jacekaqua 10.04.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Mam pytanie: Ktoś odpowie czemu podłogówka grzała jak chciała? http://www.hydraulik.net.pl/hydraulika8.jpg to twoje dzieło ,jak tak to niepolecam takiego rozwiązania podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 10.04.2008 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Nie... to nie moje dzieło... Poprawiałem po jednym hydrauliku który się reklamuje na tym forum. Brakuje jeszcze jakiejś pompki z termostatem.... nie mówiąc o jakimś zaworze do podmieszania. Zastanawia mnie jego oszczędność w sytuacji kiedy resztę instalacji zrobił w miedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 14.04.2008 05:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 do góy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 14.04.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Nie... to nie moje dzieło... Poprawiałem po jednym hydrauliku który się reklamuje na tym forum. Brakuje jeszcze jakiejś pompki z termostatem.... nie mówiąc o jakimś zaworze do podmieszania. Zastanawia mnie jego oszczędność w sytuacji kiedy resztę instalacji zrobił w miedzi. a jak to naprawiłeś (co zmieniono) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 14.04.2008 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Rozdzielacz z przepływomierzami, zawór trójdrożny do podłogówki, pompa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 15.04.2008 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witaj skrol!Z nieba mi spadłeś. Mam wątpliwość co umiejscowienia odpływu z prysznica przez hydraulika, który rozprowadzał mi kanalizację na parterze jeszcze przed wylaniem posadzki. Gdybyś mógł zobaczyć mój ostatni post w moim dzienniku budowy (link w podpisie) i wytłumaczyć mi dlaczego podejście do prysznica zrobione jest tam gdzie jest choć prysznic ma być w rogu pomieszczenia. Ewentualnie podpowiedz jak skorygować jego położenie. Czy już na tym etapie muszę wybrać konkretny brodzik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 15.04.2008 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 Witaj skrol! Z nieba mi spadłeś. Mam wątpliwość co umiejscowienia odpływu z prysznica przez hydraulika, który rozprowadzał mi kanalizację na parterze jeszcze przed wylaniem posadzki. Gdybyś mógł zobaczyć mój ostatni post w moim dzienniku budowy (link w podpisie) i wytłumaczyć mi dlaczego podejście do prysznica zrobione jest tam gdzie jest choć prysznic ma być w rogu pomieszczenia. Ewentualnie podpowiedz jak skorygować jego położenie. Czy już na tym etapie muszę wybrać konkretny brodzik? Widzę że nie ma jeszcze chudziaka... 10cm, nad nim styropian 10 cm... i szlichta 5-7 cm.... jest sporo miejsca na skorygowanie podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 15.04.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 skrol, ale właśnie o to mi chodziło, żeby teraz przed chudziakiem skorygować to podłączenie, tylko nie wiem czy trzeba je korygować czy nie. A jeżeli tak to czy muszę wcześniej wiedzieć jaki będę miał brodzik czy nie? Kabina (półokrągła) będzie w lewym górnym rogu łazienki (patrząc na zdjęcie), a teraz podejście do niej jest jak widzisz poza obrysem kabiny. Czy tak może być czy trzeba to zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 15.04.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 stelaż Geberit. Na górze przymocowany do ściany kołkami, na dole oblepiony zaprawą wyrównującą - nie można było wiercić pod kołki bo hydraulik tak poprowadził rury. Na moje pytanie czy to będzie OK fachowiec montujący stelaż powiedział że będzie solidnie, stabilnie na wieki wieków. Ale myślę że gdyby cały stelaż sprężynował to wyczułbym ten ruch dotykając w miejscu spłuczki - gdzie jest dostęp do tego ustrojstwa - a nie wyczuwam tu śladu ruchu naciskając na miskę. Skoro tak to trzeba miskę dokręcić ile się za ale uważaj żeby nie pękła. Dokręciłem tak że trochę zdeformowała sie plastikowa podkładka, miska sprężynuje minimalnie, w międzyczasie sprawdzałem wszystkie miski wiszące w sklepie i wszystkie sprężynują - poza tym monter w sklepie powiedział że takie minimalne sprężynowanie jest normalne. Sprawdźcie dokładnie i uczciwie powiedźcie czy wasze miski minimalnie sprężynują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 15.04.2008 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 skrol, ale właśnie o to mi chodziło, żeby teraz przed chudziakiem skorygować to podłączenie, tylko nie wiem czy trzeba je korygować czy nie. A jeżeli tak to czy muszę wcześniej wiedzieć jaki będę miał brodzik czy nie? Kabina (półokrągła) będzie w lewym górnym rogu łazienki (patrząc na zdjęcie), a teraz podejście do niej jest jak widzisz poza obrysem kabiny. Czy tak może być czy trzeba to zmienić. I tak nie stawisz tego dokładnie .... szczególnie że nie wiesz jaki będzie osprzęt. Skoryguje się to ponad chudziakiem. Przecież i tak całą instalację bedziesz kład na chudziku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 15.04.2008 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 stelaż Geberit. Na górze przymocowany do ściany kołkami, na dole oblepiony zaprawą wyrównującą - nie można było wiercić pod kołki bo hydraulik tak poprowadził rury. Na moje pytanie czy to będzie OK fachowiec montujący stelaż powiedział że będzie solidnie, stabilnie na wieki wieków. Ale myślę że gdyby cały stelaż sprężynował to wyczułbym ten ruch dotykając w miejscu spłuczki - gdzie jest dostęp do tego ustrojstwa - a nie wyczuwam tu śladu ruchu naciskając na miskę. Skoro tak to trzeba miskę dokręcić ile się za ale uważaj żeby nie pękła. Dokręciłem tak że trochę zdeformowała sie plastikowa podkładka, miska sprężynuje minimalnie, w międzyczasie sprawdzałem wszystkie miski wiszące w sklepie i wszystkie sprężynują - poza tym monter w sklepie powiedział że takie minimalne sprężynowanie jest normalne. Sprawdźcie dokładnie i uczciwie powiedźcie czy wasze miski minimalnie sprężynują. Powinna być dokręcona tak żeby nie sprężynować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 15.04.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2008 skrol, dzięki Właśnie o to mi chodziło, bo nie wiedziałem czy później będzie możliwość skorygowania podłączenia i doprowadzenia go do zabetonowanej rury. Teraz jestem spokojny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 17.04.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam.Pytanie do fachowców. Ile może wynieść koszt materiałów na poziomy pod domem wg. projektu: http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=288&opcja=rzutyWymiary domu 10,1 x 12,1 m., cztery wyjścia ponad poziom zero. Wg. projektu, kanalizacja jest zaprojektowana z rur PCV 160 produkcji Wavin, łączonych uszczelką dwuwargową.Interesuje mnie koszt "mniej-więcej", ponieważ mam niejasne przeczucie, że polecony hydraulik, który to robił, trochę mnie "przerobił" na materiale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.04.2008 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam. Pytanie do fachowców. Ile może wynieść koszt materiałów na poziomy pod domem wg. projektu: http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=288&opcja=rzuty Wymiary domu 10,1 x 12,1 m., cztery wyjścia ponad poziom zero. Wg. projektu, kanalizacja jest zaprojektowana z rur PCV 160 produkcji Wavin, łączonych uszczelką dwuwargową. Interesuje mnie koszt "mniej-więcej", ponieważ mam niejasne przeczucie, że polecony hydraulik, który to robił, trochę mnie "przerobił" na materiale. Jak pytasz się czy podał dobrą cenę to powiedz jaka to kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 17.04.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witaj skrol!Chciałbym zapytać o jeszcze jedną kwestię. Będę wylewał w przyszłym tygodniu chudziak na parterze i muszę w kotłowni wyprowadzić ujście kondensatu z komina do kanalizacji oraz zrobić odpływ w podłodze (taką kratkę ściekową na wypadek jakiegoś nieszczęścia). Martwi mnie jednak to, że jeżeli podłączę jedno i drugie bezpośrednio do rury kanalizacyjnej to może się zdarzyć, że będzie z niej cofał się do pomieszczenia fetor z kanalizacji. Czy można wykonać na tych elementach jakieś syfony? Jeżeli tak to jakie i czy zmieszczą mi się one w warstwach podłogi tzn. 10 cm styropianu + 5 cm wylewki + 1 cm płytek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.04.2008 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witaj skrol! Chciałbym zapytać o jeszcze jedną kwestię. Będę wylewał w przyszłym tygodniu chudziak na parterze i muszę w kotłowni wyprowadzić ujście kondensatu z komina do kanalizacji oraz zrobić odpływ w podłodze (taką kratkę ściekową na wypadek jakiegoś nieszczęścia). Martwi mnie jednak to, że jeżeli podłączę jedno i drugie bezpośrednio do rury kanalizacyjnej to może się zdarzyć, że będzie z niej cofał się do pomieszczenia fetor z kanalizacji. Czy można wykonać na tych elementach jakieś syfony? Jeżeli tak to jakie i czy zmieszczą mi się one w warstwach podłogi tzn. 10 cm styropianu + 5 cm wylewki + 1 cm płytek? Wszystko zmieści się w kratce.. tu masz schemat: http://www.karmat.pl/kratki.html oczywiście trzeba ją co jakiś czas zalewać. Odpływ z komina też trzeba zasyfonować Jeżeli to bedzie kocioł kondensacyjny to taki syfon montuje się przy kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 17.04.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam. Pytanie do fachowców. Ile może wynieść koszt materiałów na poziomy pod domem wg. projektu: http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=288&opcja=rzuty Wymiary domu 10,1 x 12,1 m., cztery wyjścia ponad poziom zero. Wg. projektu, kanalizacja jest zaprojektowana z rur PCV 160 produkcji Wavin, łączonych uszczelką dwuwargową. Interesuje mnie koszt "mniej-więcej", ponieważ mam niejasne przeczucie, że polecony hydraulik, który to robił, trochę mnie "przerobił" na materiale. Jak pytasz się czy podał dobrą cenę to powiedz jaka to kwota. 1100 zł. za materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.04.2008 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam. Pytanie do fachowców. Ile może wynieść koszt materiałów na poziomy pod domem wg. projektu: http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=288&opcja=rzuty Wymiary domu 10,1 x 12,1 m., cztery wyjścia ponad poziom zero. Wg. projektu, kanalizacja jest zaprojektowana z rur PCV 160 produkcji Wavin, łączonych uszczelką dwuwargową. Interesuje mnie koszt "mniej-więcej", ponieważ mam niejasne przeczucie, że polecony hydraulik, który to robił, trochę mnie "przerobił" na materiale. Jak pytasz się czy podał dobrą cenę to powiedz jaka to kwota. 1100 zł. za materiał. Powiem tak..... jeżeli użył Wavina to mogło tyle kosztować.... ale bez rozpiski materiałowej ciężko powiedzieć. Poproś o fakturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 17.04.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2008 Witam. Pytanie do fachowców. Ile może wynieść koszt materiałów na poziomy pod domem wg. projektu: http://www.projekty.ign.com.pl/?p=detail&id=288&opcja=rzuty Wymiary domu 10,1 x 12,1 m., cztery wyjścia ponad poziom zero. Wg. projektu, kanalizacja jest zaprojektowana z rur PCV 160 produkcji Wavin, łączonych uszczelką dwuwargową. Interesuje mnie koszt "mniej-więcej", ponieważ mam niejasne przeczucie, że polecony hydraulik, który to robił, trochę mnie "przerobił" na materiale. Jak pytasz się czy podał dobrą cenę to powiedz jaka to kwota. 1100 zł. za materiał. Powiem tak..... jeżeli użył Wavina to mogło tyle kosztować.... ale bez rozpiski materiałowej ciężko powiedzieć. Poproś o fakturę. I tak zrobię. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aguu 18.04.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2008 Wszystko zmieści się w kratce.. tu masz schemat: http://www.karmat.pl/kratki.html oczywiście trzeba ją co jakiś czas zalewać. Odpływ z komina też trzeba zasyfonować Jeżeli to bedzie kocioł kondensacyjny to taki syfon montuje się przy kotle. skrol, czyli na poziomie chudziaka zostawiam wypuszczone przyłącze do kanalizacji i później do niego montuję taką kratkę i w niej jest już syfon, który co jakiś czas muszę zalać wodą aby pełnił swe zadanie. Dobrze zrozumiałem? Kocioł nie będzie kondensacyjny tylko zwykły gazowy. W takim razie syfon muszę umieścić w warstwie podłogi. Czy są jakieś specjalne? Jak ma taki syfon wyglądać? I jeszcze czy do odprowadzenia kondensatu muszę użyć rurek z jakiegoś specjalnego materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts