Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom parterowy 124m za 450.000 czy to mozliwe ???

rena111

Recommended Posts

Rzeczoznawca jest tylko podkladka dla banku.

Moze wypisywac dowolne glupoty i jeszcze za to trzeba mu płacic. Moja dzialka sasiaduje z druga taka samą co do powierzchni i identyczna co do lokalizacji (rolnik podzilelil pola na dzialki i wszystkie sa takie same). Rzeczoznawca z banku A wycenił działke sąsiada na 120.000 zl.

Rzeczoznawca z banku B wycenił moją działke wraz z domem ktory mam zamiar na niej postawic na 200.000 zl. Z tego wynika, ze wedlug rzeczoznawcow wartosc nowowybudowanego i wykonczonego domu to okolo 80.000 zl. Bank odrzucił mój kosztorys za dom w kwocie 300.000 zl i okreslil max. kredyt na 200.000 zl bo tyle w/g rzeczoznawcy bylaby warta nieruchomosc (dzialka + dom) gdybym nie mogl splacac rat i bank musial sprzedac dom. Aby dostac kredyt kosztorys musialem zrobic calkowicie nierealny. Wtedy pani z banku byla zadowolona bo moj kosztorys zgadzal sie z wycena rzeczoznawcy. To ze koszt wybudowania 1 m2 wykonczonego domu do zamieszkania wyszedl w wysokosci 1250 zl nikogo w banku nie dziwiło. Byleby tylko w papierach w kolumnie kosztorys i wycena pasowały do siebie.

• 4 months później...