma urządzenie na działanie przydomowej oczyszczalni ścieków

To zalezy jakie urzadzenie. Niekorzystny wplyw ma odzelaziacz regenerowany nadmanganianem potasu, zmiekczacz regenerowany sola tez wplywa niekorzystnie na flore bakteryjna ale w duzo mnieszym stopniu

• 8 months później...

Witam panowie i panie jakie powinny być ustawienia pokrętła ( zaworu na rozdzielaczu z tyłu). Jakie są ustawienia pokrętła maksymalnie wkręconego jaka powinna być twardość wody na wyjściu a jaka powinna być twardość przy całkowicie wykręconym.

Zawór na rozdzielaczu z tyłu maksymalnie skręcony w prawo czyli wkręcony jak powinna być twardość wody maksymalnie miękka czy twarda

• 7 months później...
  • 1 year później...

Witajcie.

Mam problem ze swoim urządzeniem.

Mam Cosmowater Home 22. Od dłuższego czasu sól zamiast być w "drażetkach" robi się zbitą skorupą. Obecnie mam na dnie zbitą skorupę pod wodą. Robię regenerację dość często z nadzieją, że coś się zmieni, ale nie wygląda na to. Nie wiem co mam robić. Twardość wody muszę mieć wysoką ponieważ od momentu jak się zaczęło, to czajnik jest zakamieniony.

Jest ktoś, kto jest w stanie mi pomóc?

Jeśli sól się nie rozpuszcza a woda jest twarda to coś jest nie tak z regeneracją - albo w ogóle się nie wykonuje, albo nie zasysa/nalewa nowej wody. Sprawdzałeś czy w czasie regeneracji woda ze zbiornika jest zasysana, a potem nalewana? Możesz też zamieszać i rozbić tą bryłę soli - może to tylko problem z rozpuszczeniem tej bryły.

Witaj.

Dzięki za odpowiedź.

Wczesniej była zasysana ponieważ w trakcie regeneracji pojawiała się, a potem znika. Teraz stoi po regeneracji. Zakładam, że coś się zatkało. Rozbijam to od kilku miesięcy, Jest coraz mniej ale bardzo powoli.

W niektórych modelach napełnianie zbiornika soli odbywa się przed regeneracją. Czasami czas na rozpuszczenie soli jest zbyt krótki.

Jeśli teraz woda nie znika po regeneracji to ewidentnie coś się zatkało. Prawdopodobnie inżektor. To kwestia przeczyszczenia lub wymiany. Powinien to zrobić serwisant w czasie przeglądu.

• 1 year później...
Witam

Jaki fitr wstepny macie załozony przed urzadzeniem? Czy reduktor jest obowiazkowy? U mnie ciśneinie nie jest za duze a wręcz spada w nocy najczesciej.

Filtr wstępny powinien być zamontowany przed urządzeniem. Może być np wkład sznurkowy o dokładności 25 mikronów.

Reduktor ciśnienia nie jest konieczny tak jak napisano w powyższych postach.

Filtr oczywiście wymieniony. Urządzenie założone. Mam problem z pomiarem twardości. Kolega dal mi środek ale coś złe się zabarwia. Postaram się coś dobrać. Wiem od sąsiada Ze nasza woda ma około 19st twardości. Narazie zawór odkręciłem na 1 1/2 obrotu. Będę obserwował kabinę prysznica. Ale na efekt muszę poczekać bo mam 300l baniaka do solarow. CZy wykonać jeszcze jedna dodatkowa regenerację na początek czy ta jedna wystarczy.