Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydraulik się uzewnetrznia - pytajcie, jak bede umiał to odp

skrol

Recommended Posts

Witam ja mam pytanie odnośnie studni głebinowej i wykonania przyłącza wodociągowego. Otóż wykonanie u nas przyłącza to jak się dziś dowiedziałam koszt ok. 6000 i teraz mam dylemat czy nie lepiej będzie zrobi studnię. Jaki to jest mniej więcej koszt takiej studni i pompy, hydroforu itd. Co lepiej wybrac bo już mammętlik w głowie

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ja mam pytanie odnośnie studni głebinowej i wykonania przyłącza wodociągowego. Otóż wykonanie u nas przyłącza to jak się dziś dowiedziałam koszt ok. 6000 i teraz mam dylemat czy nie lepiej będzie zrobi studnię. Jaki to jest mniej więcej koszt takiej studni i pompy, hydroforu itd. Co lepiej wybrac bo już mam mętlik w głowie

Witam ja mam pytanie odnośnie studni głebinowej i wykonania przyłącza wodociągowego. Otóż wykonanie u nas przyłącza to jak się dziś dowiedziałam koszt ok. 6000 i teraz mam dylemat czy nie lepiej będzie zrobi studnię. Jaki to jest mniej więcej koszt takiej studni i pompy, hydroforu itd. Co lepiej wybrac bo już mammętlik w głowie

Studni nie wiem..... pompa i hydrofor.. około 2000zł...... jakoś tak.

Ale trzeba uwzględnić ewentualne filtry.... około 2000zł

Witaj skrol

buduję taki dom

http://images24.fotosik.pl/252/e1b1229d4cd9750a.gif

http://images26.fotosik.pl/252/71fddc82801a950c.gif

z garażem wychodzi około 150m

ogrzewanie planuje takie -

piec uniwersalny na paliwo stałe - głównie miał i drzewo

http://allegro.pl/item438063869_kociol_pleszewskie_23_kw_producent_8lat_gwarancji.html

pompa

http://allegro.pl/item445165587_zestaw_pompowy_do_kotla_1_grundfos_25_60.html

bojler 140L

rozdzielacze

http://allegro.pl/item437615653_rozdzielacz_c_o_z_przeplywomierzami_komplet.html

na parterze będą 4 obowdy

- wiatrołap, hol i łazienka - podłogówka

- kuchnia - podłogówka

- salon - grzejniki

- garaż - grzejnik

na piętrze 5 obwodów

- łazienka - drabinkowy i na jego powrocie podłogówka

- hol i garderoba - podłogówka

i 3 pokoje z grzejnikami, każdy własny obwód

od pieca do rozdzielaczy pójdzie rurka miedziana fi25

połączenia do grzejników i pętle podłogówki fi16 pex/alu/pex Kisan (biały)

do naczynia wzbiorczego pójdzie rura fi25

w uproszczeniu coś takiego

http://images34.fotosik.pl/372/02f49fb59891c0b3.jpg

latem nie planuje palić w piecu więc wymyśliłem sobie taki patent z podgrzewaczem przepływowym - przed podgrzewaczem zawór zwrotny, za kulowy. ma to sens?

co byś zmienił, albo dodał?

• 2 weeks później...

witaj skrol

jakiej długości max. może być rura zasilająca , biegnąca od rozdzielacza do grzejnika?

rura miedziana fi 15 , miedz miękka ,

zdecydowałem ze odpuszczę sobie wszystkie wielowarstwówki , bo jakoś mnie nie przekonują i od rozdzielacza do grzejnika tez poleci miedz , tym bardziej że trochę ostatnio potaniała. Kocioł na groszek wiec nawet wskazane zrobić miedzią .

Tylko skrol jakie długości maxymalne można stosować , by było ok?

cześć skrol

Może będziesz miał jakieś podejrzenia jaka może być przyczyna sutuacji, gdzie ogrzewanie w domu grzeje do temperatury wyższej niż ustawiona (np.: ustawiona jest 17st., a grzeje do 22st.) ??

Konfiguracja ogrzewania:

- piec Vitodens 333

- sprzęgło hydrauliczne

- i dwa obiegi grzewcze (kaloryfery oraz podłogówka z mieszaczem)

- sterowanie zdalne (i pogodówka)

Oczywiście temperaturę 17st. ustawiłem na obu obiegach (M1 i M2), zweryfokowałem także ustawienia dzień/noc.

pozdrawiam,

szachista

witaj skrol

jakiej długości max. może być rura zasilająca , biegnąca od rozdzielacza do grzejnika?

rura miedziana fi 15 , miedz miękka ,

zdecydowałem ze odpuszczę sobie wszystkie wielowarstwówki , bo jakoś mnie nie przekonują i od rozdzielacza do grzejnika tez poleci miedz , tym bardziej że trochę ostatnio potaniała. Kocioł na groszek wiec nawet wskazane zrobić miedzią .

Tylko skrol jakie długości maxymalne można stosować , by było ok?

Przede wszystkim trzeba zrobić tak żeby wszystkie grzejniki miały równe pętle.

Ja zachowuję max długość do 80 metrów łącznej pętli na grzejnik..... ale oczywiście trzeba policzyć opory i dobrać dobrze pompę.

cześć skrol

Może będziesz miał jakieś podejrzenia jaka może być przyczyna sutuacji, gdzie ogrzewanie w domu grzeje do temperatury wyższej niż ustawiona (np.: ustawiona jest 17st., a grzeje do 22st.) ??

Konfiguracja ogrzewania:

- piec Vitodens 333

- sprzęgło hydrauliczne

- i dwa obiegi grzewcze (kaloryfery oraz podłogówka z mieszaczem)

- sterowanie zdalne (i pogodówka)

Oczywiście temperaturę 17st. ustawiłem na obu obiegach (M1 i M2), zweryfokowałem także ustawienia dzień/noc.

pozdrawiam,

szachista

Prawdopodobnie jest ustawiona za wysoka krzywa grzewcza..... powinna być 1.2 - 1.4 ..... to zalezy od upodobań

Lub

sterowanie jest wyłącznie na podstawie pogodówki i nie bierze pod uwagę temp w pomieszczeniu