Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zphugawronwp.pl

Recommended Posts

Myping myśle, ze troche przesadziłes z tak mocnym formulowaniem sądów na temat urzadzania pokojów dzieci.

Jakos dziwnie wydaje mi sie, ze pewien kompromis miedzy wyobrazeniami dziecka, a jakims wyczuciem stylu proponowanym przez rodzica (male dziecko nie portafi jeszcze do konca wyczuc wielu rzeczy) wyjdzie wszystkim na dobre. Kazdy rodzic najbardziej na swiecie kocha swoje dziecko i chce zeby bylo zadowolone ze swojego pokoiku, wiec robienie z rodzica kiczowanego potwora chyba lekko nie ma sensu :-?

Poza tym ja pamietam, ze o takich słodkich pokojach jakie teraz mamy mozliwość stworzyc swoim dzieciom moglam sobie tylko pomarzyc. I jakos nie wierze w to, zebym byla zalamana mieszkajac w tak kolorowych czy bajkowych pokojach.

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kazdy rodzic najbardziej na swiecie kocha swoje dziecko i chce zeby bylo zadowolone ze swojego pokoiku, wiec robienie z rodzica kiczowanego potwora chyba lekko nie ma sensu

Masz pełną rację, ale z , przyznam popobieżnej, lektury wątku wychodzi jasno , że tak jak napisał popcarol :

do pewnego wieku urzadzamy tak jak NAM sie podoba

więc nie ma mowy o kompromisie, o wspieraniu wizji dziecka swym własnym wyczuciem stylu, tylko o realizowaniu swoich wyobrażeń na temat jak wyglądać pokój dziecinny powinien. Ot i wszystko.

do pewnego wieku urzadzamy tak jak NAM sie podoba

więc nie ma mowy o kompromisie, o wspieraniu wizji dziecka swym własnym wyczuciem stylu, tylko o realizowaniu swoich wyobrażeń na temat jak wyglądać pokój dziecinny powinien. Ot i wszystko.

Tak, ale jak masz isc na kompromis, wspierac itd wizje 2-latki? Podoba Ci sie lozko ksiezniczki? Tak. Lozko pirata? Tak. Posciel w sloniki? Tak. Rozowy na sicanach? Tak Zaslonki w misiaczki?

Bylaby masakra gdybym miala tam zmiescic wszystko co jej sie podoba!!! Trzeba wybrac cos i zastosowac to w ten sposob, by za jakis czas bez zalu i nadmiernych srodkow zmienic na cos innego!

MYPING,

eeee, demonizujesz nas:)

Przecież chyba każdy rodzic marzy, by dać swoim dzieciom to, czego sam nie miał, by stworzyć im piękny, magiczny świat baśni.

Ja, dziecko lat 70/80 -tych, miałam pokój z bratem, burą tapetę, półkotapczan, biurko, paskudną wykładzinę.

Szaro, buro, ponuro.

Żadnego " dziecięcego" akcentu, prócz miśków/ lalek, jakie rodzicom udało się dostać.

Więc teraz cieszę się, że będziemy mogli córeczkom stworzyć piękne wnętrze: ładne, kolorowe ściany, mebelki, dodatki, zasłony

I wcale nie chodzi o to, że ma być tak, jak JA chcę, ale chcę im podsunąć fajne pomysły - np. zapytam, czy chcą mieć kolor różowy, czy fioletowy, i w tym klimacie dalej będziemy wędrować.

Pokażę im różne zdjęcia, np. a to pokój w stylu księżniczek, a to wersja z huśtawką - i widząc ich reakcję będę wiedziała, co im sprawia radość.

Ale jasne, że 3 latki same sobie nie zaprojektują wnętrza:)

Rodzic ma z sercem spełniać marzenia - i dzieci, i po trosze swoje:)

Nastolatki mają już własne, jedynie- słuszne- zdanie, i prawo do zupełnie samodzielnych decyzji odnośnie urządzania swojego pokoju, ale kilkulatki???

MYPING,

to też chyba nie do końca jest tak, że My=Rodzice realizujemy wyłącznie nasze wizje pomijając oczekiwania naszych dzieci :-? tworząc pokoje naszych dzieci uzwględniamy przecież ich upodobania, a przynajmniej staramy się :). Skoro moje dziecko najbardziej kocha wszystkie czworo- i dwu nożne kudłate stworzenia nie będę jej robiła pokoju w księzniczki; jak wiem, że lubi kolory to czemu nie ma ich mieć w swoim pokoju (jakkolwiek gryzłaby mnie w oczy ich intensywność) :D Rola rodzica sprowadza się zatem do tego, aby wychodził na przeciw oczekiwaniom swego dziecka i w miarę możliwości realizował jego marzenia;

w pełni zgadzam się jednak z popcoral, że gdybym miała opierać się tylko na wizjach mojego dziecka, to w pokoju byłby chaos:) chcąc, nie chcąc rodzic musi czasem wkroczyć do akcji :lol:

poza tym naprawdę frajdę sprawia mi zapewnienie mojemu dziecku czegoś, czego sama nie miałam - patrz post anjizzielonego, z którym w 100% się zgadzam :D

oczywiście jak Julka jako nastolatka zechce mieć pokój w klimacie gotyckim to proszę bardzo -w końcu to będzie jej królestwo:) póki co mama ma jednak rękę na pulsie :D

Ale pamiętajcie, że dzieci strasznie szybko rosną. Ja dość dobrze znam dzieci, nie tylko swoje, bo jestem belfrem, i powiem Wam, że okres od 7 do 12 lat to po prostu trzęsienie ziemi w małych głowach. To, co cieszy w I klasie, w II często jest już nie do przyjęcia. w I klasie uczę angielskiego używając pacynki - w drugiej już by mnie wyśmiali! Naprawdę! W trzeciej dziewczynki chcą byc jak bohaterki seriali dla młodzieży, w IV już udają, że są dorosłe! Oczywiście nie wszystkie, ale generalnie jest taka tendencja. Misie, lalki itd. są wtedy chowane głęboko, bo nie daj Boże jakiś kolega wpadnie po lekcje! Już nie mowię o 12-latkach, powiedzieć do takich "dzieci, ustawiamy się", to ciężka obraza! "Dzieci?! Jakie dzieci?!"

A przecież pokoje takie, jak pokazujecie, to kawał roboty i sporo pieniedzy - i po co? na rok? dwa?

Moim zdaniem naszą rolą jest zapewnić spokojne, gustowne tło dla dziecięcych pomysłów. Trochę tego, czegośmy sami nie mieli - OK, ładne meble, kolor na ścianie... Ale przerabianie pokoju na zamek czy statek moze stłamsić wyobraźnię dzieciaka, który po kilku miesiącach wolałby moze sobie bajdurzyć, że jest odkrywcą bieguna albo kosmonautą.

Teraz trochę dla dziewczynek

http://img12.imageshack.us/img12/8112/2bn8k8rdryttksrmqx.jpg

A ja gorąco poszukuje dokładnie takiej tapety/naklejek w kwiatki.

Nie macie jakiegoś namiaru na nie?!!??

Z góry wileki dzieki za pomoc!!!!

To assiak szuka takiej tapety. Ktoś niedokładnie skopiował i rzeczywiści wygląda jakbym to ja szukała. Assiak pewnie ucieszy się, że jest tyle podpowiedzi ;-)

Teraz trochę dla dziewczynek

http://img12.imageshack.us/img12/8112/2bn8k8rdryttksrmqx.jpg

A ja gorąco poszukuje dokładnie takiej tapety/naklejek w kwiatki.

Nie macie jakiegoś namiaru na nie?!!??

Z góry wileki dzieki za pomoc!!!!

To assiak szuka takiej tapety. Ktoś niedokładnie skopiował i rzeczywiści wygląda jakbym to ja szukała. Assiak pewnie ucieszy się, że jest tyle podpowiedzi ;-)

U moich córek w pokoju są dokładnie takie kwiatki-naklejki na ścianach. Tu kupowalam:

http://allegro.pl/item882112912_naklejki_motyle_kwiatki_kolka_zestaw_sredni.html

http://allegro.pl/item882163307_naklejki_scienne_kwiatki_maly_zestaw.html

a ja szukałam, szukałam i znalazłam to co chciałam...

niestety moja radość nie trwała długo, ponieważ zobaczyłam cene za tę fototapetę :(

Ale i tak uważam, że jest czadowa.

http://www.tapety-artfunk.ig.pl/webcm/fototapety_dzieciece

wogóle świetna strona, dużo fajnych tapet i fototapet

ja chyba kupie te kwiatuszki - naklejki

http://www.tapety-artfunk.ig.pl/webcm/mlodziezowe_aranzacje_i_wzory

(wzór 110)

za cały szablon (mam go na mailu) 130 zł

Marlena

fajny radosny kolorowy pokój. Ja co prawda jednak wolałabym uniknąć aż tak wzorzystej wykłądziny na dużej powierzchni ale cóż... ma ona też swoje zalety - przynajmniej nie będzie widać jak się maluszkowi rozleje woda z farbek :lol: (to sytuacja u nas na kremowym dywanie sprzed dwóch dni :) )

Mam pytanie o kolor ścian. Na jednym żółty jest intensywny wpadający w zieleń a na drugim rozbielony kogielmogiel. To dwa różne kolorki czy aparat przekłamuje? (bo zieleń też na tym drugim rozbielona stąd pytani).

Pytam bo ja wymalowałam córci taki właśnie zielonożółty i kolorki są tak wściekłe że muszę przemalować - szukam podpowiedzi w jaki odcień pójść