Akrimka 05.03.2018 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 (edytowane) Sprawdziłem paskami AquaDur - dostałem od sasiada który miał urzadzenie buderusa ale wyłączył bo coś mu tam nie pasowało, mówił ze mimo twqrdości 9 d miał zacieki ciezkie do usunięcia oraz swedzenie skóry. Obstawiał ze coś z tą solą chyba nie tak i wyłączył. Ogólna twardośc u niego była 19 d. U siebie zmierzyłem i takWoda z sieci - 25 dPo odkręceniu 1.5 obrotu na bypasie - 10 dPo odkreceniu 1 obr na bypasie - 5dI tak to narazie zostawiłem bo ciepła woda na około 20 gdyż 300 litrów baniaka się musi wymieszać. Później pewnie podreguluje 1.25 obr żeby mieć coś pomiędzy 5-10 d. bo takie próby też robiłem. Edytowane 5 Marca 2018 przez Akrimka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 14.03.2018 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 No i wszytko pieknie działa. Jeszcze troche muszę poczekać na efekty bo dopiero doszorowaliśmy się z osadu i kamienia. Na co ma wpływ parametr wody wprowadzany do urzadzenia i jak dokłądnie trzeba go podać? Szkoda tylko ze na cosmo nie można sprawdzić kiedy będzie regeneracja... ale z drugiej strony co mnie to obchodzi. Niech się samo dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.03.2018 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Na co ma wpływ parametr wody wprowadzany do urzadzenia i jak dokłądnie trzeba go podać? Ma wpływ na to kiedy robi się regeneracja. Ale skoro... na cosmo nie można sprawdzić kiedy będzie regeneracja... ... to chyba nie masz jak tego sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 15.03.2018 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Byc możne ma to wpływ tez na zużycie soli. W sumie jak częściej będzie regenerował to zzycie wieksze ale co zrobić skoro woda trawrda. Ile to litów wody musi przepłynąć przez złoże aby się właczyła regeneracja? Podałem 25 bo tak mi na paskach skale zapełniło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.03.2018 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Byc możne ma to wpływ tez na zużycie soli. W sumie jak częściej będzie regenerował to zzycie wieksze ale co zrobić skoro woda trawrda. Pośrednio tak jest. Ile to litów wody musi przepłynąć przez złoże aby się właczyła regeneracja? To zależy od twardości, ilości złoża, jakości złoża, ustawienia sterownika... Podałem 25 bo tak mi na paskach skale zapełniło.. I prawidłowo. Tylko nie wiesz czy masz tej twardości 25 dH czy 28 dH czy 50 dH bo skala na paskach się skończyła Najlepiej jakbyś to zmierzył testerem kropelkowym - wtedy możesz określić twardość z dokładnością do 1 dH (a czasami nawet do 0,5 dH). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 16.03.2018 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Pośrednio tak jest. To zależy od twardości, ilości złoża, jakości złoża, ustawienia sterownika... I prawidłowo. Tylko nie wiesz czy masz tej twardości 25 dH czy 28 dH czy 50 dH bo skala na paskach się skończyła Najlepiej jakbyś to zmierzył testerem kropelkowym - wtedy możesz określić twardość z dokładnością do 1 dH (a czasami nawet do 0,5 dH). Jak robiłem kropelkowym taki chyba do akwarium to twardość doszła do konca skali 30 dH.... nie wiedziałem czy ten pomiar był zły czy tester już po dacie ważnosci. Narazie zostawiam jak jest bede obserwował wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.03.2018 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Jak robiłem kropelkowym taki chyba do akwarium to twardość doszła do konca skali 30 dH.... nie wiedziałem czy ten pomiar był zły czy tester już po dacie ważnosci. Tester kropelkowy jest o tyle wygodny, że próbkę możesz rozcieńczyć i w ten sposób zwiększyć jego zakres Ale skoro tam Ci wyszło ponad 30 dH, a z paskowego ponad 25 dH to znaczy, że twardości masz mnóstwo. Jeśli ustawiłeś sporo mniejszą niż rzeczywista twardość to zmiękczacz może to odczuć i pod koniec cyklu będzie już leciała woda twarda. Obstawiam, że przy takiej różnicy poczujesz to od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akrimka 19.03.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Ok, będe obderwował. Narzie nie ma mnie w domu 2 tyg a małżonka nie wiem czy się skupi na temacie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FENIKS998 24.12.2018 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 Szukam informacji jakie złoże jest zastosowane w cosmowater standard 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.12.2018 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Szukam informacji jakie złoże jest zastosowane w cosmowater standard 15. Nie wiem czy uda się uzyskać "pewną" informację. A po co Ci to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FENIKS998 26.12.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Jeszcze nie kupiłem dlatego chciałbym wiedzieć. Wiem, że to jest to samo urządzenie które ma w ofercie Viessmann, produkowane przez firmę w stanach, tylko w innych wymiarach.Czy taka 15 wystarczy na 2 osoby dorosłe i dziecko? Po prostu będzie się częściej regenerować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.12.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Jeszcze nie kupiłem dlatego chciałbym wiedzieć. Wiem, że to jest to samo urządzenie które ma w ofercie Viessmann, produkowane przez firmę w stanach, tylko w innych wymiarach. Cosmowater to marka produkowana dla sieci hurtowni... technicznie to to samo co model produkowany dla Viessmana czy jeszcze innych marek. Ale złoże może być inne w każdym modelu. Chociaż do zastosowania w domu to chyba nie ma większego znaczenia... Czy taka 15 wystarczy na 2 osoby dorosłe i dziecko? Po prostu będzie się częściej regenerować? To zależy od twardości wody i jej zużycia, ale generalnie tak jak piszesz - im mniejsza ilość złoża tym częstsza regeneracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 28.12.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Szukam informacji jakie złoże jest zastosowane w cosmowater standard 15. W Cosmowater Standard 15 znajduje się złoże Purolite C 100E. Urządzenie jest dedykowane do 1-2 łazienek, 2-4 osób. Częstotliwość regenereacji będzie zależeć od zużycia i twardości wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FENIKS998 28.12.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Dziękuję za odpowiedź. Szukam właśnie czegoś małego tak by szło to schować w mieszkaniu. Użytkowane będzie na 3 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.12.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 W Cosmowater Standard 15 znajduje się złoże Purolite C 100E. To jest taka średnia półka... ma standardowe uziarnienie, więc będzie miało trochę niższą wydajność i większe opory przepływu niż monosferyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FENIKS998 29.12.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 A jakiś konkurencyjny produkt? Warunek to mały rozmiar, musi zmieścić się pod zlewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.12.2018 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 A jakiś konkurencyjny produkt? Warunek to mały rozmiar, musi zmieścić się pod zlewem. Masz jakieś konkretne wymiary? Można pomyśleć o dwuelementowym zmiękczaczu - wtedy zbiornik na sól (np. o pojemności 20 litrów) można ustawić z boku lub nawet w innej szafce i jest łatwiejszy dostęp przy uzupełnianiu soli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FENIKS998 29.12.2018 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Nie mam konkretnych wymiarów, powiem tak, omawiany model bym zmieścił, zlewu ani szafki jeszcze nie mam. Właściwie największe ograniczenie to wysokość i raczej chciałbym się zmieścić 60-65 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.12.2018 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Nie mam konkretnych wymiarów, powiem tak, omawiany model bym zmieścił, zlewu ani szafki jeszcze nie mam. Właściwie największe ograniczenie to wysokość i raczej chciałbym się zmieścić 60-65 cm. Zbiornik 10x17" z głowicą Clack będzie miał wysokość ok 62-63 cm. Jeśli taka wysokość Ci wystarczy to w zasadzie możesz tam wcisnąć każdy zmiękczacz z takim zbiornikiem. Inna sprawa, że tam raczej nie wciśniesz więcej niż 12-13 litrów złoża. Weź pod uwagę, że ten cosmowater ma 66 cm wysokości, a do tego aby uzupełnić sól musisz podnieść pokrywę i wsypać sól od góry. To może być trudne jeśli nad nim jest zlew, a całość jest przymocowana do rur (chyba, że zrobisz podłączenie na wężach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plebyy 30.12.2018 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Witam. Większość forumowiczów instaluje zmiękczacze w domkach przed kotłami, a ja mam zamiar zainstalować takie urządzenie w mieszkaniu blokowym, miejsca skromnie, rodzina 2+2, 7-8 m3 zużycia zimnej wody, głowica najlepiej Clack Pallas i złoże Lewatit S1567.Co polecacie do bloku, czy ma to sens i czy można zamienić złoże z gorszego na monosferyczne czy raczej rodzaj złoża przypisany jest do danego modelu zmiękczacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts