Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

Witaj Skrol.

Mam nadzieję że będziesz w stanie mi pomóc i wyjaśnisz bądz zaproponujesz korzystne dla mnie rozwiązanie bo po przeczytaniu kilkuset postów na temat zaworów mieszających dostałem mętlika w głowie i juz konkretnie nie wiem co z czym i do czego zamontować by zapewnić sobie optymalny komfort korzystania z instalacji CO.

Mam piec na paliwa stałe z automatyką sterującą i pompą obiegową o mocy 27KW -pracuje w instalacji pierwszy sezon do niego podpięty dwupłaszczowy zasobnik CWU 140 litrów, rury rozprowadzające stalowe 1,5",podejścia pod grzejniki z rury stalowej 3/4" no i "antyczne" grzejniki żeliwne w ilości sztuk 135. Z pieca i jego wydajności jestem zadowolony, z zasobnika CWU także, martwi mnie jednak fakt że przy rozpalaniu pieca przez conajmniej 1,5 h do momentu osiągnięcia temp. 65st. c w całym układzie woda powracająca z instalacji grzejnikowej jest zimna co sprzyja jego korozji niskotemperaturowej.

Postanowiłem więc zmodernizować instalację grzewczą. Zamierzam zamontować rozdzielacze, wymienić rurki na cieńsze miedziane, do tego znalazłem w necie żeberkowe grzejniki aluminiowe które mogą pracować w układach miedzianych( chciałem takie ze względu na to że mam jeszcze niedocieplony budynek z zewnątrz więc muszę ich zamontować sporą ilość, a po dociepleniu mogę część odkręcić i zamontować na przyszłym poddaszu użytkowym), zamontować grzejnikowe zawory termostatyczne i zawór mieszający. Dzięki niemu chciałbym jednocześnie pożądnie wygrzać kocioł by nie zachodziła w nim korozja, utrzymywać na piecu stałą temperaturę ok. 65- 75 st. C i na instalacji ok. 50- 60 st. C.

W TYM MIEJSCU MOJA PROŚBA DO CIEBIE BYŚ POLECIŁ KTÓRY Z NICH BĘDZIE DO MOJEJ INSTALACJI NAJLEPSZY I CZEMU WŁAŚNIE TEN.

Wiem że są dostępne trójdrożne i czterodrożne, manualne, termostatyczne i z siłownikiem. Nie bardzo wiem i rozumię jaką każdy z nich ma zasadę działnia, czym się od siebie różnią- poza ilością wyść. Chciałbym aby spełnił wcześniej przedstawione trzy priorytety. Dodam że piec nie pracuje w systemie ciągłym i wygaszany jest co dwa dni celem usunięcia popiołu, więc trzeba zagrzewać zimną wodę dość często.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZ.

P.S. Możesz mi polecić również firmy które produkują dobre gatunkowo rurki miedziane i grzejnikowe zawory termostatyczne z których mogę wykonać modernizację swojej instalacji.

Witam,

mhhh nie wiem co mogę polecić.... jakość idzie zawsze z ceną. A i tak przy naszej wodzie zawory wytrzymują max 10 lat.

Siemanko.

W moim przypadku to nie cena wpływa na moją decyzję tylko jakość. Wolę drożej zapłacić za materiał, ale mieć powność że mogę na niego liczyć przez dłuższy czas. Oszczędny zawsze za wszystko płaci dwa razy i naogół za drugim razem wybiera wersję drozszą. Także jeśli możesz to podaj jakieś dobre produkty firm którym można zaufać i napisz który zawór zastosować w mojej instalacji.

DZIĘKI.

Ja używam Honeywell lub Danfoss

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie wiem na co sie zdecydować,

grzejniki czy podłogówka, co drożej mnie wyniesie a co sie bardziej opłaca?

bo nie wiem jaki ma sens robić razem grzejniki i podłogówke a może sie myle?

proszę poradzcie coś.

Nie bardzo rozumiem pytanie.....:)

Nikt za Ciebie nie zdecyduje, podłogówka jest dobra wszędzie tam gdzie jest kamień (terakota) i dla kotła kondensacyjnego.

Grzejniki zawsze będą przegrywały z ekonomiką ogrzewania, ale czasem są konieczne (łazienki, lub tam gdzie parkiet)

witam, mam pytanie, czy łazienka po takich zmianach bedzie funkcjonaowac prawidlowo? chodzi mi o techniczne informacje, odleglosci od pionow itp. moze macie jeszcze inne pomysly?

tak jest w orginale:

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/rozwiniecieinswodycieplejwodyzim-1.jpg

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/lazienkawycinek.jpg

a tak mialoby byc po zmianach:

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/lazienkaprzerobka.jpg

witam, mam pytanie, czy łazienka po takich zmianach bedzie funkcjonaowac prawidlowo? chodzi mi o techniczne informacje, odleglosci od pionow itp. moze macie jeszcze inne pomysly?

tak jest w orginale:

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/rozwiniecieinswodycieplejwodyzim-1.jpg

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/lazienkawycinek.jpg

a tak mialoby byc po zmianach:

http://i44.photobucket.com/albums/f13/arecki1338/lazienkaprzerobka.jpg

Ja bym bidet umiejscowił koło WC.

Czy będzie działać ?.... teoretycznie tak... ważne są odpływy, przede wszystkim do WC.

Mam pytanie dot.warstw w ogrzewaniu podłogowym:

Dom mam całkowicie podpiwniczony (odrenowany), potem parter i poddasze użytkowe.

Warstwy przewiduję:

- piwnica - wylewka na gruncie 10cm, folia, FS20 5cm, folia, posadzka 5cm - bez ogrzewania podłogowego;

- parter - strop terriva, folia, FS20 5cm, folia, posadzka 5cm - ogrzew.podł. w kuchni, łazience, wiatrołapie i może korytarzu - łącznie wyszłoby około 25m2;

- poddasze - strop terriva, folia, FS20 5cm, folia, posadzka 5cm - ogrzew.podł. tylko w łazience - 8m2.

Jak widać, chcę dać wszędzie 5cm styro i 5cm wylewki (w projekcie jest po 4cm ale bez podłogówki)). Jeżeli chodzi o ogrzewanie podłogowe, to czy w moim przypadku mogą pozostać te grubości.

Kupiłem już styropian na całość posadzek oraz taśmę dylatacyjną o wys.10cm.

Na upartego mógłbym dać grubszą wylewkę np. o 2cm i może dałoby się wymienić dylatację na 15cm choć wolałbym oczywiście już niczego nie zmieniać. Wylewki oczywiście z plastyfikatorem i mikrowłóknami.

Mam pytanie dot.warstw w ogrzewaniu podłogowym:

Dom mam całkowicie podpiwniczony (odrenowany), potem parter i poddasze użytkowe.

Warstwy przewiduję:

- piwnica - wylewka na gruncie 10cm, folia, FS20 5cm, folia, posadzka 5cm - bez ogrzewania podłogowego;

- parter - strop terriva, folia, FS20 5cm, folia, posadzka 5cm - ogrzew.podł. w kuchni, łazience, wiatrołapie i może korytarzu - łącznie wyszłoby około 25m2;

- poddasze - strop terriva, folia, FS20 5cm, folia, posadzka 5cm - ogrzew.podł. tylko w łazience - 8m2.

Jak widać, chcę dać wszędzie 5cm styro i 5cm wylewki (w projekcie jest po 4cm ale bez podłogówki)). Jeżeli chodzi o ogrzewanie podłogowe, to czy w moim przypadku mogą pozostać te grubości.

Kupiłem już styropian na całość posadzek oraz taśmę dylatacyjną o wys.10cm.

Na upartego mógłbym dać grubszą wylewkę np. o 2cm i może dałoby się wymienić dylatację na 15cm choć wolałbym oczywiście już niczego nie zmieniać. Wylewki oczywiście z plastyfikatorem i mikrowłóknami.

Możesz dać 5 cm styropian i 5 wylewki. Pamiętaj o plastyfikatorze do wylewki i dylatacji między strefami podłogówki.

położyli mi rurki do ciepłej i zimnej wody , gdzieniegdzie są łączenia trójnikami, pytanie czy i po jakim czasie te trójnki skorodują i trzeba będzie rozkuwać podłogę?

i drugie pytanko jak powinien być dołączony piec kondensacyjny do komina z wkładem ceramicznym schiedla?

Jakimi trójnikami... z czego zrobione?

Opis komina z rysunkami masz tutaj:

http://pl.eight.vaillant.com/stepone2/data/downloads/fe/34/00/ii_przewody_eco_835294_01.pdf

Witam!!

Bardzo prosze o pomoc bo mam 3 rozne propozycje i nie wiem co wybrac.

Jakie powinny byc elementy kotlowni z piecem gazowym jednofunkcyjnym z zasobnikiem stojacym obslugujacym ogrzewanie mieszane . POdlogowka na dole i czesciowo na gorze, podobnie grzejniki. POdlogowki jakies 80m2.

Do obslugi kotla regulator pogodowy z mozliwosci naastawy w ciagu dnia 3 czasow dzialania cyrkulacji i cwu, ustawiania zmiennej temperatury w pokojach na noc i na dzien

Jakie sa opinie na temat kotlow vaillant vc ecotech 246, de dietrich mcr 24? Ktore regulatory sa wystarczajace do obslugi tych kotlow? Chcialabym zeby regulator nie byl tylko na kotle ale i w pokoju zeby z pokoju moznabylo sterowac kotlem (nie wiem czy to w ogole mozliwe :)

Jakie zasobniki mozesz polecic??

Padla propozycja zasobnik galmet 140l profi, acv sL100, vih r 150 , ktory jest najlepszy??

Czy wiadomo cos na temat grzejnikow eca??

Jakie grzejniki sa warte polecenia?? Chodzi o nie za drogie , cenowo jak purmo :)

Pozdrawiam

Marta

Witam!!

Bardzo prosze o pomoc bo mam 3 rozne propozycje i nie wiem co wybrac.

Jakie powinny byc elementy kotlowni z piecem gazowym jednofunkcyjnym z zasobnikiem stojacym obslugujacym ogrzewanie mieszane . POdlogowka na dole i czesciowo na gorze, podobnie grzejniki. POdlogowki jakies 80m2.

Do obslugi kotla regulator pogodowy z mozliwosci naastawy w ciagu dnia 3 czasow dzialania cyrkulacji i cwu, ustawiania zmiennej temperatury w pokojach na noc i na dzien

Jakie sa opinie na temat kotlow vaillant vc ecotech 246, de dietrich mcr 24? Ktore regulatory sa wystarczajace do obslugi tych kotlow? Chcialabym zeby regulator nie byl tylko na kotle ale i w pokoju zeby z pokoju moznabylo sterowac kotlem (nie wiem czy to w ogole mozliwe :)

Jakie zasobniki mozesz polecic??

Padla propozycja zasobnik galmet 140l profi, acv sL100, vih r 150 , ktory jest najlepszy??

Czy wiadomo cos na temat grzejnikow eca??

Jakie grzejniki sa warte polecenia?? Chodzi o nie za drogie , cenowo jak purmo :)

Pozdrawiam

Marta

Zestaw moze zawierać różne elementy... zależy co się che osiągnąć i jaki jest budżet.

Dla kotła ecoTEC 24

- zasobnik 120-150 - zależy ile łazienek i jak duża rodzina.

- sterownik colormatic 430 + płytka VR 61 do mieszacza + mieszacz do podłogówki - ale jeżeli są małe układy i jest jej mało to można zastosować zawory RTL lub zawór trójdrożny z wyłącznikiem termicznym.

- sprzęgło

Jeżeli jest większa rodzina to zalecam zainstalowanie solarów .... inwestycja to około 4-5 tyś

grzejniki radzę wsadzić byderusa, są białe, nie tak tak purmo, tańsze, i lepiej wykonane.

Czy w przypadku instalacji skladajacej sie z 8 grzejnikow z ktorych 6 jest na poddaszu (gdziejniki raczej niewielkie - 1 x 1200W + 3 x 1000W + 2 x 800W)

plus 1 grzejnik w kotłowni i 1 grzejnik w garazu mozna/nalezy zastosowac

rozdzielacz oraz pompe do CO?

Ze wzgledu na to, ze domek jest "zwarty" max. odleglosc od kotła do najdalszego kaloryfera to 15 metrow.

Czy zastosowanie wiekszych przekrojów rurek pozwoli na prace takiej instalacji w sposob grawitacyjny?

Instalacja bedzie raczej niskotemperaturowa ( czy regulusy to dobry wybor?)

i bedzie zasilana z kotła gazowego kondensacyjnego.

Dodatkowo na parterze bedzie ogrzewania podłogowe.

Po prostu troche mnie "przeraza" pompka do CO i zastanawiam sie czy przy takim małym domku mozna ją jakoś wyeliminowac?

Czy w przypadku instalacji skladajacej sie z 8 grzejnikow z ktorych 6 jest na poddaszu (gdziejniki raczej niewielkie - 1 x 1200W + 3 x 1000W + 2 x 800W)

plus 1 grzejnik w kotłowni i 1 grzejnik w garazu mozna/nalezy zastosowac

rozdzielacz oraz pompe do CO?

Ze wzgledu na to, ze domek jest "zwarty" max. odleglosc od kotła do najdalszego kaloryfera to 15 metrow.

Czy zastosowanie wiekszych przekrojów rurek pozwoli na prace takiej instalacji w sposob grawitacyjny?

Instalacja bedzie raczej niskotemperaturowa ( czy regulusy to dobry wybor?)

i bedzie zasilana z kotła gazowego kondensacyjnego.

Dodatkowo na parterze bedzie ogrzewania podłogowe.

Po prostu troche mnie "przeraza" pompka do CO i zastanawiam sie czy przy takim małym domku mozna ją jakoś wyeliminowac?

- pompa do CO jest zamontowana w każdym kotle kondensacyjnym.

- układ grawitacyjny dla kondensatu ?.... nie wykonalne.

- dodatkowa pompa do CO jest potrzebna przy sprzęgle, jezeli jest podłogówka to zalecam taki układ.

- można zrobić układ bez rozdzielacza, i powiem szczerze dla tak małego układu to nawet lepiej

a ja mam pytanie dotyczące rozbudowy układu CO o podłogówkę.

Mam stary kocioł gazowy predom-termet i do niego systemem obwodowym (nie wiem jak to się fachowo nazywa - po całym budynku idą równolegle zasilanie i powrót do których podłączane są grzejniki) podłączonych jest 10 grzejników. System działa poprawnie, ale robiąc remont chcę dołożyć ogrzewanie podłogowe na jednej kondygnacji (ok 50m2 - 4 obiegi) jako uzupełnienie dotychczasowej instalacji oraz uzyskanie komfortu ciepłej podłogi - wszędzie gres. Oczywiście liczę się z kosztami i zastanawiam się nad takim rozwiązaniem:

Rozdzielacz 4 obwodowy z mieszaczem dołączony do instalacji tak jak każdy z grzejników:

http://lobo.forall.pl/rozne/261a.jpg

Nie chcę żeby ta podłoga zaspokajała całość energi do podgrzania tej kondygnacji a jedynie była tylko dodatkiem.

Czy taki układ, tak wpięty, przy moim układzie CO będzie działał poprawnie?

Dodam jeszcze, że chciałbym móc na każdej pętli ustawić jej konkretną temp, np: w łazience 30*C, a w salonie 25*C (mówimy o temp wody). Co należy to teo w/w zestawu zamontować i jak najlepiej to obliczyć? Jakie powinny być w tym przypadku przepływy i jak sterować pracą pompy?

a ja mam pytanie dotyczące rozbudowy układu CO o podłogówkę.

Mam stary kocioł gazowy predom-termet i do niego systemem obwodowym (nie wiem jak to się fachowo nazywa - po całym budynku idą równolegle zasilanie i powrót do których podłączane są grzejniki) podłączonych jest 10 grzejników. System działa poprawnie, ale robiąc remont chcę dołożyć ogrzewanie podłogowe na jednej kondygnacji (ok 50m2 - 4 obiegi) jako uzupełnienie dotychczasowej instalacji oraz uzyskanie komfortu ciepłej podłogi - wszędzie gres. Oczywiście liczę się z kosztami i zastanawiam się nad takim rozwiązaniem:

Rozdzielacz 4 obwodowy z mieszaczem dołączony do instalacji tak jak każdy z grzejników:

http://lobo.forall.pl/rozne/261a.jpg

Nie chcę żeby ta podłoga zaspokajała całość energi do podgrzania tej kondygnacji a jedynie była tylko dodatkiem.

Czy taki układ, tak wpięty, przy moim układzie CO będzie działał poprawnie?

Dodam jeszcze, że chciałbym móc na każdej pętli ustawić jej konkretną temp, np: w łazience 30*C, a w salonie 25*C (mówimy o temp wody). Co należy to teo w/w zestawu zamontować i jak najlepiej to obliczyć? Jakie powinny być w tym przypadku przepływy i jak sterować pracą pompy?

mieszacz jest OKi,

do tego mieszacza można zamontować termostaty sterowane z kazdego pomieszczenia.... ale wydaje mi się że to przesada. Zresztą podłogówka i tak reaguje po 3 godz. więc wydaje mi się że montowanie termostaów jest bez sensu.

Możesz to wszystko wpiąć w instalację, na początku mieszacza masz termostat który puści odpowiednią temperaturę.

Dzięki za odpowiedź.

Też myślę, że sterownie tego osobno z każdego pomieszczenia to pomyłka, ale czy jest jakaś możliwość lub co się stosuje jak chciałbym ustawić powiedzmy na 3 obiegach (hall, kuchnia, salon) 25 *C, a na czwartym (łazienka) 30*C? Czy to ustawiam tymi niebieskimi pokrętłami, regulacją prędkości przepływu czy mogę zastosować jakiś termostat zamiast tych niebieskich pokręteł? Interesowało by mnie stałe ustawienie temperatury.

Mam taki dylemat - układ podłogowka - grzejniki .

Piec na paliwo stałe Ling Duo 25 kw - opalanie peeletem .

zasobnik cwu 100 l.

Podłogówka ok. 120 m2 -

grzejniki 150 m2

Założony jest zawór 4 drogowy , ale hydraulik na osobnym obiegu założył podłogówkę - jej powrót łączy się z powrotem zasobnika cwu i wchodzi już za mieszaczem na powrót do pieca.

Jak mi tłumaczył , ten piec nie jest przewidziany na dwa obiegi - gdyby połączyć obieg grzejników i podłogówki przed wejściem na mieszacz , to pompa podłogówki musiała by pokonywać pompę powrotu grzejników - w sytuacja gdy ta byłaby zamknięta. Przynajmniej tak mi tłumaczył .

Jeśli coś mi źle tłumaczył sprostujcie to proszę.

Pzdr. Seba

Dzięki za odpowiedź.

Też myślę, że sterownie tego osobno z każdego pomieszczenia to pomyłka, ale czy jest jakaś możliwość lub co się stosuje jak chciałbym ustawić powiedzmy na 3 obiegach (hall, kuchnia, salon) 25 *C, a na czwartym (łazienka) 30*C? Czy to ustawiam tymi niebieskimi pokrętłami, regulacją prędkości przepływu czy mogę zastosować jakiś termostat zamiast tych niebieskich pokręteł? Interesowało by mnie stałe ustawienie temperatury.

reguluje się to przepływomierzami.... norma jest 1,5 ale ustawienie temp, to metodą prób i błędów.