Bolek 10.08.2003 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2003 Witam, Ile waszym zdaniem musze liczyc czasu od mojej wlasnej decyzji, ze chce zaczac budowe, do momentu kiedy bede mogl wbic lopate? Mam dzialke budowlana, prawie uzbrojona, ale jakie papierki i ile okolo miesiecy jest czekania na to? Szlaki powinny byc przetarte, bo sie sasiad buduje przede mna. Bo samo pozwolenie, jak juz dostane, to jeszcze 14 dni czekania az sie uprawomocni, to jest ostani krok, ale co wczesniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 11.08.2003 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Musisz wziąć warunki zabudowy z gminy, wybrac projekt (gotowy albo indywidualny na zamówienie). Na gotowca poczekasz ok. 2 tygodni, indywidualny -do kilku miesięcy. Projekt gotowy zaadaptować (architekt), geodeta musi nanieść ci dom na mapę do celów projektowych którą wykona, zezwolenia z energetycznego, wodnego itd., uzgodnienia na ZUD-ie, złożenie dokumentów w urzędzie gminy do chwili wydania pozwolenia na budowę zajmuje ok. miesiąca. Całość przy dobrej organizacji i sprężeniu sie zajmie ok. 3 miesięcy. Jeżeli sie miotasz i nie wiesz od czego zacząć, a urzędników w gminie masz opieszałych -pół roku. Zacznij od urzędu gminy, wydadza ci komplet informacji co musisz im skompletować żeby uzyskac pozwolenie, nieodzowna jest pomoc architekta, który już sam biega do ZUD-u i składa komplet dokumentów w gminie.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek 11.08.2003 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Dzieki, ZUD to zaklad uzgodnien drogowych? czy jakos tak?czy warunki zabudowy beda inne dla sasiada obok i dla nie (obie dzialki powsaly z tej samej rolnej) i czy fakt, ze w obec tgo beda mieli pewno kopie wszystkiego u siebe pozwoli na szybsze zalatwienie sprawy?projek bedzie gotowy, ale z drobnymi zmianami - zadnego przesuwania scian, ew. okno, drzwi na taras, lustrzanka, czyli od gminy zaczynac, gdzie mi dadza formularzyk do odhaczania - zrobione, zrobione, zrobione, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 12.08.2003 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Witam ZUD - Zakład Uzgodnienia Dokumentacji Ogólny plan zagospodarowania przestrzennego raczej napewno jest dla Ciebie i Twojego sąsiada podobny. Możesz natomiast wystąpić we wniosku o wydanie Decyzji o Warunkach Zabudowy o jakieś "gadżety", których sąsiad nie ma, np. podpiwniczenie, większa powierzchnia zabudowy, sposób ogrzewania etc. I wtedy już Wasze warunki moga się różnić. Nie bazuj na drukach "skądś tam", tylko rzeczywiście weź z Gminy właściwej dla Ciebie (Pruszcz czy Kolbudy?). Powinny na każdym wniosku być wypisane załączniki (przynajmniej u mnie były - gmina Żukowo), które trzeba dołączyć do każdego z nich - najczęściej są to jakieś mapki, wypisy z rejestru gruntów etc. I pytaj, pytaj i jeszcze raz pytaj. W Gminie. O wszystko. Lepiej spytać 10 razy i jechać mniej o jeden raz, bo zapomniało się jakiegoś papierka. Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek 12.08.2003 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Nie no to sie rozumie, z pytac i pytac. - Kto pyta Wielbladzi Gmina Pruszcz - jak tam bylem upewniac sie w sprawie dzialki, to zdawalo mi sie, ze dosc dobrze to wyglada - sporo mowia, nawet nie pytani Jeszcze jedno - btw - wspomnial ktos kiedys o mozliwosci dofinansowania kanalizacji przez gmine. Podobno jak sie odpowiednio wcesnie zlozy papierty (rok wczesniej) to jesz szansa na czesciowy zrwoo kosztow. Slyszal ktos o tym? Co do warunkow, to ponoc moja dzialka jest dosc nisko w porownaniu do okolicy, i zapewne tak jak sasiadowi, kaza mi podniesz caly dom ok 0.5-1 metra. Piwnicy nie mam (sasiad tez nie) wiec nie bedzie to az tak gleboko wchodzilo... ale z jakim to sie moze kosztem wiazac - podniesienie domu? Bo rozumiem, ze najpierw i tak musz humus zerdrzec, a potem nawiezc innej ziemi, nie? A moze nic nie nawozic, tylko lawy lac kopiac tylko tyle co na szalunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 12.08.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Witam Jest chyba ustawa w myśl której gmina finansuje 80% inwestycji w skanalizowanie obszaru/osiedla/wioski/etc. 20% spada na mieszkańców. Z tym, że jeśli gmina nie ma pieniędzy, to mozna sobie "skoczyć" - z pustego i Salomon nie naleje.Podniesienie domu, to koszt bloczków fundamentowych, zaprawy i robocizny - generalnie nie straszne pieniądze. Podniesienie działki to zwiezienie "czegoś" - najtańsza jest pospółka, wizualnie podobna do żwirku, ale nie spełniająca jakiś tam norm i w związku z tym nie mająca zastosowania w betonach, zaprawach itd. Koszt pospółki (wg cennika firmy NOBAS z Kartuskiej w Gdańsku):470 zł. za 30 ton. Tona to mniej więcej 0,5 m3, czyli około 30 zł/m3Nie wiem jak dużą masz działkę. Dla przykładu.Podniesienie o 0,5 m powierzchni 800 m2 to koszt:0,5 m x 800 m2 x 30 zł/m3 = 12 tys. zł. - robi się pieniądz z tego. Pozdrowienia B. PS. Rzucam nazwami ulic - zakładam, że znasz GdańskPS2. Nie jestem pewien, ale NOBAS chyba nie nalezy do tanich firm, bardzo możliwe, że można to załatwić znacznie taniej. Przewertuj wątek trójmiejski - ostatnio ktoś pytał o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolek 12.08.2003 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 12tys? za ziemie? kurcze, drogo. Ja za 30tys kupilem 1000m2 ale od powierchni do jadra ziemi anie 0,5 wglab... a gdansk znam - kolo nobasa przez 5 lat przejezdzalem min. 2 razy dziennie (jak jeste w Polsce, to mieszkam na Jasieniu). Nobas rzeczywiscie to tanich nie nalezy, ale szacunkowo wiem od czego schodzic w dol... dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts