Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam ja mam pytanie odnośnie studni głebinowej i wykonania przyłącza wodociągowego. Otóż wykonanie u nas przyłącza to jak się dziś dowiedziałam koszt ok. 6000 i teraz mam dylemat czy nie lepiej będzie zrobi studnię. Jaki to jest mniej więcej koszt takiej studni i pompy, hydroforu itd. Co lepiej wybrac bo już mammętlik w głowie
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ja mam pytanie odnośnie studni głebinowej i wykonania przyłącza wodociągowego. Otóż wykonanie u nas przyłącza to jak się dziś dowiedziałam koszt ok. 6000 i teraz mam dylemat czy nie lepiej będzie zrobi studnię. Jaki to jest mniej więcej koszt takiej studni i pompy, hydroforu itd. Co lepiej wybrac bo już mam mętlik w głowie
Witam ja mam pytanie odnośnie studni głebinowej i wykonania przyłącza wodociągowego. Otóż wykonanie u nas przyłącza to jak się dziś dowiedziałam koszt ok. 6000 i teraz mam dylemat czy nie lepiej będzie zrobi studnię. Jaki to jest mniej więcej koszt takiej studni i pompy, hydroforu itd. Co lepiej wybrac bo już mammętlik w głowie

Studni nie wiem..... pompa i hydrofor.. około 2000zł...... jakoś tak.

Ale trzeba uwzględnić ewentualne filtry.... około 2000zł

ostatnio jak uruchamiałem jakiś kociołek to trafiła mi się instalacja :

Kociołek atmo i w jednym pomieszczeniu okap kuchenny....

Gospodarz dziwił się że mu sie kocioł wyłącza awaryjnie.

skrol którą wielowarstwówke byś polecił

myślę nad Herzem , sprzedawca poleca mi Kisana bo mają wszystko do niego ,

zaś inny poleca rurę henco bo tańsza a taka sama

sam nie wiem

skrol którą wielowarstwówke byś polecił

myślę nad Herzem , sprzedawca poleca mi Kisana bo mają wszystko do niego ,

zaś inny poleca rurę henco bo tańsza a taka sama

sam nie wiem

Mhhh a ja używam Pipelife lub uponora :)

Witaj skrol

buduję taki dom

http://images24.fotosik.pl/252/e1b1229d4cd9750a.gif

http://images26.fotosik.pl/252/71fddc82801a950c.gif

z garażem wychodzi około 150m

ogrzewanie planuje takie -

piec uniwersalny na paliwo stałe - głównie miał i drzewo

http://allegro.pl/item438063869_kociol_pleszewskie_23_kw_producent_8lat_gwarancji.html

pompa

http://allegro.pl/item445165587_zestaw_pompowy_do_kotla_1_grundfos_25_60.html

bojler 140L

rozdzielacze

http://allegro.pl/item437615653_rozdzielacz_c_o_z_przeplywomierzami_komplet.html

na parterze będą 4 obowdy

- wiatrołap, hol i łazienka - podłogówka

- kuchnia - podłogówka

- salon - grzejniki

- garaż - grzejnik

na piętrze 5 obwodów

- łazienka - drabinkowy i na jego powrocie podłogówka

- hol i garderoba - podłogówka

i 3 pokoje z grzejnikami, każdy własny obwód

od pieca do rozdzielaczy pójdzie rurka miedziana fi25

połączenia do grzejników i pętle podłogówki fi16 pex/alu/pex Kisan (biały)

do naczynia wzbiorczego pójdzie rura fi25

w uproszczeniu coś takiego

http://images34.fotosik.pl/372/02f49fb59891c0b3.jpg

latem nie planuje palić w piecu więc wymyśliłem sobie taki patent z podgrzewaczem przepływowym - przed podgrzewaczem zawór zwrotny, za kulowy. ma to sens?

co byś zmienił, albo dodał?

Radzę dać wymiennik płytowy lub bufor.... żeby oddzielić układ otwarty kotła od zamkniętego grzewczego.

Ułatwi to odpowietrzenie podłogówki i grzejników i polepszy sterowanie i przedłuży żywotność.

• 2 weeks później...

witaj skrol

jakiej długości max. może być rura zasilająca , biegnąca od rozdzielacza do grzejnika?

rura miedziana fi 15 , miedz miękka ,

zdecydowałem ze odpuszczę sobie wszystkie wielowarstwówki , bo jakoś mnie nie przekonują i od rozdzielacza do grzejnika tez poleci miedz , tym bardziej że trochę ostatnio potaniała. Kocioł na groszek wiec nawet wskazane zrobić miedzią .

Tylko skrol jakie długości maxymalne można stosować , by było ok?

cześć skrol

Może będziesz miał jakieś podejrzenia jaka może być przyczyna sutuacji, gdzie ogrzewanie w domu grzeje do temperatury wyższej niż ustawiona (np.: ustawiona jest 17st., a grzeje do 22st.) ??

Konfiguracja ogrzewania:

- piec Vitodens 333

- sprzęgło hydrauliczne

- i dwa obiegi grzewcze (kaloryfery oraz podłogówka z mieszaczem)

- sterowanie zdalne (i pogodówka)

Oczywiście temperaturę 17st. ustawiłem na obu obiegach (M1 i M2), zweryfokowałem także ustawienia dzień/noc.

pozdrawiam,

szachista

witaj skrol

jakiej długości max. może być rura zasilająca , biegnąca od rozdzielacza do grzejnika?

rura miedziana fi 15 , miedz miękka ,

zdecydowałem ze odpuszczę sobie wszystkie wielowarstwówki , bo jakoś mnie nie przekonują i od rozdzielacza do grzejnika tez poleci miedz , tym bardziej że trochę ostatnio potaniała. Kocioł na groszek wiec nawet wskazane zrobić miedzią .

Tylko skrol jakie długości maxymalne można stosować , by było ok?

Przede wszystkim trzeba zrobić tak żeby wszystkie grzejniki miały równe pętle.

Ja zachowuję max długość do 80 metrów łącznej pętli na grzejnik..... ale oczywiście trzeba policzyć opory i dobrać dobrze pompę.

cześć skrol

Może będziesz miał jakieś podejrzenia jaka może być przyczyna sutuacji, gdzie ogrzewanie w domu grzeje do temperatury wyższej niż ustawiona (np.: ustawiona jest 17st., a grzeje do 22st.) ??

Konfiguracja ogrzewania:

- piec Vitodens 333

- sprzęgło hydrauliczne

- i dwa obiegi grzewcze (kaloryfery oraz podłogówka z mieszaczem)

- sterowanie zdalne (i pogodówka)

Oczywiście temperaturę 17st. ustawiłem na obu obiegach (M1 i M2), zweryfokowałem także ustawienia dzień/noc.

pozdrawiam,

szachista

Prawdopodobnie jest ustawiona za wysoka krzywa grzewcza..... powinna być 1.2 - 1.4 ..... to zalezy od upodobań

Lub

sterowanie jest wyłącznie na podstawie pogodówki i nie bierze pod uwagę temp w pomieszczeniu

na ktorej scianie,w sensie stron swiata,powinien byc zamontowany czujnik pogodowy od pieca kondensacyjnego?

Północnej........ wystarczy przeczytać instrukcję... :)

automatyką kotła, o ile ma tak mądrą automatykę, na podstawie albo temperatury pomieszczenia albo pogodówką,

ideałem jest jak są obydwa regulatory