efilo 03.07.2008 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 efilo te dodatkowe wydatki to np.dokupienie paneli,płytek-niby zakupione z naddatkiem a i tak zabrakło Ściany piją farby okropnie-pan w sklepi z farbami tylko się uśmiechał jak mnie widział.Ale oczywiście się cieszył-bo to jego zarobek I takie tam inne drobiazgi-małe kwoty, ale jak się później zliczy to robi juz odczuwalne kwoty Dlatego min.podawane kosztorysy nijak nie mają się do realnych kosztów.Moja koleżanka,któa już się wybudowała powiedziała mi na początku-do kosztorysu dodaj minimum stówkę.(zł)Ja już widzę ,że ta stówka to chyba procent,ó będzie dotyczyć Pozdr No tak. Najbardziej z farbami się zgadzam bo też to przećwiczyłam. Byłam po dokładkę z pięć razy. A to tylko do mieszkania farba była. A przecież kupowałam z naddatkiem. Najbardziej mnie wkurzało że zamiast kupić w 10l baniaku to ja dokupowałam po 3 litry buląc jak za zboże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 03.07.2008 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Witanko wieczorową porą Tymi dodatkowymi kosztami, to straszą mnie wszyscy od samego początku - łącznie z moim wykonawcą. Staram się to uwzględnić w mojej psychice, bo w kosztorysie na razie nie jestem w stanie Już według kosztorysu biura prjektowego jestem do tyłu Zrobiłam dzisiaj objazd po hurtowniach w sprawie dachówki. Nadal powala mnie Koramic E32 kasztan. Ale cenowo jest nie do przebicia Roben także kasztan. I co zwycięży: serce czy rozum....czytaj: pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 03.07.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Amtla, a rozważałaś Bogen?W tym czasie jak kupowaliśmy dachówkę to między Robenem a Bogenem różnica w cenie nie była wielka.Natomiast w jakości -dekarze doradzali Bogena.Zresztą w trakcie kładzenia dachu nie słyszałam nic złego na temat dachówki.Ja tak tylko dorzucam swoje "doświadczenia"Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amtla 03.07.2008 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Bogusiu, Twój Bogen jest prześliczny Ale u nas jakoś tak mało popularny. Nawet dzisiaj oglądałam wszystkie wystawki - ekspozycje, a Bogena nie było Ale może powinnam pytać? Jutro spróbuję nadrobić A Roben bardzo zszedł z cenami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 03.07.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 rozum?? dach to dach, kolor trochę w tą czy w tą.. a za to trochę kasy zostanie na coś innego, co będzie bardziej wpadać w oko niż dachówka tak ja myślę, na dachu nikt na dłużej nie zawiesza oka, jeśli się akurat nie buduje i nie jest na etapie wyboru dachówki jak zrobisz piękną elewację na przykład, to dach i tak odejdzie w cień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 04.07.2008 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Witanko Amtla, zasuwasz Myślę, że z dachówką to Ania ma rację Chyba się ją powinno wybierać z odległości kilku(nastu) metrów, w końcu tak się na nią będzie patrzeć Z tej odległości widać różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 04.07.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 rozum?? dach to dach, kolor trochę w tą czy w tą.. a za to trochę kasy zostanie na coś innego, co będzie bardziej wpadać w oko niż dachówka tak ja myślę, na dachu nikt na dłużej nie zawiesza oka, jeśli się akurat nie buduje i nie jest na etapie wyboru dachówki jak zrobisz piękną elewację na przykład, to dach i tak odejdzie w cień jestem za jak jest niewielka różnica to nie ma sensu przepłacac - po pierwszych zachwytacjh więcej na dach nie spojrzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 04.07.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Ale to nie chodzi o wygląd dachu!(głównie).Jest to rzecz ważna, oczywiście.Dlatego my wybraliśmy taki kolor nie inny.Ale decydowała przede wszystkim jakość-przecież to ma służyć dziesiątki lat . Wygląd jest ważny i dlatego nie wybraliśmy np.cementowej.Jak widzę te "kwitnące" dachy cementowe A po nas na naszym osiedlu widzę coraz więcej Bogena,nawet w tym samym kolorze Zanim wybraliśmy dachówkę przeczytałam wiele postów, artykułów itd. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 04.07.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 co do tych dziesiątek lat - wszystko zależy od wieku. ja tam raczej końca mojej dachówki nie doczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 04.07.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 co do tych dziesiątek lat - wszystko zależy od wieku. ja tam raczej końca mojej dachówki nie doczekam no... Rogbog, jesteś pewien, ze tyle wytrzyma Twoja dachówka?? Za parę lat będą nowsze technologie i może się okazać, że ktoś powie to samo, co Ty, tyle, że o Twojej ja się nie wtrącam, bo mam zwykłą blachodachówkę, ale tak se pomyślałam tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 04.07.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Eee, mi się wydawało, że nie rozmawialiśmy o rodzaju, tylko o marce. Wybór rodzaju to inna bajka I inne kryteria Poza tym, jest jeszcze sprawa rejonu. Jeśli w jakimś rejonie dana marka nie występuje, to lepiej się na nią nie upierać, bo problemy od początku (z obejrzeniem) do końca (z położeniem - bo fachowcy nie znają, a jak nie znają to od razu nie lubią ). Nie daj Bóg jakaś reklamacja, czy coś - znowu problemy. I dotyczy to nie tylko dachówki Brać to, co jest w okolicy i nie przepłacać za sam wygląd, jeśli jakość jest porównywalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 04.07.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Gratuluje zalania stropu! Jeszcze troche i wiecha bedzie. A z dachiem to juz jest dom domczysty. Zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 04.07.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 co do tych dziesiątek lat - wszystko zależy od wieku. ja tam raczej końca mojej dachówki nie doczekam Ja pewnie też nie ,ale przecież mamy dzieci Eee, mi się wydawało, że nie rozmawialiśmy o rodzaju, tylko o marce Dokładnie tak.Dla nas najważniejsza była marka, ale w tej marce z wyglądu najbardziej podobał nam się ten kolor, który wybraliśmy .Oczywiście z gustami się nie dyskutuje. A co do rejonu-jak jest dobry hurtownik to wszystko sprowadzi.I okazało się ,że w moim województwie jest kilka hurtowni sprzedających tę dachówkę. Braliśmy też pod uwagę Koramic,ale różnica w cenie (poza dachówką podstawową była zbyt duża). Chciałabym być dobrze zrozumianą.Nie namawiam na konkretną nazwę Bogen(mogła się nazywać inaczej) ale na dobrą jakość dachówki, w dostępnej cenie. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.07.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 rogbog co racja to racja choć w sumie nie wiem czy ja sama do końca moich dni będę mieszkać w tym domu, a co dopiero dzieci. ja tu kupię stuletnią dachówkę a one mi do irlandii spinkolą tak? ale to takie dywagacje. sama kupuje ceramiczną Creatona i pewnie wytrzyma dłużej niż dom i więźba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 05.07.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 efilo nawet jak dzieci spinkolą do Iralndii czy gdzieś dalej to dom to lokata pienędzy.Jak nie my to one mogą to spieniężyć . Wiesz,jest tak.Jak się nie ma góry pieniędzy, to nie warto kupować byle co. Lepiej raz wydać więcej, zaoszczędzić na czymś innym. Myślę,że w budowaniu domu trzeba sobie najpierw ustalić priorytety. U nas właśnie tak było-najważniejszy dach coby nam się na głowę nie lało. okna coby nie wiało,wentylacja z odzyskiem ciepła(koszty utrzymania).Natomiast reszta wynikała z możliwości finansowych , czasami ze spełnieniem marzeń.Moim zawsze była duża kuchnia,salon z miejscem na stół z krzesłami ,kominek no i.....ogród wokół domu. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 05.07.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Lucky You u nas niestety ogród odpadł w przedbiegach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarioAS 08.07.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 a gdzie to bywamy ostatnimi czasy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 09.07.2008 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 pewnie na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaszka 09.07.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Gdzie ja byłam jak tu takie ciekawe tematy poruszane Jeśli można swoje pięć groszy dorzucić : rynny muszą być dobre i nie polecam plastikowych. Nawet biorąc pod uwagę fakt ,że obecnie są bardzo dobre. Przynajmniej raz będą przy ocieplaniu odkręcane , co jak twierdził nasz dekarz nie jest korzystne dla rynien plastikowych. Amtla przy doborze rynien weź pod uwagę kolor kominów , podbitki, cokołu i okien. To uważam jest najważniejsze. Dachówka cementowa czy ceramiczna na pewno na twoim domku będzie się ładnie prezentować . Ja wybrałam cementową i mimo wcześniejszych wątpliwości nie żałuję. Gdybym nie miała ograniczeń w postaci kosztorysu i banku na karku to zdecydowanie wolałabym ceramiczną. Przypadłość wielu kobiet - najbardziej podoba mi się to co drogie i markowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 09.07.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Amtla kobieto odezwij się .Co na Twojej budowie? Mam nadzieję,że ze zdrówkiem wszystko ok No bo taka cisza . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts