Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

pompa grundfos 25-60 - ustawiona na 3 bieg

a zawór trójdrozny esbe 1" z siłownikiem podpięty do De dietrich mcr24

na kazdym po taki przepływ a co jesli na obwodzie z pex 20 nie moge zejsc ponizej 3 litrów?

co powoduje większy przepływ? słabiej się nagrzewa?

pozdr i dzieki za odpowiedz

zbyszek

Szybciej się nagrzewa ten jeden obieg, ale nie rozumiem dlaczego nie możesz zejść..... przecież siłowniki można przykręcić do oporu.... zamykając obwód.

Na kazdym obwodzie powinno być około 1,5l.min..... chodzi oto żeby wszystkie strefy były jednakowo nawodnione, ale jeżlei jeden obieg masz szybszy.... to po prostu będzie trochę szybciej się nagrzewał

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Ja zadam proste pytanie.

Zastanawiam sie nad ewentualnym wyborem rodzaju kotła.

1. Który zużyje mniej gazu GZ50 ?

- dwufunkcyjny

- jednofunkyjny z zasobnikiem powiedzmy 100l + cyrkulcja

2. Polecaja mi Buderusa - jakie masz o nim zdanie

Dane:

kubatura ok 400m^3

powierzchnia do ogrzania ok 100 m^2

2 osby dorosłe + dziecko.

domek nie podpiwniczony z mozliwościa zabudowy poddasz

łazienka+wc+kuchnia

najdalszy punkt pobodru ciepłej wody od pieca-ok 8m

Z gór dziekuje za odp.

Witam.

Ja zadam proste pytanie.

Zastanawiam sie nad ewentualnym wyborem rodzaju kotła.

1. Który zużyje mniej gazu GZ50 ?

- dwufunkcyjny

- jednofunkyjny z zasobnikiem powiedzmy 100l + cyrkulcja

2. Polecaja mi Buderusa - jakie masz o nim zdanie

Dane:

kubatura ok 400m^3

powierzchnia do ogrzania ok 100 m^2

2 osby dorosłe + dziecko.

domek nie podpiwniczony z mozliwościa zabudowy poddasz

łazienka+wc+kuchnia

najdalszy punkt pobodru ciepłej wody od pieca-ok 8m

Z gór dziekuje za odp.

Mhhh to zależy ile będziesz używał ciepłej wody i czy chcesz miedź cyrkulację czy nie?

W/g tego co napisałeś to radzę kociołek z zasobnikiem...

Nie lubię buderusa więc go nie polecam.... ale to moje prywatne zdanie.

zasobnik na CWU i tak powinieneś mieć - ja mam obecnie w mieszkaniu piec 2 funcyjny bez zasobnika CWU i nie polecam takiego rozwiązania - w zimie ciężko ogrzać wodę do kąpieli - żeby była naprawdę gorąca (a do prysznica na pewno się nie da) - mam piec 24kW SaunierDuval i nie daje rady a był odkamieniany wymiennik 2 lata temu

Witam Wszystkich związanych z hydrauliką i nie tylko.

Mam do Was, forumowicze i do Pana hydraulika pytanie natury optymalizacyjnej.

Czy dla domu 75m2 (3 lub 4 osoby) mury z silikatów ocieplonych styropianem 16cm, rekuperator, kotłownia 2m x 2,9m, taki układ kotłowni może być?

1) piec na "wszystko" około 1200pln - 1500pln,

2) 6 grzejników firmy Regulus dobrane na parametry 75/65/20, każdy z elektrozaworem,

3) 500 litrów bufor firmy Euronorm lub NADO,

4) sterowanie elektroniczne Danfoss lub moje.

W przyszłości możliwość dołączenia kolektorów słonecznych (dlatego 500litrów bufor) oraz zakombinowanie z podgrzewaniem powietrza zasysanego przez rekuperator.

Cel: ma być względnie tanio i przyjemnie.

Minus takiego pieca to codzienna obsługa ale to akurat nie problem.

Witam Wszystkich związanych z hydrauliką i nie tylko.

Mam do Was, forumowicze i do Pana hydraulika pytanie natury optymalizacyjnej.

Czy dla domu 75m2 (3 lub 4 osoby) mury z silikatów ocieplonych styropianem 16cm, rekuperator, kotłownia 2m x 2,9m, taki układ kotłowni może być?

1) piec na "wszystko" około 1200pln - 1500pln,

2) 6 grzejników firmy Regulus dobrane na parametry 75/65/20, każdy z elektrozaworem,

3) 500 litrów bufor firmy Euronorm lub NADO,

4) sterowanie elektroniczne Danfoss lub moje.

W przyszłości możliwość dołączenia kolektorów słonecznych (dlatego 500litrów bufor) oraz zakombinowanie z podgrzewaniem powietrza zasysanego przez rekuperator.

Cel: ma być względnie tanio i przyjemnie.

Minus takiego pieca to codzienna obsługa ale to akurat nie problem.

Może być, tylko trzeba dobrze zaplanować żeby się wszystko zmieściło w tej kotłowni. Pamiętaj o zasobnik na CWU

Witam

Jaki zaproponowałbyś schemat CO i CWU zawierającego:

*piec na paliwo stałe

*piec kondesacyjny 1 f + zasobnik

*grzejniki i podłogówka(w kuchni, holu i łazience)

Na co zwrócić uwagę przy połączneniu tych dwóch typów ogrzewania?

Z góry dziekuję

Pozdr

M

Mhhhh można to zrobić na kilka sposobów zależnych ich finansów, miejsca, czy podłogówki mają być na mieszaczu, jak duży zasobnik, ...?

W hydraulice nie ma gotowych schematów na wszystko.

Żadne schematy nie zawierają wszystkiego....

Jak dostaje projekty instalacji dla bloków mieszkalnych to one też nie zawierają wszystkiego.

Witaj Skrol.

Mam nadzieję że będziesz w stanie mi pomóc i wyjaśnisz bądz zaproponujesz korzystne dla mnie rozwiązanie bo po przeczytaniu kilkuset postów na temat zaworów mieszających dostałem mętlika w głowie i juz konkretnie nie wiem co z czym i do czego zamontować by zapewnić sobie optymalny komfort korzystania z instalacji CO.

Mam piec na paliwa stałe z automatyką sterującą i pompą obiegową o mocy 27KW -pracuje w instalacji pierwszy sezon do niego podpięty dwupłaszczowy zasobnik CWU 140 litrów, rury rozprowadzające stalowe 1,5",podejścia pod grzejniki z rury stalowej 3/4" no i "antyczne" grzejniki żeliwne w ilości sztuk 135. Z pieca i jego wydajności jestem zadowolony, z zasobnika CWU także, martwi mnie jednak fakt że przy rozpalaniu pieca przez conajmniej 1,5 h do momentu osiągnięcia temp. 65st. c w całym układzie woda powracająca z instalacji grzejnikowej jest zimna co sprzyja jego korozji niskotemperaturowej.

Postanowiłem więc zmodernizować instalację grzewczą. Zamierzam zamontować rozdzielacze, wymienić rurki na cieńsze miedziane, do tego znalazłem w necie żeberkowe grzejniki aluminiowe które mogą pracować w układach miedzianych( chciałem takie ze względu na to że mam jeszcze niedocieplony budynek z zewnątrz więc muszę ich zamontować sporą ilość, a po dociepleniu mogę część odkręcić i zamontować na przyszłym poddaszu użytkowym), zamontować grzejnikowe zawory termostatyczne i zawór mieszający. Dzięki niemu chciałbym jednocześnie pożądnie wygrzać kocioł by nie zachodziła w nim korozja, utrzymywać na piecu stałą temperaturę ok. 65- 75 st. C i na instalacji ok. 50- 60 st. C.

W TYM MIEJSCU MOJA PROŚBA DO CIEBIE BYŚ POLECIŁ KTÓRY Z NICH BĘDZIE DO MOJEJ INSTALACJI NAJLEPSZY I CZEMU WŁAŚNIE TEN.

Wiem że są dostępne trójdrożne i czterodrożne, manualne, termostatyczne i z siłownikiem. Nie bardzo wiem i rozumię jaką każdy z nich ma zasadę działnia, czym się od siebie różnią- poza ilością wyść. Chciałbym aby spełnił wcześniej przedstawione trzy priorytety. Dodam że piec nie pracuje w systemie ciągłym i wygaszany jest co dwa dni celem usunięcia popiołu, więc trzeba zagrzewać zimną wodę dość często.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZ.

P.S. Możesz mi polecić również firmy które produkują dobre gatunkowo rurki miedziane i grzejnikowe zawory termostatyczne z których mogę wykonać modernizację swojej instalacji.

Witaj Skrol.

Mam nadzieję że będziesz w stanie mi pomóc i wyjaśnisz bądz zaproponujesz korzystne dla mnie rozwiązanie bo po przeczytaniu kilkuset postów na temat zaworów mieszających dostałem mętlika w głowie i juz konkretnie nie wiem co z czym i do czego zamontować by zapewnić sobie optymalny komfort korzystania z instalacji CO.

Mam piec na paliwa stałe z automatyką sterującą i pompą obiegową o mocy 27KW -pracuje w instalacji pierwszy sezon do niego podpięty dwupłaszczowy zasobnik CWU 140 litrów, rury rozprowadzające stalowe 1,5",podejścia pod grzejniki z rury stalowej 3/4" no i "antyczne" grzejniki żeliwne w ilości sztuk 135. Z pieca i jego wydajności jestem zadowolony, z zasobnika CWU także, martwi mnie jednak fakt że przy rozpalaniu pieca przez conajmniej 1,5 h do momentu osiągnięcia temp. 65st. c w całym układzie woda powracająca z instalacji grzejnikowej jest zimna co sprzyja jego korozji niskotemperaturowej.

Postanowiłem więc zmodernizować instalację grzewczą. Zamierzam zamontować rozdzielacze, wymienić rurki na cieńsze miedziane, do tego znalazłem w necie żeberkowe grzejniki aluminiowe które mogą pracować w układach miedzianych( chciałem takie ze względu na to że mam jeszcze niedocieplony budynek z zewnątrz więc muszę ich zamontować sporą ilość, a po dociepleniu mogę część odkręcić i zamontować na przyszłym poddaszu użytkowym), zamontować grzejnikowe zawory termostatyczne i zawór mieszający. Dzięki niemu chciałbym jednocześnie pożądnie wygrzać kocioł by nie zachodziła w nim korozja, utrzymywać na piecu stałą temperaturę ok. 65- 75 st. C i na instalacji ok. 50- 60 st. C.

W TYM MIEJSCU MOJA PROŚBA DO CIEBIE BYŚ POLECIŁ KTÓRY Z NICH BĘDZIE DO MOJEJ INSTALACJI NAJLEPSZY I CZEMU WŁAŚNIE TEN.

Wiem że są dostępne trójdrożne i czterodrożne, manualne, termostatyczne i z siłownikiem. Nie bardzo wiem i rozumię jaką każdy z nich ma zasadę działnia, czym się od siebie różnią- poza ilością wyść. Chciałbym aby spełnił wcześniej przedstawione trzy priorytety. Dodam że piec nie pracuje w systemie ciągłym i wygaszany jest co dwa dni celem usunięcia popiołu, więc trzeba zagrzewać zimną wodę dość często.

P.S. Możesz mi polecić również firmy które produkują dobre gatunkowo rurki miedziane i grzejnikowe zawory termostatyczne z których mogę wykonać modernizację swojej instalacji.

Witam,

mhhh nie wiem co mogę polecić.... jakość idzie zawsze z ceną. A i tak przy naszej wodzie zawory wytrzymują max 10 lat.

helołki

Drogi Skrolu będę wdzięczna za odpowiedź na moje pytanie:

czy w domu parterowym rurę z kanalizacji musi również "zachować pion" czyli być podłączona do wentylacji?

z góry dzięki

Rura kanalizacyjna - pion powinna mieć odpowietrzenie..... prawie zawsze.

Można zamiast tego stosować tzw napowietrzniki.... ale to wszystko zależy od wysokości budynku i struktury instalacji.

Ja zalecam żeby było odpowietrzenie.

takie mnie naszło pytanie , czy instalacja ciepłej i zimnej wody powinna być położona bezpośrednio na chudziaku czy dopiero na pierwszej warstwie styropianu?

Jeżeli jest w otulinach to może na chudziaku i foli... oczywiście nie zaszkodzi ułożyć ją w styropianie.

Witaj Skrol.

Witam,

mhhh nie wiem co mogę polecić.... jakość idzie zawsze z ceną. A i tak przy naszej wodzie zawory wytrzymują max 10 lat.

Siemanko.

W moim przypadku to nie cena wpływa na moją decyzję tylko jakość. Wolę drożej zapłacić za materiał, ale mieć powność że mogę na niego liczyć przez dłuższy czas. Oszczędny zawsze za wszystko płaci dwa razy i naogół za drugim razem wybiera wersję drozszą. Także jeśli możesz to podaj jakieś dobre produkty firm którym można zaufać i napisz który zawór zastosować w mojej instalacji.

DZIĘKI.