pit79 01.12.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 piec gazowy jukers w instalacji zamkniętej. Oprócz tego mam w pomieszczeniu za kotłownią piec na węgiel i drewno. Z racji tego że mam sporo drewna to chciałem to palić w piecu na drewno i poprzez wymiennik spiąć te instalacje. Męczę się juz tydzień z tem gównem i cholery dostaję bo dzieją się u mnie jakies cuda Mianowicie. Piec gazowy wyłączony.Rozpalam piec węglowy, pompy na dwóch obiegach włączone. Temp na piecu rośnie do momentu wejćia w wymiennik(A) wyjście z wymiennika jest zimne, lub ledwo ciepłe (B) W momencie kiedy wyłączę pompę po stronie obiegu gazowego, wyjście (B) robi się gorące i woda płynie na grzejnik. W momencie uruchomienia pompy po stronie gazu temp na piecu rośnie C i D są zimne , a temp na piecu będzie mi rozła aż do momentu zagotowania wody. Dlaczego tak sie dzieje? http://img262.imageshack.us/img262/6918/chemattt.jpg Błagam podpowiedzcie coś bo zwariuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorsay 04.12.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Cześć,czy ktoś z Was byłby w stanie mi odpowiedzieć na pytanie czy grzejniki kanałowe są w poniżej opisanej konfiguracji konieczne?Wykonawcy instalacji u których robiłem wyceny podają sprzeczne sugestie i nie wiem czy jest sens płacić za bądź co bądź drogie kanały. Parametry budynku:Salon o powierzchni 27,3 m2, dwa duże okna (wys. x szer: 2,5m x 2,7m)Okna drewniane o współczynniku U całego okna 1,5,szyby jednokomorowe z ciepłą ramka (U szyby 1,1), jedno jest przesuwne ale z wysokim progiem.Pustka nad salonem do wysokości dachu (2-spadowy nachylony pod kątem 45 stopni), tj. od 2.7m do 6m.Dach izolowany wełną mineralną grubości 20+5cm.Fundamenty także ocieplone styropianem o gr. 10cm.Ogrzewanie podłogowe, na całym parterze (w kotłowni kondensat o mocy 24kW), ściana 2W (ceramika Eder 30cm + styropian 20cm), podłoga ocieplona styropianem gr. 12 cm.W salonie kominek umieszczony pod ścianą zewnętrzną pomiędzy tymi dużymi oknami, bez płaszcza wodnego i bez rozprowadzenia powietrza.Dodatkowo będzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Z góry dziękuję za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.12.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 to zależy jaki chcesz standard osiągnąć, grzejniki kanałowe bardzo dobrze będą ogrzewały te okna bo ich liniowa moc grzewcza jest dużo większa niż podłogówki, a Twoje okna nie mają najwyższych standardów energooszczędności ale o nie zapytaj gdzieś na forum o oknach, jeżeli chcesz taniego rozwiązania to zagęść rurki od podłogówki przy tych oknach ale to może nie dać pożądanego efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prac124 29.01.2011 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Tak. Potrzebuję pomocy. Chciałbym kupić wodomierz firmy ISTA o wydajności 1 m3 do zimnej wody i nigdzie nie mogę znaleźć. Wdzięczność za namiar.Andrzej Goerst - Sosnowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 30.01.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Odpowiadający specjalista od wodomierzy niech odpowie i na moje pytanie: Czy one działają prawidłowo podłączone odwrotnie? Mi hydraulik podłączł wodomierz, ktoś z administracji zapieczętował a przy drugim pomiarze okazało się że chodzi do tyłu bo same dziewiątki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 13.02.2011 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Rozumiem że między wymiennikiem i kotłem na paliwo stałe jest pompa, pytanie czy na zasilaniu czy na powrocie.I radziłbym sprawdzić prawidłowość podłęczenia wymiennika.Dobrze by było jak być dał ze dwie fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 13.02.2011 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Cześć, czy ktoś z Was byłby w stanie mi odpowiedzieć na pytanie czy grzejniki kanałowe są w poniżej opisanej konfiguracji konieczne? Wykonawcy instalacji u których robiłem wyceny podają sprzeczne sugestie i nie wiem czy jest sens płacić za bądź co bądź drogie kanały. Parametry budynku: Salon o powierzchni 27,3 m2, dwa duże okna (wys. x szer: 2,5m x 2,7m) Okna drewniane o współczynniku U całego okna 1,5,szyby jednokomorowe z ciepłą ramka (U szyby 1,1), jedno jest przesuwne ale z wysokim progiem. Pustka nad salonem do wysokości dachu (2-spadowy nachylony pod kątem 45 stopni), tj. od 2.7m do 6m. Dach izolowany wełną mineralną grubości 20+5cm. Fundamenty także ocieplone styropianem o gr. 10cm. Ogrzewanie podłogowe, na całym parterze (w kotłowni kondensat o mocy 24kW), ściana 2W (ceramika Eder 30cm + styropian 20cm), podłoga ocieplona styropianem gr. 12 cm. W salonie kominek umieszczony pod ścianą zewnętrzną pomiędzy tymi dużymi oknami, bez płaszcza wodnego i bez rozprowadzenia powietrza. Dodatkowo będzie wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Z góry dziękuję za wsparcie Proste wyliczenie: Na 1 m 3 kubatury potrzeba (dla dobrze ocieplonego budynku) 35 Wat. Podłogówka z 1m2 da max 45-50 Wat Dla pomieszczeń o wys do 3 mb. spokojnie da radę.... ale jeżeli masz 6 m to radziłbym dobrze policzyć kubaturę i moc podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 13.02.2011 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Tak. Potrzebuję pomocy. Chciałbym kupić wodomierz firmy ISTA o wydajności 1 m3 do zimnej wody i nigdzie nie mogę znaleźć. Wdzięczność za namiar. Andrzej Goerst - Sosnowiec Zapraszam do mnie na Priv... podaj wymiary podłaczenia [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 13.02.2011 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Odpowiadający specjalista od wodomierzy niech odpowie i na moje pytanie: Czy one działają prawidłowo podłączone odwrotnie? Mi hydraulik podłączł wodomierz, ktoś z administracji zapieczętował a przy drugim pomiarze okazało się że chodzi do tyłu bo same dziewiątki Sam sobie chyba odpowiedziałeś.... a na każdym wodomierzu jest strzałka w którą stronę ma być zamontowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 16.02.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Sam sobie chyba odpowiedziałeś.... a na każdym wodomierzu jest strzałka w którą stronę ma być zamontowany. Właściwie nie odpowiedziałem, myślę że to zależy od jego budowy wewnętrznej. Spodziewam się że w środku są jakieś łopatki, kierwonice, wirnik - i jeśli ejst to symetryczne to obojętnie, a jeśli niesymetryczne to może być róznie. A jak jest naprawdę to pojęcia nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 16.02.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Właściwie nie odpowiedziałem, myślę że to zależy od jego budowy wewnętrznej. Spodziewam się że w środku są jakieś łopatki, kierwonice, wirnik - i jeśli ejst to symetryczne to obojętnie, a jeśli niesymetryczne to może być róznie. A jak jest naprawdę to pojęcia nie mam. to wszystko zależy od konkretnego modelu wodomierza, proszę podaj konkretny model Twojego wodomierza dla innych użytkowników forum, jeżeli liczy on do tyłu to będzie świetny dla ludzi u których duże zmiany ciśnienia nakręcają licznik choć wody nie pobierali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
corvus 04.03.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 OOO widzę, że as skrol się odezwałU mnie robił instalacje i okazało się, że piec do wymiany, a instalacja do poprawyDlatego radziłbym zastanowić się przed poważnym braniem pod uwagę wypowiedzi tego PanaZ fachowcem ma mało wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
picasso82 28.04.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2011 Jestem zdecydowany na zakup kotła Termet Minimax Dynamic Turbo i mam kilka wątpliwości. 1.Proszę o poradę odnośnie tego, który model pod względem zakresu mocy kotła wybrać ? Program doboru kotła ze strony Termetu wskazał 2 kotły o różnym zakresie mocy - Turbo GCO-DP-21-03 (7-24 kW oraz 6-21 kW). Budynek w zabudowie szeregowej,zapotrzebowanie na moc około 6kW-8kW raczej przy wskazaniu na większą wartość, powierzchnia użytkowa 64m2 - parter 32m2 i piętro 32m2. Odległość do najdalszego kranu L < 8m.Pytanie który kocioł będzie właściwy i dlaczego ? 2.Proszę też zorientowanych o wskazanie różnic pomiędzy kotłami Minimax i MiniTerm - oprócz ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAG75 06.05.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Od niedawna jestem użytkownikiem 1f. pieca de Dietrich MCRII 24/28 MI. Okazuje sie ze nawet w trybie letnim kiedy jest ustawiony tylko na podgrzewanie CWU grzeje rowniez CO i mam cieple kaloryfery. Dodam ze zawór 3-drożny jest sprawny, zaś wezwany specjalista powiedzial, ze ten typ tak ma aby zrzucic cieplo do CO dla bezpieczenstwa pieca...Czy ktoryś z uzytkownikow lub fachowców spotkal się z czymś takim moze potwierdzic lub zaprzeczyc w/w tezie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 06.05.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Od niedawna jestem użytkownikiem 1f. pieca de Dietrich MCRII 24/28 MI. Okazuje sie ze nawet w trybie letnim kiedy jest ustawiony tylko na podgrzewanie CWU grzeje rowniez CO i mam cieple kaloryfery. Dodam ze zawór 3-drożny jest sprawny, zaś wezwany specjalista powiedzial, ze ten typ tak ma aby zrzucic cieplo do CO dla bezpieczenstwa pieca...Czy ktoryś z uzytkownikow lub fachowców spotkal się z czymś takim moze potwierdzic lub zaprzeczyc w/w tezie? może tak być ale najlepiej proponuje utworzyć osobny temat o piecach Diertrich bo coraz więcej tu się pojawia pytań i problemów a narazie nie pojawił się nikt kto dobrze zna te piece więc może pomiędzy właścicielami lepiej się dogadacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.05.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Napisał TAG75 Od niedawna jestem użytkownikiem 1f. pieca de Dietrich MCRII 24/28 MI. Okazuje sie ze nawet w trybie letnim kiedy jest ustawiony tylko na podgrzewanie CWU grzeje rowniez CO i mam cieple kaloryfery. Dodam ze zawór 3-drożny jest sprawny, zaś wezwany specjalista powiedzial, ze ten typ tak ma aby zrzucic cieplo do CO dla bezpieczenstwa pieca...Czy ktoryś z uzytkownikow lub fachowców spotkal się z czymś takim moze potwierdzic lub zaprzeczyc w/w tezie? bzdura, jeżeli zawór trójdrogowy jest sprawny, to musisz mieć coś nie tak z instalacją, zmień fachowca lub wezwij serwis fabryczny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 07.05.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 bzdura, jeżeli zawór trójdrogowy jest sprawny, to musisz mieć coś nie tak z instalacją, zmień fachowca lub wezwij serwis fabryczny, pada pytanie pod co podpięty jest ten trójdrogowy zawór? bo jak pod sterowanie z pieca to fachowiec może nieć rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 07.05.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 a może byś się spytał, jaka to instalacja i jak jest rozwiązana?a nie twierdził, że to wina kotła,niejedną już widziałem instalację z MCR-em w której zasilanie cwu, zasilało powrotem grzejniki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAG75 08.05.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) pada pytanie pod co podpięty jest ten trójdrogowy zawór? bo jak pod sterowanie z pieca to fachowiec może nieć rację Zawór 3-drogowy podpięty jest pod sterowanie pieca to fakt. Jednakże mi też nie chce się wierzyć że za kazdym razem kiedy piec podgrzewa CWU musi zrzucac cieplo do CO do tego stopnia ze wszystkie kaloryfery sa ciepłe... To co pisze 1950 ma sens i moze to być powrót...Pytanie czy tak być musi dla bezpieczenstwa piece czy nie? Edytowane 8 Maja 2011 przez TAG75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 08.05.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 napisałem Ci że to wina instalacji,co to za instalacja? czy nie przypadkiem z kominkiem z płaszczem wodnym, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts