skrol 31.07.2008 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 mhhh troszkę nie doczytałem...... ale wydaje mi się podłączenie zasobnika bezpośrednio spowoduje zimny powrót do kotła.Radzę jedną wężownicę podłączyć do kotła, drugą CWU . a wodę z zasobnika używać jako bufor do COw takim wypadku radzę dać 300l i drugi zasobnik na strychu do solarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 31.07.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 mhhh troszkę nie doczytałem...... ale wydaje mi się podłączenie zasobnika bezpośrednio spowoduje zimny powrót do kotła. Nawet jak będę go grzał na 90 stopni?? Wiem że to zbiornik warstwowy ale wolałbym 1 baniak niż dwa! Poza tym nad Solarami sie mocno zastanawiam i nie jestem pewien że chce je mieć.Ta wężownica miała by być na wszelki wypadek na kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 31.07.2008 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 więc radzę pociągnąć rurki na strych a na razie zrobić zasobnik jako wymiennikUkład otwarty nie jest dobry ani dla grzejników, ani dla podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 31.07.2008 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 No OK! Czyli dałbym 300 L bufor jako wymiennik, w nim 3 wężownice. Pierwszy układ otwarty między piecem i buforem a drugi zamknięty! Są jeszcze wymienniki płytowe o wiele mniejsze gabarytowo! Czy to nie lepszy pomysł? Czy płytowe się nadają między dwoma zamkniętymi układami ?? Przepraszam jeśli coś pomieszałem ale jeśli układ otwarty nie jest dobry dla grzejników i podłogówki to dla pieca i bufora nie będzie ok?? Jeśli już to wolałbym połączyć bezpośrednio piec z buforem w układzie otwartym a w tym buforze dac 2 wężownice, do cwu i podłogówki!Pomińmy Solary !? Tak by było najprościej chyba. Ale nie wiem jak to w praktyce bywa ,,,, Proszę o opinię raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 01.08.2008 04:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Obawiam Się że nie dostaniesz zasobnika z trzema wężownicami.Kombinowany też ma wszystko razem połączony.Rozwiązaniem jest kominek z wymiennikiem, ale wtedy naczynko masz bezpośrednio nad nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukash123 01.08.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Witam wszystkich, Mam pytanie o sposób montażu odpływów w posadzcze:Umieściłem to w oddzielnym wątku: http://forum.muratordom.pl/post2648945.htm#2648945 Bardzo proszę o poradę eksperta. Pozdrawiam,Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ben7 02.08.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Witam, mam pytanie odnośnie wielkości naczynia przeponowego do CO, w układzie: bufor o pojemności 600l + podłogówka 1000mb fi16Proszę o informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 02.08.2008 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Witaj... zanim zapytasz poczytaj... Ale wyjaśnię 8%*(600+113)= 713 ..... czyli 57,04 litra, radzę dać 60 litrowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 02.08.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Pytanie do znawcy tematu Wod-kan jest takie.Doprowadzenie wody do budynku jest fi 40 zawór główny 1" za zaworem licznik wody 3/4 Dn 20 następnie jest to rozgałęzione na podlicznik do ogrodu . w drugiej gałęzi jest filtr siatkowy, zawór p/skarzeniowy,reduktor ciśnienia , filtr z wkładem wszystko w tej gałęzi 3/4 . Przy montarzu wykonałem telefon do kolegi , który doradził aby licznik wody główny i wszystko przed nim wykonać w 1".Co mam robić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 03.08.2008 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 wykonać zgodnie z projektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.08.2008 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Pytanie do znawcy tematu Wod-kan jest takie.Doprowadzenie wody do budynku jest fi 40 zawór główny 1" za zaworem licznik wody 3/4 Dn 20 następnie jest to rozgałęzione na podlicznik do ogrodu . w drugiej gałęzi jest filtr siatkowy, zawór p/skarzeniowy,reduktor ciśnienia , filtr z wkładem wszystko w tej gałęzi 3/4 . Przy montarzu wykonałem telefon do kolegi , który doradził aby licznik wody główny i wszystko przed nim wykonać w 1".Co mam robić ? Daj tak jak masz w projekcie.. czyli 3/4 .. spokojnie to wystarczy a jak zrobisz inaczej to Ci nie odbiorą instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 03.08.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Tak właśnie pomyślałem po napisaniu postu . Ale kolejność i odgałęzienie na ogród jest prawidłowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.08.2008 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Tak właśnie pomyślałem po napisaniu postu . Ale kolejność i odgałęzienie na ogród jest prawidłowa ? Po mojej ostatniej rozmowie z nadzorem moja wiedza mówi że najpierw zawór, potem potem antyskarzeniowy, potem licznik, zawór, odejście na drugi licznik i po każdym liczniku zawory. Można jeszcze zrobić równolegle liczniki ale najpierw antyskarzeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 03.08.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 OK. Dzięki za szybkie odpowiedzi . Mam nowe pytania . Wczoraj robiłem napełnienie instalacji wodą z sieci . Instalacja zgrzewana PP. Podejścia do WC zaślepione , Tam gdzie umywalki korki . Po napełnieniu zegar wskazywał 2,8 bara po 24 godzinach spadła strzałka o grubość włosa . Przecieku nie widać czy tu nie jest wynik zmniejszenia objętości przez powietrze ( zchłodzenie się ) w gałązkach zaślepionych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.08.2008 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 OK. Dzięki za szybkie odpowiedzi . Mam nowe pytania . Wczoraj robiłem napełnienie instalacji wodą z sieci . Instalacja zgrzewana PP. Podejścia do WC zaślepione , Tam gdzie umywalki korki . Po napełnieniu zegar wskazywał 2,8 bara po 24 godzinach spadła strzałka o grubość włosa . Przecieku nie widać czy tu nie jest wynik zmniejszenia objętości przez powietrze ( zchłodzenie się ) w gałązkach zaślepionych ? Fizyka.... woda schłodzona zmniejsza swoją objętość....ale nie poniżej zera to jest bardzo dobry wynik..... jeżeli chcesz zrobić próbę to nabij kompresorem instancję do 8 barów..... wtedy wszystkie wycieki wyjdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 04.08.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 skrolMam pewnie trywialne dla Ciebie pytanie. Jaka jest różnica pomięszy trójdrogowym a czterodrogowym zaworem mieszającym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaroniebieska 04.08.2008 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Może się orientujesz kto jest producentem ew. dystrybutorem w Polsce pompy z rozdrabniaczem SANIPLAST? Poszukuję serwisu w Trójmieście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 04.08.2008 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 Może się orientujesz kto jest producentem ew. dystrybutorem w Polsce pompy z rozdrabniaczem SANIPLAST? Poszukuję serwisu w Trójmieście... W Trójmieście to nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 04.08.2008 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 skrol Mam pewnie trywialne dla Ciebie pytanie. Jaka jest różnica pomięszy trójdrogowym a czterodrogowym zaworem mieszającym? Jak zadałeś to ja tak odpowiem:) Jaka jest różnica między limuzyną a dostawczym..... oba służą do jeżdżenia, ale budowa i przeznaczenie jest całkiem inne. Sprecyzuj o co CI chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sakus 05.08.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 skrol Mam pewnie trywialne dla Ciebie pytanie. Jaka jest różnica pomięszy trójdrogowym a czterodrogowym zaworem mieszającym? Jak zadałeś to ja tak odpowiem:) Jaka jest różnica między limuzyną a dostawczym..... oba służą do jeżdżenia, ale budowa i przeznaczenie jest całkiem inne. Sprecyzuj o co CI chodzi? Mam kocioł na olej (grzege podłogówkę i kaloryfery + CWU) i zamierzam zmienić na kocioł na groszek. W folderach zazwyczaj piszą ,iż w kotle na eko powinien być zawór 4-drogowy. Obecnie mam 3-drogowy. Czy moge go wykorzystać do kotła na groch? Wiem, że jego zadaniem jest utrzymanie odpowiedniej temperatury na powrocie. Właśnie nie wiem jaka jest różnica pomiędzy 3 i 4 drogowym... Mam nadzieję, że naświetliłem mój problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts