Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skrol. powiedz proszę czy rury pax/alu/pex przy ogrzewaniu podłogowym powinny być położone w peszlach w całości? Hydraulik dzisiaj powiedział, że zwykłe czerwone Kisana kładzie się bez peszli a pex/al/pex koniecznie w peszlach! Które według Ciebie są lepsze? :D
:o :o :o

napisz to jeszcze raz dużymi literami

a póżniej wywal tego hydraulika na zbity pysk

witam. czy moglbym poprosic o schemat podlaczenia (dokladny) zbiornika hydroforowego z podejsciem dolnym? chodzi mi o kolejnosc oprzyrzadowania (zawor zwrotny.lca,manometr...) a takze o jakies fachowe porady odnosnie tego tematu.dziekuje

Kolego wystarczy tylko poszukać:

http://www.muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/kilka-slow-o-hydroforze,6391_3681.htm

podłącza się jak zestaw hydroforowy.

Potrzebna porada :) co do spadku ciśnienia w instalacji.

Poniewaz pogoda jest zmienna odradził napełniać instalacje wodą. Test szczelności robi powietrzem. Zostawił mi instalacje pod ciśnieniem 0,4. Dzisiaj po 24h ciśnienie spadło do 0,37. W normie czy trzeba szukac dziur?

Nadmienie ze dzisiaj pogoda pod psem temp spadla do 7C, a wczoraj bylo z 14C pewnie.

Potrzebna porada :) co do spadku ciśnienia w instalacji.

Poniewaz pogoda jest zmienna odradził napełniać instalacje wodą. Test szczelności robi powietrzem. Zostawił mi instalacje pod ciśnieniem 0,4. Dzisiaj po 24h ciśnienie spadło do 0,37. W normie czy trzeba szukac dziur?

Nadmienie ze dzisiaj pogoda pod psem temp spadla do 7C, a wczoraj bylo z 14C pewnie.

Nawodnij wodą... powietrze może zawsze zejść... sucha uszczelka lub pakuła może nie trzymać.

Ja nawadniam i dobijam powietrzem do 8 atmosfer,

mam pytanko jakie byłoby najlepsze rozwiązanie do ogrzania wody w lato, ponieważ piec będziemy mieli na węgiel lub eko groszek

To zależy od ilości ujęć i zużycia wody. Można dać boiler elektryczny lub jakąś przepływówkę.

Jeśli można się wtrącić... Czy w przypadku pieca na ekogorszek (z podajnikiem) nie można wykorzystać tzw. programu "letniego", czyli grzanie tylko wody do CWU? Jakie są tutaj przeciwwskazania? Chciałbym zastosować takie rozwiązanie kiedyś u siebie i chciałbym poznać opinię na ten temat autora wątku.

Witam,

Czy mozesz mi ktos powiedziec ile kosztuje wymiana kotla gazowego na GZ50 starego na nowy.Obecny kociol jest jednofunkcyjny wiszacy na scianie zamknieta komora. Komin przechodzi przez sciane. Nowy kocial bedzie taki sam tylko nowy. Instalacjia bez zmian. Potrzebne sa papiery osoby uprawnionej do tego typu roboty.

Skrol czy ty zajmujesz sie mi rzeczami?

Z gory dziekuje za odpowiedz

mam pytanko jakie byłoby najlepsze rozwiązanie do ogrzania wody w lato, ponieważ piec będziemy mieli na węgiel lub eko groszek

To zależy od ilości ujęć i zużycia wody. Można dać boiler elektryczny lub jakąś przepływówkę.

Jeśli można się wtrącić... Czy w przypadku pieca na ekogorszek (z podajnikiem) nie można wykorzystać tzw. programu "letniego", czyli grzanie tylko wody do CWU? Jakie są tutaj przeciwwskazania? Chciałbym zastosować takie rozwiązanie kiedyś u siebie i chciałbym poznać opinię na ten temat autora wątku.

Można tak zrobić.... ale wydaje mi się sylwia1891 chce uniknąć palenia w lato.... no chyba że się mylę

Witam,

Czy mozesz mi ktos powiedziec ile kosztuje wymiana kotla gazowego na GZ50 starego na nowy.Obecny kociol jest jednofunkcyjny wiszacy na scianie zamknieta komora. Komin przechodzi przez sciane. Nowy kocial bedzie taki sam tylko nowy. Instalacjia bez zmian. Potrzebne sa papiery osoby uprawnionej do tego typu roboty.

Skrol czy ty zajmujesz sie mi rzeczami?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Zajmuje się.. cena oczywiście jest zależna od modelu... i trzeba sprawdzić czy stary układ spalinowy będzie pasował do nowego kotła.