19501719500414 27.04.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Elidens DTG 1300-15 Eco.NOx PLUS/V 130, moduluje od 3,2-14,9 kW z zasobnikiem 130 l. umieszczonym pod kotłem Elidens DTG 130-15 sam kocioł bez zasobnika,można wyłączyć grzanie cwu,zawsze warto mieć pompę elektroniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 27.04.2009 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam, poszukuje kotła gazowego o małej wartości początkowej pracy ( od ok. 3KW) znalazłem: 3,5 - 16 KW Beretta Kompakt Green 16S e.s.i. http://www.beretta.pl/berettapl/web/pol/catalog/productdetail.jsp?id_prodotto=128&id_level1=2 3,3 - 14,2 Junkers CERAPUR SMART http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/ogrzewanie/cerapur_smart.html Czy znacie jeszcze jakieś inne? Oraz prosiłbym o wyjaśnienie różnicy pomiędzy pompą jedno i dwu lub trzybiegową stosowana w niektórych kotłach ( i celowości dopłaty ) - czy jest to elektroniczne sterowanie biegami (przepływem i zużyciem prądu) tak jak w zwykłych pompach c.o. posiadających przełącznik mechaniczny? Czy do tych dwóch pieców można podłączyć zasobnik c.w.u. ? Oraz czy piece te mają możliwość wyłączenia grzania w zasobnika c.w.u. i pracę tylko na potrzeby c.o.? pozdrawiam - Do obu da się podłączyć zasobniki. - Pompa ma jeden, dwa lub trzy biegi.... czy są ręczne czy elektroniczne... to trzeba poczytać w dokumentacji. - Wszystkie kotły jednofunkcyjne można przystosować żeby grzały tylko CO. - nie wiem czy dobrym pomysłem jest płacenie za możliwość wysterowania kotła poniżej 3 kW...... tego i tak w praktyce się nie używa..... a podobny efekt można uzyskać przez odpowiednie wysterowanie automatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 27.04.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 witam i dziękuję a to pytanie: ""Oraz czy piece te mają możliwość wyłączenia grzania w zasobnika c.w.u. i pracę tylko na potrzeby c.o.? " pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 28.04.2009 04:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 witam i dziękuję a to pytanie: " "Oraz czy piece te mają możliwość wyłączenia grzania w zasobnika c.w.u. i pracę tylko na potrzeby c.o.? " pozdrawiam Teoretycznie TAK.... ale lepiej zadzwonić do producenta na infolinię. A przed zakupem radzę sprawdzić gdzie jest najbliższy serwis..... np w mojej okolicy jest problem z Junkersem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 29.04.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 A co sądzisz o tym piecu : Cerapur Smart ZSB 14-3C http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/ogrzewanie/cerapur_smart.html bo dla mnie dużymi zaletami są szeroki zakres modulacji, możliwość obsługi zasobnika i niska cena. Poza tym Junkers wydaje się znaną firmą. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 29.04.2009 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 A co sądzisz o tym piecu : Cerapur Smart ZSB 14-3C http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/ogrzewanie/cerapur_smart.html bo dla mnie dużymi zaletami są szeroki zakres modulacji, możliwość obsługi zasobnika i niska cena. Poza tym Junkers wydaje się znaną firmą. pozdrawiam Nie wiem jak w Twoim rejonie... ale u nas brakuje serwisantów do Junkersa..... nikt nie chce tego naprawiać. Ja osobiście jak najdalej od tej firmy...... ale to jest moje subiektywne zdanie. Radzę najpierw zorientować w serwisie danej firmy.... kocioł jak każde urządzenie się psuje. A biorą pod uwagę że kocioł ma 14 kW.... to na potrzeby CO wystarczy.... ale na CWU.... raczej bym dał większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 30.04.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 mam wylaną już posadzkę w łazience chciałbym jednak zrobic prysznic bez brodzika ...jak myślicie kuc czy da radę jakoś temat załatwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 30.04.2009 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 mam wylaną już posadzkę w łazience chciałbym jednak zrobic prysznic bez brodzika ...jak myślicie kuc czy da radę jakoś temat załatwić... jeżeli jest zrobiona kanalizacja ti powinno się dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek72 30.04.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mixer4all 03.05.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Poprosze o pomoc w wyborze kotla kondensacyjnego jednofunkcyjnego: Dom 167m2 pow uzytk. w tym 2 lazienki. Rodzina 5 osobowa.Na wyposazeniu 3 dzieci (same dziewczynki) wiec czy wystarczy zasobnik 200L? Nawet myslac przyszlosciowo. Dodatkowo zostanie zainstalowany kominek z plaszem wodnym do ogrzewania wody i c.o. PozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sledz98 04.05.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Czy moge prosić o ocenę tego zamysłu rozmieszczenia rur i rozdzielaczy wody użytkowej? Zdjecie dolu Zdjecie gory Pytanka mam jeszcze trzy.1. Jakiej srednicy rury (i jakie? miedz, czy wystarczy PEX) maja byc od zbiornika z woda do rozdzielacza, a potem dalej do pozostalych rozdzielaczy2. Czy rury PEX 16x2 wystarcza od rozdzielaczy do punktow poboru wody3. Czy dobrze jest zrobiony schemat cyrkulacji? Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MZ 04.05.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2009 Jak to wyregulować? Wszystkie rotametry wskazują zero przepływu. Pompa chodzi na 3 biegu. Podłogówka się słabo rozgrzewa - wyraźnie cieplejsza jest na początku pętli szczególnie tych na poddaszu. http://images40.fotosik.pl/60/7ebe6dea32a172e8m.jpg http://images40.fotosik.pl/60/53fc42dd445ebedfm.jpg http://images49.fotosik.pl/64/60122223819e1836m.jpg Z góry dziękuję za opinie. Pozdr M WITAM. Mam pytanie dotyczące stosowania zaworów kulowych w instalacji CO. Otóż mam instalację CO w miedzi w układzie otwartym (kocioł SEKO na paliwo stałe). Wcześniej na parterze przy grzejnikach miałem zawory kulowe 1/2' (nie zależało mi na termostatach). Po dwóch sezonach okazało się że wszystkie zawory które były używane/przekręcane przepuszcają wodę (po osi pokrętła). Po jakimś czasie wymieniłem na termostatyczne bez głowic. Teraz mam podobny problem przy kotle CO. Używany zawór 1 1/2' przepuszcza (około 1 kropla/min). W związku z tym mam pytania: - czy normalnie stosuje się "zwykłe" zawory kulowe na instalacjach CO? - czy potrzeba stosować jakieś specjalne/czy tylko moje są jakieś trefne - w cytowanym emailu powyżej widać niebieskie i czarwone pokrętła, odpowiednio dla zasilania i powrotu - czy to ma jakieś znaczenie (moje wszystkie są czerwone) - jeżeli nie kulowy, to jaki zawór/zawory można zastosować przy kotle np. 1 1/2' Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź. W razie czego mogę załączyć foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 05.05.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Witam. Może już się ktoś o to pytał ale właśnie mnie instalator zgrzał przez telefon Chciałem zrobić tak chudziak, izolacja pozioma, 10 styropianu na tej warstwie instalacje co z rury pex, instalacje wodne na to kolejne 10 cm styropianu z odpowiednio porytymi kanałami na instalacje na to folia i jastrych.. Dziś mi instalator narzeka że nie ma jak przymocować rur do styropianu, że łatwiej by było przez izolacje na chudziaku... Czym u was mocowali rurki pex do styropianu? Może jakieś www z instrukcją pokazująca tą technologie? pozdrawiam Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 05.05.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Witaj, My robiliśmy instalacje na styropianie z pex ( wszystkie ) tylko że na 5 cm. i z kołkowaniem nie było problemów. Jeżeli robisz z pex to po tym co u siebie widziałem ( robiłem z bratem ) wykonanie instalacji na 10 cm. styropianu jest do zrobienia. Mocować trzeba by za pomocą spinek do podłogówki ( tych dłuższych ). Jednak inaczej rozwiązałbym warstwy styropianu rezygnując ze żłobienia na rzecz trzech warstw: pierwsza 10cm. potem instalacje w 2 cm styropianu i na to kolejna warstwa 8 cm. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 05.05.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Rura do dachówki wentylacyjnej to fi110, piony kanalizacyjne również. Czy "gdzieś po drodze" mogłoby być przewężenie napowietrzenia kanalizacji na fi50? Mam problem zmieścić 110tkę na krótkim odcinku (ok 50cm) pod skosem połaci dachu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.05.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Poprosze o pomoc w wyborze kotla kondensacyjnego jednofunkcyjnego: Dom 167m2 pow uzytk. w tym 2 lazienki. Rodzina 5 osobowa. Na wyposazeniu 3 dzieci (same dziewczynki) wiec czy wystarczy zasobnik 200L? Nawet myslac przyszlosciowo. Dodatkowo zostanie zainstalowany kominek z plaszem wodnym do ogrzewania wody i c.o. Pozdrawiam Piotrek http://www.immergas.pl/menu_2/kk/victrix_kw_x_plus/models/24_kw_plus_200.htm Palnik i zasobnik z INOXu.... zasobnik ma 2 wężownice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.05.2009 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Czy moge prosić o ocenę tego zamysłu rozmieszczenia rur i rozdzielaczy wody użytkowej? Zdjecie dolu Zdjecie gory Pytanka mam jeszcze trzy. 1. Jakiej srednicy rury (i jakie? miedz, czy wystarczy PEX) maja byc od zbiornika z woda do rozdzielacza, a potem dalej do pozostalych rozdzielaczy 2. Czy rury PEX 16x2 wystarcza od rozdzielaczy do punktow poboru wody 3. Czy dobrze jest zrobiony schemat cyrkulacji? Dziekuje. Pomysł dobry.... tylko w/g mnie te rozdzielacze nie potrzebne.... wystarczy dobrze dobrać trójniki. 16 starczą do kranów..... no chyba że pod prysznicem będa mieszacze i deszczownice.... to tam mozna dać 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.05.2009 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Jak to wyregulować? Wszystkie rotametry wskazują zero przepływu. Pompa chodzi na 3 biegu. Podłogówka się słabo rozgrzewa - wyraźnie cieplejsza jest na początku pętli szczególnie tych na poddaszu. http://images40.fotosik.pl/60/7ebe6dea32a172e8m.jpg http://images40.fotosik.pl/60/53fc42dd445ebedfm.jpg http://images49.fotosik.pl/64/60122223819e1836m.jpg Z góry dziękuję za opinie. Pozdr M WITAM. Mam pytanie dotyczące stosowania zaworów kulowych w instalacji CO. Otóż mam instalację CO w miedzi w układzie otwartym (kocioł SEKO na paliwo stałe). Wcześniej na parterze przy grzejnikach miałem zawory kulowe 1/2' (nie zależało mi na termostatach). Po dwóch sezonach okazało się że wszystkie zawory które były używane/przekręcane przepuszcają wodę (po osi pokrętła). Po jakimś czasie wymieniłem na termostatyczne bez głowic. Teraz mam podobny problem przy kotle CO. Używany zawór 1 1/2' przepuszcza (około 1 kropla/min). W związku z tym mam pytania: - czy normalnie stosuje się "zwykłe" zawory kulowe na instalacjach CO? - czy potrzeba stosować jakieś specjalne/czy tylko moje są jakieś trefne - w cytowanym emailu powyżej widać niebieskie i czarwone pokrętła, odpowiednio dla zasilania i powrotu - czy to ma jakieś znaczenie (moje wszystkie są czerwone) - jeżeli nie kulowy, to jaki zawór/zawory można zastosować przy kotle np. 1 1/2' Bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź. W razie czego mogę załączyć foto. Mhhhh co mam napisać.... jakość zaworu jest zazwyczaj uwarunkowana ceną.... a jeżeli zawór zaczyna cieknąć ..no trzeba reklamować Kolor rotametrów oczywiście nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.05.2009 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Witam. Może już się ktoś o to pytał ale właśnie mnie instalator zgrzał przez telefon Chciałem zrobić tak chudziak, izolacja pozioma, 10 styropianu na tej warstwie instalacje co z rury pex, instalacje wodne na to kolejne 10 cm styropianu z odpowiednio porytymi kanałami na instalacje na to folia i jastrych.. Dziś mi instalator narzeka że nie ma jak przymocować rur do styropianu, że łatwiej by było przez izolacje na chudziaku... Czym u was mocowali rurki pex do styropianu? Może jakieś www z instrukcją pokazująca tą technologie? pozdrawiam Pawlok To człowiek pierwszy raz to robi?..... i nie wie że pex jeżeli się go dobrze nie ułoży lub nie przymocuje to będzie prężył.....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.05.2009 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2009 Rura do dachówki wentylacyjnej to fi110, piony kanalizacyjne również. Czy "gdzieś po drodze" mogłoby być przewężenie napowietrzenia kanalizacji na fi50? Mam problem zmieścić 110tkę na krótkim odcinku (ok 50cm) pod skosem połaci dachu.... Ja odpowietrzenie robię zazwyczaj 50...... oczywiście wiem że bardzo poprawnie powinno być co najmniej 70....... ale nigdy nie miałem z tym problemów że daje 50...... myślę że spokojnie możesz dać 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts