Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

Raczej jest dodatkowy obieg grzewczy na łazienki i ewentualnie podłogówkę.
czy to oznacza ze wykorzystanie obiegu CWU do ewentualnego podpięcia drabinki jest błędem?To nie był jakiś tam moloch tylko mały hotelik

Od strony technicznej to dobry pomysł.... ale sanepid by zamknął to w 5 minut.... Połączenie wody sanitarnej z obiegiem brudnej grzejnikowej....... to zły pomysł.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Raczej jest dodatkowy obieg grzewczy na łazienki i ewentualnie podłogówkę.
czy to oznacza ze wykorzystanie obiegu CWU do ewentualnego podpięcia drabinki jest błędem?To nie był jakiś tam moloch tylko mały hotelik

ja sie spotkałem z takim rozwiązaniem jak wspominasz, to niby taka nowikna super hiper. Mi osobiscie sie to nie podoba, ale wydaje sie miec sens w niektorych zastosowaniach - poprostu cyrkulacja puszczona jest przez grzejnik łazienkowy ...

wg mnie nie jest to szczesliwe rozwiązanie, ale np wydaje sie być logiczne np jak wspomniałeś hotelik, gdzie CWU przygotowywane jest np na solarach i w latą są zyski, ktore mozna dodatkowo wykorzystac ...

pozdrawiam

Piotrek

...Od strony technicznej to dobry pomysł.... ale sanepid by zamknął to w 5 minut.... Połączenie wody sanitarnej z obiegiem brudnej grzejnikowej....... to zły pomysł.
a niby dlaczego Sanepid miałby sie czepić ? jeśli drabinka byłaby tylko podpięta do CWU? A pal sześć Sanepid - oni często czepiają sie byle czego (mi pierwsza budowę opóźnili o rok, dopiero MZdr wyraziło warunkowo zgodę na budowę) - chodzi mi o samo rozwiązanie - naganne? jeśli tak to dlaczego? Myślę o pewnych rozwiązaniach które chciałbym u siebie zastosować stad zawracam tak gitarę

Tak jak pisałem... od strony technicznej jest dobre rozwiązanie..... ale ja bym nie podłączył wody której pije do układu grzejnikowego..... grzejniki nie są przystosowane do tego żeby z nich pić wodę.

Lepszym rozwiązaniem jest puszczenie z solarów ciepła na CO i zamknięcie na rozdzielaczu zaworów na grzejniki a zostawienie tylko na łazienkowe.

Lub oddzielny rozdzielacz na podłogówkę i grzejniki łazienkowe.

Hej, mam taką sytuację:

W domu wyjdzie ok. 60 m2 ogrzewania podłogowego:

na dole salon, kuchnia, korytarz - pomiędzy nimi nie ma drzwi, łazienka przy sypialni. W sypialni grzejnik.

Na górze 3 pokoje grzejniki, 2 garderoby grzejniki, łazienka podłogowe.

Dom typu stodoła, dach dwuspadowy, bk 400 36,5 + styro 5-6 cm (styro w planie), podłoga ocieplona 15 cm styro, dach ocieplony będzie ok. 20-22 cm wełna. Komin przystosowany do kotła kondensacyjnego (2 przepływowy).

Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem.

Chciałbym zastosować kocioł kondensacyjny i grzejniki zwymiarowane na niższą termp. Czy warto tak wymiarować? Czy lepiej zastosować jakiś układ mieszający przy podłogówce i temp. do grzejników 70-75?

No druga rzecz jaka mnie nurtuje. Wg instalatora wychodzi 6 obwodów podłogówki (2 salon, 1 kuchnia, 1łazienka parter, 1 łazienka piętro, 1 korytarz)

Jak powinno wyglądać sterowanie takim układem? aby można było z tym żyć? Czy wystarczy termostat przy rozdzielaczu podłogówki? Czy też lepiej zamontować w reprezentatywnym punkcie domu czujnik pomiaru temperatury połączony z elektrozaworami?

W salonie będzie kominek (palenisko zamknięte) tradycyjny. Czy tam w związku z okresowym paleniem w kominku (nie wiem jak częstym) może zamontować na jego obwody te elektrozawory, a na resztę podłogówki zastosować nastawy stałe na przepływach w rozdzielaczu?

No i pozostaje jeszcze kwestia kotła - chciałbym 1 funkcyjny z zasobnikiem. Jest mały kłopot z miejscem - albo będą oba wiszące i kocioł i zasobnik (ok. 100-120 l czy są takie wiszące?), albo kocioł by musiał być ze zintegrowanym zasobnikiem - instalator poleca Vitodens 222. Rodzina 2 + docelowo 2 ;)

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Witam,

Podłogówka powinna być na rozdzielaczu z przepływomierzami... jest jej sporo więc musi być dany mieszacz.

Podłogówka bez przepływomierzy i mieszacza dobrze grzeje na krótkiej pętli i nie grzeje na długiej.... nie da się tego wysterować.

Zawory na podłogówce są trochę bez sensu... czas reakcji to około 3 godzin.... więc wyłączenie podłogówki będzie odczuwalne dopiero po trzech godzinach.

Kocioł kondensacyjny można już kupić w dobrej cenie...

Ja mam taką ofertę:

Buderus Legamax GB 152 T-24 150 z regulatorem RC 35 zestaw kominowy BOX-TWIN - zasobnik 150l - 8900 netto

http://www.buderus.pl/?page_id=3465

Jeżeli podłączysz kominek pod oddzielną wężownicę to nie musisz dawać wymiennika.

Z dolnej wężownicy spokojnie zagrzejesz cały zasobnik.

No to ostatnie pytanie:

Czy po podłączeniu kominka do dolnej wężownicy po kilku latach będę mógł zmodernizować kotłownię i do tej wężownicy podłączyć solary ?

Czy nie będzie problemu z " czystością " tej wężownicy i ewentualnym złym wpływem na solary.

Pozdrawiam

Zastanawiam sie nad wyborem kotła kondensacyjnego Viessmanna :Vitodens 333F z zasobnikem warstwowym 86 L o mocy 3,8-19KW albo ten sam kociol z zasobnikiem z wężownica 130 L, ale ten ma inny zakres mocy 5,2-26KW.Kociol z zasobnikiem warstwowym ma nizszy prog mocy i wydaje sie optymalniejszym, ale: czy nie jest narazony bardziej na osadzanie sie kamienia niz ten z zasobnikiem z wężownica?Czy nie bedzie problemow, jesli podlacze cyrkulację ?Ktorą wersje wybrac? Acha, dom 200 m kw. plus pare grzejnikow w piwnicy, 3-4 osoby zamieszkujace, dwie lazienki i kuchnia, zapotrzebowanie domu na cieplo tp ok. 13 KW.Na parterze ok. 30 m podlogowki, na poddaszu podlogowka w lazience, w kazdym pomieszczeniu sa grzejniki.Instalacja byla projektowana na kociol kondensacyjny ( i tak dobierane grzejniki) natomiast podlogowka dolozona w trakcie.Acha, nie ma zadnego mieszacza itp., na parterze podlogowka ma swoj rozdzielacz z pompa i termostatem, na gorze odchodzi od rozdzielacza z grzejnikami.!!!(ciekawe, czy tak moze byc?)

Jeżeli podłączysz kominek pod oddzielną wężownicę to nie musisz dawać wymiennika.

Z dolnej wężownicy spokojnie zagrzejesz cały zasobnik.

No to ostatnie pytanie:

Czy po podłączeniu kominka do dolnej wężownicy po kilku latach będę mógł zmodernizować kotłownię i do tej wężownicy podłączyć solary ?

Czy nie będzie problemu z " czystością " tej wężownicy i ewentualnym złym wpływem na solary.

Pozdrawiam

trzeba będzie przepłukać wężownicę... ale poza tym będzie można ją wykorzystać.

Zastanawiam sie nad wyborem kotła kondensacyjnego Viessmanna :Vitodens 333F z zasobnikem warstwowym 86 L o mocy 3,8-19KW albo ten sam kociol z zasobnikiem z wężownica 130 L, ale ten ma inny zakres mocy 5,2-26KW.Kociol z zasobnikiem warstwowym ma nizszy prog mocy i wydaje sie optymalniejszym, ale: czy nie jest narazony bardziej na osadzanie sie kamienia niz ten z zasobnikiem z wężownica?Czy nie bedzie problemow, jesli podlacze cyrkulację ?Ktorą wersje wybrac? Acha, dom 200 m kw. plus pare grzejnikow w piwnicy, 3-4 osoby zamieszkujace, dwie lazienki i kuchnia, zapotrzebowanie domu na cieplo tp ok. 13 KW.Na parterze ok. 30 m podlogowki, na poddaszu podlogowka w lazience, w kazdym pomieszczeniu sa grzejniki.Instalacja byla projektowana na kociol kondensacyjny ( i tak dobierane grzejniki) natomiast podlogowka dolozona w trakcie.Acha, nie ma zadnego mieszacza itp., na parterze podlogowka ma swoj rozdzielacz z pompa i termostatem, na gorze odchodzi od rozdzielacza z grzejnikami.!!!(ciekawe, czy tak moze byc?)

Osobiście nie lubię Wieśków........ ale taki zestaw będzie OKi

witam!

na poczatku chcialbym powiedziec,ze mam male doswiadczenie w budownictwie,jednak ze wzgeldu na to ze jednak sie zdecydowalem z zona na budowe domu chcialbym zasiegnac kilka opinii.aha,zapomnialbym skrol ,tobie nalezy sie chyba jakas nagroda od wszystkich formulowiczow,bo czytalem posty i dla sporej grupy budujacych juz pomogles,tylko pogratulowac.ale do pytania.buduje dom saga 2 ,projket mgprojekt,chcemy dac ogrzewanie podlogowe na parterze w kuchni,lazience,wiatrolapie,salonie i holu,a atzke w lazience na gorze.jaka dac wysokosc wylewki w tych pomieszczeniach i jaki uklad najeliej zastosowac ,jesli ogrzewanie bedzie miejskie ,a dodatkowo kominek.z gory dziekuje za odpowiedz!

Wylewka co najmniej 6 cm.... im więcej tym większa bezwładność podłogówki.

Ja bym zrobił tak:

to co przychodzi z miasta puściłbym na bufor... za nim rozprowadzenie na podłogówkę z mieszaczem i na grzejniki.....

jest trochę kosztowne rozwiązanie... ale da Ci bezpieczeństwo podłogówki i stabilna temperaturę na grzejniki

Witam,

Ja mam taką ofertę:

Buderus Legamax GB 152 T-24 150 z regulatorem RC 35 zestaw kominowy BOX-TWIN - zasobnik 150l - 8900 netto

No właśnie z tym ustawieniem zasobnika pod piecem może być problem natury przestrzennej.

Bardziej zależy mi na zarówno kotle wiszącym jak i zasobniku wiszącym lub ustawionym na stelażu (pod zasbonikiem musi być miejsce na pralkę).

w miejscu pod kotłem gdzie mógłby stać zasobnik robi się ciasno. Tak więc kocioł i zasobnik mogą być tylko zawieszone od metra w górę... :(

napsiales conajmniej 6 a max ile tej wylewki,aby pozneij po zprzykryciu ogrzewania podlogowego nie bylo za wysoko.czy to tez jest zalezne od wstawionego ukladu i rozmieszczenia wezownic...

Nie słyszałem nic na temat max wysokości wylewki.... wydaje mi się że to wylewkaż ma jakieś ograniczenia co do jej grubości.

Ja układam podłogówkę zawsze bardzo gęsto... 10cm i daję rozdzielacz z przepływomierzami, dzięki temu uzyskuje efekt pełnej ciepłej podłogi a nie tylko w miejscach gdzie jest rurka, i nie ograniczam sobie wielkości i mocy grzejnika.

Moc podłogówki reguluje automatyką i przepływami.

Witam,

Ja mam taką ofertę:

No właśnie z tym ustawieniem zasobnika pod piecem może być problem natury przestrzennej.

Bardziej zależy mi na zarówno kotle wiszącym jak i zasobniku wiszącym lub ustawionym na stelażu (pod zasbonikiem musi być miejsce na pralkę).

w miejscu pod kotłem gdzie mógłby stać zasobnik robi się ciasno. Tak więc kocioł i zasobnik mogą być tylko zawieszone od metra w górę... :(

A to w takim razie:

http://www.immergas.com.pl/menu_2/kk/zeus_victrix_superior_kw/charakterystyka.htm