Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybuduję dom

Amtla

Recommended Posts

Czasami jak czytam w dziennikach i oglądam, jak takie duże dachy jak mój, wykonano w dwa tygodnie łącznie z obróbkami, to się zastanawiam czy:

- tak solidnie u mnie robią?,

- tak wolno to tylko u mnie robią?,

- czy jakaś pechowa jestem?,

- ile jeszcze robót równolegle ciągną?,

- o czym jeszcze nie wiem?,

- czy wolne soboty w październiku przy tej robocie są wskazane?

• Odpowiedzi 372
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

A w dzienniku cisza....

Na budowie...cisza :oops:

Nic się nie dzieje, znaczy się pada od poniedziałku.

Na czwartek umówiona byłam z moimi ulubionymi murarzami na kończenie poddasza - ścianka szczytowa (ta malusieńka) do ocieplenia to na 100% i może jeszcze coś z działówkami, bo do końca koncepcji pełnej brak :oops:

Dzisiaj z ranka telefon: PADA... jakbym nie widziała deszczu od trzech dni :-?

NIE DOKOŃCZYŁEM, NIE MA SENSU JUTRO - fakt, jak pada to w deszczu robota nie idzie. Odkładamy...na 10 dni :o

• 2 weeks później...

Z planowanych 10 dni przestoju robi się ....właściwie nie wiem ile?

Murarze zapracowani, gdzieś tam ciągną kolejną robotę i nic to, że u mnie cement się starzeje, piasek wilgotnieje....

Cóż, trzeba i to przeczekać, aż przyjdzie mój czas.

Udało mi się zdobyć za darmo, materiał na docieplenie mojego mini szczytu na dachu, fajnie ?

Dzisiaj z samego rana zameldowała się moja ulubiona ekipa murarzy :D

Będą działać .... a pogoda taka paskudna, siąpi i wieje...brrrrrrrrr - wyjść się z domu nie chce....Dużo więc nie zrobią, ale zawsze coś, chociaż ceramikę wiosą na górę i rozstawią.

A ja oczywiście nawet podjechać tam nie mogę....porządek trzeba kiedyś zrobić, śmieci wywieżć... :roll:

Docieplona moja scianka szczytowa na dachu:

http://img379.imageshack.us/img379/715/17112008003jr6.th.jpghttp://img379.imageshack.us/images/thpix.gif

Jeszcze trzeba będzie ją dopieścić przy drugim pociągnięciu klejem, bo widzę sporo niedoróbek. Ale w takich warunkach jak były w sobotę to i tak sukces :D

Witajcie :D

Ręce mam do kostek i czuję się jak Nefrcia wczoraj :roll:

Wykorzystując ostanie pogodne (ponoć) dni, zabrałam się za porządki na działce. Uporządkowałam i przeniosłam resztki łat, murłat i więźby. I dopiero teraz zrozumiałam, dlaczego tak zależało dekarzom na zabraniu tych resztek - dla babci :wink:

Po wydobyciu wszystkiego spod folii i resztek membrany, nazbierało się tego na cztery godziny układania. Niestety zaczął padać deszcz i dłuższa praca nie miała sensu :-?

A zatem mogę teraz palić w kozie - którą muszę najpierw zdobyć :D

Zajeżdżam dzisiaj na budowę, zupełnie nie w celach rekreacyjnych, a tu sąsiad wita mnie wiadomością :D

W sobotę zbierają tworzywko...I dawaj....za te wszystkie folie i śmeciory sztuczne, które po sobie pozostawili dekarze :evil: Sterta była spora, wszystko poskręcane dziwnie i wymięte. Resztki membrany z kartonami, butelkami po wodzie cytrynowej, puszkami po napojach energetyzujących, foliami, papierami.

Posegregowaliśmy i sasiad w ramach współpracy dobrosąsiedzkiej zamotał to wszystko sznurkiem i wywiózł na miejsce zbiórki.

Hurrraaaaaaaaa - ale śmiecia się pozbyłam :D

Huraaaaaaaa - sąsiąd na 5tkę :D

• 2 weeks później...

I jak to w życiu bywa - moja ulubiona ekipa murarzy, nie jest już moja (o tym wszyscy wiedzieli :wink: ) i nie jest też ulubiona :-? (o tym dowiedziałam się na dniach).

Dotrzymywanie słowa nie leży w mentalności naszych rodaków, nawet jak byliśmy dla nich bardzo dobrzy - o czym przekonywana byłam podczas wielu rozmów....

Dlatego nie wiem, czy podejmę teraz trud szukania kolejnej ekipy, skoro ta złapała dobrze płatną pracę i gdzież jej tam myśleć o stawianiu obiecanych ścianek działowych na górze :-?

Wczoraj miał się odbyć odbiór pozostałych dachówek z placu budowy - nie odbył się, miał być dzisiaj - nie był....

Jestem bardzo spokojna, mało wiele mnie już poruszy....

Podobno IDĄ ŚWIĘTA.....

Do trzech razy sztuka.

Za trzecim podejściem udało mi się oddać do hurtowni, to co zostało z dachówek i reszty....Ale żeby nie było za dobrze, to gdzieś upchnęłam klamry do gąsiorów i ....i będę musiała zrobić kolejne podejście. Ale to już nie waży wiele i sama dam radę :roll:

Trochę gotówki wpłynęło do kieszeni :lol: będzie w sam raz na Święta.

Dzisiaj umyłam okna, wyprałam firanki. Młody był wyraźnie zdegustowany, że jest coś ważniejszego niż ON - mój pępek świata :wink:

A wczoraj pobawiłam się już w Gwiazdorka :wink: tzn. zakupiłam wiele pod choinkę :lol:

Wszystkim czytającym, wszystkim zaglądającym, wszystkim.....

Gdy na zimowym niebie Gwiazda Betlejemska zaświeci,

przy Wigilijnym stole siadają dorośli i dzieci.

Życzenia sobie składają opłatkiem się łamiąc,

mówią o przyszłości i Tych co odeszli wspominają.

Do tych życzeń serdecznych i my się przyłączamy:

niech zdrowie, szczęście i miłość zawsze będą z Wami.

I coś z mojego obecnego:

[/img]

A choinka jutro