Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka w całym domu?  

89 użytkowników zagłosowało

1. 1. Podłogówka w całym domu?

Recommended Posts

Wiosną ruszamy z instalacją CO. Podłogówka wodna ma byc na całym parterze plus łazienka na poddaszu. Na forum jednak znalazłam kilka opini osób, które żałują, że nie zrobiły podlogówki w całym domu -łącznie z sypialniami. Nie chcę sobie za rok "pluc w brodę" i zastanawiamy się z mężem czy nie zrobic od razu podlogówki na calości (120m.kw, kocioł gazowy kondensacyjny) rezygnując zupełnie z kaloryferów. Jakie są Wasze opinie w tej sprawie? Dodam, że nie chodzi mi o kwestię posadzek -bo w sypialniach i salonie i tak będzie drewno -(deska trójwarstwowa lub parkiet dwuwarstwowy) i ewentualna podłogówka będzie miała odpowiednio pod tym kątem wyliczoną długośc pętli i ich rozstaw.
https://forum.murator.pl/topic/91785-czy-kto%C5%9B-ma-pod%C5%82og%C3%B3wk%C4%99-wodn%C4%85-w-ca%C5%82ym-domu/

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie "pomyłka" :lol: , czyli 100% ogrzewania w całym domu. Wybór podyktowany po części PC...

Jakiej firmy macie PC i co daliście, lub dacie na podłodze np. w sypialni?

u mnie tez "pomyłka" czyli zadnego grzejnika na parterze (poza drabinka w lazience) - w piwnicach beda grzejniki. Jako ze byłem w jednym domu z podlogowka na calosci, bylo mi tam dane byc pare dni w zimie wraz z noclegami - ciesze sie ze sie "pomylilem" i bede mial podlogowke.

Ja też z tych "pomylonych" :wink:

wszędzie podłogówka, częściowo nawet w piwnicy :o , w korytarzu który jest otwarty na dom i w jednym pomieszczeniu, które jest podręcznym warsztacikiem mojego męża i tak sobie zażyczył :roll: , żałuję że nie ma w pralni :-?

Ja też żałuję że nie popełniłem tego "błędu". Doradzano mi podłogówkę w całym domu ale rozsądek nie pozwalał mi układać paneli na podłogówce. Z kolei nie chciałem mieć kafelek na podłogach w sypialni. Nie miełem wcześniejszych doświadczeń. Teraz wiem, że pomieszczenia z podłogówką są b. miłe w dotyku i cieplutkie. Tylko to drzewo na podłogówce ... no i kafelki w sypialni ... kurcze nie wiem :wink: :D :D :D
i kafelki w sypialni ... kurcze nie wiem :wink: :D :D :D

Ja mam panele na tej podlogowce w sypialni .

Naprawde super , cieplo rownomierne , wszedzie , na bosaka mozna dawac :D

Przyznaje , ze nie chcialam plytek w sypialni , bo jakos tak dziwnie :roll: ,ale panele dobrze wygladaja :D

No, jak już pisałam to pokrycie podłogi nie ma znaczenia -bo w końcu są panele, deski 2-3warstwowe itp... Czyli większośc z was "porwała" by się na podlogówkę w całym domku :) -powiem szczerze, że mnie zaskoczyliście, bo myslałam, że większośc odradzi sypialnie. Mnie do podłogówki przekonuje jej niedroga eksploatacja -jaką macie temp. wody zasialjącej? i ile stopni w pomieszczeniach? czy tam, gdzie są panele (parkiet) dawaliście pętle gęściej (więcej)?
i kafelki w sypialni ... kurcze nie wiem :wink: :D :D :D

Ja mam panele na tej podlogowce w sypialni .

Naprawde super , cieplo rownomierne , wszedzie , na bosaka mozna dawac :D

Przyznaje , ze nie chcialam plytek w sypialni , bo jakos tak dziwnie :roll: ,ale panele dobrze wygladaja :D

Ja nie bardzo mogłem ładować kasę w panele i wziąłem takie po 30 PLN. "Nominalnie" to one na podłogówce nie mogą być. Ty dawałaś jakieś ekstra?

Ty dawałaś jakieś ekstra?

Nie , zadne extra , mam swieze wylewki , raczej byly swieze kiedy kladlismy panele , wiec kupilam za ok 55 zlotych, nie wiem ile poleza.

Poki co nie widze problemu w dzialaniu tego wszystkiego.Nie wydaje mi sie , ze te tansze sa jakies gorsze czy nie nadajace sie do podlogowki.

Uparlam sie na jeden kolor i dlatego zaplacilam wiecej niz Ty.

Kachna mam na zasilaniu podlogowki 30 stopni.

W calym domu 21 stopni.

Mozna to regulowac , ale jak dla mnie to i tak za niska temperatura , troche sie boje odkrecac bardziej , bo i tak piec duzo mi pali groszku.

Ja planuję np w salonie deskę trójwarstwową Baltic Wood -merbau -kosztuje sporo bo ok 150zl/metr, ale jest zalecana na podłogówkę. Z tym, że producent ostrzega, że temp. podłogi nie może przekraczac 27stopni, nie wiem ile wtedy wynosiłaby temp. w pomieszczeniu :roll: ...

Kachna na swieze wylewki nie radze klasc drogiej deski.

Miedzy innnymi dlatego kupilam tanie panele ,zeby bez zalu wyrzucic ,bo podloga wilgotna . Nie suszylam domu po budowie osuszaczamispecjalnymi , ot wietrzylismy i tyle , po prostu jest jak jest.

Mysle , ze teraz jak bede kladla podloge w salonie to juz mozna sobie pozwolic bez wiekszych obaw na cos lepszego.Poki co mam 2 sypialnie polozone .

Nie wiem jednak jaki etap budowy masz.

Moze Twoje wylewki sa juz suche.

W wygrzanym domu 27 st na zasilaniu wystarczy.

Pomijam fakt ,ze takie ograniczenie od producenta moim zdaniem jest pieprzeniem zwyczajnym i asekuracja.

Wiosną ruszamy z instalacją CO. Podłogówka wodna ma byc na całym parterze plus łazienka na poddaszu. Na forum jednak znalazłam kilka opini osób, które żałują, że nie zrobiły podlogówki w całym domu -łącznie z sypialniami. Nie chcę sobie za rok "pluc w brodę" i zastanawiamy się z mężem czy nie zrobic od razu podlogówki na calości (120m.kw, kocioł gazowy kondensacyjny) rezygnując zupełnie z kaloryferów. Jakie są Wasze opinie w tej sprawie? Dodam, że nie chodzi mi o kwestię posadzek -bo w sypialniach i salonie i tak będzie drewno -(deska trójwarstwowa lub parkiet dwuwarstwowy) i ewentualna podłogówka będzie miała odpowiednio pod tym kątem wyliczoną długośc pętli i ich rozstaw.

Planuję zrobić podłogówkę na parterze (pokój dzienny z jadalnią, kuchnia, wiatrołap, korytarz, łazienka, kotłownia) i na poddaszu (łazienka, garderoba).

Waham się co zrobić z pokojem "gościnnym" na parterze i 3 sypialniami. Nie chodzi o rodzaj podłóg, bo są panele dedykowane dla podłogówki, ale o zmiany. Podłogówka wymusza zaprojektowanie układu mebli i częściowo ogranicza przyszłe zmiany. W pokoju dziennym czy kuchni układ będzie stały przez lata, ale w pozostałych pokojach niekoniecznie. I co? Będziemy grzać szafy od dołu i biurka...

Przydałoby się również dać jakiś grzejnik w garażu...