Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zphugawronwp.pl

Recommended Posts

pokoje moich dzieci bedą białe jak reszta domu, jedyny kolor jaki przewiduje to szary:P kolorowe ściany miałam w latach 90 więc mi się opatrzyły. Pokój dziecka był już morelowy ,niebieski, zielony, teraz jest szary. Przyszła pora na biel. Noworodek przez pierwsze tygodnie i tak rozróżnia tylko kolor czarny, biały i czerwony a bodzce moze mieć w postaci zabawek sensorycznych czy interaktywnych. W pokoju o intensywnym kolorze żle sie wypoczywa dorosłemu a co dopiero dziecku, które ma kilka miesięcy. Jedynie w sypialni zaleca sie kolor czerwony:P

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z drugiej jednak strony, kolor pomarańczowy jest najbliższy temu co dziecko "widziało" w brzuszku. Tzn. w brzuchu królował właśnie pomarańcz, więc jest szansa, ze niemowlę instynktownie polubi ten kolor :)

Ja w tym pokoju zmieniłabym firanki na spokojniejsze. Kolor pomarańczowy mi absolutnie nie przeszkadza, ale i meble są dość "strojne" więc resztę zrobiłabym spokojną.

pokoje moich dzieci bedą białe jak reszta domu, jedyny kolor jaki przewiduje to szary:P kolorowe ściany miałam w latach 90 więc mi się opatrzyły. Pokój dziecka był już morelowy ,niebieski, zielony, teraz jest szary. Przyszła pora na biel. Noworodek przez pierwsze tygodnie i tak rozróżnia tylko kolor czarny, biały i czerwony a bodzce moze mieć w postaci zabawek sensorycznych czy interaktywnych. W pokoju o intensywnym kolorze żle sie wypoczywa dorosłemu a co dopiero dziecku, które ma kilka miesięcy. Jedynie w sypialni zaleca sie kolor czerwony:P

To znaczy Twoje dzieci wybrały sobie biel w pokoju?

Ja też w całym domu mam przewagę bieli, czerni i szarości, ale moje dzieci hmm jakieś dziwne chyba....chciały mieć kolor w pokoju....

He he - żona m wygląda mi na "babę z charakterkiem". Może rodzina nie bardzo ma prawo głosu?

Mój syn zażyczył sobie niebieski pokój to mu pomalowałam na niebiesko i jest zadowolony :) Myśmy ponad 8 lat mieli białe ściany i nam się podobało, ale jak młody wymyślił ten niebieski pokój ... to nam się też zachciało. Teraz salon z aneksem kuchennym mamy żółty a przedpokój wściekle pomarańczowy (teraz = 4 lata ;)) i też jest fajnie. W domku będzie sporo szarości ale na pewno pojawią się ostre akcenty kolorystyczne (np. w salonie mąż zażyczył sobie jedną ścianę śliwkową). Co do pokoju młodego, to mam dziwne przeczucie, że będzie ... niebieski :) :) :)

my tez mamyw szedzie na szaro a u corki pokoj rozowy a u syna niebieski, nie sa to moje ulubione kolory ale jesli dzieci wolaly miec wlasnie takie to czemu nie, zawsze mozna przemalowac jak im sie znudzi :)

pokoik fajny bo wesoly ale faktycznie ja bym dodatki juz dala stonowane tzn dywan i zaslonki :)

my tez mamyw szedzie na szaro a u corki pokoj rozowy a u syna niebieski, nie sa to moje ulubione kolory ale jesli dzieci wolaly miec wlasnie takie to czemu nie, zawsze mozna przemalowac jak im sie znudzi :)

pokoik fajny bo wesoly ale faktycznie ja bym dodatki juz dala stonowane tzn dywan i zaslonki :)

Dokładnie, dom urządzamy dla siebie, pokoje dziecięce dla dzieci, a one lubią kolory...

Myślę że w pokoju lancer jej córcia będzie czuła się cudownie :D, mama zadbała o wszystko, może jakby firanka i dywan byłyby gładkie to już w ogóle cud malina:D

Dokładnie, dom urządzamy dla siebie, pokoje dziecięce dla dzieci, a one lubią kolory...

Myślę że w pokoju lancer jej córcia będzie czuła się cudownie :D, mama zadbała o wszystko, może jakby firanka i dywan byłyby gładkie to już w ogóle cud malina:D

Dla mnie tem pokoik też jest całkiem przyjemny , może tylko ten dywan za bardzo wzorzysty. Zupełnie nie widzę powodu aby gusta kolorystyczne mamy pokrywały się z tym co lubią dzieci .Sama mam 2 córki i kiedy się wprowadzałam do nowego domu moja 5-letnia wówczas córka zażyczyła sobie soczyste,różowe ściany i naklejki z księżniczkami - to był jej wybór i czuła się w tych kolorach dobrze , teraz ma 10 i nowy pokój w 2 odcieniach fioletu i do tego białe meble . Młodsza za to właśnie kończy 5 lat i na pytanie jakie ściany chce w swoim pokoju odpowiedziała - różowe ( wcześniej miała żółte ) . Uważam ,że każdy wiek rządzi się swoimi prawami i to jest naturalne . A to, że teraz w modzie dominuje biel i szarość nie oznacza,że nasz dom też taki musi być . Mamy czuć się w nim komfortowo dla nas samych .

pozdrawiam

jak widziany oczami dziecka skoro dziecko w łonie :p

moje dzieci miały juz kolory przez naście lat. Teraz będzie biel. Oni nie znają bieli w pokoju, więc dla nich to nowość. Wychodzę z załozenia, ze zabawki w pokojach dziecięcych wprowadzaja i tak spory chaos, ze ściany powinny zostać białe. Ten pokój przypomina troszkę poczekalnię dla dzieci w przychodni. Sorry, ale takie kolory są w naszej przychodni. można go próbować ratować jasnymi zasłonami do ziemi, gladkimi firankami, jasny dywanikiem, bo teraz jest wszystkiego zbyt duzo.

ja nie neguję, ze córcia będzie sie czuła cudownie, pewnie bedzie, bo dla dziecka w tym wieku najważniejsza jest sucha pieluszka i pełny brzuszek a jak jest mamcia obok to juz rewelacja. Ja od samego początku optuję, za zmianą dywanu, i zaslon, to mozna zrobic tanim kosztem. Gdyby ozdoby z pokoiku zdjąc ze ścian , można by tym obdzielić 3 pokoje. We wszystkim potrzebny jest umiar. Same meble są na tyle ozdobne i kolorowe, ze naklejki motylki, zebry, mogła sobie autorka wątku darować. Już jej wspólczuję, jak dziecko podrośnie i bedzie je zdzierać ze ścian, bo to dzieci lubią najbardziej.

Ja swoim córkom pozwoliłam wybrać kolory w nowym domu. Starsza, 7 latka, chciała mieć lawendowy pokój z niebiesko-fioletowymi pasami na jednej ze ścian i tak ma. Młodsza, 4 latka, chciała mieć "take same" kolory i pasy, więc też ma. Będą dwa identyczne pokoje - dobrze, że przynajmniej oknami się różnią, więc się nie pomylą ;) :lol2: Młodsza nie dała się przekonać do innych kolorów, ale wyszłam z założenia, że to ich pokoje i to one mają się czuć w nich dobrze.

a co powiecie kobity na to, że mój syn (7 lat) chce mieć pokój złoty ??? i co malować ;) :) u nas będą białe ściany (no nie dałam dzieciom wyboru :) ) ale za to łóżka mają odjechane ...:) każdy urządza jak lubi ...

lasche, moja przyjaciółka przez białą jak śnieg ściana przeciągnęła dwa pasy złotej tapety w poziomie w ten sposób, że ma ścianę w poziome białe i złote pasy. jak usłyszałam o pomyśle, skrzywiłam się. efekt jest piorunująco piękny.

obecnie rozważam przemalowanie przedpokoju na biały i przyklejenie tapety w dokładnie taki sam sposób :D

Dziewczyny, podziwiam Wasze dzieci za konsekwencje :)

U nas przerabialiśmy:

starszak - Ben 10, Star Wars, Power Rangers, Piłkarski, Skejtowy

maluch - koparkowy, strażacki, Papa Pig, Thomas

mam nadzieję, że to wynika z ich szerokiego spektrum zainteresowania a nie zblazowania w tym wieku :D

u nas plan akcji - białe ściany i kolory w meblach i dodatkach ...ale nie śmiem mówić, że to jedyne słuszne rozwiązanie ...kilka inspiracji ...nie wiem, czy nie powtarza, bo ciężko wszystko przeczytać

http://i1.fmix.pl/fmi2439/e988f295002572bd4dd94a80/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi1935/dede4622002078514d72421e/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi92/4686a8b700089b3e4d724140/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi2023/6a625e0e00042d8a4d72412d/zdjecie.jpg

http://i3.fmix.pl/fmi477/d0e77431001f677b4d724125/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi1943/57af742300183f654d724116/zdjecie.jpg

http://i1.fmix.pl/fmi646/96b256c4002d13484d724109/zdjecie.jpg

http://i2.fmix.pl/fmi1650/20bb1ccd001e38ac4d41e2ba/zdjecie.jpg