Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

Witam

mam kilka pytań do pana hydraulika, jestem na etapie poszukiwana pieca do remontowanego domu (180m2) to 20m2 ogrzwanego garażu i nie wiem który piec wybrać. Chodzi mi o piec na ekogroszek, z możliwością ręcznego wsypywania węgla, z podajnikiem (ale czy ślimakowy czy szufladkowy??) chociaż słyszałem że ten drugi jest lepszy bo się nie zapycha. myslałem o piecu do max 25 KW . dodam że mam nieocieplony (1,5 pustaka) dom pietrowy (parter+2 piętra) i własnie wymieniłem okna. kaloryfery mam żeliwne ale póki co nie zamierzam ich wymieniać :). Ktoś ostatnio polecił mi Krzaczka ale nie wiele moge poczytać na temat tego pieca.A może Pleszew albo Sas????? Czy możecie podpowiedzieć czy mam się rozglądać za jakimś konkretnym modelem czy wszystkie warte są tyle samo. Nic nie słyszałem o piecach żeliwnych (dopiero dziś się dowiedziałem ze takie istnieją) do tej pory rozpatrywałem swój problem tylko wśród stalowychi w końcu jezeli chodzi o wyposażenie to czy oprócz podajnika i sterownika warto inwestować kilka stówek we wbudowaną wężownicę w piecu (znalazłem takie modele które takie coś mają)

Na co zwracać szczególną uwagę.

Prosze o pomoc i odpowiedź na nurtujące mnie pytania

Pozdrawiam

Emil

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W planach gazowy, kondensacyjny ok. 21-24 kw, Viessman, Junkers, Vailant, coś z tej półki. Kocioł jeszcze nie wybrany.

Na dole będzie podłogówka (przewidziałem zawór mieszający + dodatkowa pompa) oraz kilka grzejników (tam gdzie parkiet). Poddasze głównie grzejniki oraz podłogówka w 2 łazienkach (2*8 m2) + grzejniki drabinkowe. Planowana temperatura na kotle 50-55 st C.

Pzdr

Dawid

Daj 32 i nie zapomnij i sprzęgle

Witam

mam kilka pytań do pana hydraulika, jestem na etapie poszukiwana pieca do remontowanego domu (180m2) to 20m2 ogrzwanego garażu i nie wiem który piec wybrać. Chodzi mi o piec na ekogroszek, z możliwością ręcznego wsypywania węgla, z podajnikiem (ale czy ślimakowy czy szufladkowy??) chociaż słyszałem że ten drugi jest lepszy bo się nie zapycha. myslałem o piecu do max 25 KW . dodam że mam nieocieplony (1,5 pustaka) dom pietrowy (parter+2 piętra) i własnie wymieniłem okna. kaloryfery mam żeliwne ale póki co nie zamierzam ich wymieniać :). Ktoś ostatnio polecił mi Krzaczka ale nie wiele moge poczytać na temat tego pieca.A może Pleszew albo Sas????? Czy możecie podpowiedzieć czy mam się rozglądać za jakimś konkretnym modelem czy wszystkie warte są tyle samo. Nic nie słyszałem o piecach żeliwnych (dopiero dziś się dowiedziałem ze takie istnieją) do tej pory rozpatrywałem swój problem tylko wśród stalowychi w końcu jezeli chodzi o wyposażenie to czy oprócz podajnika i sterownika warto inwestować kilka stówek we wbudowaną wężownicę w piecu (znalazłem takie modele które takie coś mają)

Na co zwracać szczególną uwagę.

Prosze o pomoc i odpowiedź na nurtujące mnie pytania

Pozdrawiam

Emil

Moim zdaniem jeżeli nie chcesz się bawić w kontrolowanie temp to raczej nie pakuj się w żeliwny kocioł.... oczywiście są dużo żywotniejsze... ale trzeba pilnować temp.

I jeszcze jedna uwaga... szukasz kotła taniego w eksploatacji .. czy mało kłopotliwego?

Kotły na eko-groszek są fajne... ale trzeba koło nich chodzić.

Ja Ci polecę http://www.buderus.pl/?page_id=3491

W planach gazowy, kondensacyjny ok. 21-24 kw, Viessman, Junkers, Vailant, coś z tej półki. Kocioł jeszcze nie wybrany.

Na dole będzie podłogówka (przewidziałem zawór mieszający + dodatkowa pompa) oraz kilka grzejników (tam gdzie parkiet). Poddasze głównie grzejniki oraz podłogówka w 2 łazienkach (2*8 m2) + grzejniki drabinkowe. Planowana temperatura na kotle 50-55 st C.

Pzdr

Dawid

Jakie sprzęgło masz na myśli ? Dodatkowy zawór mieszający w rozdzielaczu na poddaszu dla dwóch obwodów podłogówki ? (tak jak na 3 zdjęciu od końca z Twojej galerii ? Tam jest też chyba zastosowana pompa cyrkulacyjna CWU, albo jakaś mała pompa obiegowa, prawda ?)

Dzięki za odpowiedź.

Pzdr

Dawid

Jakie sprzęgło masz na myśli ? Dodatkowy zawór mieszający w rozdzielaczu na poddaszu dla dwóch obwodów podłogówki ? (tak jak na 3 zdjęciu od końca z Twojej galerii ? Tam jest też chyba zastosowana pompa cyrkulacyjna CWU, albo jakaś mała pompa obiegowa, prawda ?)

Dzięki za odpowiedź.

Jeżeli mieszasz układy (podłogówka, grzejniki) powinno się dać sprzęgło. Zrównoważy to układ

Jeszcze a propos tego sprzęgła :

- sprzęgłem oddzielić wyłącznie układ podłogówki, czy grzejników, czy oba układy jednocześnie od obiegu kotłowego ?

- czy jako sprzęgła można użyć wymiennika płytowego + odpowiednie pompy, zawory itd ? Wiem że są rozwiązania kompaktowe, ale jakieś koszmarnie drogie.

- co się może dziać gdybym nie zainstalował sprzęgła ?

Jeszcze a propos tego sprzęgła :

- sprzęgłem oddzielić wyłącznie układ podłogówki, czy grzejników, czy oba układy jednocześnie od obiegu kotłowego ?

- czy jako sprzęgła można użyć wymiennika płytowego + odpowiednie pompy, zawory itd ? Wiem że są rozwiązania kompaktowe, ale jakieś koszmarnie drogie.

- co się może dziać gdybym nie zainstalował sprzęgła ?

Kolego ale Ty sam sobie robisz hydraulikę?

Wymiennik nie jest sprzęgłem !!!!!!!!!!!!!!!!

Jeżeli nie dasz sprzędła to między innymi jedna pompka będzie zabierać wodę innej.... no i jeszcze parę innych zjawisk wystąpi.

oczywiście kiedyś nie dawano sprzęgła i wszystko chodziło ...... no i mniej kosztowało :)

Tak, robię sam ale tylko rury w podłogach + rozdzielacze i podejścia kanalizacyjne. Wykonanie kotłowni napewno komuś zlecę, także na sprzęgło będzie czas i miejsce.

A wypytuję bo założę się że jak zapytam 90% hydraulików o sprzęgło wodne to się tylko uśmiechną i podrapią w głowę. A poza tym lubię wiedzieć co i jak działa :-) Niestety w internecie opisują tylko sprzęgła do kotłowni średnich i dużych mocy.

Tak, robię sam ale tylko rury w podłogach + rozdzielacze i podejścia kanalizacyjne. Wykonanie kotłowni napewno komuś zlecę, także na sprzęgło będzie czas i miejsce.

A wypytuję bo założę się że jak zapytam 90% hydraulików o sprzęgło wodne to się tylko uśmiechną i podrapią w głowę. A poza tym lubię wiedzieć co i jak działa :-) Niestety w internecie opisują tylko sprzęgła do kotłowni średnich i dużych mocy.

Myślę że to już opisałem w poprzedniej wypowiedzi.

W/g mnie przy podłogówce należy stosować sprzęgło..... ale oczywiście klient nasz Pan :)

Jeszcze jedno moje laickie pytanie: instalator, z którym ostatnio rozmawiałem przekonywał mnie, że do instalacji wykonanej z rurek PP Stabi (z wkładką aluminiową). Trochę na temat tych rurek szukałem i rzadko słyszy się by ktoś coś z nich wykonywał, wszechobecne wydają się być rury PEX.

Można prosić o krótką charakterystykę (za, przeciw)?

I jeszcze jakieś słowo na temat pieca żeliwnego Kielar eco 2?

Jeszcze jedno moje laickie pytanie: instalator, z którym ostatnio rozmawiałem przekonywał mnie, że do instalacji wykonanej z rurek PP Stabi (z wkładką aluminiową). Trochę na temat tych rurek szukałem i rzadko słyszy się by ktoś coś z nich wykonywał, wszechobecne wydają się być rury PEX.

A co to za kret...... n chce wykonać instalację w plastiku dla kotła na paliwo stałe....?! . no chyba że dasz wymiennik....

PP jest ok. PEX jest teraz na fali, bo instalatorzy mają z tym mało pracy.

Cytuję: "rzuca się rurki na ziemie i tylko gałązki się wyprowadza".

PP trzeba pomierzyć, pozgrzewać, temperować, umocować o zgrozo.

Miałem na budowie kilku hydraulików, jak się okazywało, że rurki trzeba prowadzić górą, to robili "długą" minę, skrobali się w głowę, mamrotali że "ojezu ale dużo pracy z tym" i walili taką cenę, że to był koniec rozmowy.

Dlatego wykonałem większość instalacji z PP sam. Zaleta to że jest tania.

Mam w domu z 60 metrów rur do wody i c.u.w, co robiło znaczną różnicę w kosztach. Zgrzewarkę można kupić za 100 złoty, przecinarkę do rurek za 50, "temperówkę" nie pamiętam za ile, ale niedużo. Rurki i kształtki są bardzo tanie, więc nie ma problemu, że trzeba coś poprawić.

Droższe są przejścia na metal.

Jedna istotna wada PP to że rury źle znoszą ciepło, miękną i mają dużą rozszeżalność. Do ciepłej wody koniecznie te w aluminium i na dodatek luźno mocowane w otulinie, żeby mogły pracować.

Do pieca na paliwo stałe radził bym coś innego, bo może się zdarzyć, że pójdzie wrzątek w te rurki i instalacja do wymiany.

Dzięki za odpowiedzi. Czyli wychodzi, że PP Stabi z alu jest tania (tu koniec zalet), trudna w montażu i raczej zbyt delikatna do co z kotłem na paliwo stałe. PEX lepiej znosi przegrzanie? Może lepiej przekonać instalatora do PEX'a?

Instynkt mówi mi: zrób tak jak większość :) czyli " odpuść sobie jakieś rury PP, a kocioł to tylko Klimosz Ling Duo, a najlepiej zmień instalatora na takiego, który robi jak wszyscy :)"

krótkie pytanko, ale dla mnie ważne:

czy kanalizacja musi iść pod chudziakiem?

czy spokojnie może przez nią przechodzić a potem juz iść po chudziaku między styropianem?

i jeszcze jedno, hydraulik proponuje jeszcze grzejniki w pomieszczeniu gdzie będzie podłogówka - czy tak się robi? po co mi wtedy podłogówka? pomieszczenie ma dwadzieścia kilka metrów

prośba o odpowiedz

pozdr.

Konmak

Mam takie pytanie, czy rozdzielacz do podłogówki może być umieszczony jakieś 10-15 cm poniżej wężownicy ? Tzn. tak naprawdę to dolna belka była by poniżej, górna była by mniej-więcej na tym samym poziomie. Czy takie rozwiązanie nie jest z jakiegoś powodu nieprawidłowe ?

Będzie problem z odpowietrzeniem.....

krótkie pytanko, ale dla mnie ważne:

czy kanalizacja musi iść pod chudziakiem?

czy spokojnie może przez nią przechodzić a potem juz iść po chudziaku między styropianem?

i jeszcze jedno, hydraulik proponuje jeszcze grzejniki w pomieszczeniu gdzie będzie podłogówka - czy tak się robi? po co mi wtedy podłogówka? pomieszczenie ma dwadzieścia kilka metrów

prośba o odpowiedz

pozdr.

Konmak

Jeżeli Ci się zmieści wszystko nad chudziakiem to może tak być......

Jakie pomieszczenie?........ łazienka tak... wiatrołap.. też bym tak zrobił....