Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

jak już pisałem hydraulik umieści skrzynkę rozdzielacza ogrzewanie podłogowego do górnej łazienki w kotłowni na parterze.

Aby jednak mieć wpływ na odpowietrzenie podłogówki zaproponował mi odpowietrzenie rur podłogówki na poziomie łazienki

mi się takie rozwiązanie podoba bo łączy ideę odpowietrzenia podłogówki (z powodu różnicy poziomów robi się syfon i może sie gromadzić powietrze) a jednocześnie nie zabiera mi miejsca na skrzynię rozdzielacza w łazience górnej

co Pan o tym myśli?

będę miał zmywarkę sąsiadującą ze zlewozmywakiem - jest sens dać do zmywarki oddzielne podejście do kanalizacji? czy wygodniej wpiąć w tą samą rurę co zlewozmywak? - teraz mam wpiętą pralkę w rurę pod zlewozmywakiem i nie jest to uciążliwe...
Jak dobrać grzejniki do pieca kondensacyjnego a jakie do jednofunkcyjnego?

Dobiera się tak samo... to jest taki sam kocioł trzeba to policzyć.

Podejrzewam że chodzi o kocioł atmosferyczny?

Ale sposób liczenia jest też taki sam.

może sprecyzuj o co Ci chodzi.......

chcę dobrać wielkość grzejników do domu (będzie ich ok 24 szt). dla pieca kondensacyjnego lub jednofunkcyjnego z zasobnikiem ok 150l.

Powierzchia użytkowa domu 270m2. kubatura prawie 1000m3.

Bez podłogówki.

Piotrm74

Warszawa- Białołęka

Każde pomieszczenie ma swoją kubaturę.... do niej trzeba dobrać zapotrzebowanie na ciepło ( ja daję 25-35 wat na m3 ) potem z katalogu dobrać odpowiednie grzejniki.

Różnicą jest czy dobierasz do kotła kondensacyjnego czy nie.

Jeżlei się na tym nie znasz to zleć to komuś.

Dotyczy instalacji CO.

Ponieważ w okolicy nie mam gazu zatem skazany jestem na piec węglowy (pewnie którys z podajnikiem)

W moich planach jest zrobienie tak by piec podgrzewał ciepła wode uzytkową, podłogówkę i kaloryfery

jak to powinno byc zrobione

mhhh temat rzeka..... ja się uczyłem tego jakieś 12 lat.... jak mam Ci to wyjaśnić w kilku zdaniach.

można zamontować zbiornik na gaz, można zamontować pompę ciepła.... nie jesteś skazany na węgiel.

Jeżeli jednak zdecydujesz się na paliwo stałe.... myslę że z kotłem Buderusa wykonanie domku to około 35 tyś

skrol!mam pytanie: z"zetka" w kotłowni może być poziomo na dole czy musi być pionowo?dzięki za odpowiedż i sorry za takie"trudne"pytania.jola

Wydaje mi się ze to nie ma znaczenia.... Powinna być tak zrobiona żeby zewnętrzne wyjście było na takiej wysokości żeby nie zostało zasypane przez śnieg.

• 1 month później...

nie rozumiem pytania... co znaczy poprawnej instalacji:?

- szczelnej? - dobrze zrobić próbę

- dobrze zaprojektowanej? - nie trzeba w ogóle grzać .... to widać

- dobrze wykonanej? - tak potrzeba uruchomić żeby było wiadomo czy dobrze działa

Witaj Skrol !

Przebrnąłem cały wątek żeby nie zadawać niepotrzebnych pytań.

Sprawa wygląda tak :

Podłogówka w 100% czyli wszędzie, parterówka bez poddasza użytkowego. 110 m po podłogach. Nie mamy gazu z sieci.Z pompy ciepła zrezygnowaliśmy.

Zostaje piec na paliwo stałe. Co powiesz na takie założenia :

Kocioł 15 KW z automatyką uniwersalny ( ale z dużym zasobnikiem żeby można było sporo opału zmieścić) połączony z buforem 500 L.Dalej rozdzielacz 7-obwodowy na podłogi.pomijam pompki mieszacze i zawory termostatyczne bo to według zaleceń.W buforze jedna wężownica do Solara, druga do przepływowej ciepłej wody.WSZYSTKO W UKłADZIE OTWARTYM !!!

Proszę o opinię !

pozdr.

To co między kotłem a buforem OTWARTE

za buforem radzę zamknięte, bufor robi za wymiennik

Do podłogówki radzę dać mieszacz... a na pewno przepływomierze ..... woda jest leniwa i popłynie najkrótszą rurką.

Reszta OKi

Hej!

W jaki sposób bufor ma być wymiennikiem? Wężownica pionowa dla podłogówki? Trzecia z kolei?? :roll:

Mieszacz tak , może nawet 2 ,rozdzielacz kupie uzbrojony z przepływomierzami oczywiście :wink:

Dzięki za zainteresowanie :D