Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyrównywanie podłóg drewnianych w adaptowanym poddaszu

Kruszyn

Recommended Posts

Witam

,,Bawię się,, w remont generalny mieszkania w obrębie dachu(II piętro) plus adaptację strychów znajdujących się nad tym mieszkaniem i po bokach pokoi ... dom jest przedwojenny i całość podłóg i stropy są konstrukcji drewnianej (belki,wypełnienie od góry deski, sufity deski, słoma tynki)

I teraz pytanie.... podłoga w wielu miejscach jest pływająca tzn uginające sie deski i większe lub mniejsze pochyły a chciałbym to wszystko jakoś wyrównać pod przyszłe panele... ( nie planuje w mieszkaniu płytek ani w kuchni ani w łazience)i nie chciał bym za bardzo obciążać stropu szczególnie tego miedzy mieszkaniem a strychem. Jakie są na to sposoby... Wyszukałem podobne tematy ale dotyczyły przygotowania pod glazurę... Wylewać ? czy może płyty OSB ? czy może jeszcze jakiś inny pomysł ?

Ogólnie po wywaleniu ścian działowych z 44m podłogi zrobiło nam sie prawie 100m wliczając pokój (przyszłą sypialnie) na ostatnim poziomie i zapowiada sie naprawdę nieźle... :)

pozdrawiam i proszę o jakąś radę...

Podłogi wyglądają mniej więcej tak

strych:

http://kruszyn.pac.pl/dom/24.11.2007/2411200725.JPG

[/img][/url]

• 3 weeks później...

Witam!!

Miałem ten sam problem.Żeby wylewać strop na nowo musiałbyś zostawić jedynie ściany parterowe a to nie za bardzo się opłaca i wtedy bym raczej podpowiedział budować nowy dom. Taka jest prawda. Rozwiązałem go w następujący sposób:

na parterze zrobiłem sufity podwieszane (wysokość pomieszczeń była 2,7 metra a więc na podwieszanym troche obniżyłem do 2,5 metra)

na strychu ja polecam (pewnie też trochę siadły Ci belki i za prosto nie jest) położyć prostopadle do belek łaty drewniane (tak co 0,5 metra) i wypoziomować na nich podłogę, a na nie rzucić płytę OSB 22 mm.

Pomiędzy belkami napewno masz glinę lub coś podobnego to najlepiej to wywalić (odciążysz konstrukcję) i wstawić wełnę mineralną. Tak ja to załatwiłem.

Pozdrawiam

hehe no i tak właśnie zrobiłem (po przeliczeniu ile by mnie kosztowało robienie od nowa stropu )z tym że nie wywalałem gliny (być może zrobię tak między dolnym a górnym poziomem mieszkania :) Strop i tak odciążyliśmy ponieważ poleciały 2 ściany z cegieł 4,60/2,60 i kilka ścianek oddzielających pomieszczenia od stryszków na bokach :)

W tej chwili pertraktuje cenę OSB bo będę potrzebował tego jakieś 100m2 .... na razie za 18mm uzyskałem cene 28zl m2 .. pokombinuje może uda się gdzieś jeszcze coś skubnąć :)

Dzięki za odpowiedź :)