W-waBiker 11.08.2003 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Jak radzicie zrobić dach, albo jak teraz byście zrobili (to do tych co już mają zrobiony ) : pełne deskowanie na to papa(ale nie folia) a na pape kontrłaty, łaty i blachodachówka czy folia paroprzepuszczalna, kontrłaty, łaty i blachodachówka (bez deskowania)???Z góry dziękuje za cenne porady i pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.08.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Ja mam w planie tak: dechy, papa, poczekać, pomieszkać, pooszczędzać i na to dopiero ładna dachówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 11.08.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 A jeśli ktoś nie musi oszczędzać, to co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.08.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 A to już ile ludzi tyle opinii. Ja jednak trzymałbym się tradycji - choć jest droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 11.08.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 W którymś z ostatnich wątków przeczytałem, że nastała "moda" na kładzenie na pełnym deskowaniu folii paroprzepuszczalnej, zamiast papy. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 11.08.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Wczesniej juz sporo pisano na forum o klopotach z foliami dachowymi. Zdecydowalem sie wiec na pelne deskowanie i pape. Troche drozsze, ale trwalsze i pewniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 11.08.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 A ja mam na razie tak: w 2000 roku wieżba + pełne deskowanie + papa ............ długa przerwa do wiosny tego roku (zbierałem butelki) i wiosną na daszek poszła dachóweczka ceramiczna ...jakoś nie mam przekonania do folii .. nie umiem tego uzasadnić to tak jak z kobietami jeden woli czarnulki inny blondynki a i tak wszytskie je kochamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 11.08.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 wydaje mi sie ze to czy zastosowac pape czy folie zalezy od wybranej technologii. wiec albo folia wysokoparoprzepuszczalna albo deskowanie (plytowanie) plus papa. a tak przy temacie: co dzieje sie z para w odeskowanym i opapowanym dachu ktora normalnie wydostaje sie przez folie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 11.08.2003 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Należy między deskowaniem a izolacją cieplną zachować szczelinę wentylacyjną z nawiewem pod okapem a wywiewem w kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.08.2003 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Dokładnie jak napisał przedmówca - wystarczy zostawić szczelinę wętylacyjną. Do dziś stoi wiele domów z deskowanym dachem i nic złego się nie dzieje, jest też wiele z folią paroprzepuszczalną i kłopotami co nie znaczy, że folia jest zła. Wszystko zależy od wykonania i użytych materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 12.08.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Warto zajrzeć tu: PrzewodnikJest tam dużo informacji o dachach, o ich wentylacji też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 13.08.2003 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Należy między deskowaniem a izolacją cieplną zachować szczelinę wentylacyjną z nawiewem pod okapem a wywiewem w kalenicy. Ja bałem się, że będzie trudno osiągnąć taką szczelinę i do tego trwałą (wełna ponoć potrafi się zsuwać) i zdrcydowałem się na folię. Dodatkowo - folia wychodzi taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 13.08.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Aby osiągnąc szczeline zastrosuje drewniane przekladki dystansowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.08.2003 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Aby osiągnąc szczeline zastrosuje drewniane przekladki dystansowe. á nie zablokuja one wlasnie szczeliny wentylacyjnej? moze lepiej zastosowac zylke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 13.08.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Zamierzam dac wąskie listwy o grubosci 3cm, ktore bedą ułozone wdluz krokwii i nie bedą utrudniac wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 13.08.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 U nas jest deskowanie, papa i dachówka ceramiczna. Bez dachówki stał dwa lata i nigdzie nie ciekło. U Teściów jest folia z blachodachówką i dziękuję bardzo. Przy porządnej ulewie ładnie zacieka przy kominie. Dekarz poprawiał już setki razy - Teść też już sam latał po dachu i nic... teraz sobie pluje w brode... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 13.08.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 U nas jest deskowanie, papa i dachówka ceramiczna. Bez dachówki stał dwa lata i nigdzie nie ciekło. U Teściów jest folia z blachodachówką i dziękuję bardzo. Przy porządnej ulewie ładnie zacieka przy kominie. Dekarz poprawiał już setki razy - Teść też już sam latał po dachu i nic... teraz sobie pluje w brode... to zapewne wina przede wszystkim wykonastwa a nie rodzaju materialow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 13.08.2003 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 Przy porządnej ulewie ładnie zacieka przy kominie. Dekarz poprawiał już setki razy - Teść też już sam latał po dachu i nic... teraz sobie pluje w brode... nie myl niechlujstwa z jakoscia materialow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 14.08.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2003 Wiem, wiem... i nie mylę...Ot, taki nieszczęśliwy zbieg okoliczności. Ale Teść teraz żałuje i mówi, że wolałby deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 08.10.2003 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Mam zamiar położyć na pełnym deskowaniu dachu folię wysokoparoprzepuszczalną TOPFOL ND. Szczeliny wentylacyjnej pomiędzy wełną a deskami nie przewiduję. Czy Waszym zdaniem czymś ryzykuję??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts