Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pełne deskowanie czy folia???

Recommended Posts

Jak radzicie zrobić dach, albo jak teraz byście zrobili (to do tych co już mają zrobiony :-) ) : pełne deskowanie na to papa(ale nie folia) a na pape kontrłaty, łaty i blachodachówka czy folia paroprzepuszczalna, kontrłaty, łaty i blachodachówka (bez deskowania)???Z góry dziękuje za cenne porady i pozdrawiam wszystkich budujących :-)

A ja mam na razie tak: w 2000 roku wieżba + pełne deskowanie + papa ............ długa przerwa do wiosny tego roku (zbierałem butelki) i wiosną na daszek poszła dachóweczka ceramiczna ...jakoś nie mam przekonania do folii .. nie umiem tego uzasadnić to tak jak z kobietami jeden woli czarnulki inny blondynki a i tak wszytskie je kochamy

Dokładnie jak napisał przedmówca - wystarczy zostawić szczelinę wętylacyjną. Do dziś stoi wiele domów z deskowanym dachem i nic złego się nie dzieje, jest też wiele z folią paroprzepuszczalną i kłopotami co nie znaczy, że folia jest zła. Wszystko zależy od wykonania i użytych materiałów.

Należy między deskowaniem a izolacją cieplną zachować szczelinę wentylacyjną z nawiewem pod okapem a wywiewem w kalenicy.

Ja bałem się, że będzie trudno osiągnąć taką szczelinę i do tego trwałą (wełna ponoć potrafi się zsuwać) i zdrcydowałem się na folię.

Dodatkowo - folia wychodzi taniej.

U nas jest deskowanie, papa i dachówka ceramiczna. Bez dachówki stał dwa lata i nigdzie nie ciekło. U Teściów jest folia z blachodachówką i dziękuję bardzo. Przy porządnej ulewie ładnie zacieka przy kominie. Dekarz poprawiał już setki razy - Teść też już sam latał po dachu i nic... teraz sobie pluje w brode...

U nas jest deskowanie, papa i dachówka ceramiczna. Bez dachówki stał dwa lata i nigdzie nie ciekło. U Teściów jest folia z blachodachówką i dziękuję bardzo. Przy porządnej ulewie ładnie zacieka przy kominie. Dekarz poprawiał już setki razy - Teść też już sam latał po dachu i nic... teraz sobie pluje w brode...

to zapewne wina przede wszystkim wykonastwa a nie rodzaju materialow

• 1 month później...