agnieszkakusi 17.06.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 hmmm....tylko skąd mam wziąć manometr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 17.06.2008 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 hmmm....tylko skąd mam wziąć manometr? http://www.allegro.pl/item378139926_manometr_proby_cisnienia_opon_cisnieniomierz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 18.06.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 witam jak już pisałem hydraulik umieści skrzynkę rozdzielacza ogrzewanie podłogowego do górnej łazienki w kotłowni na parterze. Aby jednak mieć wpływ na odpowietrzenie podłogówki zaproponował mi odpowietrzenie rur podłogówki na poziomie łazienki mi się takie rozwiązanie podoba bo łączy ideę odpowietrzenia podłogówki (z powodu różnicy poziomów robi się syfon i może sie gromadzić powietrze) a jednocześnie nie zabiera mi miejsca na skrzynię rozdzielacza w łazience górnej co Pan o tym myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 18.06.2008 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 chyba może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.06.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 będę miał zmywarkę sąsiadującą ze zlewozmywakiem - jest sens dać do zmywarki oddzielne podejście do kanalizacji? czy wygodniej wpiąć w tą samą rurę co zlewozmywak? - teraz mam wpiętą pralkę w rurę pod zlewozmywakiem i nie jest to uciążliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 21.06.2008 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 oddzielane podejście zajmuje mniej miejsca..... wszystko masz schowane w ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 22.06.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Jak dobrać grzejniki do pieca kondensacyjnego a jakie do jednofunkcyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.06.2008 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Jak dobrać grzejniki do pieca kondensacyjnego a jakie do jednofunkcyjnego? Dobiera się tak samo... to jest taki sam kocioł trzeba to policzyć. Podejrzewam że chodzi o kocioł atmosferyczny? Ale sposób liczenia jest też taki sam. może sprecyzuj o co Ci chodzi....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 22.06.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 chcę dobrać wielkość grzejników do domu (będzie ich ok 24 szt). dla pieca kondensacyjnego lub jednofunkcyjnego z zasobnikiem ok 150l.Powierzchia użytkowa domu 270m2. kubatura prawie 1000m3.Bez podłogówki. Piotrm74Warszawa- Białołęka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.06.2008 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Każde pomieszczenie ma swoją kubaturę.... do niej trzeba dobrać zapotrzebowanie na ciepło ( ja daję 25-35 wat na m3 ) potem z katalogu dobrać odpowiednie grzejniki.Różnicą jest czy dobierasz do kotła kondensacyjnego czy nie.Jeżlei się na tym nie znasz to zleć to komuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszpiep72 22.06.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Dotyczy instalacji CO. Ponieważ w okolicy nie mam gazu zatem skazany jestem na piec węglowy (pewnie którys z podajnikiem)W moich planach jest zrobienie tak by piec podgrzewał ciepła wode uzytkową, podłogówkę i kaloryfery jak to powinno byc zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.06.2008 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 mhhh temat rzeka..... ja się uczyłem tego jakieś 12 lat.... jak mam Ci to wyjaśnić w kilku zdaniach.można zamontować zbiornik na gaz, można zamontować pompę ciepła.... nie jesteś skazany na węgiel. Jeżeli jednak zdecydujesz się na paliwo stałe.... myslę że z kotłem Buderusa wykonanie domku to około 35 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolanta k 22.06.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 skrol!mam pytanie: z"zetka" w kotłowni może być poziomo na dole czy musi być pionowo?dzięki za odpowiedż i sorry za takie"trudne"pytania.jola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 23.06.2008 04:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2008 skrol!mam pytanie: z"zetka" w kotłowni może być poziomo na dole czy musi być pionowo?dzięki za odpowiedż i sorry za takie"trudne"pytania.jola Wydaje mi się ze to nie ma znaczenia.... Powinna być tak zrobiona żeby zewnętrzne wyjście było na takiej wysokości żeby nie zostało zasypane przez śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 29.07.2008 04:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konmak 29.07.2008 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 czy jedyny sposób na sprawdzenie poprawnej instalacji to sezon grzewczy?czy sa inne mozliwości aby przetestować instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 29.07.2008 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 nie rozumiem pytania... co znaczy poprawnej instalacji:?- szczelnej? - dobrze zrobić próbę- dobrze zaprojektowanej? - nie trzeba w ogóle grzać .... to widać- dobrze wykonanej? - tak potrzeba uruchomić żeby było wiadomo czy dobrze działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 30.07.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Witaj Skrol !Przebrnąłem cały wątek żeby nie zadawać niepotrzebnych pytań.Sprawa wygląda tak :Podłogówka w 100% czyli wszędzie, parterówka bez poddasza użytkowego. 110 m po podłogach. Nie mamy gazu z sieci.Z pompy ciepła zrezygnowaliśmy.Zostaje piec na paliwo stałe. Co powiesz na takie założenia : Kocioł 15 KW z automatyką uniwersalny ( ale z dużym zasobnikiem żeby można było sporo opału zmieścić) połączony z buforem 500 L.Dalej rozdzielacz 7-obwodowy na podłogi.pomijam pompki mieszacze i zawory termostatyczne bo to według zaleceń.W buforze jedna wężownica do Solara, druga do przepływowej ciepłej wody.WSZYSTKO W UKłADZIE OTWARTYM !!! Proszę o opinię !pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 31.07.2008 05:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 To co między kotłem a buforem OTWARTEza buforem radzę zamknięte, bufor robi za wymiennikDo podłogówki radzę dać mieszacz... a na pewno przepływomierze ..... woda jest leniwa i popłynie najkrótszą rurką. Reszta OKi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 31.07.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Hej! W jaki sposób bufor ma być wymiennikiem? Wężownica pionowa dla podłogówki? Trzecia z kolei?? Mieszacz tak , może nawet 2 ,rozdzielacz kupie uzbrojony z przepływomierzami oczywiście Dzięki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts