Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zphugawronwp.pl

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za opinie :) No szary nie pasuje, bo chwyciłam ten kawałek tapety i przyklejałam po ścianach w domu ;) i na szarym strasznie, ale za to na białej ścianie super. Ale właśnie myślałam o złamanej bieli, tylko jaki to kolor w palecie? No i co wtedy ze skosem i sufitem? tą złamaną bielą też, czy śnieżnobiała biel? Wiem też , że wtedy firanka raczej gładka biała i lampa sufitowa chyba też biała. Co do mebli, to jeśli te stuva to tylko kawałek zieleni, ale mamy jeszcze opcję, że zapytamy się stolarza za ile by nam białe mebelki zrobił.

A mam jeszcze pytanko, czy ta lampa , jakby co, dla chłopaka też może być?

http://allegro.pl/lampa-dziecieca-motyl-iii-bialy-5333-i2938373094.html

Skosy i sufit białe, mam wrażenie, że kolor na suficie przytłacza pomieszczenie i pokój robi się ciemny. Firanka jak najbardziej gładka, ale lampa już nieobowiązkowo. Jeżeli zdecydujesz się na dodanie zielonych drzwi to wydaje mi się, że z powodzeniem możesz powtórzyć ten kolor na lampie.

Lampa, którą pokazałaś raczej dziewczęca. :)

Ja mam te reflektorki

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/beryll-reflektor-punktowy-poczworny__0179038_PE244179_S4.JPG

+ ścienne z jednej serii

Przydaje się często regulacja, poza tym nie chciałam, by mi oświetlało sufit

( te nowe mają jakiś bolec z boku do regulacji, brzydko to wygląda, ale to chyba jakiś nowy wymóg bezpieczeństwa, by się nie poparzyć halogenami przy regulacji kąta nachylenia)

Dzięki za opinie :) No szary nie pasuje, bo chwyciłam ten kawałek tapety i przyklejałam po ścianach w domu ;) i na szarym strasznie, ale za to na białej ścianie super. Ale właśnie myślałam o złamanej bieli, tylko jaki to kolor w palecie? No i co wtedy ze skosem i sufitem?

Faktycznie, lampa dziewczęca.

Przy złamanej bieli możesz spokojnie cały pokój pomalować tym kolorem. Możesz też (jak napisała justa) skos i sufit pomalować na biało, a resztę złamaną bielą. Ja wybrałabym pierwszą opcję. Przy takim kolorze nie ma obawy, że sufit będzie przytłaczał.

Co do lampy, to faktycznie nie musi być biała. aricia znalazła Ci fajną lampę. Jeśli nie chcesz kupować typowo dziecinnej lampy, to możesz kupić lampę uniwersalną.

Lampy z załącznika znajdziesz tutaj: http://sklep.elektromag.pl/

1 i 2 - Lampa wisząca Erapo (87zł, 88zł),

3 i 4 - Lampa wisząca Eusebi (180zł, 208zł).

Lampy dostępne w różnej wersji kolorystycznej.

Erapo możesz na pewno oblukać w Castoramie.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Fajne reflektorki, co to?

poczciwa IKEA :) Bardzo dobrze się sprawdza - nie oświetla sufitu tylko wybrane miejsca jak biurko, lustro i kącik do czytania, 4 żarówki LED z popularnym gwintem GU10 dają mocne światło, biel nie żółknie od temperatury ( mam je ok. 3 lata), uniwersalny styl, posłużą wiele lat.

Długie żyrandole u mnie się nie sprawdziły, musiałam je bardzo skracać przy łobuziakach :p

aniołek.jpg

Szkoda tylko, że nie zaplanowałam tam punktu światła i kabel mam na ścianie, przy remoncie planuję to poprawić.

Super!

Podobają mi się, ale :

- to filc, a więc materiał, z którego nie da się zmyć kurzu, jedynie odkurzyć

- max moc żarówki to zaledwie 60 W, chyba że da się świetlówkę

- ma długi zwis

Jeśli to nie przeszkadza, to jak najbardziej byłabym za :)

tutaj są wszystkie z kolekcji

http://alfasc.com.pl/682,0,produkt.aspx

Edytowane przez piu

Podobają mi się, ale :

- to filc, a więc materiał, z którego nie da się zmyć kurzu, jedynie odkurzyć

- max moc żarówki to zaledwie 60 W, chyba że da się świetlówkę

- ma długi zwis

Jeśli to nie przeszkadza, to jak najbardziej byłabym za :)

piu Pomyślałaś o wszystkim - również o wadach lampy. Fajnie, że jest tutaj taki superowy doradca :) :) :)

Faktycznie ten filc może być wadą tej lampy, bo na mokro się jej nie przetrze - jedynie odkurzyć można. Lampa przygotowana jest do zastosowania świetlówek energooszczędnych więc te 60W spokojnie wystarczy. Istnieje też możliwość skrócenia lampy. Wyglądają ciekawie, to im trzeba przyznać ;)