ertevu 05.09.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 A więc już wiem trochę więcej. Ciekawy jest też Twój pomysł z wyłączaniem pompy powyżej 25 stopni.A gdzie taki hydrauliczno-elektryczny termostat można kupić ?.Ale chciałem jeszcze wrócić do mieszacza. Bo skoro piec obniża temperaturę zasilania kaloryferów kiedy przychodzi wiosna, to najlepiej by też było aby proporcjonalnie obniżył tez temperaturę na wejściu podłogówki. Gdyby zastosować mieszacz termostatyczny , na wejściu podłogówki temperatura na wiosnę nie zmniejszyła by się , a więc byłaby na wiosnę za duża. Czy ja dobrze rozumuję ?.Drugie pytanie związane jest z tymi przepływomierzami w rozdzielaczu podłogówki.Jak zauważyłem można tam "kręcić " zarówno górą , jak i dołem.Wiem już , że należy dążyć do tego aby przepływ w każdym obwodzie wynosił 1,5 l/sek. Ale skoro są dwie regulacje - jaka jest procedura regulacji ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 05.09.2008 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 A więc już wiem trochę więcej. Ciekawy jest też Twój pomysł z wyłączaniem pompy powyżej 25 stopni.A gdzie taki hydrauliczno-elektryczny termostat można kupić ?.Ale chciałem jeszcze wrócić do mieszacza. Bo skoro piec obniża temperaturę zasilania kaloryferów kiedy przychodzi wiosna, to najlepiej by też było aby proporcjonalnie obniżył tez temperaturę na wejściu podłogówki. Gdyby zastosować mieszacz termostatyczny , na wejściu podłogówki temperatura na wiosnę nie zmniejszyła by się , a więc byłaby na wiosnę za duża. Czy ja dobrze rozumuję ?. Drugie pytanie związane jest z tymi przepływomierzami w rozdzielaczu podłogówki.Jak zauważyłem można tam "kręcić " zarówno górą , jak i dołem.Wiem już , że należy dążyć do tego aby przepływ w każdym obwodzie wynosił 1,5 l/sek. Ale skoro są dwie regulacje - jaka jest procedura regulacji ?. W okresach przejściowych niestety stałe ustawienia sie nie sprawdzają .... trzeba to przestawiać. jedne regulatory są do regulacji przepływu... drugie do termostatów... podłącza się do nich głowice termostatyczne z kapilarą w poszczególnych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc_gregor 06.09.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Mam pytanie: instalatorzy od C.O i wody założyli rurkę przygotowaną do odprowadzania kondensatu z kotła kondensacyjnego Viessmana, tak jak na zdjęciu. Rurka wchodzi do odpływu z kratki ściekowej na środku kotłowni , ale fragment tego odprowadzenia zaznaczony w czerwonym kółku jest poniżej jego ujścia, tworząc taki niby-syfon. Czy takie ułożenie rurek jest prawidłowe? http://images26.fotosik.pl/273/d435b5d54fae391cm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 07.09.2008 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Mam pytanie: instalatorzy od C.O i wody założyli rurkę przygotowaną do odprowadzania kondensatu z kotła kondensacyjnego Viessmana, tak jak na zdjęciu. Rurka wchodzi do odpływu z kratki ściekowej na środku kotłowni , ale fragment tego odprowadzenia zaznaczony w czerwonym kółku jest poniżej jego ujścia, tworząc taki niby-syfon. Czy takie ułożenie rurek jest prawidłowe? http://images26.fotosik.pl/273/d435b5d54fae391cm.jpg Taki syfon jest potrzebny żeby zapach z kanalizacji nie przedostawał się do komory spalania..... może pojawić się metan. Ja taki syfon robię przy kotle.. powinien być otwarty od góry http://www.hydraulik.net.pl/syfon.jpg Myślę że powinno to być poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian83zw 07.09.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 bede zakladal nowa instalacje CO w domku jedno rodzinym o pow. ok120m2 z podaszem uztykowym . co bys mi polecil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 07.09.2008 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 dobrego hydraulika..... a poza tym sprecyzuj pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 07.09.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 skrol w domu instalacja będzie na rozdzielaczach ,do grzejników ma lecieć pex/al/pex , kocioł z podajnikiem na groszekteraz pytaniezastanawiam się czy nie dołożyć trochę kasy i od rozdzielacza do grzejników użyć miedzi miękkiej ? w końcu istnieje prawdopodobieństwo zawrzenia wody w kotle jaką średnicę trza było by zastosować , jeden instalator proponuje fi 12 zamiast 15 , będzie taniej , ale przekrój mi sie jakiś słaby wydaje co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 07.09.2008 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Ja bym to zrobił tak:Kociołek na ekogroszek w układzie otwartym -> wymiennik płytowy i reszta w zamkniętym na pexach.... będzie stosunkowo tanio.... jeden problem to trzeba co jakiś czas czyścić wymiennik.... no ale coś za coś.Twój pomysł jest fajny.... ale miedź droga.... no i grzejniki nie lubią układu otwartego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 08.09.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Hey Dobrzy ludzie pomóżcie,prosze. Sytuacja wyglada tak,mam zainstalowany kociołek olejowy(kupiony z drugiej reki),najpierw hulał z baniaczka(bo nie miałem zbiorników),było wszystko ok. Zainstalowano mi zbiornik,zatankowałem olej,hydraulicy przyjechali,aby zaciagnac rope do kotła i jest tak,ze z obudowy palnika wydobywa sie popiskiwanie,a w obudowie filtra widac pecherzyki powietrza. Instalacja od zbiornika do kotła jest wykonana z miedzi,jest jedna rura,bo powrót jest wpiety poprzez trójnik do rury zasilajacej(podobne trudne do odpowietrzenia),na dolocie jst zainstalowany zawór odcinajacy,ze spustem. Hydraulik,mowił ze palnik wyrzuci to powietrze,serwisant podpowiedział aby na pompce paliwowej odkrecic srubke oznaczona jako P,w momencie gdy palnik sie wlaczy,ze niby wyrzuce w ten sposób powietrze z instalacji,ale robiłem to ze 3 razy po kilkanascie sekund,a tam dalej buzuje powietrze. No i ostatnie,jak juz wylaczylem kocioł i po dluzszej chwili,nachyliłem sie w okolicy filtra to słyszałem tam coś jakby takie buzowanie powietrza(ale to juz moze nadinterpretacja). Co robić,w co uderzyć,ewentualnie na co być nastawionym czekajac na hydraulików(no bo bez nich sie nie obejdzie). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.09.2008 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 musisz dobrze odpowietrzyć układ...... czasem to trochę trwa i człowiek wychodzi brudny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 08.09.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Tak,ale stwierdziłem (i hydraulik tez doszedł do tego samego), że przerobimy ten układ zasilania,tak aby powrót szedł do zbiornika,a nie wcinał sie w zasilanie,bo cos mi sie wydaje ze to on jest źródłem tych problemów,a już na pewno ten układ jest ciezszy do odpowietrzenia.wiec najpierw wstawimy druga rurkę,a potem bede sie bawił w odpowietrzanie ... pozdrawiam i dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 13.09.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Witam Mam pytanie; czy instalował Pan kiedyś taki układ. zasobnik ACV - SMART Multi-Energy 300 lub inny - do którego był podłączony piec gazowy tak aby częściowo ładował zasobnik c.w.u.( 1 i 2 przyłącze płaszcza c.w.u.) oraz kominek podłączony do 1 i 3 przyłącza zasobnika - płaszcza c.w.u. Po rozmowie z instalatorem wynika że przy takim podłączeniu unika się podgrzewania całego zasobnika w lecie ( grzeje się tylko górna cześć zasobnika skąd pobierana jest woda do celów c.w.u.) natomiast w zimie za pomocą kominka można ogrzać całość zasobnika ( powrót obiegu grzewczego kominka jest podłączony w dolnej części zasobnika ) Oraz drugie pytanie ; Czy podłączenie kominka do wężownicy w ACV - SMART Multi-Energy 300 da efekt w postaci w miarę szybkiego nagrzania całego zasobnika? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluton 13.09.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Mam pytanie. W projekcie mam juz dobrane kaloryfery, rury i kocioł. Problem w tym, że jest tam system trójnikowy, którego nie chcę. Z kotła wychodzi fi18, później rozgałęzia się na fi15 a do grzejników dochodzi fi12 (rury pex-al-pex). Ja chcę system rozdzielaczowy i stąd moje pytanie: Czy dać rury fi18 do rozdzielaczy i fi12 do kaloryferów (tak na logike mi wyszło) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 14.09.2008 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Mam pytanie. W projekcie mam juz dobrane kaloryfery, rury i kocioł. Problem w tym, że jest tam system trójnikowy, którego nie chcę. Z kotła wychodzi fi18, później rozgałęzia się na fi15 a do grzejników dochodzi fi12 (rury pex-al-pex). Ja chcę system rozdzielaczowy i stąd moje pytanie: Czy dać rury fi18 do rozdzielaczy i fi12 do kaloryferów (tak na logike mi wyszło) ? Od kotła do rozdzielacza co najmniej fi 22 (miedziana) , 25 (zgrzewany), 26 (pex). dalej do grzejników fi 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 14.09.2008 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam Mam pytanie; czy instalował Pan kiedyś taki układ. zasobnik ACV - SMART Multi-Energy 300 lub inny - do którego był podłączony piec gazowy tak aby częściowo ładował zasobnik c.w.u.( 1 i 2 przyłącze płaszcza c.w.u.) oraz kominek podłączony do 1 i 3 przyłącza zasobnika - płaszcza c.w.u. Po rozmowie z instalatorem wynika że przy takim podłączeniu unika się podgrzewania całego zasobnika w lecie ( grzeje się tylko górna cześć zasobnika skąd pobierana jest woda do celów c.w.u.) natomiast w zimie za pomocą kominka można ogrzać całość zasobnika ( powrót obiegu grzewczego kominka jest podłączony w dolnej części zasobnika ) Oraz drugie pytanie ; Czy podłączenie kominka do wężownicy w ACV - SMART Multi-Energy 300 da efekt w postaci w miarę szybkiego nagrzania całego zasobnika? Pozdrawiam Taki zestaw by się sprawdził.... ma tylko jeden problem... kominek ma pracować w układzie otwartym.... a reszta w zamkniętym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 14.09.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Taki zestaw by się sprawdził.... ma tylko jeden problem... kominek ma pracować w układzie otwartym.... a reszta w zamkniętym. dzięki za szybka odpowiedź Wiem , trzeba zastosować wymiennik płytowy przy pierwszym rozwiązaniu. A co sądzisz o podłączeniu kominka bezpośrednio do dolnej wężownicy. Zastanawia mnie jak szybko jestem wstanie nagrzać cały zasobnik 300l w momencie gdy wężownica jest tak nisko. Teoretyczne jest ona przeznaczona pod solary ale chyba kominek też da sobie z tym radę - przy tym rozwiązaniu zbędny będzie wymiennik płytowy. Z praktyki ( obserwacje u teściów ) wiem, że strata na wymienniku to kilkanaście stopni a na wężownicy chyba w zasadzie nie występuje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.09.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Nocowałem kilka dni w hotelu. I zaskoczony zostałem pewnym rozwiązaniem i ciągle zastanawiam sie jak to było zrobione - choć swoja koncepcje mam W kranach ciepła woda - to żadna rewelacja bo tak być powinno - pojawia sie od razu czyli instalacja z obiegiem CWU W łazience byla drabinka, odkręciłem zawór by sprawdzić czy grzeje - w ciągu dosłownie minuty cala już była prawie ciepła - więc grzało. Zaskoczony odkręciłem zawór kaloryfera w pokoju - zimny i ni czorta nie chciał sie rozgrzać Hmmm.... Czyżby drabinka była podłączona w obiegu CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 14.09.2008 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Raczej jest dodatkowy obieg grzewczy na łazienki i ewentualnie podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 14.09.2008 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Taki zestaw by się sprawdził.... ma tylko jeden problem... kominek ma pracować w układzie otwartym.... a reszta w zamkniętym. dzięki za szybka odpowiedź Wiem , trzeba zastosować wymiennik płytowy przy pierwszym rozwiązaniu. A co sądzisz o podłączeniu kominka bezpośrednio do dolnej wężownicy. Zastanawia mnie jak szybko jestem wstanie nagrzać cały zasobnik 300l w momencie gdy wężownica jest tak nisko. Teoretyczne jest ona przeznaczona pod solary ale chyba kominek też da sobie z tym radę - przy tym rozwiązaniu zbędny będzie wymiennik płytowy. Z praktyki ( obserwacje u teściów ) wiem, że strata na wymienniku to kilkanaście stopni a na wężownicy chyba w zasadzie nie występuje. pozdrawiam Jeżeli podłączysz kominek pod oddzielną wężownicę to nie musisz dawać wymiennika. Z dolnej wężownicy spokojnie zagrzejesz cały zasobnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.09.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Raczej jest dodatkowy obieg grzewczy na łazienki i ewentualnie podłogówkę.czy to oznacza ze wykorzystanie obiegu CWU do ewentualnego podpięcia drabinki jest błędem?To nie był jakiś tam moloch tylko mały hotelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts