skrol 14.03.2008 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Mam taki dylemat - układ podłogowka - grzejniki . Piec na paliwo stałe Ling Duo 25 kw - opalanie peeletem . zasobnik cwu 100 l. Podłogówka ok. 120 m2 - grzejniki 150 m2 Założony jest zawór 4 drogowy , ale hydraulik na osobnym obiegu założył podłogówkę - jej powrót łączy się z powrotem zasobnika cwu i wchodzi już za mieszaczem na powrót do pieca. Jak mi tłumaczył , ten piec nie jest przewidziany na dwa obiegi - gdyby połączyć obieg grzejników i podłogówki przed wejściem na mieszacz , to pompa podłogówki musiała by pokonywać pompę powrotu grzejników - w sytuacja gdy ta byłaby zamknięta. Przynajmniej tak mi tłumaczył . Jeśli coś mi źle tłumaczył sprostujcie to proszę. Pzdr. Seba mhhhh z tego co napisałeś to dobrze Ci wytłumaczył... ale nie widzę układu więc tylko gdybam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 14.03.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Dzięki za odpowiedź. Też myślę, że sterownie tego osobno z każdego pomieszczenia to pomyłka, ale czy jest jakaś możliwość lub co się stosuje jak chciałbym ustawić powiedzmy na 3 obiegach (hall, kuchnia, salon) 25 *C, a na czwartym (łazienka) 30*C? Czy to ustawiam tymi niebieskimi pokrętłami, regulacją prędkości przepływu czy mogę zastosować jakiś termostat zamiast tych niebieskich pokręteł? Interesowało by mnie stałe ustawienie temperatury. reguluje się to przepływomierzami.... norma jest 1,5 ale ustawienie temp, to metodą prób i błędów. To 1,5 to chodzi oczywiście o litry na sekundę, tak? I jeszcze jedno, szybszy czy wolniejszy przepływ powoduje wzrost temp w pomieszczeniu? Zakładając takie same warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 14.03.2008 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Dzięki za odpowiedź. Też myślę, że sterownie tego osobno z każdego pomieszczenia to pomyłka, ale czy jest jakaś możliwość lub co się stosuje jak chciałbym ustawić powiedzmy na 3 obiegach (hall, kuchnia, salon) 25 *C, a na czwartym (łazienka) 30*C? Czy to ustawiam tymi niebieskimi pokrętłami, regulacją prędkości przepływu czy mogę zastosować jakiś termostat zamiast tych niebieskich pokręteł? Interesowało by mnie stałe ustawienie temperatury. reguluje się to przepływomierzami.... norma jest 1,5 ale ustawienie temp, to metodą prób i błędów. To 1,5 to chodzi oczywiście o litry na sekundę, tak? I jeszcze jedno, szybszy czy wolniejszy przepływ powoduje wzrost temp w pomieszczeniu? Zakładając takie same warunki. szybszy przepływ = wyższa temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 14.03.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 15.03.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam Mam takie pytanie,hydraulik który wykonawał kanalize w moim domu,wystawił rure do miski ustepowej(wiszacej) jakies 4 cm powyzej docelowego poziomu podłogi.I teraz pytanie,oczywiscie rura ta bedzie zabudowana,wiec tu problemu nie ma,natomiast czy wypuszczenie jej na ta wysokosc,nie spowoduje problemow z montazem miski?? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 15.03.2008 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam Mam takie pytanie,hydraulik który wykonawał kanalize w moim domu,wystawił rure do miski ustepowej(wiszacej) jakies 4 cm powyzej docelowego poziomu podłogi.I teraz pytanie,oczywiscie rura ta bedzie zabudowana,wiec tu problemu nie ma,natomiast czy wypuszczenie jej na ta wysokosc,nie spowoduje problemow z montazem miski?? Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz Tu masz link do geberita http://www.geberit.com.pl/geberit/inet/pl/wcmspl.nsf/pages/prod-prod-inst-duo-1 po zainstalowaniu stelażu i tak trzeba tą rurkę dopasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 16.03.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 witama ja mam takie pytanie: jakie grzejniki wybrać?lepsze są takie składające się z pojedyńczych żebereknp. http://www.kfa.pl/_img_produkty/big/1352.jpg czy takie panelowenp. http://www.ogrzewnictwo.pl/uploaded/Image/Produkty/grzejniki%20stalowe/GRZEJNIK$20STARMEX$20BIA$C5$81Y.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.03.2008 06:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 witam a ja mam takie pytanie: jakie grzejniki wybrać? lepsze są takie składające się z pojedyńczych żeberek czy takie panelowe Aluminiowe są na pewno trwalsze, ale jeżeli masz instalację miedzianą to trzeba używać specjalnych połączeń żeby instalacje nie korodowała. Zalecam też wtedy użyć inchibilatora / inchibilera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 17.03.2008 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 witam a ja mam takie pytanie: jakie grzejniki wybrać? lepsze są takie składające się z pojedyńczych żeberek czy takie panelowe Aluminiowe są na pewno trwalsze, ale jeżeli masz instalację miedzianą to trzeba używać specjalnych połączeń żeby instalacje nie korodowała. Zalecam też wtedy użyć inchibilatora / inchibilera. narazie jestem jeszcze przed wykonywaniem instalacji, ale będzie to raczej instalacja na Alu-PEX-ie no i te kaloryferki właśnie zastanawiałem się jakie dać i dlatego pytałem. czyli reasumując to tylko żywotność przemawia za pojedyńczymi aluminiowymi żeberkami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.03.2008 16:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 witam a ja mam takie pytanie: jakie grzejniki wybrać? lepsze są takie składające się z pojedyńczych żeberek czy takie panelowe Aluminiowe są na pewno trwalsze, ale jeżeli masz instalację miedzianą to trzeba używać specjalnych połączeń żeby instalacje nie korodowała. Zalecam też wtedy użyć inchibilatora / inchibilera. narazie jestem jeszcze przed wykonywaniem instalacji, ale będzie to raczej instalacja na Alu-PEX-ie no i te kaloryferki właśnie zastanawiałem się jakie dać i dlatego pytałem. czyli reasumując to tylko żywotność przemawia za pojedyńczymi aluminiowymi żeberkami ? Tak, są lepsze. A jaki będzie kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 17.03.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Tak, są lepsze. A jaki będzie kocioł? Opal z firmy SECOM http://www.sekom-pleszew.com.pl/opal.html kocioł z podajnikiem tłokowym szufladowym czy jak go tam inaczej nazywają kocioł w układzie otwartym za kotłem wymiennik jakiś płytowy i dalej instalacja w układzie zamkniętym - dobrze to mi się wydaje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.03.2008 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Tak, są lepsze. A jaki będzie kocioł? Opal z firmy SECOM http://www.sekom-pleszew.com.pl/opal.html kocioł z podajnikiem tłokowym szufladowym czy jak go tam inaczej nazywają kocioł w układzie otwartym za kotłem wymiennik jakiś płytowy i dalej instalacja w układzie zamkniętym - dobrze to mi się wydaje ? Tylko niech nikt nie wpadnie na pomysł robienia tego ładu otwartego w pexach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 17.03.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 W wątku o solarach zainteresowałem się termostatycznym zaworem mieszającym, który miał by obniżać temperaturę na odpływie cwu z zasobnika. U mnie z zasobnika wychodzą 3 króćce: - doprowadzający wodę zimną, - wyprowadzającą wodę gorącą, - powrót z cyrkulacji. Gdyby nie cyrkulacja to nie miał bym problemów z podłączeniem. Natomiast przy cyrkulacji natrafiam na problem. Jeżeli podłączę powrót na króciec cyrkulacji, a woda cyrkulująca w układzie ma mieć temperaturę obniżoną przez termostatyczny zawór mieszający, to musi zostać domieszana woda zimna. Nie wiem gdzie się ta domieszana w celu obniżenia temperatury woda ma podziać jeżeli nie ma żadnego odbioru. Jeżeli woda w zasobniku będzie się nagrzewać przy czynnej cyrkulacji to według mnie powrót wody cyrkulującej na mieszacz spowoduje, że woda będzie krążyć w układzie zamkniętym ale jeżeli cyrkulacja zostanie włączona gdy temperatura w zbiorniku będzie wysoka to zachodzi konieczność domieszania wody zimnej i co wtedy zrobić ze zwiększoną obiętością wody gdy nie ma poboru? Tak więc mam wątpliwości jak taki mieszacz zastosować w przypadku układu z cyrkulacją. Czy taki schemat byłby dobry? Czy w takim przypadku zachodzi konieczność zastosowania stale załączonej cyrkulacji? http://img219.imageshack.us/img219/905/cwuhw0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.03.2008 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 W wątku o solarach zainteresowałem się termostatycznym zaworem mieszającym, który miał by obniżać temperaturę na odpływie cwu z zasobnika. U mnie z zasobnika wychodzą 3 króćce: - doprowadzający wodę zimną, - wyprowadzającą wodę gorącą, - powrót z cyrkulacji. Gdyby nie cyrkulacja to nie miał bym problemów z podłączeniem. Natomiast przy cyrkulacji natrafiam na problem. Jeżeli podłączę powrót na króciec cyrkulacji, a woda cyrkulująca w układzie ma mieć temperaturę obniżoną przez termostatyczny zawór mieszający, to musi zostać domieszana woda zimna. Nie wiem gdzie się ta domieszana w celu obniżenia temperatury woda ma podziać jeżeli nie ma żadnego odbioru. Jeżeli woda w zasobniku będzie się nagrzewać przy czynnej cyrkulacji to według mnie powrót wody cyrkulującej na mieszacz spowoduje, że woda będzie krążyć w układzie zamkniętym ale jeżeli cyrkulacja zostanie włączona gdy temperatura w zbiorniku będzie wysoka to zachodzi konieczność domieszania wody zimnej i co wtedy zrobić ze zwiększoną obiętością wody gdy nie ma poboru? Tak więc mam wątpliwości jak taki mieszacz zastosować w przypadku układu z cyrkulacją. Czy taki schemat byłby dobry? Czy w takim przypadku zachodzi konieczność zastosowania stale załączonej cyrkulacji? http://img219.imageshack.us/img219/905/cwuhw0.jpg Ale poco chcesz montować zawór trójdrożny w układzie CWU...??? przecież zasobnikiem steruje automatyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 17.03.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Ale poco chcesz montować zawór trójdrożny w układzie CWU...??? przecież zasobnikiem steruje automatyka W układzie mam solary, kominek z płaszczem, kocioł elektryczny i zasobnik w zasobniku 550/150. Przy ogrzewaniu kominkiem i solarami temperatura w zasobniku znacznie się podnosi więc chciał bym zastosować termostatyczny zawór mieszający żeby do baterii dopływała woda o ustabilizowanej temperaturze oraz żeby zabezpieczyć przed ewentualnym oparzeniem tych co nie spodziewają się, że woda może być zbyt gorąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 18.03.2008 05:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ale poco chcesz montować zawór trójdrożny w układzie CWU...??? przecież zasobnikiem steruje automatyka W układzie mam solary, kominek z płaszczem, kocioł elektryczny i zasobnik w zasobniku 550/150. Przy ogrzewaniu kominkiem i solarami temperatura w zasobniku znacznie się podnosi więc chciał bym zastosować termostatyczny zawór mieszający żeby do baterii dopływała woda o ustabilizowanej temperaturze oraz żeby zabezpieczyć przed ewentualnym oparzeniem tych co nie spodziewają się, że woda może być zbyt gorąca. NO tak... teraz to jasne:) Ja bym mieszacza zamontował z dopływem zimnej wody. Układ który proponujesz z podłączeniem do cyrkulacji bedzie stabilizował temp tylko przez chwile, potem nie będzie miało co chłodzić wody opływającej do krany. Podobnie będzie działać bateria z termostatem. Ewentualnie można też dołożyć zasobnik byforowy... możliwości jest kilka. Ale to co proponujesz raczej odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 18.03.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Tak, są lepsze. A jaki będzie kocioł? Opal z firmy SECOM http://www.sekom-pleszew.com.pl/opal.html kocioł z podajnikiem tłokowym szufladowym czy jak go tam inaczej nazywają kocioł w układzie otwartym za kotłem wymiennik jakiś płytowy i dalej instalacja w układzie zamkniętym - dobrze to mi się wydaje ? Tylko niech nikt nie wpadnie na pomysł robienia tego ładu otwartego w pexach. oczywiście od kotła do wymiennika na miedzi a za wymiennikiem chyba rozdzielacz i tam już pex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 18.03.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Tak, są lepsze. A jaki będzie kocioł? Opal z firmy SECOM http://www.sekom-pleszew.com.pl/opal.html kocioł z podajnikiem tłokowym szufladowym czy jak go tam inaczej nazywają kocioł w układzie otwartym za kotłem wymiennik jakiś płytowy i dalej instalacja w układzie zamkniętym - dobrze to mi się wydaje ? Tylko niech nikt nie wpadnie na pomysł robienia tego ładu otwartego w pexach. Ja bedę miał kocioł na paliwo stałe(eko-groszek) i planuję całą instalację właśnie w pexach (oczywiście oprócz kotłowni). Instalator, który będzie to robił nie miał żadnych zastrzeżeń co do rurek pex w układzie otwartym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 18.03.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 ... Układ który proponujesz z podłączeniem do cyrkulacji bedzie stabilizował temp tylko przez chwile, potem nie będzie miało co chłodzić wody opływającej do krany. .... Ale to co proponujesz raczej odradzam. Wydawało mi się, że w zaproponowanym schemacie w obiegu cyrkulacji będzie krążyć woda o obniżonej temperaturze. W związku ze spadkiem jej temperatury podczas cyrkulacji mieszacz będzie dodawał do obiegu nieco wody gorącej z zasobnika dla utrzymania temperatury. W przypadku włączenia poboru cwu do mieszacza dopłynie woda zimna i dalej wszystko będzie ok. Moje obawy budził głównie przypadek uruchomienia cyrkulacji w przypadku gdy zasobnik jest mocno rozgrzany. Ale teraz wydaje mi się, że cyrkulacja ruszy na chłodnej wodzie zgromadzonej w rurach a z zasobnika domieszana zostanie tylko taka ilość jaka podgrzeje wodę do zadanej temperatury i też wszystko będzie ok. Czy w takim rozumowaniu są jakieś istotne błędy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 21.03.2008 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Taki schemat będzie dział... pompę zamontuj za zaworem zwrotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts