skrol 16.09.2008 02:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 [ Osobiście nie lubię Wieśków........ ale taki zestaw będzie OKi Dzięki za odpowiedz........ale , ktory zestaw, ten z zasobnikiem warstwowym 86 l czy ten z zasobnikiem 130 l z wężownicą? Warstwowy to nic innego jak zwykła przepływówka z wymiennikiem i zasobnikiem... plusem tego rozwiązania jest możliwość stałego poboru wody, ale co za tym idzie zwiększone zużycie gazu. Trzeba sobie zadać pytanie.... czy chcemy mieć kocioł bardzo oszczędny, czy bardziej stawiamy na komfort. Ja zalecam 86l wartwowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asieks 21.09.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Pewnie moje pytanie jest banalne ..ale nie mogę spać od kilku dni, dlatego będę wdzięczna za informację. Jak to jest przy piecu kondensacyjnym jednofunkcyjnym z zasobnikiem. Czy w kaloryferach i w podłogówce płynie ta sama woda co potem w kranie? Czy ogrzewanie na kaloryfery ma swój zamknięty obieg tzn czy woda jest jedna i ta sama ? Zastanawiam sie bo ze wszystkich szkiców jakie znalazłam w necie wygląda ze woda tu i tu jest jest jedna. A jesli tak jest to czy to nie zaszkodzi kaloryferom i rurkom od podłogówki ? zawsze wydawało mi się ze tam musi być jakaś specjlana woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 21.09.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Niepotrzebnie się niepokoisz. Nie jestem co prawda specjalistą od tych spraw , ale z tego co wiem , zdecydowanie woda kaloryferów i podłogówki pracuje w obiegu zamkniętym , podobnie jak i woda przepływająca przez WYMIENNIK w zasobniku. Poprzez wymiennik następuje przekazanie ciepła do wody w zasobniku - i ta ( podgrzana ) woda idzie na krany.Po ostygnięciu lub zużyciu piec włączy się aby tę wodę poprzez wymiennik ponownie podgrzać. A sam wymiennik to po prostu rurki , czy płyta z rurkami zanurzone w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 22.09.2008 01:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Pewnie moje pytanie jest banalne ..ale nie mogę spać od kilku dni, dlatego będę wdzięczna za informację. Jak to jest przy piecu kondensacyjnym jednofunkcyjnym z zasobnikiem. Czy w kaloryferach i w podłogówce płynie ta sama woda co potem w kranie? Czy ogrzewanie na kaloryfery ma swój zamknięty obieg tzn czy woda jest jedna i ta sama ? Zastanawiam sie bo ze wszystkich szkiców jakie znalazłam w necie wygląda ze woda tu i tu jest jest jedna. A jesli tak jest to czy to nie zaszkodzi kaloryferom i rurkom od podłogówki ? zawsze wydawało mi się ze tam musi być jakaś specjlana woda To sa dwa różne obiegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asieks 22.09.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 uff..dzieki za info Ja swoim damskim rozumkiem wykombinowłam że dwa obiegi są napewno w dufunkcyjnych a w jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 24.09.2008 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Witam, mam takie pytanko - są na rynku dostępne 2 kotły kondensacyjne Vaillanta eco tec plus VC 126 (moc modulacji CO od 6-12 kW)i eco tec plus VC 186 (moc modulacji CO od 7-18 kW) Czy na moje warunki w zupełności wystarczy ten o modulacji do 12kW (dom BK 400 36,5 ocieplony 5 cm styro, podłoga 15 cm styro FS100, dach 22 cm toprock/superrock, okna 5kom. K1,0, went mech z reku) pow. 145m2 z poddaszem użytk. Z bardzo ogólnych wyliczeń wynika, że powinien wystarczyć w zupełności. Natomiast instalator sugeruje mi, że przy przygotowaniu c.w.u. taka moc kotła może być niewystarczająca i zasobnik będzie się długo nagrzewał. Nie wiem co na to Vaillant (jeszcze nie dostałem odpowiedzi) - ale na stronce producenta podana jest informacja że dla obu kotłów jest ta sama moc nominalna 18 kW c.w.u. http://www.vaillant.pl/Klienci_indywidualni/systems-and-products/gas/gastype1/produkt_vaillant/ecoTEC_VC_plus.htmlCzy przy użyciu tych dwóch kotłów rzeczywiście nie będzie różnicy w szybkości przygotowania ciepłej wody??? Różnica w cenie nie jest kolosalna, ale słysząłem, że przy mniejszym kotle (nie przewymiarowanym) jest mniejsze zużycie gazu ze względu na lepszą modulację.Czy ktoś mi pomoże w tym temacie?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga1401 24.09.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 czy moglabym prosic o orientacyjna cene rozprowadzenia kanalizy w stanie zerowym-przed wylaniem chudziaka.chodzi mi o cene robocizny.dom 130m2, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 24.09.2008 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Witam, mam takie pytanko - są na rynku dostępne 2 kotły kondensacyjne Vaillanta eco tec plus VC 126 (moc modulacji CO od 6-12 kW) i eco tec plus VC 186 (moc modulacji CO od 7-18 kW) Czy na moje warunki w zupełności wystarczy ten o modulacji do 12kW (dom BK 400 36,5 ocieplony 5 cm styro, podłoga 15 cm styro FS100, dach 22 cm toprock/superrock, okna 5kom. K1,0, went mech z reku) pow. 145m2 z poddaszem użytk. Z bardzo ogólnych wyliczeń wynika, że powinien wystarczyć w zupełności. Natomiast instalator sugeruje mi, że przy przygotowaniu c.w.u. taka moc kotła może być niewystarczająca i zasobnik będzie się długo nagrzewał. Nie wiem co na to Vaillant (jeszcze nie dostałem odpowiedzi) - ale na stronce producenta podana jest informacja że dla obu kotłów jest ta sama moc nominalna 18 kW c.w.u. http://www.vaillant.pl/Klienci_indywidualni/systems-and-products/gas/gastype1/produkt_vaillant/ecoTEC_VC_plus.html Czy przy użyciu tych dwóch kotłów rzeczywiście nie będzie różnicy w szybkości przygotowania ciepłej wody??? Różnica w cenie nie jest kolosalna, ale słysząłem, że przy mniejszym kotle (nie przewymiarowanym) jest mniejsze zużycie gazu ze względu na lepszą modulację. Czy ktoś mi pomoże w tym temacie? Pozdr. Oba mają taką samą moc na CWU.... więc spokojnie może być ten mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 24.09.2008 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 czy moglabym prosic o orientacyjna cene rozprowadzenia kanalizy w stanie zerowym-przed wylaniem chudziaka.chodzi mi o cene robocizny. dom 130m2, To zależy od zakresu.... ja nie podaje takich informacji nie puki nie obejrzę roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 24.09.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Oba mają taką samą moc na CWU.... więc spokojnie może być ten mniejszy A przy takich parametrach jakie podałem budynku - ten mniejszy będzie miał wystarczającą moc na najgorsze mrozy? Dom Wielkopolska, zimy teoretycznie mniej mroźne? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 24.09.2008 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Oba mają taką samą moc na CWU.... więc spokojnie może być ten mniejszy A przy takich parametrach jakie podałem budynku - ten mniejszy będzie miał wystarczającą moc na najgorsze mrozy? Dom Wielkopolska, zimy teoretycznie mniej mroźne? Pozdr. Spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 28.09.2008 05:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 nio to góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxjas 29.09.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 witam!! planuje sam zrobić instalacje CO i CWU w remontowanym domku... będzie gaz ziemny - kocioł Vitodens 100, będzie kominek i bufor ciepła,niestety tylko kawałek podłogówki w łazience - jakieś 6m podłączone na RTLu? jak to wszystko połączyć w całość?? na forum poczytałem ogólne zasady znam ale jakiś schemacik dokładny by sie przydał. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 29.09.2008 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 witam!! planuje sam zrobić instalacje CO i CWU w remontowanym domku... będzie gaz ziemny - kocioł Vitodens 100, będzie kominek i bufor ciepła, niestety tylko kawałek podłogówki w łazience - jakieś 6m podłączone na RTLu? jak to wszystko połączyć w całość?? na forum poczytałem ogólne zasady znam ale jakiś schemacik dokładny by sie przydał. pozdr Nie ma czegoś takiego. wszystko zależy jaki sprzęt użyjesz .... i różne rzeczy można zrobić na pares sposobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxjas 29.09.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 witam!! planuje sam zrobić instalacje CO i CWU w remontowanym domku... będzie gaz ziemny - kocioł Vitodens 100, będzie kominek i bufor ciepła, niestety tylko kawałek podłogówki w łazience - jakieś 6m podłączone na RTLu? jak to wszystko połączyć w całość?? na forum poczytałem ogólne zasady znam ale jakiś schemacik dokładny by sie przydał. pozdr Nie ma czegoś takiego. wszystko zależy jaki sprzęt użyjesz .... i różne rzeczy można zrobić na pares sposobów. jaki sprzęt?? zakładamy Vitodens 100 jednofunkcyjny zasobnik CWU kominek z płaszczem wodnym bufor ciepła >1000l. w jaki sposób można to ze sobą pogodzić?? tak żeby kocioł gazowy grzał tylko wtedy kiedy potrzeba a w momencie kiedy odpale kominek ogrzać nim dom CWU i naładować bufor ?? i w jaki sposób tym wszystkim sterować?? nie szukam gotowej otpowiedzi tylko sugestii od doświadczonych osób - pewnie już kiedyś łączyłeś takie układy i możesz podać jakiś przykład. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 29.09.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 To ja też poproszę o radę W sobotę hydraulik zamontował wc. Stelaż z Geberita (duofix), przycisk też (zgodnie z oznaczeniem na stelażu 115.100.XX.1). Po uruchomieniu obie częsci przycisku leją wodę z taką samą "siłą rażenia" (duuuużo). Zgodnie z informacjami producenta jedna część powinna lać 3 litry, druga 6 litrów. Obie leją 6 l Hydraulik nie wie dlaczego Ja tym bardziej nie wiem Pomóż, proszę. Co może być przyczyną??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 30.09.2008 04:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 To ja też poproszę o radę W sobotę hydraulik zamontował wc. Stelaż z Geberita (duofix), przycisk też (zgodnie z oznaczeniem na stelażu 115.100.XX.1). Po uruchomieniu obie częsci przycisku leją wodę z taką samą "siłą rażenia" (duuuużo). Zgodnie z informacjami producenta jedna część powinna lać 3 litry, druga 6 litrów. Obie leją 6 l Hydraulik nie wie dlaczego Ja tym bardziej nie wiem Pomóż, proszę. Co może być przyczyną??? Powiem tak..... mi się trafiło parę razy że przyciski działają odwrotnie.... i też nie wiem czemu... proszę dzwonić do geberita...... może Oni coś poradzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 30.09.2008 04:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 witam!! planuje sam zrobić instalacje CO i CWU w remontowanym domku... będzie gaz ziemny - kocioł Vitodens 100, będzie kominek i bufor ciepła, niestety tylko kawałek podłogówki w łazience - jakieś 6m podłączone na RTLu? jak to wszystko połączyć w całość?? na forum poczytałem ogólne zasady znam ale jakiś schemacik dokładny by sie przydał. pozdr Nie ma czegoś takiego. wszystko zależy jaki sprzęt użyjesz .... i różne rzeczy można zrobić na pares sposobów. jaki sprzęt?? zakładamy Vitodens 100 jednofunkcyjny zasobnik CWU kominek z płaszczem wodnym bufor ciepła >1000l. w jaki sposób można to ze sobą pogodzić?? tak żeby kocioł gazowy grzał tylko wtedy kiedy potrzeba a w momencie kiedy odpale kominek ogrzać nim dom CWU i naładować bufor ?? i w jaki sposób tym wszystkim sterować?? nie szukam gotowej otpowiedzi tylko sugestii od doświadczonych osób - pewnie już kiedyś łączyłeś takie układy i możesz podać jakiś przykład. pozdr Takich rzeczy ludzie uczą się po parę lat.... nie oczekuj że w jednym poście ktoś wytłumaczy Ci wszystkie aspekty instalacji.... Ja wiem że to jest proste połaczyć parę rurek... ale każda instalacja jest inna, dlatego nie ma jednego schematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MamusiaTomusia 30.09.2008 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Jak rozwiazać problem zimnej/ciepłej wody. Mam kocioł Vitopend 100 (chyba) taki dwufunkcyjny. Kocioł jest w garażu, zanim ciepła woda doleci do kranu to 10 razu uda mi się umyć np. ręce. Później bez sensu woda w tych rurkach stygnie. Niestety nie miałam wpływu na wybór instalacji (segment budowany przez developera kupowany na wariackich papierach). Nie chcę wymieniac pieca na jednofunkcyjny z zasobnikiem, bo koszty sa za duże, nie mogę pruć ścian (za bardzo), bo wszystko jest prawie nowe (ma rok). Myślałam o tym czy na przebiegu rurek (pionów) można zamontowac taką normalną termę elektryczną, od której juz nie byłoby daleko do kranów i woda nie biegłaby przez garaż gdzie się mocno wychładza. Czy sensowne byłoby doprowadzenie do tej termy wody z pieca, takiej już ciepłej żeby sobie siedziala w tym zbiorniku i czekała na uzycie? Czy to bez sensu? Chodzi mi o to, ze podgrzanie wody gazem jest chyba tańsze niż podgrzanie wody prądem. Tak sobie wymyśliłam, że podgrzewałoby się gazem gromadziło w termie i ewentualnie dogrzewało pradem. A może lepiej np kupić termę na prad i zrezygnowac z gazu? W zasadzie przy np myciu rąk piec się włącza bez sensu a i tak myję ręce w zimnej, a czekajac na podgrzanie leje wode do szamba (co tez kosztuje). Jak to rozwiązać, tak żeby mieć ciepła wodę szybko i zeby przerobienie instalacji nie było zbyt kosztowne. No i żeby nie okazało się ze koszt podgrzania wody jest bardzo duzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 03.10.2008 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Do tych kotłów chyba da się zamontować zaworu z siłownikiem i zasobnik.....tym sposobem można z niego zrobić jednofunkcyjny + zasobnik.... oczywiście instalacja musi być z cyrkulacja.Jeżeli nie ma cyrkulacji to radzę dać termę bliżej kranu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts