Sonika 17.05.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Ooooo, ustrzeliłam stronke .[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.05.2009 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 tak wygląda: http://www.selby.org/clientuploads/images/research/GIC/Plants/Nematanthus_gregarius_1974-0597-GA.JPG Kupiłam i teraz mnie tylko denerwuje, bo gubi liście, a ja nie mam pojęcia dlaczego jest jej u mnie źle.Nazywa się Nematanthus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 17.05.2009 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Za stronkę Soniko wieczorna lampka wina http://img.interia.pl/dziecko/nimg/Szkodliwa_lampka_wina_2807715.jpg A tej roślinki nie mam, ale w necie może coś znajdziesz: Nematanthus gregarius (Nagarbia gładka) Rodzina: Gesneriaceae (Ostrojowate) Pochodzenie: Brazylia Rozmiary: 40 - 60 cm Stanowisko: jase Podlewanie: obfite Nagarbia gładka jest epifitem. W paludarium można ją posadzić zarówno w doniczce jak i na pniu czy korzeniu. Jej pędy mogą być wyprostowane lub lekko przewieszające się, aby uzyskać zwarty pokrój rośliny, należy je przycinać. Listki nagarbi są drobne i skórzaste. Kwiaty są pomarańczowożółte w charakterystyczny sposób rozdęte. Nagarbia wymaga stale umiarkowanie wilgotnego podłoża. Można ją sadzić w uniwersalnej ziemi ogrodniczej. Zimą powinno się zapewnić nagarbi temperaturę ok. 12 15 st. C, co sprzyja tworzeniu się pąków kwiatowych. Jednak w paludarium czy innym typie wiwarium takie obniżenie temperatury jest zwykle niemożliwe. Dlatego pielęgnując nagarbię w stałej temperaturze przez cały rok, należy liczyć się z ograniczonym jej kwitnieniem. Znanych jest wiele kultywarów nagarbi o różnej wielkości i barwie kwiatów, czasem również o bardzo ozdobnych liściach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 17.05.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Na zdrówko ! Teorię znam, gorzej z praktyką . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 17.05.2009 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Na zdrówko ! Teorię znam, gorzej z praktyką . Niestety inaczej nie mogę pomóc...czysta teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 18.05.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Mam wrażenie, że teraz ciągnie się robota jak flaki z olejem. U mnie to samo, Amtlo, niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 19.05.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Kobietki...to tylko wrażenie .Ani się obejrzycie,a zamieszkacie w domkach Ja już"doświadczona" jestem-wiem co mówię Jak jubileusz to oczywiście kwiaty muszą być http://www.twojekwiaty.pl/photo/979.jpghttp://www.twojekwiaty.pl/photo/1011.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 19.05.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 mi też się ciągnie niestety a na dodatek panowie od elewacji kolejny raz przeciągają. mieli wchodzić i znowu się dowiedziałam że za dwa tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 19.05.2009 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 U mnie to samo, Amtlo, niestety... To jak? Nerwy na wodzy i do przodu Ślicznie u Ciebie się robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 19.05.2009 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 że za dwa tygodnie To może jakiś dobry aspekt takiego zachowania znajdziemy? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 19.05.2009 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Jak jubileusz to oczywiście kwiaty muszą być Kwiatki prześliczne Dziękuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 19.05.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 że za dwa tygodnie To może jakiś dobry aspekt takiego zachowania znajdziemy? pozdro może uda mi się zdobyć listwy startowe. bo już miesiąc próbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AIA 19.05.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Ale piękne masz te fiołki!!! Dobrze,że mnie naprowadziłaś na swój dziennik A może nie dobrze,bo teraz to mi zazdrość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 19.05.2009 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Ale piękne masz te fiołki!!! Tfu, tfu, tfu przez lewe ramię A teraz niech Twoje tak kwitną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 19.05.2009 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 może uda mi się zdobyć listwy startowe. bo już miesiąc próbuję Widzisz...nie ma tego złego.... Ja teraz do wszystkiego tak podchodzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 19.05.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Amtluś, piękne masz te fiołki u mnie wszystkie zawsze kończyły marnie, więc zostaje mi pozazdrościć do nich ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AIA 20.05.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Tak,mam nadz.,że kiedyś zakwitną.Dobrze,że chociaż liście fajne maja i nawet tak bez kwiatów nieźle wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 20.05.2009 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 zostaje mi pozazdrościć do nich ręki Aniu, nie ma czego zazdrościć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 20.05.2009 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 bez kwiatów nieźle wyglądają Jakie nieżle...Piękne te liście mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 21.05.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Z tymi puszkami po piwie to fakt - też miałem je wszędzie wetknięte I to fascynujące jest, że długo po odejściu "%-owych" ekip ... A najwięcej po dekarzach ... dzień bez Żubra to dzień stracony ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts