Jurek_Z 22.03.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2008 Jakiej firmy termostatyczny zawór mieszający był by w takim układzie najlepszy. W innym wątku wspomniano zawory ESBE na przykład VTA33, czy to dobre rozwiązanie, czy są jakieś lepsze do tego celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 24.03.2008 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2008 ten jest bardzo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thinking 26.03.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Skrol. powiedz proszę czy rury pax/alu/pex przy ogrzewaniu podłogowym powinny być położone w peszlach w całości? Hydraulik dzisiaj powiedział, że zwykłe czerwone Kisana kładzie się bez peszli a pex/al/pex koniecznie w peszlach! Które według Ciebie są lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 26.03.2008 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Skrol. powiedz proszę czy rury pax/alu/pex przy ogrzewaniu podłogowym powinny być położone w peszlach w całości? Hydraulik dzisiaj powiedział, że zwykłe czerwone Kisana kładzie się bez peszli a pex/al/pex koniecznie w peszlach! Które według Ciebie są lepsze? napisz to jeszcze raz dużymi literami a póżniej wywal tego hydraulika na zbity pysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thinking 26.03.2008 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Dzięki 1950, mnie też wydało sie to niedorzeczne!!! Mam wrażenie, że niektórzy "fachowcy" bardzo się starają aby o swojej profesji niewiele wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 27.03.2008 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 nic dodać nic ująć. Ale to jest prosta fizyka.... co jest najlepszym izolatorem?.... Powietrze... a najlepiej jak go nie ma. Tylko niektórzy magistrowie zapomnieli poco się tyle lat uczyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekteo 27.03.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 witam. czy moglbym poprosic o schemat podlaczenia (dokladny) zbiornika hydroforowego z podejsciem dolnym? chodzi mi o kolejnosc oprzyrzadowania (zawor zwrotny.lca,manometr...) a takze o jakies fachowe porady odnosnie tego tematu.dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 27.03.2008 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 witam. czy moglbym poprosic o schemat podlaczenia (dokladny) zbiornika hydroforowego z podejsciem dolnym? chodzi mi o kolejnosc oprzyrzadowania (zawor zwrotny.lca,manometr...) a takze o jakies fachowe porady odnosnie tego tematu.dziekuje Kolego wystarczy tylko poszukać: http://www.muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/kilka-slow-o-hydroforze,6391_3681.htm podłącza się jak zestaw hydroforowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 31.03.2008 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 polecam pompy ciepła Vaillanta.... ktoś popchnie temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.04.2008 04:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Ostatnio trafiłem do jednego pana klienta u którego instalacja solarna miałą być zrobiona w plastiku.... jak mi się uda to podeślę fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 03.04.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Potrzebna porada co do spadku ciśnienia w instalacji. Poniewaz pogoda jest zmienna odradził napełniać instalacje wodą. Test szczelności robi powietrzem. Zostawił mi instalacje pod ciśnieniem 0,4. Dzisiaj po 24h ciśnienie spadło do 0,37. W normie czy trzeba szukac dziur? Nadmienie ze dzisiaj pogoda pod psem temp spadla do 7C, a wczoraj bylo z 14C pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 04.04.2008 04:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Potrzebna porada co do spadku ciśnienia w instalacji. Poniewaz pogoda jest zmienna odradził napełniać instalacje wodą. Test szczelności robi powietrzem. Zostawił mi instalacje pod ciśnieniem 0,4. Dzisiaj po 24h ciśnienie spadło do 0,37. W normie czy trzeba szukac dziur? Nadmienie ze dzisiaj pogoda pod psem temp spadla do 7C, a wczoraj bylo z 14C pewnie. Nawodnij wodą... powietrze może zawsze zejść... sucha uszczelka lub pakuła może nie trzymać. Ja nawadniam i dobijam powietrzem do 8 atmosfer, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 04.04.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 mam pytanko jakie byłoby najlepsze rozwiązanie do ogrzania wody w lato, ponieważ piec będziemy mieli na węgiel lub eko groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 04.04.2008 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 mam pytanko jakie byłoby najlepsze rozwiązanie do ogrzania wody w lato, ponieważ piec będziemy mieli na węgiel lub eko groszek To zależy od ilości ujęć i zużycia wody. Można dać boiler elektryczny lub jakąś przepływówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 04.04.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 poproszę o PW o tel. celem porozmawiania o hydraulice, podłogówce, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klkl 04.04.2008 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 mam pytanko jakie byłoby najlepsze rozwiązanie do ogrzania wody w lato, ponieważ piec będziemy mieli na węgiel lub eko groszek To zależy od ilości ujęć i zużycia wody. Można dać boiler elektryczny lub jakąś przepływówkę. Jeśli można się wtrącić... Czy w przypadku pieca na ekogorszek (z podajnikiem) nie można wykorzystać tzw. programu "letniego", czyli grzanie tylko wody do CWU? Jakie są tutaj przeciwwskazania? Chciałbym zastosować takie rozwiązanie kiedyś u siebie i chciałbym poznać opinię na ten temat autora wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariuszfr 04.04.2008 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Witam, Czy mozesz mi ktos powiedziec ile kosztuje wymiana kotla gazowego na GZ50 starego na nowy.Obecny kociol jest jednofunkcyjny wiszacy na scianie zamknieta komora. Komin przechodzi przez sciane. Nowy kocial bedzie taki sam tylko nowy. Instalacjia bez zmian. Potrzebne sa papiery osoby uprawnionej do tego typu roboty. Skrol czy ty zajmujesz sie mi rzeczami? Z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.04.2008 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 mam pytanko jakie byłoby najlepsze rozwiązanie do ogrzania wody w lato, ponieważ piec będziemy mieli na węgiel lub eko groszek To zależy od ilości ujęć i zużycia wody. Można dać boiler elektryczny lub jakąś przepływówkę. Jeśli można się wtrącić... Czy w przypadku pieca na ekogorszek (z podajnikiem) nie można wykorzystać tzw. programu "letniego", czyli grzanie tylko wody do CWU? Jakie są tutaj przeciwwskazania? Chciałbym zastosować takie rozwiązanie kiedyś u siebie i chciałbym poznać opinię na ten temat autora wątku. Można tak zrobić.... ale wydaje mi się sylwia1891 chce uniknąć palenia w lato.... no chyba że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.04.2008 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Witam, Czy mozesz mi ktos powiedziec ile kosztuje wymiana kotla gazowego na GZ50 starego na nowy.Obecny kociol jest jednofunkcyjny wiszacy na scianie zamknieta komora. Komin przechodzi przez sciane. Nowy kocial bedzie taki sam tylko nowy. Instalacjia bez zmian. Potrzebne sa papiery osoby uprawnionej do tego typu roboty. Skrol czy ty zajmujesz sie mi rzeczami? Z gory dziekuje za odpowiedz Zajmuje się.. cena oczywiście jest zależna od modelu... i trzeba sprawdzić czy stary układ spalinowy będzie pasował do nowego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 05.04.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Tak właśnie chodzi mi o to żeby w lato nie palić a z drugiej strony żebym nie wydała fortuny za prąd co jest najbardziej oszczędne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts