Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zphugawronwp.pl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Odnośnie tablic i pylenia. Moje dziewczyny mają na poddaszu taką tablicę magnetyczną (mają też małą, stojącą, do pisania kredą i wiem, że niestety się pyli, a i kredę czasem znajduję rozdeptaną) - ta biała jest świetna. W porównaniu z kredową dużo wygodniejsza w użytkowaniu (z punktu widzenia mamy ;)). I choć super wyglądają te czarne tablice namalowane na ścianie, to z taką jest mniej kłopotu.

http://img52.imageshack.us/img52/3535/tablica1i.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img88.imageshack.us/img88/2381/tablica2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Co do farby magnetycznej: osobiście nie użytkuję, a mam chrapkę, ale mazo pisała, że u niej nie bardzo działa... ale nie wiem iloma warstwami malowała, ani jakiej firmy farbę zastosowała. Może ma to istotne znaczenie.

A użytkuje ktoś ścianę/drzwi pomalowane farbą tablicową i jednocześnie bezpyłowe kredy? Na prawdę są bezpyłowe??? Bo mnie wizja pyłu kredowego odstrasza, a efekt wizualny ściany kusi jednak :)

używam, tzn dzieci używają :) kredy bezpyłowej crayola, takiej: http://www.crayola.pl/akcesoria/kreda-niepylaca-kolorowa-12-szt.html nie mam porównania z inną, bo ta zagościła u nas od początku. używanym czubkiem można pobrudzić sobie palce, ale reszta kredy bez zarzutu. przy rysowaniu w powietrzu w około nie ma pyłu, ale przetarcie rysunku rękawkiem pozostawia nań ślady. jeśli dziecko uparcie maże w jednym miejscu kredą, to na podłodze na wąziutkim pasku szerokości góra dwóch milimetrów zostaje pył, ale nie fruwa wszędzie. u mnie nie ma jeszcze:bash: od roku:bash: listew przypodłogowych, myślę, że wtedy zatrzymałaby to listwa. wydaje mi się ze ta kreda jest trochę twardsza, bardziej zwarta od zwykłej, byliśmy ostatnio w ikei i moi chłopcy byli cali wysmarowani zwykłą kreda. na jednej z imprez urodzinowych u nas było sześcioro dzieci i wszystkie w jednym czasie bazgrały po jednej ścianie, to była jedna wielka mazanina po całej powierzchni ściany, żadnej masakry nie było:yes: ja wam naprawdę polecam taką ścianę, bo to frajda dla dzieci.

aneta, jeśli masz zwykłą tablicę to zaopatrz się w pudełeczko bezpyłowej i po spróbowaniu sama osądź, czy akceptujesz

olgusienieczka, mamy też magnetyczną (obie flugger) były malowane na pewno dwie warstwy, być może trzy, teraz już nie pamiętam. zdecydowaliśmy się pomalować jedynie pas o szerokości 50-60 cm na ścianie dł 4m, bo ta farba koszmarnie droga jest. u mnie tez nie bardzo działa, tzn szału nie ma. takie literki-koszmarki z danonków trzymają się, ale tylko wtedy kiedy są idealnie płaskie i równe, jak wpadły w łapki młodszego i są pogięte to spadają. grubsze bardziej masywne magnesy w kilka sztuk przytrzymują kartkę, ale ledwo co... nie wiem ile musiałoby być warstw, żeby działało bez zarzutu. i na pewno ilość warstw wpływa na estetykę, bo to bardzo gęsta farba, u nas te kilka warstw bardzo się odznacza fakturą. aha i jakość tynków ma moim zdaniem duże znaczenie pod tablicową, bo nasz deweloper się nie popisał, tynki są słabe, maszynowe którejś tam kategorii i mocniejsze przyciśnięcie kredy zostawia rysę.

Rozmawiacie o farbie tablicowej, a moze ktoras ma te magnetyczna Bylam w castoramie i tam nawet o niej nie slyszeli Zastanawiam sie czy ta magnetyczna dziala spod tapety U sayna nad biurkiem jest sama farba, ale u mojej Lali w miejscu gdzie mozna nia pomalowac bedzie poziomy pasek tapety Czy to spod tapety bedzie mialo swoje magnetyczne wlasciwosci?

kasiakp Ja widziałam magnetyczną w Obi. Primacol pomalowałam 4 razy potem zamalowałam zwykłą farbą 2 razy i magnesy się ładnie trzymają.

piękny pokoik, może dasz jeszcze zdjęcie drugiej strony?

http://images40.fotosik.pl/1355/71fd812ee9b5bb4dmed.jpg

Na ścianie misiowe obrazki z aukcji dla Franusia od Ragazzy.

kontradmiral - jaką farbą malowałaś?

Flugger z mieszalnika: szary: 5494, turkusowy: 1185

mebelki bardziej dla dziewczynki mi podchodzą

Czy dla dziewczynki? - rzecz umowna

http://images41.fotosik.pl/1313/1d0d38440c0c9ee8med.jpg

Dziękuję za wszystkie komentarze :)