Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

ja Pana nie oczerniam, wylacznie oceniam publicznie Pana prace, do tego sluzy to forum

na budowie pracowaly dwie ekipy hydrauliczne, Pana jako pierwsza i obecnie druga z ktorej jestesmy bardzo zadowoleni. niektorzy popelniali drobne bledy natomiast sa na tyle odpowiedzialni, ze na biezaco usuwaja usterki i mozna ich spokojnie dalej polecac.

ta druga ekipa hydrauliczna wlasnie jest na miejscu i probuje uruchomic instalacje Pana wykonawstwa

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moim bledem bylo, ze nie zrezygnowalam po tych wpisach z forum

oto moje przemyslenia- generalnie jest to ogrpmny problem na foru z tymi kryptoreklamami- otoz ja na przyklad polecam ekipe, ktora buduje mi dom. i dzonili do majstra ze 20 osob z forum- nikt go nie wybral, bo z tego co majster mi mowi to jest po prostu dla nichza drogi.

drugi przypadek- przyjechal do mnie nijaki skrol- polecany przez forumowiczow hydrulik. byl tanszy od tego ktory u mnie robi, ale dal mi liste osob, ktore niby go polecają. zadzownilem do kobiety z bialoleki, bo niby blisko, chcialem podjechac i pogadac o skrolu. i co- niespodzianka- kobieta w niecenzuralnych slowach podsumowala tego pana.

wiec jak weryfikowac tychze wykonawcow- nie wiem. chyba tak- redakcja powinna zrobic swoja liste wykonawcow , z certyfikatem. ci powinni byc raz w roku weryfikowani. w zamian za reklame przez muratora powinni byc oblozeni podatkiem na rzecz redakcji - np. 2000 rocznie.

klienci powinni dzownic do muratora i raportowac wykonawcow. proste - proste a jakie potrzebne.

bo generalnie w polsce 70 % budow robimy samai a 100% porazek to wina zlych wykonawcow. :lol:

z tego watku

http://forum.muratordom.pl/post1151686.htm?highlight=skrol#1151686

dziwna sprawa z dym skrolem- zadzwonilem, przyjechal mlodzy czlowiek, pogadalismy i poprosilem o kilka tekelefonow, coby popytac ludzi ktorym robil instalacje. Po kilka dniach dostalem namiary ale na ludzi z ozarowa. porposilemo namiary z wawy i bialejleki- cisza. w koncu dal mi telefon. dzwonie- kobieta nie wie o co chodzi, no to ja z po refernecje, od pana skrola- ona zabija mnie smiechem- duzo slow na k i h- nie zrobil, przecieka ,nie rozliczyl sie itp. Oboje nie moglismy zrozumiec dlaczego skrol dla mi jej namiar- pewnie liczyl ze nie zadzownie.

wiec dziwny jest ten skrol- ja wzialem innego hydraulika. nara

z tego watku

http://forum.muratordom.pl/post1035156.htm?highlight=skrol#1035156

Rury miały być przez państwa zaizolowane jeszcze wełną mineralną......

Owszem, rury przebiegajace miedzy budynkami taka dodatkowa izolacje otrzymaly. Te ktore biegna na "strychu" mialy jednak, zgodnie z Panskimi zapewnieniami, dzieki zabezpieczeniu izolacja do solarow i pianka byc zabezpieczone odpowiednio i wystarczajaco.

Troszke za duzo kosztowaly te dodatkowe elementy (rura kanalizacyjna dlugosci kilkunastu metrow, kilkadziesiat metrow izolacji do instalacji solarnej, pianka uszczelniajaca, dodatkowe metry rurek konieczne w zwiazku poprowadzeniem instalacji "naokolo), ktore musialy zostac zaimplementowane w wybranym przez Panow rozwiazaniu doprowadzenia wody do domu, zebysmy teraz jeszcze dodatkowo musieli na calej dlugosci tego zamarzajacego "akweduktu" inwestowac w welne mineralna i placic za dodatkowa robote (dodatkowa izolacja instalacji pomiedzy kotlownia a domem zreszta juz dodatkowym kosztem byla. I wystarczy).

Oczywiscie, zgadzam sie, ze kazdy ma prawo do pomylek, lecz nie do konca jestem chetny, zeby ponosic koszty i konsekwencje Panskiej pomylki.

Wciaz wierze, ze uda sie Panu zaproponowac nam cos, co spowoduje, ze jednak mimo wszystko wybor Pana jako instalatora lwiej czesci naszej instalacji wodnej nie okaze sie taka kompletna pomylka.

Przepraszam, ze nie odebralem ostatniego Panskiego telefonu, ale w Nowym Jorku byla akurat jakas 5 rano, wiec kompletnie nie czulem sie na silach, zeby rozmawiac z kimkolwiek. Prosze nie brac tego osobiscie.

W czwartek, jak mowilem, wracam, okolo poludnia powinienem sie znalezc juz na budowie; skontaktuje sie wtedy z Panem.

Pozdrawiam

Witam

Mam problem z grzejnikiem , zabudowałem taras nad werandą i tam już jest puszczony pion na miedzi i z grzejnikiem purmo i dodatkowa pompka do tego pionu( pozostałe c.o.w domu jest na rurkach stalowych i grzejnikach żeliwnych ogrzewane piecem gazowym).Ale zauważyłem że w tym pionie grzejnik na piętrze ( purmo 45cm sz. na 180 dł.) grzeje dobrze tylko od połowy górna część grzejnika ,a ta dolna część jest lekko ciepła co zrobić by grzejnik cały się nagrzewał a nie jego górna część ?

dzięki i pozdro

Witam

Mam problem z grzejnikiem , zabudowałem taras nad werandą i tam już jest puszczony pion na miedzi i z grzejnikiem purmo i dodatkowa pompka do tego pionu( pozostałe c.o.w domu jest na rurkach stalowych i grzejnikach żeliwnych ogrzewane piecem gazowym).Ale zauważyłem że w tym pionie grzejnik na piętrze ( purmo 45cm sz. na 180 dł.) grzeje dobrze tylko od połowy górna część grzejnika ,a ta dolna część jest lekko ciepła co zrobić by grzejnik cały się nagrzewał a nie jego górna część ?

dzięki i pozdro

A jak został podłączony grzejnik? moze odwrotnie?

Witam. Jak dobrać moc grzejników ?

Mam dom parterowy o pow. 120 m2. Na ok. 80 metrach jest ogrzewanie podłogowe. Centralą grzewczą jest kocioł kondensacyjny o mocy 15 KW. Temperatura zasilania 55/45/20. Ściany domu mają konstrukcję trójwarstwową – cegła klinkierowa, wełna firmy Rockwool o gr 15 cm i pustak ceramiczny Poroton o gr 24 cm.

Grzejniki chciałem założyć w trzech pokojach o pow.

1. 12,3 m2

2. 9,3 m2

3. 15,8 m2.

Wysokość pomieszczeń 2,86 cm. W każdym pomieszczeniu znajduje się okno pięciokomorowe z trzema szybami o szerokości 230 cm.

Jestem zainteresowany zakupem grzejników stalowych płytowych, najlepiej płaskich z centralnym dolnym podłączeniem w kolorze RAL.

Proszę dobrać moc grzejników do tych trzech pokoi biorąc pod uwagę temp. zasilania i ocieplenie domu.

Proszę o pomoc w obliczeniu mocy grzejników.

PS. Jeśli będą potrzebne inne dane to proszę o kontakt.

ten pion jeszcze ogrzewa poniżej werandę i łazienkę i wszystko jest tam o.k. więc jak myślisz jaka to może być przyczyna w instalacji , pompka chodzi na 2 więc bez problemu tłoczy wodę

dzięki i pozdro

Ciężko jest tak określić...... moze być za słaba pompka, może być przykręcony zawór na grzejniku, może być na termostacie nastawiona nastawa wstępna.

Witam. Jak dobrać moc grzejników ?

Mam dom parterowy o pow. 120 m2. Na ok. 80 metrach jest ogrzewanie podłogowe. Centralą grzewczą jest kocioł kondensacyjny o mocy 15 KW. Temperatura zasilania 55/45/20. Ściany domu mają konstrukcję trójwarstwową – cegła klinkierowa, wełna firmy Rockwool o gr 15 cm i pustak ceramiczny Poroton o gr 24 cm.

Grzejniki chciałem założyć w trzech pokojach o pow.

1. 12,3 m2

2. 9,3 m2

3. 15,8 m2.

Wysokość pomieszczeń 2,86 cm. W każdym pomieszczeniu znajduje się okno pięciokomorowe z trzema szybami o szerokości 230 cm.

Jestem zainteresowany zakupem grzejników stalowych płytowych, najlepiej płaskich z centralnym dolnym podłączeniem w kolorze RAL.

Proszę dobrać moc grzejników do tych trzech pokoi biorąc pod uwagę temp. zasilania i ocieplenie domu.

Proszę o pomoc w obliczeniu mocy grzejników.

PS. Jeśli będą potrzebne inne dane to proszę o kontakt.

1. 12,3 m2 x 2,86 x 30Vat = 1055 Vat

2. 9,3 m2 x 2,86 x 30Vat = 797 Vat

3. 15,8 m2 x 2,86 x 30Vat = 1355 Vat

Witam

Potrzebuję kupić zawory termostatyczne z głowicami do grzejników purmo,instalacja zrobiona miedzią.

Zdecydowałem się na Danfosa jako że firma znana i solidna ,mam pytanie czym różnią się głowice RTD Inova od RTS Eweris tak na chłopski rozum.

Mam okazję kupić zestawy z głowicą RTD Inova i nie wiem czy one są lepsze czy gorsze od tych drugich a może różnica jest nie istotna.

Proszę o poradę

pozdrawiam

tzn. ten dodatkowy pion bez pompy nie grzeje , pompka się załącza przy jakiś 25 stopniach i mam przy niej zawór trochę przykręcony bo znowu gorzej mi grzał jeden pion w pozostałej części domu ale teraz jest ustawione dobrze i jest wszystko w porządku tylko ten jeden grzejnik grzeje gorzej.

dzięki i pozdro

Mam pytanie: jak zmienić nastawę w termostacie Oventrop UNI LH takim jak ten:

http://www.heizungsprofi24.de/out/1/html/0/dyn_images/1/unilh_p1.jpghttp://www.devham.co.nz/assets/images/oventrop_2.jpg

nigdzie nie mogę znaleźć na to pytanie odpowiedzi. Jest do tego jakiś kluczyk, pytanie tylko jak go użyć - w którym miejscu?

http://forum.muratordom.pl/jak-odblokowac-termostat-grzejnikowy,t148306.htm

help!

Mam pytanie: jak zmienić nastawę w termostacie Oventrop UNI LH takim jak ten:

http://www.heizungsprofi24.de/out/1/html/0/dyn_images/1/unilh_p1.jpghttp://www.devham.co.nz/assets/images/oventrop_2.jpg

nigdzie nie mogę znaleźć na to pytanie odpowiedzi. Jest do tego jakiś kluczyk, pytanie tylko jak go użyć - w którym miejscu?

http://forum.muratordom.pl/jak-odblokowac-termostat-grzejnikowy,t148306.htm

help!

Rozumiem że masz nastawioną wartość na głowicy i chcesz ją zmienić?

Ten kluczyk służy do nastaw wstępnych na samym zaworze.

Powinno być na neutralnym.

Chyba że masz głowicę z blokadą?

tzn. ten dodatkowy pion bez pompy nie grzeje , pompka się załącza przy jakiś 25 stopniach i mam przy niej zawór trochę przykręcony bo znowu gorzej mi grzał jeden pion w pozostałej części domu ale teraz jest ustawione dobrze i jest wszystko w porządku tylko ten jeden grzejnik grzeje gorzej.

dzięki i pozdro

No to wynika mi że masz na tym grzejniku przykręcony zawór powrotny.

Witam

Potrzebuję kupić zawory termostatyczne z głowicami do grzejników purmo,instalacja zrobiona miedzią.

Zdecydowałem się na Danfosa jako że firma znana i solidna ,mam pytanie czym różnią się głowice RTD Inova od RTS Eweris tak na chłopski rozum.

Mam okazję kupić zestawy z głowicą RTD Inova i nie wiem czy one są lepsze czy gorsze od tych drugich a może różnica jest nie istotna.

Proszę o poradę

pozdrawiam

Tym że w RTD można robić nastawę wstępną i zakres temp masz 6-26

A w RTS 8-28

Tu masz dokładne opisy

http://heating.danfoss.pl/PCMPDF/Vdvfb249_RTS_Everis.pdf

http://heating.danfoss.pl/PCMPDF/VD32C549_RTD_Inova.pdf