skrol 19.01.2008 05:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Czy ktoś wie gdzie idzie kupić kratki ściekowe do tzw. pomieszczeń czystych? Z tego co udało mi się wyczytać są to kratki ze szczelnym zamknięciem i o coś takigo by mi chodziło... Chodzi mi o to żeby kratki sporadycznie używane móc szczelnie zamknąć (aby nie musieć dolewać co chwilę wody). Kolego poszukaj może na http://www.wavin.pl Coś takiego chyba u nich widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 19.01.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2008 Witam, Skoro się polecasz to pytam:Jaka jest kolejność elementów instalacji wodnej w domku 130 m2, 5 mieszkańców, czego ewentualnie brakuje? Woda oczywiście z wodociągu a nie studni.1. złączka(przejście) z niebieskiej rury 32mm w miedź 202. zawór odcinający3. wodomierz4.zawór odcinający5. filtr 6. zawór odcinający 7. trójnik (rozejście na zasilanie odbiorów w domu i na drugi wodomierz do wody ogrodowej)8. manometr wpięty gdzieś za filtrem aby wiedzieć czy jest ciśnienie z sieci9. dalej przez np. rozdzielacze, trójniki w układ odbioru wody Czy coś jeszcze? Pozdrawiam i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi 65 20.01.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2008 zawór czterodrogowy i trójdrogowy, kiedy który sie montuje przy ogrzewaniu podłogowym, piec gaz, ale ma być na paliwo stałe też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi 65 21.01.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 jaki piec gazowy? kondensacyjny? czy rzeczywiście sa takie super jak piszą? ponoć zanim ta oszczędność się zwróci to wymieniać na nowy trzeba, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 21.01.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2008 Witam, Skoro się polecasz to pytam: Jaka jest kolejność elementów instalacji wodnej w domku 130 m2, 5 mieszkańców, czego ewentualnie brakuje? Woda oczywiście z wodociągu a nie studni. 1. złączka(przejście) z niebieskiej rury 32mm w miedź 20 2. zawór odcinający 3. wodomierz 4.zawór odcinający 5. filtr 6. zawór odcinający 7. trójnik (rozejście na zasilanie odbiorów w domu i na drugi wodomierz do wody ogrodowej) 8. manometr wpięty gdzieś za filtrem aby wiedzieć czy jest ciśnienie z sieci 9. dalej przez np. rozdzielacze, trójniki w układ odbioru wody Czy coś jeszcze? Dzięki - już nieaktualne. p.s. Ktoś się spotkał z tym, że wodomierz musi być poziomo Wodomierz do wody na ogródek ma być szeregowo a nie równolegle - dlaczego? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.01.2008 06:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Witam, Skoro się polecasz to pytam: Jaka jest kolejność elementów instalacji wodnej w domku 130 m2, 5 mieszkańców, czego ewentualnie brakuje? Woda oczywiście z wodociągu a nie studni. 1. złączka(przejście) z niebieskiej rury 32mm w miedź 20 2. zawór odcinający 3. wodomierz 4.zawór odcinający 5. filtr 6. zawór odcinający 7. trójnik (rozejście na zasilanie odbiorów w domu i na drugi wodomierz do wody ogrodowej) 8. manometr wpięty gdzieś za filtrem aby wiedzieć czy jest ciśnienie z sieci 9. dalej przez np. rozdzielacze, trójniki w układ odbioru wody Czy coś jeszcze? Dzięki - już nieaktualne. p.s. Ktoś się spotkał z tym, że wodomierz musi być poziomo Wodomierz do wody na ogródek ma być szeregowo a nie równolegle - dlaczego? Ja to robię tak: Najpierw łączka na PE (niebieska rura) potem równolegle daje wodomierze i zawory antyskarzeniowe i na dom daje reduktor. Czemu poziomo?...... to jest wymóg dostawcy wody.... nie wiem czemu. W blokach jest pionowo i nikomu to nie przeszkadza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.01.2008 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 zawór czterodrogowy i trójdrogowy, kiedy który sie montuje przy ogrzewaniu podłogowym, piec gaz, ale ma być na paliwo stałe też Trójdrogowy podłogówka Czterodrożny kocioł na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.01.2008 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 jaki piec gazowy? kondensacyjny? czy rzeczywiście sa takie super jak piszą? ponoć zanim ta oszczędność się zwróci to wymieniać na nowy trzeba, Moje doświadczenie mówi że różnica miedzy kotłem kondensacyjnym a atmo zwraca się po max 4 latach. Oczywiście do kondensaty trzeba zrobić dobry układ hydrauliczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 22.01.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 Czemu poziomo?...... to jest wymóg dostawcy wody.... nie wiem czemu. W blokach jest pionowo i nikomu to nie przeszkadza. Dziś inny pan w tym samym dziale eksploatacji w wodociągach stwierdził, że może być równolegle. Biedny jest ten kraj ...... Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi 65 22.01.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 jaki piec gazowy? kondensacyjny? czy rzeczywiście sa takie super jak piszą? ponoć zanim ta oszczędność się zwróci to wymieniać na nowy trzeba, Moje doświadczenie mówi że różnica miedzy kotłem kondensacyjnym a atmo zwraca się po max 4 latach. Oczywiście do kondensaty trzeba zrobić dobry układ hydrauliczny. dzięki skrol, a może jeszcze powiesz jaki byś zainstalował, dom : parter + piętro, ok 150 m2, jest mozliwość zasobnika obok, podłogówki ok 45 m2, jest też kominek dgp.................4osoby maja mieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.01.2008 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 jaki piec gazowy? kondensacyjny? czy rzeczywiście sa takie super jak piszą? ponoć zanim ta oszczędność się zwróci to wymieniać na nowy trzeba, Moje doświadczenie mówi że różnica miedzy kotłem kondensacyjnym a atmo zwraca się po max 4 latach. Oczywiście do kondensaty trzeba zrobić dobry układ hydrauliczny. dzięki skrol, a może jeszcze powiesz jaki byś zainstalował, dom : parter + piętro, ok 150 m2, jest mozliwość zasobnika obok, podłogówki ok 45 m2, jest też kominek dgp.................4osoby maja mieszkać ecoTec 18 kW z zasobnikiem 120l .... powinien wystarczyć.... ale jeżeli 4 osoby i pewno dwie łazienki to pokusiłbym się albo o zasobnik warstwowy, albo system wspomagany solarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi 65 22.01.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 jaki piec gazowy? kondensacyjny? czy rzeczywiście sa takie super jak piszą? ponoć zanim ta oszczędność się zwróci to wymieniać na nowy trzeba, Moje doświadczenie mówi że różnica miedzy kotłem kondensacyjnym a atmo zwraca się po max 4 latach. Oczywiście do kondensaty trzeba zrobić dobry układ hydrauliczny. dzięki skrol, a może jeszcze powiesz jaki byś zainstalował, dom : parter + piętro, ok 150 m2, jest mozliwość zasobnika obok, podłogówki ok 45 m2, jest też kominek dgp.................4osoby maja mieszkać ecoTec 18 kW z zasobnikiem 120l .... powinien wystarczyć.... ale jeżeli 4 osoby i pewno dwie łazienki to pokusiłbym się albo o zasobnik warstwowy, albo system wspomagany solarami. a ten ecoTec jest z której półki, chodzi mi o conę porównując np viessmanna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 23.01.2008 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 jaki piec gazowy? kondensacyjny? czy rzeczywiście sa takie super jak piszą? ponoć zanim ta oszczędność się zwróci to wymieniać na nowy trzeba, Moje doświadczenie mówi że różnica miedzy kotłem kondensacyjnym a atmo zwraca się po max 4 latach. Oczywiście do kondensaty trzeba zrobić dobry układ hydrauliczny. dzięki skrol, a może jeszcze powiesz jaki byś zainstalował, dom : parter + piętro, ok 150 m2, jest mozliwość zasobnika obok, podłogówki ok 45 m2, jest też kominek dgp.................4osoby maja mieszkać ecoTec 18 kW z zasobnikiem 120l .... powinien wystarczyć.... ale jeżeli 4 osoby i pewno dwie łazienki to pokusiłbym się albo o zasobnik warstwowy, albo system wspomagany solarami. a ten ecoTec jest z której półki, chodzi mi o conę porównując np viessmanna? Zestaw ecoTeca z 120l zasobnikiem kosztuje katalogowo 9747 zł Zresztą pełną ofertę masz na http://www.vaillant.pl Ale rozmawiaj ze swoim hydraulikiem na temat oferty.... pewno coś wytargujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sevageivi 23.01.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Czy ktoś wie gdzie idzie kupić kratki ściekowe do tzw. pomieszczeń czystych? Z tego co udało mi się wyczytać są to kratki ze szczelnym zamknięciem i o coś takigo by mi chodziło... Chodzi mi o to żeby kratki sporadycznie używane móc szczelnie zamknąć (aby nie musieć dolewać co chwilę wody). Kolego poszukaj może na http://www.wavin.pl Coś takiego chyba u nich widziałem. ja mam OGROMNĄ prośbę przeszukałam stronkę wavina ale nie mogę nigdzie takiej kratki znaleźć (potrzebne są nam 2 szczelne kratki - jedna do garażu a druga do pralnio/kotłowni...). Czy mógłbyś podpowiedzieć, pod jakim hasłem tego u nich szukać albo (najlepiej) dać linka do tego produktu? z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 23.01.2008 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Czy ktoś wie gdzie idzie kupić kratki ściekowe do tzw. pomieszczeń czystych? Z tego co udało mi się wyczytać są to kratki ze szczelnym zamknięciem i o coś takigo by mi chodziło... Chodzi mi o to żeby kratki sporadycznie używane móc szczelnie zamknąć (aby nie musieć dolewać co chwilę wody). Kolego poszukaj może na http://www.wavin.pl Coś takiego chyba u nich widziałem. ja mam OGROMNĄ prośbę przeszukałam stronkę wavina ale nie mogę nigdzie takiej kratki znaleźć (potrzebne są nam 2 szczelne kratki - jedna do garażu a druga do pralnio/kotłowni...). Czy mógłbyś podpowiedzieć, pod jakim hasłem tego u nich szukać albo (najlepiej) dać linka do tego produktu? z góry dziękuję! Na stronie producenta masz regionalne punkty handlowe..... trzeba do nich zadzwonić i spytać..... ja nie pamiętam jak się dokładnie nazywało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klkl 23.01.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Pytanie trochę mniejszego kalibru bo dotyczące zwykłego gazowego piecyka przepływowego, który mam zamontowany w mieszkaniu (Vaillant atmoMAG 11-0 XI). Problem mianowicie jest taki, że przy zapłonie (elektroniczny na baterię), szczególnie w sytuacji gdy piec ma dłuższy postój (> 1 godz) następuje całkiem spora eksplozja , mocniejsza niż miało to miejsce przy moim poprzednim piecyku (tzw. "junkers" czyli bodajże PG 6). Jeśli następny zapłon odbywa się w dość krótkim czasie, zjawisko to już nie występuje (szybkie i ciche zapalenie gazu) Piecyk już po gwarancji, niestety ... Co może być tego przyczyną (bateria nie sygnalizuje jeszcze potrzeby wymiany)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 23.01.2008 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2008 Pytanie trochę mniejszego kalibru bo dotyczące zwykłego gazowego piecyka przepływowego, który mam zamontowany w mieszkaniu (Vaillant atmoMAG 11-0 XI). Problem mianowicie jest taki, że przy zapłonie (elektroniczny na baterię), szczególnie w sytuacji gdy piec ma dłuższy postój (> 1 godz) następuje całkiem spora eksplozja , mocniejsza niż miało to miejsce przy moim poprzednim piecyku (tzw. "junkers" czyli bodajże PG 6). Jeśli następny zapłon odbywa się w dość krótkim czasie, zjawisko to już nie występuje (szybkie i ciche zapalenie gazu) Piecyk już po gwarancji, niestety ... Co może być tego przyczyną (bateria nie sygnalizuje jeszcze potrzeby wymiany)? Proszę wezwać serwisanta na przeglad.... prawdopodobnie zawór gazowy nie trzyma, lub brudny jest palnik..... Kotły i piecyi trzeba serwisować co najmniej raz na rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldi 65 27.01.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 skrolu czy zamontowany zawór RTL w szafce rozdzielczej nie będzie miał za gorąco, co będzie źle wpływać na jego poprawne działanie? wyczytałem w ulotce że jeśli ustawiona na zaworze wartość będzie niższa od temperatury otoczenia( a w takiej szafcy chyba jest gorąco - 5 obwodów na grzejniki + jeden na podłogówkę), to się poprostu nie otworzy. może jeśli się dobrze oizoluje belki i rurki.............? Zależy mi na tym aby był zamontowany w szafce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puszka 27.01.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Jak najlepiej zbudowac instalacje mieszana(ok 50 m2 podłogówki i 100m2 grzejniki)?? Czy rozwiazanie instalacji niskotemperaturowej to dobry pomysł?? Slyszalem tez o jakis sprzegłach do laczenia podłogowki z grzejnikami?? kociol gazowy kondensacyjny. jak najlepiej polaczyc grzejniki z podłogówką?? pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 27.01.2008 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 skrolu czy zamontowany zawór RTL w szafce rozdzielczej nie będzie miał za gorąco, co będzie źle wpływać na jego poprawne działanie? wyczytałem w ulotce że jeśli ustawiona na zaworze wartość będzie niższa od temperatury otoczenia( a w takiej szafcy chyba jest gorąco - 5 obwodów na grzejniki + jeden na podłogówkę), to się poprostu nie otworzy. może jeśli się dobrze oizoluje belki i rurki.............? Zależy mi na tym aby był zamontowany w szafce RTL w szafce jest półśrodkiem..... można go montować jeśli podłogówka jest mała. lepiej jak termostat jest umieszczony w pomieszczeniu. Lub zrobiony jest mieszacz ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts