qbek17 30.12.2018 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Witam. Większość forumowiczów instaluje zmiękczacze w domkach przed kotłami, a ja mam zamiar zainstalować takie urządzenie w mieszkaniu blokowym, miejsca skromnie, rodzina 2+2, 7-8 m3 zużycia zimnej wody, głowica najlepiej Clack Pallas i złoże Lewatit S1567. Co polecacie do bloku, czy ma to sens i czy można zamienić złoże z gorszego na monosferyczne czy raczej rodzaj złoża przypisany jest do danego modelu zmiękczacza. Sam mam w bloku zmiękczacz ale tylko na zimnej wodzie. Pytanie czy masz jeden wspólny pion na kuchnie i łazienkę? I jaka jest twardość wody? Co do konkretnych modeli to niektóre mają określone parametry (w tym złoże), a w innych można je wymienić. Można też złożyć zmiękczacz na konkretne potrzeby wybierając sobie komponenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 30.12.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Dziękuję za odpowiedź. Szukam właśnie czegoś małego tak by szło to schować w mieszkaniu. Użytkowane będzie na 3 osoby. Uważam, że Cosmowater Standard w zupełności wystarczy na Twoje zapotrzebowanie. Nie ma sensu osobno montować zbiornika na sól i butli ze złożem. Takie rozwiązanie stosuje się do większych domów i większego zapotrzebowania na wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.12.2018 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2018 Uważam, że Cosmowater Standard w zupełności wystarczy na Twoje zapotrzebowanie. Masz prawo tak uważać, ale czy możesz to jakoś uzasadnić? Nie ma sensu osobno montować zbiornika na sól i butli ze złożem. Takie rozwiązanie stosuje się do większych domów i większego zapotrzebowania na wodę. Jak już pisałem takie rozwiązanie stosuje się w każdych warunkach. Nie ma żadnych przeciwwskazań żeby zamontować dwuelementowy zmiękczacz, choćby najmniejszy. A takie rozwiązanie ma też swoje plusy bo w zbiornikach na sól jest zazwyczaj ruszt do podtrzymywania soli, czego nie znajdziesz w modelach kompaktowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plebyy 01.01.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Witam w Nowym Roku i życzę wszystkiego najlepszego, a przede wszystkim trafnych decyzji. Moja decyzja na ten rok to:https://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-25-cl-lewatit-s-p-1107.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plebyy 01.01.2019 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Sam mam w bloku zmiękczacz ale tylko na zimnej wodzie. Pytanie czy masz jeden wspólny pion na kuchnie i łazienkę? I jaka jest twardość wody? Co do konkretnych modeli to niektóre mają określone parametry (w tym złoże), a w innych można je wymienić. Można też złożyć zmiękczacz na konkretne potrzeby wybierając sobie komponenty. Witam. Mam wspólny pion, twardość jeszcze ustalę i bardzo mnie interesuje możliwość własnej konfiguracji. Czy mogę sam dobrać komponenty i sam złożyć, czy lepiej zlecić fachowcom. Nadmienię iż sam jestem fachowcem w swojej dziedzinie(meble) i nie raz klientom montowałem zawory, zlewy, baterie i syfony, a do nich AGD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plebyy 01.01.2019 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Szukam i szukam i mam takie pytanie lepiej większe czy mniejsze złoże do 7-8 m3 zużycia zimnej wody, bo znalazłem takie modele:Clack 30 WS1CLCLACK FLAMINGO C10Proszę o poradę i możliwy wykaz różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.01.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Szukam i szukam i mam takie pytanie lepiej większe czy mniejsze złoże do 7-8 m3 zużycia zimnej wody, bo znalazłem takie modele: Clack 30 WS1CL CLACK FLAMINGO C10 Proszę o poradę i możliwy wykaz różnic. Jakiekolwiek dobieranie zacznij od sprawdzenia twardości wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.01.2019 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Witam. Mam wspólny pion, twardość jeszcze ustalę i bardzo mnie interesuje możliwość własnej konfiguracji. Czy mogę sam dobrać komponenty i sam złożyć, czy lepiej zlecić fachowcom. Nadmienię iż sam jestem fachowcem w swojej dziedzinie(meble) i nie raz klientom montowałem zawory, zlewy, baterie i syfony, a do nich AGD. To nie jest jakaś wielka filozofia, ale robiąc to pierwszy raz możesz mieć trochę problemów... a zmiękczacz raczej będziesz potrzebował tylko jeden więc lepiej go kupić złożonego... ale komponenty możesz dobrać przy zamówieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syjam23 21.05.2020 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2020 Mam możliwość kupienia zmiękczacza do wody cosmowater home 22 8 letni, który został odlaczony od sieci jakieś 2 lata temu i stał na sucho. Czy coś z tego zloza coś jeszcze będzie czy jest do wymiany? Gdzie można kupić takie złożę i czy wymiana jest prosta?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.05.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2020 Mam możliwość kupienia zmiękczacza do wody cosmowater home 22 8 letni, który został odlaczony od sieci jakieś 2 lata temu i stał na sucho. Czy coś z tego zloza coś jeszcze będzie czy jest do wymiany? Gdzie można kupić takie złożę i czy wymiana jest prosta?? Wszystko da się wymienić, tylko czy warto... Po takim czasie nie wiadomo w jakim stanie jest głowica, uszczelki, itp. Inna kwestia to rozmiar zmiękczacza - czy to w ogóle odpowiedni rozmiar? Jaką masz twardość i zużycie wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syjam23 24.05.2020 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2020 Twardość wody 330, 4 osobowa rodzina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.05.2020 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2020 Twardość wody 330, 4 osobowa rodzina Mogłoby być więcej tego złoża, ale jak nie ma większego zbiornika to się więcej nie wsypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syjam23 27.05.2020 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2020 A może inaczej co ty byś polecił qbek17 do takiej wody?? Musi byc kompaktowe, czyli w jednej obudowie złoże plus zbiornik na sól. Czy cosmowater home 22 to dobry wybór? I mam jeszcze jedno pytanie: jaka jest różnica między cosmowater home 22, a TRINNITY HOME 22?? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.05.2020 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2020 jaka jest różnica między cosmowater home 22, a TRINNITY HOME 22?? Różnica jest w nazwie... to praktycznie te same urządzenia tylko "marka" jest dla innej hurtowni. Ja bym szukał czegoś z 25-30 litrami złoża monosferycznego i głowicą Clack. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tsport 08.02.2021 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2021 Muszę wymienić złoże w Cosmowater Plus, czy ktoś z Was wie jakiego powinienem użyć, monosferycznego czy zwykłego? Woda ze studni. Jakiego producenta polecacie? PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.02.2021 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2021 Muszę wymienić złoże w Cosmowater Plus, czy ktoś z Was wie jakiego powinienem użyć, monosferycznego czy zwykłego? Woda ze studni. Jakiego producenta polecacie? Jeśli to wersja "plus" to jest tam złoże wielofunkcyjne, a takie raczej nie występuje w wersji monosferycznej (jest to mieszanka różnych złóż, więc z założenia ziarna są różnych rozmiarów). Z takich złóż masz do wyboru praktycznie dwa: Ecomix i AquaMulti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tsport 10.02.2021 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Jeśli to wersja "plus" to jest tam złoże wielofunkcyjne, a takie raczej nie występuje w wersji monosferycznej (jest to mieszanka różnych złóż, więc z założenia ziarna są różnych rozmiarów). Z takich złóż masz do wyboru praktycznie dwa: Ecomix i AquaMulti. Dzięki za info. Uzdatniacz stał nieużywany przez dłuższy okres - 4 lata. Czy jest sens wymiany? Można go jakoś sprawdzić, czy jest sprawny przed wymianą złoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.02.2021 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Uzdatniacz stał nieużywany przez dłuższy okres - 4 lata. Czy jest sens wymiany? Można go jakoś sprawdzić, czy jest sprawny przed wymianą złoża? Trzeba go włączyć, zrobić regenerację i zobaczyć jaką ma wydajność (czyli testować wodę po nim - najlepiej nie tylko twardość, ale też przynajmniej żelazo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tsport 10.02.2021 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Trzeba go włączyć, zrobić regenerację i zobaczyć jaką ma wydajność (czyli testować wodę po nim - najlepiej nie tylko twardość, ale też przynajmniej żelazo) Niestety ale złoże mam już usunięte z butli. Chodzi mi o to czy można jakoś sprawdzić głowicę i inne elementy przed pojęciem decyzji o zakupie nowego złoża. Jak wiadomo jest to koszt jakieś 700-1000 zł czyli jakaś 1/4 -1/3 całej stacji i zastanawiam się czy będzie wszystko działać po uzupełnieniu złoża. Czy ten cosmowater plus ma dobrą jakościowo głowicę i inne komponenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.02.2021 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2021 Niestety ale złoże mam już usunięte z butli. Chodzi mi o to czy można jakoś sprawdzić głowicę i inne elementy przed pojęciem decyzji o zakupie nowego złoża. Jak wiadomo jest to koszt jakieś 700-1000 zł czyli jakaś 1/4 -1/3 całej stacji i zastanawiam się czy będzie wszystko działać po uzupełnieniu złoża. Czy ten cosmowater plus ma dobrą jakościowo głowicę i inne komponenty? Trzeba by zapytać jakiegoś speca od tej konkretnej głowicy czy da się to stwierdzić "z zewnątrz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts