skrol 27.01.2008 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Jak najlepiej zbudowac instalacje mieszana(ok 50 m2 podłogówki i 100m2 grzejniki)?? Czy rozwiazanie instalacji niskotemperaturowej to dobry pomysł?? Slyszalem tez o jakis sprzegłach do laczenia podłogowki z grzejnikami?? kociol gazowy kondensacyjny. jak najlepiej polaczyc grzejniki z podłogówką?? pozdrawiam Puszka - Instalacja niskotemperaturowa jest bardziej ekonomiczna... - Sprzęgło montuje się żeby zrównoważyć instalację... przy podłogówce jest wskazane. - Jak podłączyć grzejniki z podłogówka....? przy tej powierzchni podłogówki należy zastosować jakiś mieszacz. przykładowy schemat masz na ttp://uponor.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 30.01.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam, Ciepłą wodę grzeję w bojlerze na prąd. Nie ma naczynia przeponowego tylko zawór bezpieczeństwa. Zawór na razie działa - co raz coś z niego pocieknie. Czy to jest prawidłowo zamontowane ? Tzn czy nie wybuchnie ? pozdrawiam PS: zainspirowała mnie lektura wątku o wybuchających kominkach, gdzie zabezpieczeniem miał być właśnie zawór bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 30.01.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam, Ciepłą wodę grzeję w bojlerze na prąd. Nie ma naczynia przeponowego tylko zawór bezpieczeństwa. Zawór na razie działa - co raz coś z niego pocieknie. Czy to jest prawidłowo zamontowane ? Tzn czy nie wybuchnie ? pozdrawiam PS: zainspirowała mnie lektura wątku o wybuchających kominkach, gdzie zabezpieczeniem miał być właśnie zawór bezpieczeństwa. Przyłaczam sie do pytania - moja instalacja c.w.u tez jest jak widać wykonana po partyzancku - mój hydraulik - niech go piekło pochłonie w układzie nie zasinstalował ani naczynia przeponowego , ani zaworu zwrotnego , nawet zaworu bezpieczeństwa nie założył , nie mówiąc o reduktorze - czym może skutkować użytkowanie takiej instalacji / kocioł gazowy 1f + zasobnik 120l / - użytkuje ją już pół roku i na razie wszystko działa / jeszcze / ... - ekhhhh - przeróbka instalacji aby posiadała wszystkie te elementy będzie małym problemem - bedę się musiał sporo nagimnastykować aby włożyć w układ te wszystkie urządzenia ... / przede wszystkim naczynie przeponowe - nie mam za bardzo na nie miejsca ... / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 30.01.2008 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Witam, Ciepłą wodę grzeję w bojlerze na prąd. Nie ma naczynia przeponowego tylko zawór bezpieczeństwa. Zawór na razie działa - co raz coś z niego pocieknie. Czy to jest prawidłowo zamontowane ? Tzn czy nie wybuchnie ? pozdrawiam PS: zainspirowała mnie lektura wątku o wybuchających kominkach, gdzie zabezpieczeniem miał być właśnie zawór bezpieczeństwa. Przyłaczam sie do pytania - moja instalacja c.w.u tez jest jak widać wykonana po partyzancku - mój hydraulik - niech go piekło pochłonie w układzie nie zasinstalował ani naczynia przeponowego , ani zaworu zwrotnego , nawet zaworu bezpieczeństwa nie założył , nie mówiąc o reduktorze - czym może skutkować użytkowanie takiej instalacji / kocioł gazowy 1f + zasobnik 120l / - użytkuje ją już pół roku i na razie wszystko działa / jeszcze / ... - ekhhhh - przeróbka instalacji aby posiadała wszystkie te elementy będzie małym problemem - bedę się musiał sporo nagimnastykować aby włożyć w układ te wszystkie urządzenia ... / przede wszystkim naczynie przeponowe - nie mam za bardzo na nie miejsca ... / Zawór bezpieczeństwa musi być zawsze na każdym zasobniku, powinno się też montować naczynka .... ale nie jest to konieczne (producenci zasobników tego nie wymagają). Jeżeli jest zawór bezpieczeństwa to nic nie powinno wybuchną.... jeżeli będzie za duże ciśnienie to puści zawór. Zalecam montowanie naczynek przeponowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 30.01.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 WitamZrobiłem schemat instalacji c.o. i proszę o komentarze.Wykonawstwo zlecę hydraulikowi, ale chcę być dobrze przygotowanym.Czy układ jaki zrobiłem będzie działać, co i gdzie należałoby jeszcze dodać.Zawór cztrodrogowy ma zabezpieczyć rurki pex/alu/pex od rozdzielacza do grzejników i oczywiście podwyższyć temperaturę powrotu do kotła.Zależy mi głównie na tym gdzie wstawić zawory (odcinające, zwrotne itp).http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=041b42dcd6b9cf01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.01.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 (...) Przyłaczam sie do pytania - moja instalacja c.w.u tez jest jak widać wykonana po partyzancku - mój hydraulik - niech go piekło pochłonie w układzie nie zasinstalował ani naczynia przeponowego , ani zaworu zwrotnego , nawet zaworu bezpieczeństwa nie założył , nie mówiąc o reduktorze - czym może skutkować użytkowanie takiej instalacji / kocioł gazowy 1f + zasobnik 120l / - użytkuje ją już pół roku i na razie wszystko działa / jeszcze / ... - ekhhhh - przeróbka instalacji aby posiadała wszystkie te elementy będzie małym problemem - bedę się musiał sporo nagimnastykować aby włożyć w układ te wszystkie urządzenia ... / przede wszystkim naczynie przeponowe - nie mam za bardzo na nie miejsca ... / Zawór bezpieczeństwa musi być zawsze na każdym zasobniku, powinno się też montować naczynka .... ale nie jest to konieczne (producenci zasobników tego nie wymagają). Jeżeli jest zawór bezpieczeństwa to nic nie powinno wybuchną.... jeżeli będzie za duże ciśnienie to puści zawór. Zalecam montowanie naczynek przeponowych. Oczywiście - jest to bezsprzecznie prawda - tylko - analizując moją instalację "całkowicie otwartą" - tak ją nazwę - nie mam zaworu jednokierunkowego ani reduktora - ciśnienie panujące w instalacji wewnetrznej wody jak i w zasobniku jest równoważne z ciśnieniem sieci wodociągowej - podgrzanie wody w zasobniku nie spowoduje żadnego wzrostu cisnienia w instalacji wewnętrznej gdyż jest ona bezposrednio połączona z siecia wodociągową - wzrost temperatury w zasobniku spowoduje wzrost ciśnienia które natychmiast przeniesie sie na całą instalację wewnetrzną i było nie było cześć instalacji wodociągowej . Ponieważ pojemność zewnętrznej instalacji wodociągowej jest nieporównywalnie wieksza od mojej wewnetrznej wzrost ciśniśnia w mojej instalacji wewnetrzej / po podgrzaniu wody w zasobniku / zostanie natychmiast "pochłoniety" przez część instalacji zewnętrznej . Skutek jest taki ze nie nastepuje żaden wzrost cisnienia w instalacji wewnetrznej - wczoraj mierzyłem ciśnienie w mojej instalacji wewnętrznej przy zasobniku majacym 20 stoponi i przy zasobniku podgrzanym do 50 stopni / zasobnik 120l / - ciśnienie nie wzrosło ani o pół bara - jest cały czas takie same - czyli 5,5 bar - takie mam ciśnienie w instalacji wodociągowej i takie mam ciśnienie w wewnetrznej instalacji wodnej w domku. Wiem ze jest to nieprawidłowo wykonana inst. wewnętrzna - tylko pytam - jakie skutki może nieść takie otwarte połączenie instalacji zewnetrznej wodociągowej z instalacją wewnętrzną w domu ?? - na pewno nie grozi to rozsadzeniem instalacji / nie ma zaworu bezpieczeństawa / ponieważ ciśnienie nigdy nie wzrosnie powyżej 5,5 bara / nawet po podgrzaniu wody w zasobniku do 100 stopni / . Na pewno przy całkowitym braku wody w sieci wodociagowej wystąpi zjawisko wyrównania ciśnień w obu instalacjach i opróżnienie częściowe zasobnika i instalacji w domu do rur sieci zewnętrznej - ale co ponadto moze mi grozic podczas uzytkowania tak spierd@#%%$#@ej instalacji ... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 31.01.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 (...) Zawór bezpieczeństwa musi być zawsze na każdym zasobniku, powinno się też montować naczynka .... ale nie jest to konieczne (producenci zasobników tego nie wymagają). Jeżeli jest zawór bezpieczeństwa to nic nie powinno wybuchną.... jeżeli będzie za duże ciśnienie to puści zawór. Zalecam montowanie naczynek przeponowych. dzięki za wyjaśnienie "... nie mam zaworu jednokierunkowego ani reduktora - ciśnienie panujące w instalacji wewnetrznej wody jak i w zasobniku jest równoważne z ciśnieniem sieci wodociągowej..." Brak zaworu zwrotnego by załatwiał sprawę. Ale ja mam nową instalację i montowanie zaworu było obowiązkowe. Nawet nie wiem gdzie jest i jak wygląda ale podejrzewam że gdzieś jest i odcina sieć zewnętrzną pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.01.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Brak zaworu zwrotnego by załatwiał sprawę. Ale ja mam nową instalację i montowanie zaworu było obowiązkowe. Nawet nie wiem gdzie jest i jak wygląda ale podejrzewam że gdzieś jest i odcina sieć zewnętrzną pozdrawiam Tak - brak zaworu zwrotnego załatwia sprawę wzrostu ciśnienia w instalacji wewnetrznej po podgrzaniu wody w zasobniku - tylko że ja też mam nową instalację / robioną niewiele ponad pół roku temu / - tylko tą instalację robił s@#!$%#@!##n a nie hydraulik ! Przeróbka mojej instalacji czyli dołożenie reduktora , zaworu zwrotnego , naczynia przeponowego i zaworu bezpieczeństwa jest trudna - ale nie niemożliwa - ogranicza mnie tylko przestrzeń gdyż kocioł jest w pralni - w kąciku i dookoła niego mam mało miejsca , problemem będzie zamocowanie naczynia przeponowego i montaż zaworów bezpieczństwa i zwrotnego - mam któtkie odcinki rur wychodzące ze ściany wprost do zasobnika i kotła ... . Czy naczynie przeponowe można powiesić na ścianie lub postawić na ziemi obok zasobnika i połączyć z instalacją przed zasobnikiem przewodem giętkim za pomocą trójnika ?? Poza tym ponawiam pytanie do fachowców - czym jeszcze będzie skutkować użytkowanie takiej w "pełni otwartej" instalacji wody jak moja ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 01.02.2008 04:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Ciśnienie wody w instalacji nie powinno być większe niż 3,5 bara. Ale jeżeli nie masz żadnych elektrycznych bojlerów to może być.Mam tylko pytanie? czy przy wodomierzu masz zawór antyskażenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.02.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 (...) Mam tylko pytanie? czy przy wodomierzu masz zawór antyskażenie? A co to jest ?? - nic przy wodomierzu nie mam oprócz wodomierza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 01.02.2008 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 (...) Mam tylko pytanie? czy przy wodomierzu masz zawór antyskażenie? A co to jest ?? - nic przy wodomierzu nie mam oprócz wodomierza ... Tak wygląda: http://www.eco-armatura.pl/stara/eco-armatura/katalog.php?id_item=51&id_kat=19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.02.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 zapytam tutaj Ja zamontować zwór różnicowy na powrocie ?strzałką w kierunku przepływu ?czy strzałką w górę , pionowo ? Chodzi o to że na zasilaniu wszystko pasuje i kierunek i strzałka do góry, a na powrocie ?Zauważyłem że zawór ma z jednej strony równy wylot a z drugiej są takie stałe dystanse ,wiec kierunek jest ważny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 02.02.2008 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 zapytam tutaj Ja zamontować zwór różnicowy na powrocie ? strzałką w kierunku przepływu ? czy strzałką w górę , pionowo ? Chodzi o to że na zasilaniu wszystko pasuje i kierunek i strzałka do góry, a na powrocie ? Zauważyłem że zawór ma z jednej strony równy wylot a z drugiej są takie stałe dystanse ,wiec kierunek jest ważny . Ty masz rysunek: http://www.ecopower.com.pl/zwr_sch.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 02.02.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 czyli strzałką w kierunku przepływu na tobie to można polegać , szybko i na temat dzięki skrol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 07.02.2008 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 a polecam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbynioR 07.02.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witaj Skrol moze Ty mi poradisz jak wyregulować podlogówkę? mam rozdzielacz z 5 obwodami każdy posiada przepływomierz wyskalowany w l/min. obwod 1. - ma długosc około 70 m z pex 20 0bwod 2. - ma dlugosc okolo 70 m z pex 16 obwod 3. - ma dlugosc okolo 40 m z pex 16 obwod 4. - ma dlugosc okolo 30 m z pex 16 obwod 5. - ma dlugosc okolo 20 m z pex 16 pozdrawiam i dzieki za pomoc zbysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 07.02.2008 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witaj Skrol moze Ty mi poradisz jak wyregulować podlogówkę? mam rozdzielacz z 5 obwodami każdy posiada przepływomierz wyskalowany w l/min. obwod 1. - ma długosc około 70 m z pex 20 0bwod 2. - ma dlugosc okolo 70 m z pex 16 obwod 3. - ma dlugosc okolo 40 m z pex 16 obwod 4. - ma dlugosc okolo 30 m z pex 16 obwod 5. - ma dlugosc okolo 20 m z pex 16 pozdrawiam i dzieki za pomoc zbysz Przepływ powinien być 1,5l /min Jaką masz pompkę i jaki zawór trójdrożny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 07.02.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Mam prosty dom parterowy (bez poddasza) i trzy pomieszczenia z odbiorem wody (kuchnia, dwie łazienki). Czy bardziej wskazane jest robienie instalacji wodnej w takim przypadku na rozdzielaczach, czy zwyczajnie zastosować trójniki? W zasadzie to w jakim przypadku jest wskazane stosowanie rozdzielaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 07.02.2008 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Mam prosty dom parterowy (bez poddasza) i trzy pomieszczenia z odbiorem wody (kuchnia, dwie łazienki). Czy bardziej wskazane jest robienie instalacji wodnej w takim przypadku na rozdzielaczach, czy zwyczajnie zastosować trójniki? W zasadzie to w jakim przypadku jest wskazane stosowanie rozdzielaczy? Rozumiem że mówimy o CWU?. Jeżeli tak to bez rozdzielaczy...... trzeba do tego podłączyć jakoś cyrkulację. Zresztą robienie CWU na rozdzielaczach to zbytek finansowy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbynioR 07.02.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 Witaj Skrol moze Ty mi poradisz jak wyregulować podlogówkę? mam rozdzielacz z 5 obwodami każdy posiada przepływomierz wyskalowany w l/min. obwod 1. - ma długosc około 70 m z pex 20 0bwod 2. - ma dlugosc okolo 70 m z pex 16 obwod 3. - ma dlugosc okolo 40 m z pex 16 obwod 4. - ma dlugosc okolo 30 m z pex 16 obwod 5. - ma dlugosc okolo 20 m z pex 16 pozdrawiam i dzieki za pomoc zbysz Przepływ powinien być 1,5l /min Jaką masz pompkę i jaki zawór trójdrożny? pompa grundfos 25-60 - ustawiona na 3 bieg a zawór trójdrozny esbe 1" z siłownikiem podpięty do De dietrich mcr24 na kazdym po taki przepływ a co jesli na obwodzie z pex 20 nie moge zejsc ponizej 3 litrów? co powoduje większy przepływ? słabiej się nagrzewa? pozdr i dzieki za odpowiedz zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts