aka z Ina 07.06.2008 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Amtlo kochana wykańczać to się dopiero zacznę przy wykończeniówce!!!!!! jak tak dalej pójdzie to sprzedajemy mieszkanko i jedziemy z koksem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 08.06.2008 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Dzień dobry Amtlo , co prawda na głosowanie się spóźniłam, ale też jestem "za" . W sprawie systemów kominowych za wiele nie doradzę, bo u nas są murowane z kwasówką, ale sprawdź wyjścia do podłączenia kominka (jeśli go planujesz), bo chyba gdzieś czytałam, że czasem te systemowe nie chcą się spotkać wysokościowo z kominkowym i są problemy. A tak w ogóle to się bardzo cieszę, że już wróciłaś z wojaży . Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 08.06.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Ja też na kominach systemowych sie nie znam bo u mnie są ceramiczne oba (kominek i ekogroszek). Kupowałam najzwyklejsze wkłady jakie były i jak narazie się sprawdzają. Z wnęką to dobra decyzja. Fajnie to wyglada potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 08.06.2008 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 na głosowanie się spóźniłam, sprawdź wyjścia do podłączenia kominka (jeśli go planujesz), bo chyba gdzieś czytałam, że czasem te systemowe nie chcą się spotkać wysokościowo z kominkowym i są problemy. A tak w ogóle to się bardzo cieszę, że już wróciłaś z wojaży . Pozdrowionka Soniko, Ty nigdy nie będziesz u mnie spóźniona, tym bardziej że panowie murują to jutro Ach te podłączenia: właśnie muszę zasięgnąć języka u znawców bo samo studiowanie forum niewiele mi dało Wojaże wojażami ale ja ciężko musiałam tam pracować Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 08.06.2008 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 mayland a ja studiuję te kominy systemowe i ......nic Ale wnęka wejściowa będzena pewno. Dziękuję za opinię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 08.06.2008 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Witaj Amtlo! Przeczytałam Twój dziennik. Dom bardzo mi się podoba. Napisz proszę jak się ten projekt nazywa i z jakiego jest biura projektowego? Ja ciągle czekam na przepisanie działki. Tata ma i obiecał, że da!!! Ale na razie obiecanki cacanki... Witaj u mnie malkaj, . Myślę obiecane - zrealizowane Najtrudniejsze są pierwsez kroki i pierwsze decyzje, a potem to się już samo kręci....podobno Życzę więc Tobie wiele, wiele cierpliwości, wytrwałości i uporu, a za jakiś czas będziemy wspólnie podziwiać Wasz domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 09.06.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 OK, rogbog, ciaszka (w kolejności wypowiedzi ) Dziękuję wszystkim za udziała w ankiecie 5:0 - jak jutro z Niemcami? No to wygrana nasza znaczy się forumowiczów a nie piłkarzy My mamy komin Schiedla-tak nam doradził nasz kierbud.Innych jakoś nie brał pod uwagę,chociaż ja czytałam co nieco o innych.Jak się będą sprawdzać czas pokaże A budowlańców to gonić do roboty Pora roku i pogoda odpowiednie,więc niech się nie obijają Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 09.06.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 My również komin Schiedla posiadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 09.06.2008 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Dzisiaj trafiłam do kolejnych dwóch hurtowni. W jednej tak wycenili Schiedla, że byłam gotowa na miejscu zamówić Ale....zawsze musi być ale Muszę już teraz podjąć decyzję: jaki chcę piec tradycyjny czy kondensacyjny. Gdyby był ten drugi musi być specjalny komin - nie muszę dodawać, że oczywiście droższy rogbog, aka czyli Schiedlom mówimy tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 10.06.2008 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Dzień doberek Amtlo , może rzeczywiście coś mi się pokićkało z tymi systemowymi , ale znalazłam taki wątek: http://forum.muratordom.pl/jakie-kominy,t73996.htm?highlight=kominy%20systemowe myślę, że ciekawy. Gdzieś tam jest napisane, że jak piec kondensacyjny to i tak trzeba dać do środka kwasówkę, więc się nie opłaca. I jeszcze to, o dylatacjach przy ścianach, stropach itd.. http://forum.muratordom.pl/post356097.htm?highlight=kominy%20systemowe#356097 ale im więcej się czyta, tym więcej ma się wątpliwości, a ból głowy GWARANTOWANY . Miłego dnia Amtlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 10.06.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 rogbog, aka czyli Schiedlom mówimy tak oczywiście-sprawdzony i polecany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 10.06.2008 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 ale im więcej się czyta, tym więcej ma się wątpliwości, a ból głowy GWARANTOWANY . Witaj Soniko, masz rację: im dalej w las tym więcej drzew.... Ja już właśnie wszystkie linki studiuję i szukam po forum. I jedno jest pewne, że wiem więcej niż wiedziałam. A teraz trzeba podjąć decyzję...Ale jeszcze ze spokojem Miłago dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaszka 11.06.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Amtlo ja mam Schiedla. Rondo i Rondo Plus ( kupione z na wypadek gdybym chciała mieć ogrzewanie gazowe lub olejowe). Niestety panowie budowniczy podczas murowania nie zwrócili na to uwagi. Wkłady różnią się nieznacznie kolorem. My kobiety od razu to widzimy. Niestety Panowie murarze nie zauważyli i pomieszali. Różnica jest też taka ,że do jednego komina dodawana jest wata ( bardzo droga otulina) a do drugiego sznurek. Jeżeli dobrze pamiętam. Nasz kominiarz chwalił kominy systemowe. Ekipa też była zadowolona bo komin jest łatwy do postawienia. Kłopot pojawił się jak go wykończyć ponad połacią dachu. My trzymaliśmy się projektu i cały komin od spodu jest obmurowany cegłą zwykłą a potem klinkierową . Niestety w ten sposób podwoiliśmy koszty. Wiem ,że dobrze wymurowany tradycyjny komin spełnia swoje funkcje i jest prostszy do wykończenia. Poza ty daje ciepło a systemowy nie. Zabrałam głos w sprawie co nie znaczy ,że po budowie jestem mądrzejsza. Gdybym budowała nowy dom po raz kolejny nie byłam pewna jaki wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.06.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Ale tam u Ciebie pięknie Te małe pokoje nie są małe - serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 11.06.2008 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Ekipa też była zadowolona bo komin jest łatwy do postawienia. Kłopot pojawił się jak go wykończyć ponad połacią dachu. My trzymaliśmy się projektu i cały komin od spodu jest obmurowany cegłą zwykłą a potem klinkierową W projekcie mam Schiedla i ekipa chce stawiać systemowy - wiadomo dlaczego , bo łatwo się stawia...i mniej miejsca zajmuje też Dzisiaj z kim rozmawiałam to tyle opinii słyszalam. Zawożę jutro projekt, aby fachowiec od ogrzewania i pieców się temu przyjrzał. Zobaczymy czy usłyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 11.06.2008 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Te małe pokoje nie są małe - serio Nefer, jak Ty to mówisz to musi być prawda Ale ja się przekonam dopiero po tynkowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 11.06.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Ale tam u Ciebie pięknie Te małe pokoje nie są małe - serio Wow ściany rosną . http://images23.fotosik.pl/193/bd8a7ed71b97c41b.gif Teraz coraz bardziej będziesz widzieć,że to dom a nie skład materiałów budowlanych http://images34.fotosik.pl/213/f6d1c24f8370550d.gif A pomieszczenia teraz wydają się małe(ja też miałam takie wrażenie), ale jak śiany pójdą w górę, będą stropy będzie ok. Pozdrawiam i śledzę dalej rosnące ściany Bogusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INEZ2007 12.06.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Wszystko nabiera kształtu Co do tych małych pomieszczeń to miałam to samo...pomieszczenia się powiększą, zapewniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 12.06.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 7:0 za wnęką wiem że decyzja już zapadła ale piszę co byś się ugruntowała w przekonaniu że to dobry wybór. my specjalnie ją zaprojektowaliśmy - ze względów opisanych wyżej. no i dodatkowego daszku nie chcieliśmy a co do kominów systemowych to my zrezygnowaliśmy - chcemy kondensat więc tak naprawdę nie ma sensu wkładać schiedla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 12.06.2008 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 efilo, my też chcemy kondensacyjny. Dla tego typu pieca pan mnie przekonywał , że nadaje się jedynie z systemowych Avant Schiedla. A wy murujecie z cegły? A jaką macie głębokość tej wnęki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts