Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do DZIENNIKA Amtli

Amtla

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

efilciu,

dzięki :D

A folia na podłogówce też obowiązkowo??

Czy jeszcze wypełniali u Ciebie przestrzenie między rurami ogrzewania czymś dodatkowo ?

Plastyfikator nad podłogówką koniecznie, prawda?

Czy coś na mrozy dodać? Jak sądzicie?

1. na podłogówce a dokładniej pod jest zazwyczaj folia z kratką więc to zastępuje zwykłą budowlaną. jeśli jest specjalny styropian z folią i kratką zespolona to dupa zbita - nic już sie nie da na to dac.

2. rurami do grzejników? no styropian był naokoło. chyba że nie wiem o co cho z tymi 'przestrzeniami'

3. plastyfikator wszędzie i do tego włókna. ja bym dała też wszędzie - to tylko złotówka różnicy

4. myślę że przy obecnych temperaturach nie ma takiej potrzeby. po pierwsze w zamkniętym domu jest mimo wszystko cieplej, a po drugie beton wiążąc wydziela temperature więc sie sam będzie grzał :wink:

folia na styro powinna być wszędzie. z kilku powodów.

Nie panikowałabym jednak żelko. Pod domem nie jest znowuż tak strasznie zimno. Straty ciepła będą ale nie takie żeby zrujnować finansowo. Swoją drogą u nas było tak że najpierw rurki były na betonie a potem panowie układając styropian wsuwali go pod rurki. Może u Was też tak było?

No moze bylo, juz nawet nie pamietam. :roll: Zapytam meza, u nas to on wszystkiego pilnowal.

Tak myślałam :wink:

Ja tez miałam dylemat czy na podłogówkę klaść panele (docelowo też chciałabym położyć parkiet) ale okazuje się,ża pod panelami-nie jest tak źle.Nawet nieźle przewodzą ciepło (faktem jest,że w opisie było zaznaczone że "nadają" się na podłogówkę).

Ale jednak dół ogrzewa mi podłoga z kaflami-hol,kuchnia,łazienka,garderoba.

Natomiast na górze mamy tylko grzejniki,tam jest zdecydowanie chłodniej ,ale wystarczająco ciepło do spania( i zdrowiej :wink: )

Dosyć długo biłam się z myślami o podłogówce...Obecny wykonawca bardzo usilnie starał mi się ja wybić z głowy. A mnie zawsze w nogi zimno i tak myślałam, że nie dam mu się namówić na jej zlikwidowanie. W zasadzie wszędzie tam , gdzie będę płytki tam będzie podłogówka. Na górze zaś tylko grzejniki.

Z tymi wykonawcami to tak już jest.Ci z nieco starszych czasów,boją się wszystkich nowinek.

Co do "zimnych nózek" :lol: , to z tym też bywa różnie.W jednych doniesieniach,piszą że niezdrowo,że puchną nogi,że niedobre dla serca,ze ciepło z natury dochodzi z góry czytaj od głowy itd. itp.

A winnych coś zupełnie odwrotnego.

Ja wyszłam z założenia-lubię ciepło w domu, żeby ogrzać taką powierzchnie trzeba by było dużo grzejników-a gdzie to pomieścić, więc robimy podłogówkę na dole.A na górze tradycyjnie,żeby nie było za gorąco.I nie żałuję takiej decyzji.

Bogusiu, aniołeczki są prześliczne :D

Ja też mam sporą kolekcję, ale nie takich podświetlanych. a moja mama zaczęła jakiś czas temu na święta kupować różne szklane. Teraz nawet ich nie chowa po świętach, bo są takie piękne :D

No cóż, święta za pasem, a ja tu o ogrzewaniu i takie tam... :wink:

Cały czas mam nadzieję, że będzie dobrze, ale ciągle nachodzą mnie czarne myśli, szczególnie jak widzę taką robotę :evil:

Bogusiu, aniołeczki są prześliczne :D

Ja też mam sporą kolekcję, ale nie takich podświetlanych. a moja mama zaczęła jakiś czas temu na święta kupować różne szklane. Teraz nawet ich nie chowa po świętach, bo są takie piękne :D

No cóż, święta za pasem, a ja tu o ogrzewaniu i takie tam... :wink:

Cały czas mam nadzieję, że będzie dobrze, ale ciągle nachodzą mnie czarne myśli, szczególnie jak widzę taką robotę :evil:

Ale właśnie dobrze,że o podłogówce i budowaniu piszesz Amtluś :lol: Bo to przecież jest forum budowlane :D

A aniołeczki,kwiateczki,koteczki i takie tam inne..-ki :lol: to tylko taki dodatek do tego budowania.

I nie miej czarnych myśli :roll: ,wszystko będzie dobrze.Trochę to zdrowia niestety kosztuje :roll: , ale jak juz się zamieszka, to szybko się o tych przykrych chwilach zapomina.

A swięta...ja już nie mogę się doczekać 8) ,uwielbiam Boże Narodzenie :lol:

A wygląd ściany bez grzejników tez ma swoje plusy.

To jest sprawa oczywista...brak grzejników :roll:

ale mm nie dało się namówić...on lubi sobie włączać i wyłączać ciepełko, a podłogówka ma sporą bezwładność - zarówno w jedną jak i w drudą stronę...i nie dał się przekonać :-? No cóż, w zasadzie to jedyna rzecz na jaką się uparł - więc nie nastawałam... :roll: