sylwia1891 04.10.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Witam ja mam pytanie odnośnie studni głebinowej i wykonania przyłącza wodociągowego. Otóż wykonanie u nas przyłącza to jak się dziś dowiedziałam koszt ok. 6000 i teraz mam dylemat czy nie lepiej będzie zrobi studnię. Jaki to jest mniej więcej koszt takiej studni i pompy, hydroforu itd. Co lepiej wybrac bo już mammętlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 04.10.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Witam ja mam pytanie odnośnie studni głebinowej i wykonania przyłącza wodociągowego. Otóż wykonanie u nas przyłącza to jak się dziś dowiedziałam koszt ok. 6000 i teraz mam dylemat czy nie lepiej będzie zrobi studnię. Jaki to jest mniej więcej koszt takiej studni i pompy, hydroforu itd. Co lepiej wybrac bo już mam mętlik w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 04.10.2008 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 Witam ja mam pytanie odnośnie studni głebinowej i wykonania przyłącza wodociągowego. Otóż wykonanie u nas przyłącza to jak się dziś dowiedziałam koszt ok. 6000 i teraz mam dylemat czy nie lepiej będzie zrobi studnię. Jaki to jest mniej więcej koszt takiej studni i pompy, hydroforu itd. Co lepiej wybrac bo już mammętlik w głowie Studni nie wiem..... pompa i hydrofor.. około 2000zł...... jakoś tak. Ale trzeba uwzględnić ewentualne filtry.... około 2000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 07.10.2008 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 ostatnio jak uruchamiałem jakiś kociołek to trafiła mi się instalacja :Kociołek atmo i w jednym pomieszczeniu okap kuchenny....Gospodarz dziwił się że mu sie kocioł wyłącza awaryjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 07.10.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 skrol którą wielowarstwówke byś polecił myślę nad Herzem , sprzedawca poleca mi Kisana bo mają wszystko do niego , zaś inny poleca rurę henco bo tańsza a taka sama sam nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.10.2008 04:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 skrol którą wielowarstwówke byś polecił myślę nad Herzem , sprzedawca poleca mi Kisana bo mają wszystko do niego , zaś inny poleca rurę henco bo tańsza a taka sama sam nie wiem Mhhh a ja używam Pipelife lub uponora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 08.10.2008 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Witaj skrol buduję taki dom http://images24.fotosik.pl/252/e1b1229d4cd9750a.gifhttp://images26.fotosik.pl/252/71fddc82801a950c.gif z garażem wychodzi około 150m ogrzewanie planuje takie - piec uniwersalny na paliwo stałe - głównie miał i drzewohttp://allegro.pl/item438063869_kociol_pleszewskie_23_kw_producent_8lat_gwarancji.html pompa http://allegro.pl/item445165587_zestaw_pompowy_do_kotla_1_grundfos_25_60.html bojler 140L rozdzielacze http://allegro.pl/item437615653_rozdzielacz_c_o_z_przeplywomierzami_komplet.html na parterze będą 4 obowdy- wiatrołap, hol i łazienka - podłogówka- kuchnia - podłogówka- salon - grzejniki- garaż - grzejnik na piętrze 5 obwodów- łazienka - drabinkowy i na jego powrocie podłogówka- hol i garderoba - podłogówkai 3 pokoje z grzejnikami, każdy własny obwód od pieca do rozdzielaczy pójdzie rurka miedziana fi25połączenia do grzejników i pętle podłogówki fi16 pex/alu/pex Kisan (biały) do naczynia wzbiorczego pójdzie rura fi25 w uproszczeniu coś takiegohttp://images34.fotosik.pl/372/02f49fb59891c0b3.jpg latem nie planuje palić w piecu więc wymyśliłem sobie taki patent z podgrzewaczem przepływowym - przed podgrzewaczem zawór zwrotny, za kulowy. ma to sens? co byś zmienił, albo dodał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 08.10.2008 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Radzę dać wymiennik płytowy lub bufor.... żeby oddzielić układ otwarty kotła od zamkniętego grzewczego.Ułatwi to odpowietrzenie podłogówki i grzejników i polepszy sterowanie i przedłuży żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 19.10.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 witaj skrol jakiej długości max. może być rura zasilająca , biegnąca od rozdzielacza do grzejnika?rura miedziana fi 15 , miedz miękka , zdecydowałem ze odpuszczę sobie wszystkie wielowarstwówki , bo jakoś mnie nie przekonują i od rozdzielacza do grzejnika tez poleci miedz , tym bardziej że trochę ostatnio potaniała. Kocioł na groszek wiec nawet wskazane zrobić miedzią . Tylko skrol jakie długości maxymalne można stosować , by było ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szachista 19.10.2008 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2008 cześć skrol Może będziesz miał jakieś podejrzenia jaka może być przyczyna sutuacji, gdzie ogrzewanie w domu grzeje do temperatury wyższej niż ustawiona (np.: ustawiona jest 17st., a grzeje do 22st.) ?? Konfiguracja ogrzewania:- piec Vitodens 333- sprzęgło hydrauliczne- i dwa obiegi grzewcze (kaloryfery oraz podłogówka z mieszaczem)- sterowanie zdalne (i pogodówka) Oczywiście temperaturę 17st. ustawiłem na obu obiegach (M1 i M2), zweryfokowałem także ustawienia dzień/noc. pozdrawiam,szachista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 20.10.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2008 na ktorej scianie,w sensie stron swiata,powinien byc zamontowany czujnik pogodowy od pieca kondensacyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 23.10.2008 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 witaj skrol jakiej długości max. może być rura zasilająca , biegnąca od rozdzielacza do grzejnika? rura miedziana fi 15 , miedz miękka , zdecydowałem ze odpuszczę sobie wszystkie wielowarstwówki , bo jakoś mnie nie przekonują i od rozdzielacza do grzejnika tez poleci miedz , tym bardziej że trochę ostatnio potaniała. Kocioł na groszek wiec nawet wskazane zrobić miedzią . Tylko skrol jakie długości maxymalne można stosować , by było ok? Przede wszystkim trzeba zrobić tak żeby wszystkie grzejniki miały równe pętle. Ja zachowuję max długość do 80 metrów łącznej pętli na grzejnik..... ale oczywiście trzeba policzyć opory i dobrać dobrze pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 23.10.2008 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 cześć skrol Może będziesz miał jakieś podejrzenia jaka może być przyczyna sutuacji, gdzie ogrzewanie w domu grzeje do temperatury wyższej niż ustawiona (np.: ustawiona jest 17st., a grzeje do 22st.) ?? Konfiguracja ogrzewania: - piec Vitodens 333 - sprzęgło hydrauliczne - i dwa obiegi grzewcze (kaloryfery oraz podłogówka z mieszaczem) - sterowanie zdalne (i pogodówka) Oczywiście temperaturę 17st. ustawiłem na obu obiegach (M1 i M2), zweryfokowałem także ustawienia dzień/noc. pozdrawiam, szachista Prawdopodobnie jest ustawiona za wysoka krzywa grzewcza..... powinna być 1.2 - 1.4 ..... to zalezy od upodobań Lub sterowanie jest wyłącznie na podstawie pogodówki i nie bierze pod uwagę temp w pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 23.10.2008 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 na ktorej scianie,w sensie stron swiata,powinien byc zamontowany czujnik pogodowy od pieca kondensacyjnego? Północnej........ wystarczy przeczytać instrukcję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 23.10.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 nie ja to powinienem czytac,a monterzy...mam na zachodniej...myslalem,ze wiedza wiecej ode mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrol 24.10.2008 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 nie ja to powinienem czytac,a monterzy...mam na zachodniej...myslalem,ze wiedza wiecej ode mnie.... a co to za kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 24.10.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Broetje WBS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 24.10.2008 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 W jaki sposób jest sterowany siłownik za zaworze czterodrogowym. Zadałem to pytanie w osobnym wątku ale nie otrzymałem jasnej odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 24.10.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 automatyką kotła, o ile ma tak mądrą automatykę, na podstawie albo temperatury pomieszczenia albo pogodówką,ideałem jest jak są obydwa regulatory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lus 24.10.2008 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2008 Pytanie z innej beczki. Hydraulik zapomnial zrobic przed wylaniem chudziaka instalację dostarczającą powietrze z zewnątrz do kominka. Jak teraz najlepiej to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts