jacekaqua 11.05.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 podłogówka na rtl-lach to porażka dlaczego dawno dawno temu to się tak robiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 11.05.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 podłogówka na rtl-lach to porażka dlaczego dawno dawno temu to się tak robiło mi nie chodzi o to czy tak się robiło dawno temu czy nie tylko czy to będzie działało, jak będzie to nie będę kombinował i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 12.05.2008 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Stoję przed wyborem pieca i całego ogrzewania. Dziś z mężem byliśmy u kilku sprzedawców i rozmawialiśmy z jednym hydraulikiem i już sami NIC nie wiemy... -dom 130m2 pow. użytkowej (po podłogach 150m2) -poddasze ocieplone wełną 18 plus 5 -dom ocieplony sytr 15cm -2 łazienki w jednym pionie Wstępnie chcieliśmy zrobić ogrzewanie podłogowe na całym parterze ok 73m2, na górze grzejniki i kocioł kondensacyjny dostaliśmy chyba dobrą ofertę na piec saunier duval isomax condens f30/35 kondensacyjny z mieszadłem, pilotem sterującym układem wspmagającym (mogę coś mylić, bo nie mam tego przy sobie ) na dwa niezależne obiegi góra i dół czyli w sumie chyba wwszystko co potrzeba za 9700 albo za 2 tyś mniej, też piec saunier duval kondensacyjny isotwin condens f24/30e, ale wtedy podłogówka na rtl ok 7szt i ewentualnie ze 2 grzejniki na dole dodatkowo, cena też z jakimś potrzebny osprzętem i RTL'ami jedyne co nas rozwalił to to,że mamy w komin wsadzoną kwasókę fi12 i podobno jest zamała do tych pieców trzeba by wsawić jakąś inna rurę co podnosi koszt o ponad 1000zł Dylemat kolejny to czy napewno dawać ten kondesat, może nie ma co porywać się na takie koszta (chcieliśmy mieć niskie rachunki za gas) bo podobno kondesat zwraca się po 7-10 latach, tylko ograniczyć podłogówkę do 20% pow.domu i dać piec "zwykły"? Jeden hydraulik powiedział nam, że my chyba chcemy bardzo duzo pieniędzy wydać, żeby zrobić tą podłogówkę na całym parterze jak chcieliśmy na "najnormalniejszym piecu" i pętle podłączyć na zwykłych zaworach jak od grzejników. Tak więc od skajności w skajność. Ja nie chcę wydać strasznie dużo pieniędzy tylko tyle ile trzeba, tak żeby to dobrze działało... BARDZO proszę o radę Kondensat zwraca się po 3-4 latach.... ale pewno każdy inny też będzie miał rację W komin wkłada się 140..... a najlepiej nie wkładać nic..... petem przy wyborze kotła się wkłada. Radzę do tego kondensatu pomyśleć o jakiś solarach.....wiem.... sceptycy mówią że wywalone pieniądze.... ale ja uważam że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 12.05.2008 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 podłogówka na rtl-lach to porażka dlaczego dawno dawno temu to się tak robiło mi nie chodzi o to czy tak się robiło dawno temu czy nie tylko czy to będzie działało, jak będzie to nie będę kombinował i tyle RTL jest dobry na jednym góra dwóch obiegach ... chodzi oto że że sterowanie podłogówką na 5 lub 6 RTL jest nie wykonalne.... zresztą taniej dać rozdzielacz do podłogówki, pompkę, zawór trójdrożny, i wyłącznik termiczny. Tak powinna byś wykonana podłogówka zgodnie ze sztuką... co najmniej tak Ale oczywiście można to zlecić Zenkowi z sąsiedztwa który pozgrzewa pare rurek... i woda i tak poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.06.2008 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 no to do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 05.06.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 RTL jest dobry na jednym góra dwóch obiegach ... chodzi oto że że sterowanie podłogówką na 5 lub 6 RTL jest nie wykonalne.... zresztą taniej dać rozdzielacz do podłogówki, pompkę, zawór trójdrożny, i wyłącznik termiczny. Tak powinna byś wykonana podłogówka zgodnie ze sztuką... co najmniej tak Ale oczywiście można to zlecić Zenkowi z sąsiedztwa który pozgrzewa pare rurek... i woda i tak poleci To dlaczego u mnie zrobiliście w 2006 roku 4 pętle podłogówki na RTLach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 05.06.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 na jakiej wysokości od podłogi daje się w ścianie wejście do kanalizacji ? chodzi mi o tą rurkęfi 50 która idzie w ścianie w dół a do niej podłączmy zlewozmywak albo umywalkę w łazience... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.06.2008 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 na jakiej wysokości od podłogi daje się w ścianie wejście do kanalizacji ? chodzi mi o tą rurkęfi 50 która idzie w ścianie w dół a do niej podłączmy zlewozmywak albo umywalkę w łazience... Ja robię około 50 cm nad docelową podłogą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 05.06.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 RTL jest dobry na jednym góra dwóch obiegach ... chodzi oto że że sterowanie podłogówką na 5 lub 6 RTL jest nie wykonalne.... zresztą taniej dać rozdzielacz do podłogówki, pompkę, zawór trójdrożny, i wyłącznik termiczny. Tak powinna byś wykonana podłogówka zgodnie ze sztuką... co najmniej tak Ale oczywiście można to zlecić Zenkowi z sąsiedztwa który pozgrzewa pare rurek... i woda i tak poleci To dlaczego u mnie zrobiliście w 2006 roku 4 pętle podłogówki na RTLach? Precyzując własne pytanie - u mnie układ był taki, że z kotła miałem wyjście na jeden obieg, na którym były dwa rozdzielacze (jeden na parterze i drugi na piętrze). Na każdym z tych rozdzielaczy były po dwie pętle z RTLami. No i czy taki układ jest wtedy ok? Jakby nie patrzeć mamy 4 RTLe na jednym obiegu. Od razu piszę, że działało to całkiem sprawnie ale w wielką regulację nigdy się nie bawiłem (podłogówka była tam gdzie podłoga miała być ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tygrysek12 06.06.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 WitamMam pytanko. Jaki kocioł gazowy wybrac? Vissman, Buderus czy Vaillant? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.06.2008 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Witam Mam pytanko. Jaki kocioł gazowy wybrac? Vissman, Buderus czy Vaillant? Ciekawe pytanie..... ja sprzedaje Buderusa i Vaillanta ..... Vissmana nie ruszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 09.06.2008 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Mam pytanie odnośnie instalacji wody użytkowej. Czy lepiej zrobić ją w plastiku czy z rurek PEX? Podłogówkę planuję wykonać w systemie Multyrama. Czy wodę użytkową też zrobić w tym systemie? Na pewno będzie drożej, ale czy lepiej? Jakie są za i przeciw jednych i drugich rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.06.2008 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Mam pytanie odnośnie instalacji wody użytkowej. Czy lepiej zrobić ją w plastiku czy z rurek PEX? Podłogówkę planuję wykonać w systemie Multyrama. Czy wodę użytkową też zrobić w tym systemie? Na pewno będzie drożej, ale czy lepiej? Jakie są za i przeciw jednych i drugich rur? System jest dopuszczony do wody użytkowej więc spokojnie można robić.. Czy jest lepszy?... nie wiem... każdy chwali swoje, ja czasem robię w tym systemie i nikt jeszcze nie narzekał. Oczywiście wszystkie łączki muszą być zaprasowywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 09.06.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Skrolczyli lepiej zrobić wodę użytkową z plastikowych rurna zgrzewy. Będzie napewno taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.06.2008 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Skrol czyli lepiej zrobić wodę użytkową z plastikowych rurna zgrzewy. Będzie napewno taniej. Pewnie nie wiadomo czy będzie taniej.... ale też będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 09.06.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Jeżeli chodzi o rury plastikowe zgrzewane to w przypadku tego rozwiązania ważny jest producent - jeżeli tak to jakie rury są ok.Który system do wykonania podłogówki jest najlepszy: multyrama, kisan czy uponor.Skrol a ty wodę użytkową robisz w plastiku czy w pexie. Które rozwiązanie uważasz za lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.06.2008 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Jeżeli chodzi o rury plastikowe zgrzewane to w przypadku tego rozwiązania ważny jest producent - jeżeli tak to jakie rury są ok. Który system do wykonania podłogówki jest najlepszy: multyrama, kisan czy uponor. Skrol a ty wodę użytkową robisz w plastiku czy w pexie. Które rozwiązanie uważasz za lepsze? Wolę w pexie.. jak się dobrze policzy to cenowo wychodzi podbnie jak w zgrzewanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.06.2008 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 skrol, jakoś umknął mi Twój wątek i założyłem nowy, rzuć please okiem na poniższe pytanie i napisz jak Ty byś to zrobił : - rurą jakiej średnicy należy zasilać rozdzielacz do CO (9 obwodów, w tym dwa to podłogówka na zaworach RTL) ? Chcę to zrobić rurą PEX fi 25, czyli "efektywna" średnica to 20 mm. Czy taki przekrój nie będzie za mały ? Ewentualnie rura fi 32, z tym że nie każdy producent oferuje taką rurę w zwojach a chciałbym uniknąć łączeń w podłodze. Dodam jeszcze że długość obiegu zasilającego to jakieś 10 m (podłogą z kotłowni przez salon 7 m i potem 3 m w górę na poddasze do rozdzielacza w łazience). Jakiej średnicy dać rurę ? Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 09.06.2008 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 skrol, jakoś umknął mi Twój wątek i założyłem nowy, rzuć please okiem na poniższe pytanie i napisz jak Ty byś to zrobił : - rurą jakiej średnicy należy zasilać rozdzielacz do CO (9 obwodów, w tym dwa to podłogówka na zaworach RTL) ? Chcę to zrobić rurą PEX fi 25, czyli "efektywna" średnica to 20 mm. Czy taki przekrój nie będzie za mały ? Ewentualnie rura fi 32, z tym że nie każdy producent oferuje taką rurę w zwojach a chciałbym uniknąć łączeń w podłodze. Dodam jeszcze że długość obiegu zasilającego to jakieś 10 m (podłogą z kotłowni przez salon 7 m i potem 3 m w górę na poddasze do rozdzielacza w łazience). Jakiej średnicy dać rurę ? Pzdr Dawid A jaki kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 09.06.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 W planach gazowy, kondensacyjny ok. 21-24 kw, Viessman, Junkers, Vailant, coś z tej półki. Kocioł jeszcze nie wybrany. Na dole będzie podłogówka (przewidziałem zawór mieszający + dodatkowa pompa) oraz kilka grzejników (tam gdzie parkiet). Poddasze głównie grzejniki oraz podłogówka w 2 łazienkach (2*8 m2) + grzejniki drabinkowe. Planowana temperatura na kotle 50-55 st C. Pzdr Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts