Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

jak już pisałem hydraulik umieści skrzynkę rozdzielacza ogrzewanie podłogowego do górnej łazienki w kotłowni na parterze.

Aby jednak mieć wpływ na odpowietrzenie podłogówki zaproponował mi odpowietrzenie rur podłogówki na poziomie łazienki

mi się takie rozwiązanie podoba bo łączy ideę odpowietrzenia podłogówki (z powodu różnicy poziomów robi się syfon i może sie gromadzić powietrze) a jednocześnie nie zabiera mi miejsca na skrzynię rozdzielacza w łazience górnej

co Pan o tym myśli?

mhhh temat rzeka..... ja się uczyłem tego jakieś 12 lat.... jak mam Ci to wyjaśnić w kilku zdaniach.

można zamontować zbiornik na gaz, można zamontować pompę ciepła.... nie jesteś skazany na węgiel.

Jeżeli jednak zdecydujesz się na paliwo stałe.... myslę że z kotłem Buderusa wykonanie domku to około 35 tyś

skrol!mam pytanie: z"zetka" w kotłowni może być poziomo na dole czy musi być pionowo?dzięki za odpowiedż i sorry za takie"trudne"pytania.jola

Wydaje mi się ze to nie ma znaczenia.... Powinna być tak zrobiona żeby zewnętrzne wyjście było na takiej wysokości żeby nie zostało zasypane przez śnieg.

• 1 month później...

Witaj Skrol !

Przebrnąłem cały wątek żeby nie zadawać niepotrzebnych pytań.

Sprawa wygląda tak :

Podłogówka w 100% czyli wszędzie, parterówka bez poddasza użytkowego. 110 m po podłogach. Nie mamy gazu z sieci.Z pompy ciepła zrezygnowaliśmy.

Zostaje piec na paliwo stałe. Co powiesz na takie założenia :

Kocioł 15 KW z automatyką uniwersalny ( ale z dużym zasobnikiem żeby można było sporo opału zmieścić) połączony z buforem 500 L.Dalej rozdzielacz 7-obwodowy na podłogi.pomijam pompki mieszacze i zawory termostatyczne bo to według zaleceń.W buforze jedna wężownica do Solara, druga do przepływowej ciepłej wody.WSZYSTKO W UKłADZIE OTWARTYM !!!

Proszę o opinię !

pozdr.