Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Mam pytanie dotyczace zasilania domku w wode. Buduję dom 150 m2 + garaz, dzialka 1200 m2. Studnia wykopana. Zastanawiam sie teraz nad sposobem zasilenia domu w wode. Fachowiec ktory ma to u mnie wykonać doradza mi zestaw hydroforowy Grundfosa skladający sie z pompy SQ3-40 sterownika ciśnieniowego presscontrol i zbiornika membranowego 18 l. Stosując ten zestaw nie ma konieczności montowania dużego zbiornika na wodę, po prostu pompa jest uruchamiana przez sterownik ciśnieniowy przy kazdym odkręceniu kranu.

Chciałbym zapytac czy ktos ma doświadczenia w stosowaniu takiego zestawu, jak to sie sprawuje ? Zastanawia mnie wpływ częstego włączania pompy głębinowej na jej trwałość.

skrol potrzebuje Twojej pomocy

A problem jest taki

W projekcie są dwa piony kanalizacyjne na 2 łazienki i pralnia. Wszystkie pomieszczenia są usytuowane obok siebie na poddaszu ale rożnych względu mogę dać tylko jeden pion.

Moje obawy to czy można zastosować czwórnik na pionie zamiast trójnika. Czy taki czwórnik nie będzie się np. zapychał a druga rzecz czy można jednym przyłączem do pionu wpiąć dwa sedesy ustawione szeregowo jeden za drugim ale po przeciwnej stronie ścianki działowej.

Przyłącza sedesów będą sie mijać ok. 30cm a dalej będzie wspólna rura fi 110.

Czy przy takim połączeniu sedesów ścieki nie będą się cofać do drugiego sedesu

Niestety już w poniedziałek muszę podjąć ostateczną decyzję czy czasu zostało bardzo mało a ja cały czas mam obawy

Witam

Mam pytanie dotyczace zasilania domku w wode. Buduję dom 150 m2 + garaz, dzialka 1200 m2. Studnia wykopana. Zastanawiam sie teraz nad sposobem zasilenia domu w wode. Fachowiec ktory ma to u mnie wykonać doradza mi zestaw hydroforowy Grundfosa skladający sie z pompy SQ3-40 sterownika ciśnieniowego presscontrol i zbiornika membranowego 18 l. Stosując ten zestaw nie ma konieczności montowania dużego zbiornika na wodę, po prostu pompa jest uruchamiana przez sterownik ciśnieniowy przy kazdym odkręceniu kranu.

Chciałbym zapytac czy ktos ma doświadczenia w stosowaniu takiego zestawu, jak to sie sprawuje ? Zastanawia mnie wpływ częstego włączania pompy głębinowej na jej trwałość.

Przy studni do 30 metrów będzie to ładnie działać.

Ja osobiście dałbym zbiornik 150l - 70/70 ... pompa rzadziej by się włączała.

Parę takich zestawów zamontowałem i ładnie działają.

skrol potrzebuje Twojej pomocy

A problem jest taki

W projekcie są dwa piony kanalizacyjne na 2 łazienki i pralnia. Wszystkie pomieszczenia są usytuowane obok siebie na poddaszu ale rożnych względu mogę dać tylko jeden pion.

Moje obawy to czy można zastosować czwórnik na pionie zamiast trójnika. Czy taki czwórnik nie będzie się np. zapychał a druga rzecz czy można jednym przyłączem do pionu wpiąć dwa sedesy ustawione szeregowo jeden za drugim ale po przeciwnej stronie ścianki działowej.

Przyłącza sedesów będą sie mijać ok. 30cm a dalej będzie wspólna rura fi 110.

Czy przy takim połączeniu sedesów ścieki nie będą się cofać do drugiego sedesu

Niestety już w poniedziałek muszę podjąć ostateczną decyzję czy czasu zostało bardzo mało a ja cały czas mam obawy

Odpowietrzenie powinno być jak najbliżej WC...

Możesz zastosować jeden pion odpowietrzający ale musisz zwiększyć jego przekrój.

Czwórników raczej unikam..... lepiej zastosować dwa trójniki jeden za drugim.

Możesz zastosować jeden pion odpowietrzający ale musisz zwiększyć jego przekrój.

Wytłumacz mi dlaczego unikasz czwórników? Dlaczego czwórnik jest gorszy?

Dwa trójniki czy jeden poniżej drugiego na pionie czy tak?

A co sedesami mogą być podłączone jeden za drugim jedną rurą fi 110 do pionu.

Przepraszam , że wtrącę swoje pytanie.

Otóż, czy można zrobić tak ,że jeden obwód ogrzewania podłogowego z rozdzielacza zainstalowanego na parterze pójdzie do górnej łazienki. Mój nowy hydraulik twierdzi ,że nie da się takiego obwodu wówczas odpowietrzyć i planuje tę podłogówkę włączyć w obwód kaloryfera .Czy ma rację ?.Odpowiedź pilnie potrzebna. Pozdrawiam.

Wytłumacz mi dlaczego unikasz czwórników? Dlaczego czwórnik jest gorszy?

Dwa trójniki czy jeden poniżej drugiego na pionie czy tak?

A co sedesami mogą być podłączone jeden za drugim jedną rurą fi 110 do pionu.

Ponieważ uważam że czwórnik 110 przy odpływie od 2 wc nie jest dobrym rozwiązaniem...... po prostu takie jest moje zdanie.... wolę zastosować dwa trójniki.

Ale jeżeli się nie da inaczej to zastosuj czwórnik.

Przepraszam , że wtrącę swoje pytanie.

Otóż, czy można zrobić tak ,że jeden obwód ogrzewania podłogowego z rozdzielacza zainstalowanego na parterze pójdzie do górnej łazienki. Mój nowy hydraulik twierdzi ,że nie da się takiego obwodu wówczas odpowietrzyć i planuje tę podłogówkę włączyć w obwód kaloryfera .Czy ma rację ?.Odpowiedź pilnie potrzebna. Pozdrawiam.

Posłuchaj hydraulika... ma rację. No chyba że na obwodzie na górze zainstalujesz odpowietrznik.

skrol mam pytanie proszę o odpowiedź i poradę :)

hydraulik planuje u mnie instalację wykonać w taki sposób:

piec w układzie otwartym i następnie wymiennik płytowy (chyba jakiś taki 25-30kW - czy mocniejszy oznacza lepszy ? warto kupić taki o wyższej mocy ?)

za wymiennikiem płytowym pompka i dalej dwa rozdzielacze jeden na parterze i jeden na poddaszu (ten drugi na poddaszu bo tam jest jeden obwód podłogówki i żeby ją odpowietrzyć to mówi że tam umieścić trzeba rozdzielacz) oprócz tego dodatkowa pompka do cwu

pierwszy jak i drugi rozdzielacz miałby odsługiwać i kaloryfery i podłogówkę

jakoś tak mi tłumaczył że np. 8 sekcyjny rozdzielacz i od 1 do 5 byłyby podłączone kaloryfery, a od 6 do 8 - 3 pętle podłogówki.

wyjaśniam tak jak on mi to mówił, że podłogówki nie byłyby podłączone tak jak kaloryfery czyli zasilanie do zasilania tylko zasilanie podłogówki byłoby z powrotu wzięte (na rozdzielaczu) i wstawiony tam jakiś taki termostatyczny zaworek który puszcza wodę do temp. 45-50 stopni celcjusza (regulowane tym zaworkiem), a jak woda ta na powrocie będzie miała wyższą temp. to nie puści jej na podłogówkę

czy w taki sposób można wykonać tą instalację ? czy będzie to poprawnie działało ?

no i kolejna sprawa bo jeśli wszystko będzie na 2 rozdzielaczach to do tłoczenia tej wody mówi, że wystarczy pompka o wysokości podnoszenia 6m, no i zastanawiam się czy taka pompa da radę przetłoczyć wodę na 2 rozdzielaczach na których jeszcze do tego będą podłogówki ?

i już ostatnia sprawa

do kaloryferów będzie wszystko szło na PEX-ie i mam pytanie czy w pionach i innych zbędnych przejściach rurek po podłodze zakłada się izolację na te rurki ? hudraulik twierdzi że nie ma sensu że tylko peszel zakłada się niebieski albo czerwony w zależności czy zasilanie czy powrót i co Wy na to ?

piec w układzie otwartym i następnie wymiennik płytowy (chyba jakiś taki 25-30kW - czy mocniejszy oznacza lepszy ? warto kupić taki o wyższej mocy ?)

za wymiennikiem płytowym pompka i dalej dwa rozdzielacze jeden na parterze i jeden na poddaszu (ten drugi na poddaszu bo tam jest jeden obwód podłogówki i żeby ją odpowietrzyć to mówi że tam umieścić trzeba rozdzielacz) oprócz tego dodatkowa pompka do cwu

pierwszy jak i drugi rozdzielacz miałby odsługiwać i kaloryfery i podłogówkę

jakoś tak mi tłumaczył że np. 8 sekcyjny rozdzielacz i od 1 do 5 byłyby podłączone kaloryfery, a od 6 do 8 - 3 pętle podłogówki.

wyjaśniam tak jak on mi to mówił, że podłogówki nie byłyby podłączone tak jak kaloryfery czyli zasilanie do zasilania tylko zasilanie podłogówki byłoby z powrotu wzięte (na rozdzielaczu) i wstawiony tam jakiś taki termostatyczny zaworek który puszcza wodę do temp. 45-50 stopni celcjusza (regulowane tym zaworkiem), a jak woda ta na powrocie będzie miała wyższą temp. to nie puści jej na podłogówkę

czy w taki sposób można wykonać tą instalację ? czy będzie to poprawnie działało ?

no i kolejna sprawa bo jeśli wszystko będzie na 2 rozdzielaczach to do tłoczenia tej wody mówi, że wystarczy pompka o wysokości podnoszenia 6m, no i zastanawiam się czy taka pompa da radę przetłoczyć wodę na 2 rozdzielaczach na których jeszcze do tego będą podłogówki ?

i już ostatnia sprawa

do kaloryferów będzie wszystko szło na PEX-ie i mam pytanie czy w pionach i innych zbędnych przejściach rurek po podłodze zakłada się izolację na te rurki ? hudraulik twierdzi że nie ma sensu że tylko peszel zakłada się niebieski albo czerwony w zależności czy zasilanie czy powrót i co Wy na to ?

Jeden obieg.. ewentualnie dwa małe można podłączyć do jednego mieszacza z grzejnikami... ale przy kotle kondensacyjnym na RTL.... jeżeli będą trzy obiegi... nie będzie to działać prawidłowo. Chyba że sekcje będą bardzo krótkie.

Pompa CO powinna być dobrze policzona.... nie wiem czy ta będzie dobrze działać.... jeszcze jak do niej podłączysz podłogówkę bez mieszacza.... raczej nie będzie.

Na wszystkie rurki układaj otulinę..... peszel tylko na zimną..... chyba ze wszystko schowasz między styropianem.

Wymiennik też jest zależny od mocy jaką masz przekazać .... te wszystkie wartości trzeba policzyć...... oczywiście można dobierać na oko...... ale to potem też tak będzie działało. Jeżeli hydraulik nie posiada takiej wiedzy to zleć policzenie tego jakiemuś inżynierowi...... lub zatrudnij droższego hydraulika.

piec w układzie otwartym .......................

Jeden obieg.. ewentualnie dwa małe można podłączyć do jednego mieszacza z grzejnikami... ale przy kotle kondensacyjnym na RTL.... jeżeli będą trzy obiegi... nie będzie to działać prawidłowo. Chyba że sekcje będą bardzo krótkie.

ten hydraulik nie jest też taki tani, proponuje mi to podłączenie i twierdzi że wszystko powinno być ok bo tak robił i działa to a nie powoduje to dodatkowych kosztów pomp itp.

czyli reasumując nie powinno się podpinać podłogówkę pod rozdzielacz na którym są podłączone kaloryfery ?

tak dodam tylko że do rozdzielacza na poddaszu byłaby dodana podłogówka na około 10m2, a na parterze 4 obwody 2 malutkie po 6m2 i 2 większe po około 10m2

piec w układzie otwartym .......................

ten hydraulik nie jest też taki tani, proponuje mi to podłączenie i twierdzi że wszystko powinno być ok bo tak robił i działa to a nie powoduje to dodatkowych kosztów pomp itp.

czyli reasumując nie powinno się podpinać podłogówkę pod rozdzielacz na którym są podłączone kaloryfery ?

tak dodam tylko że do rozdzielacza na poddaszu byłaby dodana podłogówka na około 10m2, a na parterze 4 obwody 2 malutkie po 6m2 i 2 większe po około 10m2

Ale będzie to sterowane RTL?

tak, podłogówki będą sterowane przez RTL-e

i jeszcze jedno pytanie

czy w układzie otwartym czyli do pieca daje się pompkę, żeby lepsza była wymiana ciepła z pieca z wymiennikiem płytowym ?

Bez pompki woda nie przepłynie przez wymiennik

tak, podłogówki będą sterowane przez RTL-e

i jeszcze jedno pytanie

czy w układzie otwartym czyli do pieca daje się pompkę, żeby lepsza była wymiana ciepła z pieca z wymiennikiem płytowym ?

Bez pompki woda nie przepłynie przez wymiennik

czyli pompka w układzie otwartym + pompka w układzie zamkniętym + pompka do c.w.u.

a co z tymi RTL-ami ? jak będą tak jak pisałem w rozdzielaczu pozakładane do sterowania poszczególnych obwodów podłogówki to będzie to grało ?

Stoję przed wyborem pieca i całego ogrzewania. Dziś z mężem byliśmy u kilku sprzedawców i rozmawialiśmy z jednym hydraulikiem i już sami NIC nie wiemy...

-dom 130m2 pow. użytkowej (po podłogach 150m2)

-poddasze ocieplone wełną 18 plus 5

-dom ocieplony sytr 15cm

-2 łazienki w jednym pionie

Wstępnie chcieliśmy zrobić ogrzewanie podłogowe na całym parterze ok 73m2, na górze grzejniki i kocioł kondensacyjny

dostaliśmy chyba dobrą ofertę na piec saunier duval isomax condens f30/35 kondensacyjny z mieszadłem, pilotem sterującym układem wspmagającym (mogę coś mylić, bo nie mam tego przy sobie :roll: ) na dwa niezależne obiegi góra i dół czyli w sumie chyba wwszystko co potrzeba za 9700

albo za 2 tyś mniej, też piec saunier duval kondensacyjny isotwin condens f24/30e, ale wtedy podłogówka na rtl ok 7szt i ewentualnie ze 2 grzejniki na dole dodatkowo, cena też z jakimś potrzebny osprzętem i RTL'ami

jedyne co nas rozwalił to to,że mamy w komin wsadzoną kwasókę fi12 i podobno jest zamała do tych pieców trzeba by wsawić jakąś inna rurę co podnosi koszt o ponad 1000zł

Dylemat kolejny to czy napewno dawać ten kondesat, może nie ma co porywać się na takie koszta (chcieliśmy mieć niskie rachunki za gas) bo podobno kondesat zwraca się po 7-10 latach, tylko ograniczyć podłogówkę do 20% pow.domu i dać piec "zwykły"?

Jeden hydraulik powiedział nam, że my chyba chcemy bardzo duzo pieniędzy wydać, żeby zrobić tą podłogówkę na całym parterze jak chcieliśmy na "najnormalniejszym piecu" i pętle podłączyć na zwykłych zaworach jak od grzejników.

Tak więc od skajności w skajność. Ja nie chcę wydać strasznie dużo pieniędzy tylko tyle ile trzeba, tak żeby to dobrze działało...

BARDZO proszę o radę