Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ILE ZA 1M2 PODŁOGÓWKI?

ewelina_szyszka

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mając oferty na PC z całą instalacją m.in podłogówką to ceny tu podane to tanizna wielka si wydaje. Wniosek jest taki że jak ktoś chce PC to znaczy że ma kasę i można od niego pociagnąć, a to wcale nie jest takie proste. Pozostaje wziąć sobie normalnego hydraulika z głową na karku za rozsądne pieniadze.

• 1 year później...
  • 1 year później...
70-75 zł to bardzo mało za podłogówkę, pytanie, czy ze sterowaniem, czy bez oraz jaka jakość rurek? Można kupić takie z kilkudziesięcioletnią gwarancją, albo jakiś import z Chin. U nas m2 bez sterowania wyszedł 95 zł, ze sterowaniem 120 zł/m2. Gdybyśmy wzięli tańszą ekipę, to wyszłoby 15 zł taniej na metrze, ale materiał kupiliśmy sami, w bardzo dobrej cenie, po znajomości. Instalator doliczyłby nam jeszcze min. ze 20%.

Nie wiem co instalator bo ja nigdy nie doliczam sobie ceny za materiał

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
U mnie 55zł/m2 z ułożeniem styropianu

Materiał (rury Kan-Therm, rozdzielacz 9-obw Gorgiel , szafka, złączki, taśma dylatacyjna, klipsy ) to ok. 35/m2zł, robocizna 20zł/m2

20 zł za robociznę?W Rybniku? Chyba nie ktoś kto z tego żyje.Pytam bez złośliwości, po prostu w Tarnowie hydraulik z pojeciem za tyle nie przyjdzie, chyba, że akurat jesteście szwagrami..;)

20zł za robocizne (okolice Żyrardowa/Skierniewic) to średnia cena już z ułożeniem styropianu. Materiał wychodzi około 30-34zł (Rurki Kan pex16x2 około 1100m, 2 rozdzielacze KAN_THERM, folia do ogrzewania podłogowego, taśma dylatacyjna, 2 szafki podtynkowe). Zatem bazowanie na poleconym wyżej kalkulatorze mocno rozjeżdża się z rzeczywistością. Edytowane przez link2jack

ok a jakie macie ceny na kotłownie pod np pompę ciepła i podłogówkę, piszcie czy w cenie jest zbiornik CWU i bufor do pompy, bo niektórzy montują z buforem inni bez, ale mniejsza o to. Ja się nie znam na tym wiem, że są dwie szkoły na forum, dla mnie grunt żeby wszystko chodziło bezobsługowo.

Ja dostałem ofertę na kotłownie na 9600 z materiałem i czekam na odpowiedź- co tam jest takiego szczególnego to nie wiem jeszcze, bo materiał był wyliczony na około na 6000 zł bez baniaka CWU-tyle wiem. No i trzy obiegi grzewcze, jak zrozumiałem dobrze to dwa na podłogówkę, góra i dół i g. drabinkowe.Póki co czekam na wyjaśnienia jak się od niego nie doczekam sensownej odpowiedzi to poszukam gdzie indziej.

Piszmy tylko i wyłącznie o podłogówce - post wyżej opisałem co wchodzi w skład. Twoje 9600 to ciężko stwierdzić czy jest to dużo czy mało bez wiedzy jaki materiał i ile m2. Podłogówke układa u mnie kto inny niż montuje pompe ciepła. Ofertę na pompę ciepła i zbiornik cwu otrzymałem wraz z montażem i podłączeniem do podłogówki. Edytowane przez link2jack

20 zł za robociznę?W Rybniku? Chyba nie ktoś kto z tego żyje.Pytam bez złośliwości, po prostu w Tarnowie hydraulik z pojeciem za tyle nie przyjdzie, chyba, że akurat jesteście szwagrami..;)

Kto szuka, ten znajdzie. Pierwszy pan na budowie rzucił 34zl/m2.

Za tyle, to bym wziął dwa dni urlopu, dołozył sobotę i zrobił to sam.

A ekipa jak najbardziej "z tego żyje" zrobili mi jeszcze wod-kan, kotłownię i to była jedna z najlepszych ekip, jakie gościła ma mojej budowie. Pisze tu o terminowości, fachowości, wiedzy technicznej i czystości.

Edytowane przez fotohobby

Za tyle, to bym wziął dwa dni urlopu, dołozył sobotę i zrobił to sam.

Nie jest mozliwe aby w trzy dni wykonac samemu nastepujące czynnosci:

1) ułozenie styropianu

2) wykucie wnek pod szafki i montaż szafek

3) zamontowanie rozdzielaczy i zasilania z miedzi

4) sprawdzenie szczelnosci zasilania rozdzielaczy

5) rozłozenie folii z nadrukiem i tasm brzegowych

6) ułozenie pętli wraz z załozeniem otulin na dobiegach

7) próba cisnieniowa powietrzna

8) zalanie i odpowietrzenie instalacji

9) próba cisnieniowa wodna

Gdybym nie miał do czynienia z tym na co dzien moze bym uwierzył. To jest fizycznie niemozliwe. Ja wiem ze niektórym robota pali sie w rekach ale w tym przypadku to musiałaby byc eksplozja.

Edytowane przez asolt

U mnie 3 lata temu najniższa cena to 8zł za metr późnij w rozmowie pan wyznał że to cena za metr rurki

asolt a ja uważam że dla 100m2 w 3 dni spokojnie można zrobić to o czym tu rozmawiamy bo za resztę liczy się najczęściej dodatkowo.

1) ułozenie styropianu

--------------------------2) wykucie wnek pod szafki i montaż szafek

--------------------------3) zamontowanie rozdzielaczy i zasilania z miedzi

--------------------------4) sprawdzenie szczelnosci zasilania rozdzielaczy

7)próba cisnieniowa powietrzna

--------------------------8)zalanie i odpowietrzenie instalacji

--------------------------9) próba cisnieniowa wodna

U mnie 3 lata temu najniższa cena to 8zł za metr późnij w rozmowie pan wyznał że to cena za metr rurki

asolt a ja uważam że dla 100m2 w 3 dni spokojnie można zrobić to o czym tu rozmawiamy bo za resztę liczy się najczęściej dodatkowo.

1) ułozenie styropianu

--------------------------2) wykucie wnek pod szafki i montaż szafek

--------------------------3) zamontowanie rozdzielaczy i zasilania z miedzi

--------------------------4) sprawdzenie szczelnosci zasilania rozdzielaczy

7)próba cisnieniowa powietrzna

--------------------------8)zalanie i odpowietrzenie instalacji

--------------------------9) próba cisnieniowa wodna

Samemu nie zrobi tych 9 pozycji w 3 dni, nie ma takiej mozliwosci. Dlaczego 9 pozycji?, bo uzwazam to za kompletne wykonanie. Jezeli mowimy o czasie realizacji to podajmy szczegolowo co wchodzi w zakres, bo inaczej robimy zamieszanie w głowach inwestorów. Realizm naprawdę jest wskazany, jak opieram sie na dlugoletniej praktyce i wiem o czym piszę.

no i pytanie czy podłogówka standardowa czy na przykład w systemie Rehau ??

Mi facet z Viessmanna powiedział, że zrobienie w podłogówki w systemie Rehau, aco za tym idzie zmiana także instalacji wodnej i zrobienienj jej także w systemie Rehau to dodatkowy nakład okolo 8 000 - 9 000 PLN (dla domu o powirzchni ca. 118 m.