Kryspin 14.01.2008 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 http://forum.muratordom.pl/co-cwu-zw-czterodrozny-problem-ktos-pomoze,t121123.htm ktoś by mógł zerknąć w temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 14.01.2008 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 mam pytanie.... w którym miejscu zrobić podejście do odpływu w posadzce?pod przyszłą wanne i brodzik?? chodzi o to że mam już wylany chudziak i w dwóch rogach łazienki podejście do kanalizacji fi 100 w jednym rogu ma być wanna w drugim kabina prysznicowa. na to pójdzie styropian i wylewka razem podniesie mi to poziom podłogi o 17cm gdzie mam w tej warstwie podciągnąć rury pod wannę tak żeby mi to potem spasowało się z odpływem z wanny i brodzika? są jakieś specjalne tricki ? Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.... rurę kładziesz na chudziaku ze spadkiem.... Umiejscowienie wyjścia jest zależne od wanny i brodzika, musisz uwzględnić płaskie syfony..... czyli wyjście nie centralnie pod wejściem do wanny, tylko lekko z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 14.01.2008 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 http://forum.muratordom.pl/co-cwu-zw-czterodrozny-problem-ktos-pomoze,t121123.htm ktoś by mógł zerknąć w temat Wysłałem na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.01.2008 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 [ Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.... rurę kładziesz na chudziaku ze spadkiem.... Umiejscowienie wyjścia jest zależne od wanny i brodzika, a skąd mam wiedzieć gdzie będzie ten odpływ z brodzika? mam sobie już kupić kabiną prysznicową? czy robi się to jakoś standardowo? pomyślałem że fajnie byłoby wpuścić brodzik w podłogę tak żeby wystawał tylko brzeg a nie brodzik na "postumencie"... tylko martwi mnie dojście do syfonu... musisz uwzględnić płaskie syfony..... czyli wyjście nie centralnie pod wejściem do wanny, tylko lekko z boku. cenna uwaga - dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 15.01.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Pierwek, jestem w podobnej sytuacji. Może z tą różnicą, że dokładnie wiem, jaki typ wanny i brodzika chcę mieć. Ze strony producenta wydrukowałam sobie rysunki z wymiarami. Też chcę brodzik bez cokolika, a wannę to nawet lekko wpuszczoną w podłogę. Jeśli nie jesteś zdecydowany - przejrzyj oferty kilku producentów - zobaczysz, że w przypadku odpływów nie ma dużo możliwości. Rezerwując sobie miejsce na odpływ w typowym miejscu będziesz miał większą swobodę w doborze marki. Tak sobie to wykombinowałam, może trochę po kobiecemu. Nie wiem czy działa, bo jeszcze nie konfrontowałam z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 15.01.2008 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Przy projektowaniu instalacji trzeba mieć już powybieranie niektóre rzeczy ..... To bardzo ułatwia pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.01.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 dzięki - czyli widzę że w weekend muszę udać się na zakupy lub na większe oglądanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 15.01.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jak będę potrafił to chętnie poradzę. Proszę o pytania... Mam nieco wiedzy na temat instalacji grzewczych, ale zawsze przyda się jakaś rada od człowieka z zewnątrz, tak więc pytam: Mam instalację grzewczą podłączoną do kotła jednofunkcyjnego - wiszącego, składającą się z zasobnika CWU, rozdzielacza grzejnikowego, rozdzielacza podłogówki z układem mieszającym. Kocioł sterowany jest regulatorem pokojowym (Euroster), a zasobnik termostatem elektronicznym podłączonym do regulatora kotła. Problem polega na rozdzieleniu (jaknajmniejszym kosztem) sterowania grzejnikami i podłogówką, tak by podłogówka chodziła niezależnie od grzejników. Ma ona w zasadzie tylko podgrzewać podłogę, natomiast głównym źródłem ciepła mają być grzejniki. Proszę o jakiś pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 15.01.2008 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jak będę potrafił to chętnie poradzę. Proszę o pytania... Mam nieco wiedzy na temat instalacji grzewczych, ale zawsze przyda się jakaś rada od człowieka z zewnątrz, tak więc pytam: Mam instalację grzewczą podłączoną do kotła jednofunkcyjnego - wiszącego, składającą się z zasobnika CWU, rozdzielacza grzejnikowego, rozdzielacza podłogówki z układem mieszającym. Kocioł sterowany jest regulatorem pokojowym (Euroster), a zasobnik termostatem elektronicznym podłączonym do regulatora kotła. Problem polega na rozdzieleniu (jaknajmniejszym kosztem) sterowania grzejnikami i podłogówką, tak by podłogówka chodziła niezależnie od grzejników. Ma ona w zasadzie tylko podgrzewać podłogę, natomiast głównym źródłem ciepła mają być grzejniki. Proszę o jakiś pomysł. Jak byś podesłał fotkę tych rozdzielaczy to będzie mi łatwiej coś poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 15.01.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jak byś podesłał fotkę tych rozdzielaczy to będzie mi łatwiej coś poradzić. Dobrze, postaram się coś wkleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi 65 16.01.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 czy ktoś ma ochotę mi powiedzieć kiedy i dlaczego robi się obwód mieszający (podłogówka), podejżewam że zależuy to od powieżchni grzewczej jednego obwodu. Chcę dać podłogówkę na parterze w czterech pomieszczeniach, największe to ok 25 m. kwadratowych kocioł kondensacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 16.01.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 czy ktoś ma ochotę mi powiedzieć kiedy i dlaczego robi się obwód mieszający (podłogówka), podejżewam że zależuy to od powieżchni grzewczej jednego obwodu. Chcę dać podłogówkę na parterze w czterech pomieszczeniach, największe to ok 25 m. kwadratowych kocioł kondensacyjny Chyba chodzi ci o układ mieszający? Pozwala on na wpuszczenie w podłogę tylko takiej temperatury wody jaką nastawisz na regulatorze. W podłogówce musi być temperatura nie wyższa niż 55 stC. W tym samym czasie grzejniki mogą grzać nawet na full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 16.01.2008 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 czy ktoś ma ochotę mi powiedzieć kiedy i dlaczego robi się obwód mieszający (podłogówka), podejżewam że zależuy to od powieżchni grzewczej jednego obwodu. Chcę dać podłogówkę na parterze w czterech pomieszczeniach, największe to ok 25 m. kwadratowych kocioł kondensacyjny Dlaczego?..... żeby była odpowiednia temp. i sterowanie. Ważne są też długości pętli i ich ułożenie.... to jest temat rzeka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 16.01.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 jakie ustawić ciśnienie na reduktorze ciśnienie z sieci wodociągowej? U rodziców jest taki problem że na instalacji są trzy kuchnie ,trzy łazienki i to porozrzucane po całym domu ,gdy sie zdarzy że w dwóch łazienkach jednocześnie woda śmiga litrami i jeszcze ktoś w kuchni baterie odkręci ,spada ciśnienie ,przeważnie w tych najwyższych punktach .Kiedyś nie było tyle odbiorników i było ok , potem rury zarosły kamieniem , zmienili na plastik i ok , doszła łazienka i kuchnia i zaś to samo .Piony sa 32 , podejścia praktycznie wszystkie 25 i to krótkie maks 1,5 metra , wiec co jest ? Ile na reduktorze ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 16.01.2008 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 jakie ustawić ciśnienie na reduktorze ciśnienie z sieci wodociągowej? U rodziców jest taki problem że na instalacji są trzy kuchnie ,trzy łazienki i to porozrzucane po całym domu ,gdy sie zdarzy że w dwóch łazienkach jednocześnie woda śmiga litrami i jeszcze ktoś w kuchni baterie odkręci ,spada ciśnienie ,przeważnie w tych najwyższych punktach .Kiedyś nie było tyle odbiorników i było ok , potem rury zarosły kamieniem , zmienili na plastik i ok , doszła łazienka i kuchnia i zaś to samo . Piony sa 32 , podejścia praktycznie wszystkie 25 i to krótkie maks 1,5 metra , wiec co jest ? Ile na reduktorze ma być? 3,5 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 16.01.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 3,5 bara przy zerowym poborze czy w czasie poboru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi 65 16.01.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 czy ktoś ma ochotę mi powiedzieć kiedy i dlaczego robi się obwód mieszający (podłogówka), podejżewam że zależuy to od powieżchni grzewczej jednego obwodu. Chcę dać podłogówkę na parterze w czterech pomieszczeniach, największe to ok 25 m. kwadratowych kocioł kondensacyjny Chyba chodzi ci o układ mieszający? Pozwala on na wpuszczenie w podłogę tylko takiej temperatury wody jaką nastawisz na regulatorze. W podłogówce musi być temperatura nie wyższa niż 55 stC. W tym samym czasie grzejniki mogą grzać nawet na full. Cienko sie orientuję, to na zasilaniu jest regulator? Myślałem że tylko na powrocie ten zawór sprawę załatwia, a masz jakis schemacik jak to się łączy? fajnie by było........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 17.01.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2008 Czy ktoś wie gdzie idzie kupić kratki ściekowe do tzw. pomieszczeń czystych?Z tego co udało mi się wyczytać są to kratki ze szczelnym zamknięciem i o coś takigo by mi chodziło...Chodzi mi o to żeby kratki sporadycznie używane móc szczelnie zamknąć (aby nie musieć dolewać co chwilę wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 19.01.2008 05:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 3,5 bara przy zerowym poborze czy w czasie poboru? 3,5 bara bez poboru - max minimum 1,5 na poborze sprawdź czy nie są przypadkiem pozapychane sitka na wylewkach przy zlewach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 19.01.2008 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 czy ktoś ma ochotę mi powiedzieć kiedy i dlaczego robi się obwód mieszający (podłogówka), podejżewam że zależuy to od powieżchni grzewczej jednego obwodu. Chcę dać podłogówkę na parterze w czterech pomieszczeniach, największe to ok 25 m. kwadratowych kocioł kondensacyjny Chyba chodzi ci o układ mieszający? Pozwala on na wpuszczenie w podłogę tylko takiej temperatury wody jaką nastawisz na regulatorze. W podłogówce musi być temperatura nie wyższa niż 55 stC. W tym samym czasie grzejniki mogą grzać nawet na full. Cienko sie orientuję, to na zasilaniu jest regulator? Myślałem że tylko na powrocie ten zawór sprawę załatwia, a masz jakis schemacik jak to się łączy? fajnie by było........... schematy masz w instrukcjach np:. UPONOR Chodzi oto żeby przy podłogówce mieszacz mieszał zasilanie i powrót tak żeby wodą z powrotu obniżyć zasilanie. Pozwala to odzyskać sporo ciepła, powoduje że kocioł nie musi taktować żeby dać tak niską temp, i mieszacz powoduję że większych układach woda równomiernie przepływa przez wszystkie pexy.... to pozwala zachować wszędzie jednakową temp i sterowalność. Przy małych układach sprawę załatwia RTL na powrocie, ... działa on tak że zamyka się jak ma za wysoką temp. Ale jeżeli ktoś chce zrobić ogrzewanie sporej części domu na RTL .... to niech od razu emigruje do Anglii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts